tirsdag, mai 07, 2013

Humla - min venn
Jeg er veldig glad i humler, og blir ekstra glad når en godrund humle brummer forbi når jeg sitter på trammen og drikker te. Eller når de summer fornøyde rundt blomstene jeg har plantet, krabber inn i dem, og kommer ryggende ut med pelsen full av støv. Jeg får lyst til å klappe dem, men aldri i verden om jeg vil fange noen! Derimot vil jeg gjerne hjelpe dem til å overleve. Det blir stadig færre humler - og bier - og det er dårlige nyheter, siden vi trenger dem til bestøvning sånn at vi kan fortsette å dyrke frukt og grønnsaker og frø og planter. Vi må passe godt på humlene våre!

Hageselskapet har en kampanje som heter "Summende hager", som man kan følge på Facebook her, og her har de lagt ut en lang artikkel med masse info. Nederst er det en liste over planter som humlene liker ekstra godt. 

Jeg tror jeg ligger bra an i år -  av de som står på lista pleier jeg å ha akeleier, dahlia, blåøye, forglemmegei, gressløk, hestemynte, juleroser, kaliforniavalmuer, kornvalmuer, krokus, lavendel, mynte, oktoberbergknapp, prestekrager, cosmos, revebjelle, ringblomst, snøklokker, solsikker, klematis, prydkirsebær, snøbær, vivendel, timian, bringebær, epler, jordbær, plommer, rips og solbær. Velkommen, kjære lodne venner!

9 kommentarer:

Regnboge sa...

Eg såg ei humle her ein dag og var so glad! Tykkjer du fanga den veldig fint på biletet.

Anonym sa...

Så fint innlegg. Jeg har laget innlegg jeg også, med noen gamle humlebilder jeg har lagt ut før og så linket jeg til ditt innlegg fordi det var så fint skrevet :)

Takk for info!

Mammadamen sa...

Har også mange humler i hagen. Det er veldig fint:) I går kræsjet dessverre en av dem i stuevinduet og smågutta mine og jeg måtte ha en liten humlebegravelse.

Kos deg med humlene og biene:)

Anonym sa...

Nydelig innlegg. Synes også humler er utrolig fine. Og, som du sier, vi er i ferd med å ødelegge livsgrunnlaget til disse små, viktige skapningene. Godt det finnes mennesker med hage som bryr seg! Ha en fin dag. :-)

Hilsen Hedda

U9 sa...

Å, så søt. Har ikke sett årets første, men så har jeg ikke hage lenger. Kanskje på hytta til helga? Har ufrivillig "strøket" ei humle og det var ikke godt for den "brenner" med nesleceller. Men fine er de både å se og høre på!

tonemor sa...

Jeg vil også være med å redde humler! hvilke av disse bomstersortene sår du rett ut i beddene, og hvilke trenger starthjelp inne?

Glamourbibliotekaren sa...

Regnboge: Takk for det!

Koselig koselig: Så bra! Vi må spre ordet.

Mammadamen: Den fikk i allefall en verdig slutt på sitt jordiske liv! :)

Hedda: Ja, det er viktig å bry seg! Fin dag til deg også!

u9: Oioi, da skal jeg ikke forsøke å klappe noen.. takk for advarselen :)

Tonemor: Ringblomster, prestekrager og valmuer kan du i allefall så rett ut - jeg pleier i tillegg å så valmuer og blåøye inne også. Dahlia er knoller, akeleier er stauder, krokus er løk.. du får lese litt i bøker og blader eller på nett! Lykke til!

Anne (Moseplassen) sa...

Hei, så flott at du skriver om humla! Jeg er også opptatt av at vi skal spre kunnskap om den lille hagevennen og har hatt en bloggomhumlautfordring gående en par uker, om du vil melde inn ditt innlegg der så er du hjertelig velkommen til det :)
http://moseplassen.com/2013/04/humleutfordring/

Tonemor, jeg har faktisk laget en planteliste med ni humlevennlige sommerblomster du kan så rett ut, Den inneholder bilder og litt om hvordan de trives så er det lett å bli inspirert og enda enklere å få hjulpet humla :)

Glamourbibliotekaren sa...

Så fint at det finnes flere humlevenner i bloggverdenen! Bra tips, takk!

Populære innlegg