søndag, januar 05, 2014

Overtalelse / Jane Austen. - Oslo : Aschehoug, 1998. - 244 s.Jane Austen og jul hører sammen for meg, kanskje fordi jeg leste "Emma" for første gang rett før jul i 1996 (da jeg fikk den i Den norske bokklubben), og "Stolthet og fordom" for andre gang i romjula et par år senere. Forrige jul leste jeg "Mansfield Park", og denne jula ble det "Overtalelse". 

Her finnes de klassiske Austen-karakterene - godhjertede og smarte mennesker, forfengelige og overfladiske mennesker, samt en og annen sutrende og selvopptatt martyr-wannabe. Dette er den siste romanen hun fullførte, og som det står i flere andre omtaler: Tonen er litt mørkere. Anne Elliots familie må flytte fra godset (og dermed litt ned i rang?) på grunn av farens sløseri med penger, en barndomsvenninne av Anne har blitt syk og fattig på grunn av den avdøde ektemannens spillegjeld. At Anne besøker henne i noe som nærmest framstilles som et slumkvarter, blir ikke sett på som en bra ting. Dessuten er hovedpersonene noe eldre, voksen (mao ikke pur ung), og var langt på vei inn i en evig enslig tilværelse uten særlig mye livsgnist igjen, i følge de som betrakter henne. Men som alle Austens heltinner er hun en sterk kvinne med egne meninger og snakketøyet i orden, og blir aldri et offer. Tvertimot! At hun også møter igjen sitt livs kjærlighet som hun måtte bryte med mange år tidligere, er jo bare et pluss. 

Anbefales selvfølgelig. Dog er jeg temmelig sikker på at mange av dere forlengst har lest den (den kom jo tross alt ut i 1817!)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg vet ikke hva det er for noe med meg og disse bøkene, men jeg synes de er supertreige og sliter med å få lest de.
Filmene derimot, de elsker jeg!

Rart med det...

Glamourbibliotekaren sa...

Hehe, smak og behag - alle kan ikke like alle bøker!

Miss Golightly sa...

Dette er den beste Austin romanen! Elsker den. BBC filmatiseringene er også bra, for de som foretrekker tv:) Begge deler anbefales altså. God søndag.

Anonym sa...

Leste denne så sent som i fjor og ble ikke skuffet. Men tror min favoritt er Northanger Abbey. Jeg ler bare av å tenke på den.

siljeblomst sa...

Jeg leste denne i november og falt pladask. Jeg fikk lyst til å hoppe inn i sidene og klemme Anne Elliot og be den håpløse faren og søstrene gå og skamme seg!

fivrelden sa...

Å, fineste Austen. Hun er vinterlesning i mine øyne. Leser gjerne til te og scones :)

Populære innlegg