tirsdag, september 04, 2012

Om hamstringUtdrag fra en product junkies badehylle. 


Jeg er på mange måter det som kalles product junkie. Siden jeg var liten har jeg elsket skjønnhetsprodukter; kremer, parfymer, leppestifter, såper. Alt som duftet deilig og ga en illusjon og løfter om å gjøre huden mykere/penere/renere, fremheve øyne og gi et vakkert smil. Samtidig synes jeg tanken om at man skal endre veldig mye med disse produktene er skummel og feil. Jeg har vært i et par brylluper der bruden, som til hverdags ikke brukte særlig mye sminke, av frisøren sin var blitt pålesset mange lag foundation og solpudder med glitter og sminke som vanligvis egner seg bare i tv-studioer eller på teaterscenen under sterke lamper. Så, SÅ misforstått. På livets store dag skal man ikke se ut som en drag queen. Man skal se ut som seg selv, kanskje en litt mer polert og pyntet versjon av seg selv. Man skal føle seg trygg og fin.

Men uansett. Jeg er en product junkie! Ikke på den måten at jeg må teste ut alt nytt som kommer av dyre serumer fra Estée Lauder eller lignende, det har jeg hverken økonomi til eller tro på - men jeg hamstrer forbruksvarer. Jeg hamstrer dusjsåper, bodylotioner, shampooer, hudkremer. Jeg er sjelden helt tom for noe av dette. Når nåværende flaske er tom, åpner jeg skapdøren og "shopper" blant det jeg har der inne. Jeg finner alltid noe jeg hadde glemt at jeg hadde; det er det morsomme med å ha overflod i skapene. Samtidig har jeg en slags vag urealistisk drøm om en dag å ha bare én eller to av hver, en slags feng shui-vri i baderomsskapet. Eller at jeg blir lojal til ett eneste merke, eller finner drømmeproduktet som jeg aldri behøvde å bytte ut. Sånn har jeg tenkt iblant i alle år. Og sånn kommer det aldri til å bli! Jeg er altfor nysgjerrig. Dog er jeg ganske kresen også; jeg vil helst bruke rene og skånsomme produkter uten gifter og hormonforstyrrende ingredienser. Dermed utgår en del av de typiske parfymeriproduktene. Ti ville hester får meg ikke til å fukte en bomullsdott med noe som stinker neglelakkfjerner og stryke den over kinnet (les: ansiktsvannet til et visst tretrinnssystem).  

Nå vil jeg gjerne høre om det er flere der ute som har det sånn! Hva er deres forhold til skjønnhetsprodukter? 

31 kommentarer:

Ine sa...

Jeg er nok mer som asket å regne på området, hehe. Finner jeg noe jeg liker, holder jeg meg til det. Har også litt å gjøre med at huden min er veldig ømfintlig, så jeg tør ikke kjøpe dyre ting uten å være sikker på at jeg tåler det. Og med tiden har jeg (dessverre?) utviklet en litt dyr smak. En ulempe er at jeg ofte går tom for alt samtidig, og da blir det veldig dyrt når jeg må handle inn nytt. Kanskje lurt å hamstre litt? :)

Glamourbibliotekaren sa...

Har man ømfintlig hud er det kjempeviktig å være nøye på hvilke produkter man bruker, helt klart!

Synne sa...

Skulle gjerne gått på safari i skapene dine, hoho!
Jeg er ganske spartansk når det gjelder kosmetikk. Jeg bruker minimalt med produkter, men har prøvd meg frem til de jeg liker, og er desto mer glad i og trygg på de jeg faktisk investerer i. Jeg pleier å være flink til å kjøpe mer av dem når jeg er ute og reiser, for da kan man jo spare en del på produkter som koster mer enn student- og frilans-budsjettet tillater her hjemme!

Anonym sa...

Jeg er nesten som deg! Elsker å hamstre sjampo og dusjsåpe når jeg er på ferie, og nyte gode lukter gjennom året (og tenke på ferien). Har også oppdaget nettshopping av slikt, det er farlig :)

annikken - osloliv sa...

Jeg er også sånn som holder meg til en ting når jeg har funnet noe bra. Er heller ikke noe flink til å bestille nytt FØR jeg står der med den tomme flaska;)

Skjønner forresten ikke hvem som klarer å bruke produkter fra Clinique eller Lancome. Jeg har ikke ømfintlig hud, men har prøvd prøver derfra og det er jo forferdelig å ta på huden!

