mandag, februar 03, 2014

Shoppestopp?Jeg googlet akkurat "Shoppestopp", et av de mer sympatiske trend-ordene de siste årene, og fikk 29.000 treff. 

Jeg vet at det er flere av dere som har shoppestopp nå, eller har hatt det, og hvis noen vil dele erfaringer er det veldig fint! Hvilke regler har dere satt for dere selv, hva utløste behovet for et shoppestopp, og hva har dere lært? Hva var enkelt, hva var vanskelig, måtte noe justeres underveis?

Selv lever jeg noenlunde etter disse tipsene som jeg skrev for mange år siden, og har ikke noe særlig shoppingsug. I allefall ikke shopping for shoppingens del. Ikke orker jeg tanken på prøverom om vinteren når man har mange lag med klær på, ikke orker jeg tanken på stappfulle butikker når det er salg, og jeg har egentlig alt jeg trenger til hus og hjem og til oss som bor her. Dessuten liker jeg best ting med minner knyttet til seg, dvs arvegods, ting jeg har kjøpt på reiser, ting jeg har fått i gaver. 

Ergo føler jeg egentlig ikke behov for noen regler, ikke noe totalforbud. "Trenger jeg den egentlig?"-spørsmålet holder i massevis for min del. Det jeg imidlertid ikke lar være å kjøpe, er bøker, plater, samt en og annen parfyme når jeg finner en jeg har lyst på (og det er faktisk ikke så veldig ofte - stort sett bare på reiser). Bøker kjøper jeg primært brukt, plater kjøper jeg nye og brukte om hverandre. Videre er jeg i bruktbutikker innimellom og ser etter fine tekopper og denslags, men jeg er mye mer kresen nå enn før, og vet at jeg har skapene fulle hjemme. Jeg kjøper færre magasiner enn tidligere; kun et par svenske og et og annet engelsk i blant (Gramophone har jeg på jobben). Magasiner skaper jo ofte behov for å shoppe mer, så om man forsøker å unngå å fylle opp hus og hjem, kan man jo begynne med å la være å kjøpe slike. 

Det jeg har kuttet kraftig på innkjøpet av det siste halvåret, er kosmetikk. Jeg har hatt en overflod av kremer og såper, og vi skal snart pusse opp vårt falleferdige 70talls-bad, så da fikk jeg en gylden anledning til å bruke opp det jeg har og ikke kjøpe noe nytt med mindre jeg er helt tom. Te har jeg heller ikke tenkt å kjøpe på noen måneder. Jeg har så jeg klarer meg! Og neglelakker; jeg har til noen års forbruk, så lenge de holder seg da. Det er jo morsomt å gå på oppdagelsesferd både i klesskap og smykkeskrin og finne ting man har glemt, som fungerer fint fremdeles. En shoppestopp (eller hva man nå skal kalle det siden det finnes mange grader her) setter i gang kreativiteten!

Det blir viktigere og viktigere å tenke miljø, og større bevissthet omkring eget forbruk er noe alle burde ha. Særlig når man vil spare litt penger. Legg igjen tanker om dette i kommentarfeltet, særlig dere som praktiserer shoppestopp, så lærer vi av hverandre! Jeg lager en oppfølgingspost en dag hvis det kommer mange gode tips. Dessuten - den uka i januar hvor vi fokuserte på å bruke fine ting vi hadde istedet for å la dem støve ned - det er jo akkurat hva dette handler om! 

18 kommentarer:

Cecilia sa...

Takk for at du fokuserer på dette! Jeg har nesten kronisk shoppestopp når det er snakk om å legge igjen penger i kjedebutikker på storsentrene (noe så kjedelig, forresten). Siden jeg bor på et lite sted hvor handelstanden sliter, liker jeg bedre å kjøpe ting i små, selvstendige lokale forretninger. Dessuten elsker jeg å se i bruktbutikker/vintage og loppis. Kjøper uansett ingenting hvis ikke HJERTET er enig, og er det den minste tvil, lar jeg plagget eller skoene vente i butikken mens jeg går en tur og gjør noe annet. Hvis jeg fortsatt tenker på det etter f. ex. 20 minutter, går jeg tilbake. (Noen ganger ber jeg butikken holde det av en stund.)

