tirsdag, mai 13, 2014

Death of a Salesman / Arthur Miller. - London: Penguin, 2000. - 112 p.


Dette stykket fra 1949 har jeg jo i årevis tenkt å lese. I forrige uke gjorde jeg det endelig, og jeg har definitivt lyst til å se det på teater en gang. En aldrende handelsreisende mister jobben og samtidig viljen til å leve. Han har lagt hele sin sjel i jobben, følt at han var viktigere enn det viste seg at han var, og når han gradvis mister kunder og provisjon går det utover selvfølelsen - før det går rett i dørken med han. Livsløgnen. At en av hans to sønner er en playboy og den andre aldri ble til noe, gjør ikke saken lettere - han ser ikke at de kan forsørge sin gamle far, og dermed er det ingen vei ut av tragedien. Stadig aktuell, det er minst like viktig å bli likt den dag i dag, vi bygger image og vil så gjerne bli sett. 

Arthur Millers hovedverk, pulitzervinner i 1949. 

7 kommentarer:

Maren sa...

Jeg liker denne så godt! Vi leste og analyserte den i engelsktimene på videregående, og det var da jeg skjønte at jeg ville studere litteratur.

Og du vet, nå kan du le ekstra masse når Luke sier han skal reise ut av byen på grunn av forretninger, og Lorelai svarer: "Business? Now you're Willy Loman?"

Lektor Tørrdal sa...

Jeg tenker ofte på sitatet: "You have to break your neck to see the sky" (Fritt etter hukommelsen)når livet butter imot
Min veileder på engelsk hovedfag hadde doktorgraden sin på Authur Miller. Min litterære helt er Tennessee Williams, men vi snakket mye om Death of a Salesman. Og min veileder hadde den villeste bergenske aksenten i hele verden.

Glamourbibliotekaren sa...

Maren: Ja, det Lorelai-sitatet husker jeg! Det ante meg at det var noe sånt :) Det er mange som har lest denne på videregående - vi leste Lord of the Rings og The Color Purple.

Lektor Tørrdal: Tennessee Williams er super! Må lese noe av han snart igjen.

.mette sa...

Fint stykke og jeg mimrer tilbake til det herrens år 1982 da jeg tok examen artium (og da var jeg allerede en voksen dame).Enjoy! .mette

Lektor Tørrdal sa...

Jeg vil anbefale "Night of the Iguana" som ikke er blant hans mest kjente, men et av hans aller aller vakreste. Fordi det sier så utrolig mye om Tennessee Williams selv.

Synne sa...

Denne har jeg lyst til å lese!

Kristin sa...

O hoi - dette stykket såg eg på Trøndelag Teater i fjor! For ei oppleving! Teater altså! Magiske greier! Og tragiske, i dette høvet. Det blir så nære og verkeleg når det er gode skodespelarar som står berre nokre meter frå deg. Og tek deg med inn i ei anna verd, som skjer akkurat i den augneblinken. Og spesielt når ein tenkjer på kor mange som har det slik i verda, med auka arbeidsløyse i land som ikkje er spesielt langt unna.

MEN - no vart eg nesten deprimert her, og det var jo ikkje meininga! Kan vel konkludere med at det er eit viktig, tankevekkande og aktuelt verk. Som absolutt bør sjåast på dei skrå breidder! Eg visste dog ikkje kva eg gjekk til, og det er kanskje difor det traff meg så voldsomt..

Populære innlegg