Nå er jeg tom for sjampoo og balsam og har etter tips fra deg tenkt til å prøve noe økologisk fra iherb. Spennende!

Karina sa...

Har det akkurat på samme måte. Skapet er fullt av ting og tang funnet på ferier og i nettbutikker. Er nok litt påvirket av min mor som er akkurat likedan..

Når det kommer til ansiktspleie har jeg derimot funnet merket for meg. Etter å ha prøvd mye rart (både dyrt og billig) opp gjennom årene har jeg endt opp med Comfort Zone, som selges hos Wah wah. Litt dyrt men fantastisk!

Hmm.. det minner meg på at det er på tide med en ny iherb bestilling.. ;)

Glamourbibliotekaren sa...

Synne: Finner man noe man er veldig fornøyd med, er det jo bare fint å holde seg til dem :)

Anonym: Duftene har definitivt noe å si! Jeg liker også å ha duftminner, kanskje først og fremst i form av parfymer jeg kjøper på reiser.

Annikken: iHerb har mye bra! Bruk min kode HUZ242 hvis du ikke har bestilt der før, så får du fem dollar i avslag på første bestilling! :)

Karina: Det er ALLTID på tide med en ny iHerb-bestilling, haha! Sier jeg, med skapene fulle. Hmmm.

ParentesFantomet sa...

Mitt forhold til skjønnhetsprodukter: Jeg elsker å kjøpe dem, gjerne på ferie i storbyer hvor de har gedigne parfymerier og med ekspeditriser som kan sminke en på de flotteste måter. Er slett ikke alltid alt blir brukt... Er f.eks. litt for lat til å bruke body lotion... men har flere flasker av den typen i skapet

Ingerid sa...

Jeg elsker kremer og oljer! Og de ramler ut av baderomskapet, til familiens fortvilelse. Jeg blir litt fortvilet selv iblant. Jeg prøver å få alt parabenfritt og fritt for endel andre ting, selv om jeg synes kremene holder seg kortere uten parabener. Og så bruker jeg veldig mye penger på ansiktskrem (Origins) og solkrem for tiden, etter at jeg fikk rosacea, som gir et kviselignende, kløende utslett ganske ofte og ekstra mye når huden blir stresset. Før kunne jeg slenge på hva som helst jeg likte lukten av, nå er det ikke så enkelt. Så særlig shampo, håndkrem og deo må dermed bli rimeligere, enkle ting fra Korres og Neutral - det funker for meg. Jeg kjøper ikke gjerne på nett, ikke nytt ihvertfall, for jeg må liksom lukte og kjenne selv. Det er mye som lukter for sterkt, feil eller inneholder sitrus, som mannen ikke tåler... jeg vil helst ikke tenke på hvor mye penger jeg bruker på frisør, ansiktskrem og parfyme, men så bruker jeg opp hver tube, og føler meg vel, og så gleder jeg meg veldig over det, likevel.

Nuigurumi sa...

Jeg holder meg stort sett til mine favorittprodukter (uten at det betyr at jeg er spesielt måteholden), men jeg har en avledet svakhet: Jeg klarer ikke å motstå value sets når produktet jeg skal ha inngår i dem, eller tilbud av typen "kjøp for 50 pund og få et sett med prøver av seks forskjellige produkter med på kjøpet" når det jeg skal ha likevel koster f.eks. 35 pund. Decleor er for eksempel fæle på begge typene.

Resultatet er en stor eske i skapet med alt mulig av prøvestørrelser og til og med normalstørrelser av alskens hudprodukter, parfymer og sminke. Og det morsomte jeg vet når jeg skal på reise, er å grave gjennom esken og finne ut hva jeg skal ha med denne gangen. Det er så gøy å prøve nye ting! Men selvsagt, innholder øker fortere enn jeg klarer å bruke det.

Elida sa...

Eg prøver nye ting heile tida, men etter at eg fekk appen til Forbrukerområdet så kjøper eg ikkje noko som får ikkje godkjent av appen:-)

Anonym sa...