Så er det også de etiske valgene. Vil i det lengste unngå produkter som er testet på dyr, klær laget av barneslaver, syntetiske tekstiler, kremer med palmeolje, ull fra sauer som er flådd levende ... dvs det er en del å holde styr på og da er utvalget begrenset!

Jeg arrangerer klesbytteparty med venninner 1- 2 ganger i året. Veldig sosialt i tillegg til at de fleste får seg noe nytt og blir kvitt det gamle/bomkjøpene. Overskuddet leveres til asylmottaket eller bruktbutikken. Anbefales!

Ine sa...

Fint innlegg! Jeg kunne egentlig tenkt meg en shoppestopp, samtidig tror jeg at jeg er ganske flink til ikke å handle for handlingens del. Dessuten trenger jeg litt fornyelse av garderoben etter å gått gravid - ikke alle klærne mine passer optimalt lenger. Jeg tror man kommer langt med å ta seg tid til å tenke seg litt om før man handler - gjerne noen dager, og å spørre seg om dette er noe man virkelig trenger, vil trives med og ha mye glede av.

Anonym sa...

Hei! Shoppestopp er et veldig fint konsept, men forutsetter at man har litt å "tære på". Det har ikke jeg, jeg har aldri vært særlig glad i å shoppe. Dermed har jeg stort sett bare klær som er i bruk, og som slites ut. Og så må jeg panikkjøpe noe nytt når begge/ alle tre buksene blir blankslitte (eller verre: rakner beyond repair..), for noe må jeg tross alt ha på meg! Mitt prosjekt er derfor å bygge opp en garderobe med flere kvalitetsplagg som forhåpentligvis varer lenger. På den måten håper jeg å kunne la det gå lenger mellom hvert klesinnkjøp, samtidig som jeg ikke havner i situasjoner hvor jeg ender opp med å kjøpe klesplagg i hui og hast. Da blir resultatet gjerne best! Da er det også lettere å lete seg frem til produsenter med etisk og miljøvennlig produksjon, som er noe jeg gjerne vil bli bedre til.

Bloggen din er jo en inspirasjonskilde på mange områder, også klassisk/ tidløs stil, det liker jeg!Kort oppsummert;

Stine Arkeologine sa...

Her er det full shoppestopp for tiden! (Med unntak av to bestillinger til Mdt.uk i går.. men fordi jeg har få muligheter til å reise og bruke penger ute er musikk hjemme noe jeg ønsker å bruke penger på, når jeg kan!).

Grunnen til shoppestoppen er at jeg trenger å spare pga. mange utgifter før jul. Det morsomme er at når jeg først har begynt med det, er det en stor tilfredsstillelse å bruke av det som fins i fryseren, kjøleskapet, klesskapet og baderomshyllene og se hvor godt man klarer seg uten nye innkjøp! Det går litt sport i det, f.eks. i å finne middager som passer til ingrediensene jeg har. En skuff full av løk ble forrige uke til fransk løksuppe, rødløkspizza og risotto - fin avveksling til hverdagens mange fiskekaker. Og det er ikke så dumt å bruke gamle dusjsåperester og få ny duft hver gang man bader! Klær bruker jeg lite penger på til vanlig, men når jeg først er i inspirert sparemodus har jeg også kikket bakerst i klesskapet og hentet fram skjørt og bluser som ikke har vært brukt på lenge. Det samme gjelder kosmetikk. Så paradoksalt nok har jeg hatt mer variasjon både i mat, klær og sminke etter jul enn før! :-)

Og så er det jo fint å få tømt kjøleskap og fryser innimellom, og selv om jeg ikke er noen glødende husmor har de tomme hyllene inspirert til å gå videre inn i kjøkkenskap og boder, bruker mer av det som er lagret og rydde etterhvert som det blir tomt... ;-)

Dahlia sa...

Jeg følger interessert med på shoppestopp-diskusjoner. Og tenker at det er omtrent som med kosthold: jevnt måtehold gir varige resultater. Vi har nylig flyttet inn i en eldre tomannsbolig. Kjøkkenet er delvis fra 50-tallet og mye i hus er ikke slik jeg hadde valgt selv. Men det virker jo helt fint. Til min store forbauselse savner jeg ikke det helt nye kjøkkenet som var i leiligheten vi flyttet fra, og det har fått meg til å tenke meg om. Delvis som følge av trangere økonomi gjør jeg nå de fleste innkjøpene på finn.no - eller får ting gratis. Og kjøkkeninnredningen ble utrolig fin etter et par strøk med malerkosten. Så mitt nyttårsforsett er å ta bedre vare på de tingene jeg har, og bare kjøpe nytt når det er helt nødvendig. Det er bra for miljøet, og det gir meg bedre økonomisk trygghet samtidig.

