tirsdag, mars 20, 2012

Glamourspørsmål: Gresk litteratur?


Bloggleser Ina tenker seg snart til Hellas, og etterlyser gresk litteratur å ha med på reisen! Foruten de åpenbare valgene på bildet over, finnes det kanskje gode idéer hos noen av dere andre?

Jeg anbefaler selvfølgelig denne, "Ariadnes tråd" av Else Michelet.

21 kommentarer:

Anita sa...

Anbefaler klassikeren "Zorba the Greek" av Nikos Kazantzakis. Jeg har flere av romanene hans i bokhylla hjemme (alle er lest i hvert fall en gang).

Kathleen sa...

Jeg kommer bare på klassikerne. Kanskje en av antikkens komedier? De er jo lettleste - og faktisk morsomme.

Og når jeg tenker Hellas, tenker jeg også på novella 'Hundene i Tessaloniki' av Kjell Askildsen.

sol sa...

Boka er ikke gresk, men handlingen utspiller seg i hovedsak i Hellas: "Magikeren" av John Fowles. Magisk!

Trude sa...

Jeg likte veldig godt Tove Nilsens Kreta-døgn. Anbefales!

Globetrottaren sa...

Jeg leste "The Summer of my Greek Taverna" i fjor sommer, det var god og lett lesning som var lett å relatere til stedene vi spiste på.

http://www.amazon.co.uk/The-Summer-My-Greek-Taverna/dp/074324771X/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1332252706&sr=8-3

Forsøkte også å lese Platons Symposium, det var ikke riktig så enkelt...

Katja sa...

Passsende ferielitteratur kan väre Kaptein Corellis mandolin av Louis de Bernieres, ser ut til å väre utsolgt på norsk, men finnes i pocket på engelsk: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1405882603

Anonym sa...

Klokken i Makedonia av Knud Thomsen - en perle!
http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1320190
(Makedonia i denne boka er en region i Hellas - og altså ikke landet Makedonia)
hegepege

Anonym sa...

Les Øya av Victoria Hislop, og ta en tur til Spinalonga! :)

Sulvis sa...

Hva med So long, Marianne av Kari Hesthamar? Det er greske øyer, Oslo, Axel Jensen og Leonard Cohen i skjønn forening. Fin bok!

Anonym sa...

"Joakim" av Axel Jensen. Og lyrikken til Jannis/Yannis Ritsos! Ikke så mye å få tak i på norsk, men mye fint i engelsk oversettelse.

hannamidtipanna sa...

Lysistrata! Tror det er Aristofanes som har skrevet den, men er ikke helt sikker sånn i farta:)

Ina sa...

Så mange gode tips! Tror jeg må begynne å lese allerede nå :)

Tusen takk!

erleichda sa...

Enig at Klokken i Makedonia av Knud Thomsen er en kjempe bra bok å ta med. Ellers, hvilke som helst Kazantzakis bok : )

erleichda sa...

... også en ny og veldig bra gresk forfatter Panos Karneziz med Little Infamies ( har ikke sett boka på norsk) og selvfølgelig Theodor Kallifatides, greker som bor i Sverige skriver fantastisk!

kommer ikke med mer altså ; )

Løvemunn sa...

Jeg foreslår Madonna med fiskehale (1949) av Stratis Myrivilis, oversatt til norsk i 1958 og utgitt i Den gule serie. Handlingen foregår på øya Lesvos, ikke langt fra den tyrkiske kysten. Boka gir et sanselig bilde av livet på en gresk øy. Selv har jeg tilbragt lange, varme sommeruker på Lesvos, og lengtet tilbake da jeg leste denne.

Lise B sa...

Fikk lyst til å fortelle at jeg leste Illiaden og Odysseen som tiåring, etter at jeg hadde slukt Snorres Heimskringla. Klokken i Makedonia er veldig morsom, og anbefales virkelig. Og Zorba.

Katrine sa...

"Kabalmysteriet" av Jostein Gaarder må jo nevnes. Også handler Tove Nielsens siste (tror jeg?) "Øyer i hjertet- En begeistringsbok" også mye om Kreta, i tillegg til "Kretadøgn" som er foreslått

Anna Lovinda sa...

Støtter forslaget om "Magikeren" John Fowles. Leste den som ungdom og ble veldig fascinert. Leste den igjen som voksen, og fortsatt fascinert, men da så jeg også hvor underlig boka egentlig er. Den var faktisk mer komplisert når jeg leste den som voksen! :-)

Ellers synes jeg det er interessant at ingen har nevnt "Øya" av Victoria Hislop ennå. Det er en god bok om en kun fokuserer på handlingen som utspiller seg på Spinalonga,- øya som de spedalske ble fraktet til. Rammen rundt denne historien i romanen kunne med fordelt ha vært droppet, da jeg ikke synes at forfatteren klarer å gjøre noe ut av den. Blir for forutsigbart og klisjefylt, men leser du den for å få med deg historien om Spinalonga gir den en fin forståelse av en tidsepoke da spedalskhet var en forbannelse for enkeltmennesker og samfunn.

"Eleni" av Nicholas Gage er en biografisk bok, som omhandler borgerkrigen på midten av 40-tallet. Gage og hans tre søstre blir sendt til sin far i USA, for å slippe unna krigen, noe deres mor må unngjelde for. Hun blir fengslet, torturert og henrettet. Som voksen drar Gage tilbake til Hellas for å komme til bunns i denne historien. Boka er inne på noen folkebibliotek, og kan også kjøpes på nett, om en ikke er redd for å lese på engelsk.
Den er også utgitt som film i 1985 med bl.a. John Malkovich på rollelisten.

Anna sa...

"Christ Recrucified" av Kazantzakis - ei fantastisk bok!

Tonje sa...

Boka er allerede nevnt, men jeg anbefaler den på det sterkeste jeg også, nemlig "Kaptein Corellis mandolin" av Louis de Bernieres. Her får vi et bilde av krigens innvirkning på grekerne, samt kjærlighet og den greske stemningen på sitt beste. Og så kan en ikke unngå å bli forelsket noen av karakterene :)

berlinløvinnen sa...

Kassandra av Christa Wolf. Den første "yrkesaktive" kvinne, satt i en uønsket rolle, gresk myte og historie under Trojanerkrigen.

Populære innlegg