Har det overhodet ikke slik, jeg er nok nærmere en asket på slik these days. Synes det er deilig ikke å ha i overflod - har det jeg trenger, that's it. Jeg har tidligere hatt skapet fullt, men da gikk jo alt bare ut på dato? Jeg var visst ikke flink nok til å bruke produktene jevnlig... Men enhver får finne sin lykke! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Parentesfantomet: Ja, det er moro å bli sminket på slike steder! De makeupartistene er så flinke til å gi komplimenter også, så man føler jo seg ekstra fin. BeneFit-damen kommenterte hvor lite solskadet huden min var da hun sminket meg på Henri Bendel's i 2004, og Bobbi Brown-damen på Bloomingdales i SoHo sa at jeg hadde vakre øyne tre-fire år senere. Jeg husker det åpenbart fremdeles! :D

Ingerid: Så lenge det gir velvære, så lenge det blir brukt, og så lenge ingen dyr er skadelidende i framstillingen av produktet, ser jeg ingen problemer med å hamstre sånn som vi gjør! :)

Nuigurumi: Aaaah. Gifts with purchase. Jeg kjenner til den saken. Det er mer sånt å finne i utlandet enn her, så jeg blir ikke så ofte fristet i hverdagen heldigvis. Men man kan gjøre noen gode varp, og en sånn eske full av reisestørrelser høres jo himmelsk ut!

Elida: Ja, den appen er kjekk å ha!

Anonym: Ja, hvis produktene bare blir stående og etterhvert blir gamle og ekle er det jo virkelig ikke noe poeng i å hamstre. Da er det mye bedre å ha akkurat bare det man trenger!

Lisa sa...

Så deilige de produktene på bildet ser ut! Hva er de, og hvor kjøper du dem? Kan du skrive mer om favorittene dine?

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg har skrevet om noen favoritter tidligere, f.eks. her og her og her. De på bildet er (f.v) Out of Africa bodylotion i Tropical Vanilla, Monoï-shampoo med vanilje, Island Essence bade/massasjeolje med gardenia, Out of Africa bodylotion i Vanilla Milk, og en krukke sitron/mandarin-lotion fra L'Occitane. De fire første har jeg bestilt fra iHerb, min utømmelige kilde til parabenfri glamour! (Som jeg nevnte over her - skal du bestille, bruk gjerne min kode HUZ242 for å få fem dollar i avslag på første bestilling)

Kristin sa...

Jeg er nok også en asket på området.. Kanskje det er en økonomisk ting å ikke kjøpe noe nytt før den forrige er tom, eller så er det fordi jeg ikke klarer å la være å åpne det nye når det først er i hus- slik at jeg får rester stående.
Men mest er det pga luktene. Jeg lurer veldig på hvordan det er å skifte mellom så mange produkter, både parfymer, kremer og shampoer lukter så sterkt ofte at det setter seg på klær (går ikke alltid bort i vask, og ikke minst på sjal - de vasker man jo ikke etter hver bruk??). Blir mye nøytrale ting her, mandelolje til bodylotion, dr hauscha kvedekrem til ansiktet. Og alltid samme parfyme til jeg er tom og bytter, eller jeg kjøper den samme omigjen..
Hm, er det flere som tenker som meg?

Glamourbibliotekaren sa...

Vel, for meg er det i allefall ikke dyrere å hamstre, for før eller senere bruker jeg jo opp alt jeg kjøper. Om jeg kjøper én og én eller fem på en gang spiller ingen rolle - jeg bruker like mye uansett :) Angående dufter, så er det ingen av mine kremer som lukter så sterkt at det er plagsomt eller at det setter seg i klærne. At eventuelle skjerf lukter litt parfyme synes jeg bare er koselig, jeg bruker jo bare dufter jeg liker :)

Stupedana sa...

Litt nytt og noen som går igjen her hos meg! For tiden smått hekta på Idun minerals. Finns den i Norge ??? Ellens vil jeg anbefalle dere alle å kikke på disse neste gang dere skulle befinne dere i eksempelvis mitt fineste Gøteborg :)

Stupedama sa...

Litt nytt og noen som går igjen her hos meg! For tiden smått hekta på Idun minerals. Finns den i Norge ??? Ellens vil jeg anbefalle dere alle å kikke på disse neste gang dere skulle befinne dere i eksempelvis mitt fineste Gøteborg :)

Kirsti sa...

Kanskje en festbremskommentar:

Jeg har slutta med kremer, oljer, deo og sjampo. Har beholdt solkremen men lagt til hyppig bruk av solhatt.

Brukte mange produkter tidligere men ble veldig lei av å smøre inn "i eininga". Huden var tørr, men etter en periode uten produkter så gikk den seg til. Har likevel noe på lur i skapet, men det ække dyrt eller særlig stilig.

