lørdag, november 09, 2013

Radio Glamourbibliotekar vol. 30Som varslet, her kommer en spilleliste med elleve timer (godt over 200 låter) med noe av det fineste jeg vet i hele verden: The Great American songbook, altså melodier skrevet i første halvdel av 1900-tallet av Jerome Kern, George Gershwin, Irving Berlin, Duke Ellington, Harry Warren, Cole Porter, Richard Rodgers, Jimmy van Heusen, Harold Arlen, Sammy Fain, Hoagy Carmichael... osv osv. Noen av dem er selvstendige låter, andre er opprinnelig skrevet til musikaler eller filmer. Felles for dem alle er at de er blitt standardlåter innen jazzen, og spilles mye den dag i dag. Jeg har plukket ut de fineste vokalversjonene, for når man hører teksten (og delvis lærer seg den) er det lettere å knytte dem til tittelen. Sortér som dere vil, kjør på shuffle, rekkefølgen spiller ingen rolle. Her er perler på rekke og rad, som egner seg til avslapping på sofaen, vandring i høstmørket, romantiske middager, morgentimer med tekopp, dansing på stuegulvet alene eller sammen med noen, bussen til jobben, hva som helst. En ekstra oppfordring til dere som driver butikker, salonger eller administrerer lyden i ymse venterom hos tannleger eller lignende - spill denne! Garantert lykkeligere kunder!

Det er en overvekt av mine yndlingssangere naturligvis - Ella, Frank, Julie og de - og samtlige innspillinger er fra 40-50-60-tallet (med et par unntak). Ella Fitzgerald er virkelig den beste sangeren jeg vet om, og en av de jeg aller helst skulle hørt live. Det rakk jeg ikke, hun døde i juni i 1996 og jeg husker jeg satt på et pledd på Sankthanshaugen og satte appelsinjuicen min i halsen da jeg leste i avisa at hun var død. To dager tidligere hadde jeg kjøpt hennes mesterverk "Ella in Berlin". Heldige pappa fikk med seg to konserter med henne, og mamma én. 

Som vanlig presiserer jeg at det beste er å kjøpe fysiske plater - Spotify er best som researchverktøy (selv om metadataene og søkemulighetene er ganske krise, sett fra et musikkbibliotekarståsted) - og har jo mer bokslyd enn om man spiller plater. Og generelt sett er det best å kjøpe plater så man støtter de som faktisk gir dem ut, sånn at de fortsetter å kunne gi ut plater. 

7 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

For en gavepakke! Tusen takk! :-)

(men jeg vil alltid fortsette å kjøpe fysiske plater, så lenge det går an!)

Synne sa...

Wow, hvilken musikalsk bauta! Takk!
(Forresten, sånn helt malapropos: Jeg får så dårlig samvittighet når det går lang tid mellom hver gang jeg kommenterer, så jeg vil bare minne om at jeg setter stor pris på bloggen din, også når jeg ikke lar høre fra meg så ofte. Denne høsten går så fort at jeg nesten ikke klarer å henge med - var det ikke nettopp august?)
Fortsatt god helg!

Glamourbibliotekaren sa...

Stine Arkeologine: Så hyggelig at den slo an! Og BRA at du kjøper plater! :)

Synne: Du skal i allefall ikke ha dårlig samvittighet, du er jo alltid så flink til å kommentere! :) God helg!

glamnovisen sa...

Du er rett og slett en misjonær i ordets rette forstand. Takk! Musikk gjør faktisk livet rikere!

Glamourbibliotekaren sa...

My pleasure! Musikkmisjonering er jeg driver med på fulltid, og jeg har gjort det siden jeg var bitteliten - så det er morsomt når det faller i smak!

Miss Golightly sa...

Tusen takk! Jo Stafford er min favoritt. Hun er så nydelig på alle måter:)

Julia sa...

Fantastisk! Tusen hjertelig takk. Ypperlig bakteppe til dagdrømming, fest og kjedelige gjøremål. Nåååååå fikk jeg lyst til å gå på swingkurs igjen...

Populære innlegg