Hilde sa...

Tips til studenter, de med trang økonomi som trenger noe nytt eller for de som vil tilfredstille "shoppingbehov" uten å bruke penger og spare miljøet: Gå innom gjenbruksstasjonen og se om du finner noe du trenger der. Gratis og miljøvennlig. Den på Fredensborg i Oslo er fin.Her har de en avdeling der folk kan legge igjen ting de ikke trenger som er brukbare,og man kan ta med seg alt man vil derfra.
Jeg funnet mange flotte, ubrukte bøker her (blant annet av Per Petterson, Marguerite Duras,Tomas Espedal, for å nevne noen), cder, dvder, fine møbler, helt nytt dekketøy ++
Ymse kvalitet, men ofte veldig mye bra. Mye brukt av folk i nærområdet, nye ting kommer inn hver dag. Veldig greit sted å kvitte seg med ting du aldri bruker, kanskje noen andre vil ha de

Josefine sa...

Siden jeg er student er jeg nødt til å tenke økonomisk, og jeg forsøker også å være miljøbevisst. Jeg rydder ofte i klesskap/kosmetikk/velværeprodukter for å kartlegge hva jeg har og hva som trengs å fornyes. Jeg handler stort sett klær på salg, og da gjerne litt dyrere merker som NoaNoa og Gudrun Sjöden da kvaliteten er bedre, men forsøker å tenke meg om to ganger før jeg kjøper noe. Syns det hjelper med noen dagers betenkningstid om man er i tvil om et plagg.

Jeg handler også noe i utlandet da visse ting er rimligere der. Nå i februar skal jeg til London og lager meg mentale lister med saker og ting som trengs å fornyes.

Jeg har ikke noe spesielt sug etter shopping i hverdagen, og med kun sesongbasert garderobe i Oslo pga plassmangel føles det alltid ut som om jeg får en masse nye klær når jeg kikker i klesskapet hjemme hos mamma og pappa. :)

Anonym sa...

Jeg leste en undersøkelse om at vi er lykkeligere når vi lengter etter et produkt enn når vi har kjøpt det. Da begynner vi å hige etter det neste....

kanskje noe å tenke på? :)

Rosenhufsa sa...

Av en eller annen merkelig grunn bestemte jeg meg før jul for å ha shoppestopp i 2014, det er ikke på grunn av pengemangel egentlig, sjøl om lommeboka sikkert har godt av det, men handlet mest om at jeg fant klesplagg jeg aldri har brukt nederst i kommoden, på tross av at alle klærne mine får plass i en middels stor kommode.. Så jeg har ikke så mye, men tydeligvis mer enn jeg trudde.
Jeg har tidligere også hatt shoppestopp på enkelte plagg, for eksempel regnet jeg over i fjor at jeg har enormt mange ullgensere, og siden dette er sesongplagg, så varer de jo flere sesonger. Ullgensere er det dermed full shoppestopp på. Andre plagg har jeg ikke vært så nøye på, men under ryddinga før jul skjønte jeg at shoppestoppen godt kan gjelde flere plagg, hehe! Så nå gjelder det alle klær, men jeg har en unntaksregel, og det er dersom ting blir utslitt og må fornyes. Så får jeg heller glede meg til å gå på jakt etter ei bukse eller en genser i løpet av året.
Hvor lenge skal shoppestoppen vare? Vi får se hvor lenge det går ;) For hver måned jeg klarer det, er det jo bra, tenker jeg :) Sjøl om jeg merker at det er litt kjipt nå som gult tydeligvis er en av vårens farger.. Det er jo min farge, så vil jo alltid kjøpe noe gult ;) Får strikke noe i steden for!
Og jeg har også starta den "tømme alle skap på badet før man få kjøpe noe nytt"-greia, det kan jo ta sin tid..

Unknown sa...