Hvis huden i ansiktet en sjelden gang er veldig tørr så har jeg noe billig Decubal bodylotion stående i skapet. Smører meg med den en sjelden gang når det butter (hvis det er veldig kaldt ute så kan huden surmule litt til kvelden)

Får jeg en kviseantydning så er Vademecum meget desinfiserende. Man tager fingeren over flaskeåpningen, heller flaska, og det ørlille grannet med væske som kommer på fingeren tar jeg enkelt og greit og overfører til kvisa. Bortevekk er den. Så heldig er jeg!

Hvis jeg en sjelden gang om vinteren er leppetørr så smører jeg meg med Mentholatum om kvelden og om morgenen er leppene fine igjen.

Når jeg dusjer så er det såpefri "såpe" (Lactacyd el.) kun i armhuler, tær og underliv. Resten vannes godt;-)

Håndvask: Olivenoljesåpe på badet og jeg tror det er änglamark fra coop som står på kjøkkenet.

Jeg har blitt skeptisk til å påføre kroppen min en coctail av produkter. Har også erfart at duft kan virke veldig forstyrrende på allergikere så jeg bruker parfyme kun en sjelden gang.

Noen vil kanskje kalle meg asket, men jeg synes det er stor trivsel å slippe alt styret jeg synes det ble med smøreriene. Men hver sin smak:)

En annen side av saken er denne: http://perpelle.files.wordpress.com/2012/05/nylehn-1.pdf

Ang. frisører og overdreven brudesminke: I "gamle dager" så var brudepynting en disiplin når man tok svennebrev som frisør. Da risikerte man å stryke til prøven hvis man sminket bruden for mye.

På standens vegne så må jeg si at hvis en brud ikke kan si i fra til frisøren hvis hun har fått for mye sminke, så er det vel egentlig et problem som ikke frisøren alene er "skyld" i;-) (litt hårsår der;-))

Lang kommentar. Vil oppsummere med at enhver må velge hvor man finner velvære. For meg ligger min velvære i å bruke penger og energi på andre ting enn kremer som selges med skyhøy profitt og som -enten vi vil det eller ikke- er en del av en dirty business- uansett hvor parabenfrie og økologiske de er. De kan kalle seg "naturlige", men er det naturlig å smøre noe som helst på huden???

Jeg ser sikkert freshere ut hvis jeg sminker meg, så det blir en veldig sjelden gang. Så får det bare våge seg å gå gjennom livet som ei burugle og skremme folk på lyse dagen. Huffålæll.

Det er mitt forhold til "skjønnhetsprodukter". Jeg er skjønn uten;-) Noen vil kalle forholdet vårt anstrengt, men det er akkurat det jeg har fridd meg fra. I mine øyne.

At andre bruker så mye tid og penger på disse produktene er sikkert greit så lenge det gir mer enn det tar. Men jeg må si at jeg blir mer og mer undrende til det. Bare smak på ordet.

..."Skjønnhetsprodukter"

Anonym sa...

Da sunlightsepen plutselig ble helt annerledes (Lilleborg kan si hva de vil om dette)- raste verden i grus.Sunlightsepe kan brukes til kroppsvask, hårvask, oppvask og klesvask - den gamle. Den nye er nesten ubrukelig!Ellers brukes all såpe/shampo som lukter godt eller ikke noe, så sant den ikke inneholder ekle, skadelige stoffer. Har en tendens til hamstring - en luksus å shoppe i eget baderomsskap. .mette

Glamourbibliotekaren sa...

Stupedama: Takk for tips! Har ikke sett det merket her, men jeg har ikke oversikt over hva som finnes hvor lenger :)

Kirsti: Som du selv sier, hver sin smak :) Man kan gjøre akkurat som man vil med slike ting, så lenge man lar andre gjøre det de vil også.

Mette: Den har jeg hørt mye om! Synd de endrer ting som funker. Med mindre de gjør det for å fjerne skumle ingredienser da (tenk, før fantes jo radioaktiv tannkrem, hoho)

Stine Arkeologine sa...

Jeg er absolutt en hamstrer, og hamstret masse før jeg - ironisk nok - fikk parfymeallergi. (i følge min kloke mor ikke helt uten årsakssammenheng). Derfor har det blitt mer nøkternt i baderomshyllene etterhvert, men jeg unner meg en dæsj parfyme i håret av og til. Det er verdt litt nysing! Og det finnes mange fine produkter uten parfyme, både på apotekene og på Iherb. :-)

Stine Arkeologine sa...