Jeg hadde stopshop i fjor og her er mitt erfaring hvis du vil lese intervju i Budstikka OG mine tanker :)

http://fruperezpersonlig.blogspot.no/2014/01/stopshop-kreativitet-og-selvtillit.html

HildeSofie sa...

Så bra innlegg, supert at du fokuserer på dette!

Jeg har innført full shoppestopp for hudpleieprodukter av ymse slag, inntil jeg har brukt opp det jeg har. Når det så er tomt, og det skal kjøpes inn nytt, er kriteriet at det skal være mest mulig miljøvennlig.

Jeg har også bestemt meg for å slutte å farge håret mitt med kjemiske produkter, så nå har jeg en herlig tofarget frisyre. Flaks jeg foretrekker kort-kort hår, da går det så mye raskere å kvitte seg med de gamle fargede tuppene!

Når det gjelder klær, så har jeg jo egentlig mer enn nok, og bruker ikke på langt nær alt - så fremover skal jeg også bli flinkere til å bruke ting til de er "beyond repair", som en skriver over her - og så lete etter gode og holdbare plagg til å erstatte det som er slitt. I helgen lette jeg frem en del gamle smykker og accessoirer som jeg ikke har brukt på lenge, til å freshe opp antrekkene jeg begynner å bli lei av. Enkel måte å bli ny på!

Ingerid sa...

Ja, dette trengs, etter et år i nytt hus trenger økonomien en booster, og jeg har brukt altfor mye penger i det siste. Så mitt store ønske for 2014 var å komme litt videre fra impulsstyrt shopping, også når jeg trenger å fornye garderoben el.l. Pga en hudplage bruker jeg mye dyr hudpleie, så jeg har formanet meg selv til å ta konsekvensen av det og spare på annet, over hele fjøla, inkludert til barna og i matveien (her skal det nevnes at dette er kutt i overforbruk og bortskjemming for store og små, ikke på noen måte kutt i nødvendige eller sosialt viktige ting/aktiviteter). Og gjett hva? Da jeg sjekket kontoen imorges ble jeg først helt fortvilet, for det så ut som jeg ikke hadde penger til noe annet enn regninger i mange uker fremover... helt til jeg husket at det er en uke til lønning! Alle regningene som skal betales, forfaller etter dette! Så det er en helt annen situasjon med "shoppestopp light", ja! Den kan måles i tusenlapper og en voksende sparekonto. Dette kan gi større glede på så mange vis, for oss i form av en sunnere økonomi, for andre fordi vi kan ha litt mer penger til gode formål, og dessuten driver vi ikke forbruket oppover i barnemiljøet.

Kjersti sa...

Veldig inspirerende å lese dine og andres tanker om shoppestopp. Selv har jeg shoppestopp på klær som startet 1. januar. Har ikke bestemt hvor lenge den skal vare, men i alle fall ut februar. To måneder er jo ikke så lenge, så antagelig gyver jeg løs på enda en måned da.
Jeg bruker en app som heter Lift til motivasjon. Der kan man velge seg målsettinger som man logger daglig. På den måten blir det veldig synlig hvor flink man er til å holde målsettingene sine. I dag har jeg f.eks. logget 33 dager i strekk med shoppestopp. (Jeg har også 42 dager i strekk med meditasjon, det er en målsetting i et annet område av livet.) Det er fint å ta en liten oppsummering hver kveld og logge dagens oppnådde målsettinger.

Julia sa...

Takk for viktig innlegg og mange gode innspill. Etter å ha scoret de fire fine tingene jeg speidet etter i januarsalget, har jeg og noen venninner (kles-)shoppestopp igjen, hvertfall i noen måneder, av forskjellige årsaker.
Siden jeg fortsatt leier smått og møblert, har jeg blitt veldig flink til å ikke hamstre bøker/kremer/dvder/blader etc. for å unngå flyttekaos. Rydd, kast, bytt og lag liste! Gjelder for alt.

Jeg for min del misliker å følge strikte regler, så vertinnens "trenger jeg denne?"-mantra funker fint i massevis. Det samme gjelder for "smarte, planlagte" innkjøp som alle propagerer - det har naturligvis noe for seg, men jeg trives bedre som spontanshopper med god kunnskap til hvilket plagg jeg trenger for å bruke flere andre i skapet. Her er feks. Pinterest og enkelte blogger en god kilde til inspirasjon. I faser har jeg hatt kjøpestopp for å få et dyrere innkjøp til å stemme med årsbudsjettet. Økt bevissthet om tekstiler, stil/passform, kvalitet har redusert antall bomkjøp de seneste årene, og klesbyttekvelder har bidratt med nye funn og hygge. Og feks. heller kjøpe de øredobbene hos Cecilie Melli, enn fem par fra Hennes.

Jeg tenker sånn at i år vil jeg bli flinkere til å slite ut også andre klær enn bare bukser (NM i rakne-lappe-rakne-lappe-rakne-mor nekter å lappe mer), ikke dra kortet i noen måneder, bli enda tryggere på hva jeg kler og vil gå med. Gjerne med den bieffekten at det blir mindre et mindre flyttelass til sommeren!

Synne sa...

Shoppestopp har jo fått en masse hype de siste årene, men jeg synes også at det virker unødvendig for dem som har et beskjedent, rasjonelt og økonomisk forsvarlig forbruk i utgangspunktet. Jeg er altså enig med deg, og ser personlig ikke noe behov for et slikt tiltak. Det er jo flott at folk får seg en aha-opplevelse om de trenger det, men jeg tror det beste ville være om mange tok litt mer gjennomtenkte beslutninger i butikker - eller ikke gikk dit med mindre de behøvde noe i utgangspunktet. Man kommer langt med litt sunt bondevett, hihi.

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle svar! Mange gode innspill!

Kirsti sa...

Takk til alle som skriver om shoppestopp! Jeg blir inspirert.

Det som hjelper meg å stagge forbruket er etpar småting som kan være en selvfølge for mange, men jeg må minne meg selv på det titt og ofte.

Når jeg finner noe på salg spør jeg meg selv om jeg ville ha kjøpt varen hvis den _ikke_ hadde vært på tilbud. Skremmende ofte er svaret "nei". Det er ofte selve prisavslaget som gjør en vare attraktiv - ikke nødvendigvis varens andre kvaliteter. Da kjøper jeg ikke.

Mitt 70-tallskjøkken i nyheimen var grusomt stygt og sto øverst på oppussingslista. En vakker dag sluttet det å være grusomt. Jeg ble venn med estetikken og tanken på at det fungerte og at jeg derfor ikke hadde behov for nytt kjøkken. Penger spart og tanken på at "god" smak er påvirkelig dukket opp - slik den har gjort før.

Har begynt å se på penger på en annen måte. Et plagg/ei bok/en dvd eller cd. Kan jeg kjøpe brukt istedet? Har jeg hørt på all musikk jeg har hjemme? Kan jeg låne på biblioteket? Tidligere tenkte jeg at det kostet så lite å kjøpe at jeg like godt kunne gjøre det. Nå: Tenker at 200,- her og 200,- der fort blir 400,- og det er nesten en halv tusenlapp som før jeg vet ordet av det blir hel og snart 10 000 og før jeg vet ordet av det har jeg spart maaaange penger uten å savne noe som helst av det jeg ikke kjøpte. Fint, det også.

Kjenner igjen mange av tankene og grepene i kommentarfeltet og synes det er en fryd at måtehold endelig er i vinden!:)

Anonym sa...

Må først si at jeg elsker bloggen din. Jeg har hatt shoppestopp nå siden sommeren 2013 pga seperasjon og mange utgifter ifm med det. Det som er underlig er at noe jeg trodde skulle bli kjipt og vanskelig har blitt en slik positiv opplevelse! Jeg har opplevd det nærmest som en renselsesprosess. Har blitt så mye mer glad i de tingene jeg har og tar bedre vare på dem. Samtidig er jeg blitt mye mer kreativ med de gamle klærne mine. Har jo tonnevis med klær oppdager jeg, trødd inn i diverse skap/komoder, innerst, bakerst, under altmulig annet. Også det å bruke opp kosmetikk, prøvepakker på kremer/shampoo/dusjsåper har det gått sport i. Deilig! Får ryddet samtidig. Shoppestoppen min har vært utelukkende positiv og jeg tror jeg har endret innstilling til ting/klær for resten av mitt liv :-) Lykke til alle som må eller velger å gjøre noe lignende!

Populære innlegg