Så om noen stusser over en arkeologbekjent som alltid nyser på fredager, så er det altså meg... :-D

Anonym sa...

Morsomt at du skrev om dette akkurat nå som jeg har tatt en real opprydning i baderomsskapet og ikke gitt meg selv lov til å begynne på de nye produktene før jeg har brukt opp de gamle! Rart hvordan opprinnelig interessante ting plutselig blir kjedelge når man har kjøpt noe nytt ... Jeg er opptatt av å bruke produkter som ikke er testet på dyr, og, i det siste også produkter uten for mye rart i. Nå bruker jeg Charlottes urtekosmetikk og jeg er superfornøyd! Godkjent av Grønn hverdag er de også. :-)

Hilsen Hedda

Camilla sa...

Morsomt tema!

Jeg har siste årene, etter at jeg oppdaget nettshoppingens gleder og fristelser, opparbeidet meg et ganske stort forråd av skjønnhetsproddukter. Nå er baderomshylla full, i tillegg til at jeg oppbevarer produkter i bokser, både i skapet på badet og i på soverommet. Dette har egentlig plaget meg ganske lenge, for til tross for at jeg liker å kjøpe nye produkter, så liker jeg ikke å tenke på at jeg har så mye stående (det hjelper vel heller ikke at samboer syns jeg er shoppegal heller). Så jeg har nok en slags indre asket samtidig som jeg er supernysgjerrig på å prøve nytt, og da blir det jo en del produkter stående når man ikke klarer å vente til man har brukt opp det man har før man kjøper nytt. Jeg har for eksempel dilla på sjampo og balsam, og må virkelig holde meg i tømmene for å ikke kjøpe før jeg har brukt opp det jeg har. Og med nettbutikker får man jo plutselig tilgang til så mye mer spennende produkter enn hva som står i hylla på butikker her hjemme (selv om det i grunn er nok å ta av her, og). I tillegg elsker jeg å lese om andres skjønnhetsfavoritter (blant annet dine.)Så med andre ord, jeg tror nok det beste for meg ville vært en slags mellomting, en base av ulike favorittprodukter som jeg kan alternere mellom. Men akk, så moro det er å prøve nytt!

Glamourbibliotekaren sa...

Stine Arkeologine: Oi, for en skjebnens ironi! Det ville vært skrekken for min del. Men som du sier, det finnes heldigvis mye bra og uparfymert!

Hedda: Tommelen opp for Grønn Hverdag! Det er fint å ha deres lister å gå etter.

Camilla: Høres ut som vi tenker ganske likt! Dog mener jeg at det er lov til å bruke mange ting samtidig, at man ikke må bruke opp noe før man åpner en ny flaske - man må jo fråtse litt! :) (Men det er viktig å bruke opp det man kjøper da, selvfølgelig. Det gjør jeg alltid.)

AnneWilsonJewellery sa...

Er en fullstendig junkie når det gjelder kremer, oljer og annet. Sårlig sånt som man finner i parfymerier og på apoteker når man er på ferie i utlandet... Med alder og erfaring har jeg beveget meg litt vekk fra dyre merker med gullkorker og mer i retning enkle gode produkter som Bioderma og slikt. Hva er poenget med å betale i dyre dommer for innpakning?!

Camilla sa...

Mmm, fråtsing... Meget fristende tanke.

Glamourbibliotekaren sa...

AnneWilsonJewellery: Ja, de greiene der kan man jo bare holde seg unna først som sist. Det er alltid de som har de mest glossy reklamene også. Jeg tror ikke særlig mye på det de lover uansett :) Apoteker (og supermarkeder!) i utlandet er ofte veldig bra utgangspunkt for å finne mye flott!

Camilla: Hva stopper deg? :)

Lene sa...

Morsomt tema, spesielt siden jeg akkurat merket at jeg, tidligere en junkie som du, tydeligvis har blitt lat eller funnet det jeg har letet etter, for nå la jeg akkurat inn bestillinger både på dusjsåper, håndsåper, ansiktsprodukter og hårprodukter - alt av samme type som de som snart er tomme :O
Når det gjelder dusjsåper og håndsåper varierer jeg lukt innenfor samme merke, hår og hud får de samme. Why change a winning team, liksom :)

Populære innlegg