torsdag, juni 26, 2014

FeriebokaPå bussen, i aviser, i mailinnboksen min; overalt ser jeg reklamer og oppfordringer til å lese bøker i sommer. Music to my ears; jeg er jo helt enig! Å senke skuldrene (om man jobber eller har ferie) med ei bok er noe av det beste som finnes! Mitt yndlingslesested er hengekøya, eller verandatrappa, eller en av benkene i hagen, eller i morgensola foran huset.. eller på stranda eller på fjellet eller midt i byen, for eksempel i en park! Eller inne på sofaen eller i lenestolen når været ikke er særlig utelesevennlig. 

Flere av reklamene er rettet mot konkrete bøker, kanskje med sommerlig tema ("Ferieboka" så jeg på bussen i dag). De har ofte såkalte blurbs, altså anbefalinger fra bokhandlere eller bokbloggere, på forsiden. Det er en viktig del av markedsføringen, og når sikkert fram til de målgruppene de er tenkt for. Disse er enkelt tilgjengelige også; de står fremst og lett synlige i hyllene, de finnes på Narvesen og noen til og med på nærbutikken og på postkontoret. Og det er helt greit, jeg synes det er fint at man kan få kjøpt bøker hvorsomhelst, og mange setter nok pris på å få anbefalt bøker på den måten - en slags veiviser i havet av bøker der ute. 

Men det er mange måter å være veiviser på, jeg vil også veldig gjerne være en! Og nå vil jeg slå et slag for å gå helt motsatt vei i sommervarmen (evt kulda, vi bor jo tross alt i Norge)! Hva med å gå inn i en bokhandel, og gå forbi alle disse kraftig markedsførte bøkene og heller rusle bort til ei hylle og plukke fram noe du aldri har vært borti før? En forfatter du har hørt om, men aldri lest noe av? En tittel du kanskje har hørt - eller aldri noensinne har hørt? Eller hva med å gå på biblioteket og låne en haug bøker du plukker med deg nærmest i blinde? Da risikerer man å få helt uventede opplevelser, oppdage nye verdener, dykke ned i noe helt ukjent. Det er moro! Eller hva med å kaste seg over noen klassikere? De russiske? Anna Karenina? Det er jo nå i ferien man gjerne har tid til å konsentrere seg og lese flere kapitler i slengen. Jeg er helt med på argumentet at det er deilig å lese noe lettere om sommeren, på stranda, men det utelukker ikke det motsatte. Velg annenhver gang lettlest pocket eller klassiker. Det gjør jeg gjerne selv, og variasjonen er ypperlig. Og jeg vet det er mange som har klassiker-skrekk, men det er det virkelig ingen grunn til. De er ikke tunge. De er lest i filler og høyt elsket i mange mange år av en grunn!  
Mange biblioteker har ekstra lang lånetid nå i sommer. De jeg lånte på lørdag, trenger jeg ikke å levere inn før i september. Det spiller jo egentlig ingen rolle, man kan jo bare fornye lånene enkelt på nettet, men det gjør allikevel noe med følelsen - det er sommer! Biblioteket har bestemt at jeg kan få ha disse bøkene helt til høsten kommer! Ja takk. 

Mitt tips er enkelt å greit: Ha alltid ei bok i veska som du kan dra opp når du venter på trikken eller sitter på toget. Ha alltid lånekortet i veska. Gå innom en bokhandel når du ser en (også på nett; alt jeg skriver her gjelder også e-bøker for den som foretrekker det). Vær åpen for alt. Vær ikke redd for klassikere. Vit at det finnes mye, MYE mer der ute enn bestselgerne på Narvesen. Les gjerne dem også, men gi deg selv en sjanse til  å oppdage enda mer litteratur i sommer! Det er så deilig å slå seg løs! Dykk ned i havet av kjent og ukjent litteratur, ta for deg en forfatter og les alt hun/han har skrevet, finn prosjekter, la dem gå over flere år og fryd deg over langtidsperspektivet. 

God lesesommer!

Hilsen eders Glamourbibliotekar. 


 Syndere i sommersol - sommerklassikeren over noen. Anbefales KRAFTIG!!P.S. Jeg får en del tilbud fra ymse forlag om å få tilsendt bøker for å blogge om dem, men takker konsekvent nei - selv om det evt er noen gode bøker der også - fordi jeg vil bestemme selv hva jeg skal lese. Ingen blurbs fra Glamourbibliotekaren, jeg omtaler bøker kun her i denne bloggen hvor jeg selv bestemmer alt. 

19 kommentarer:

Elisabeth sa...

mm, deilig oppfordring. Støtter den!

Linn sa...

Støtter den veldig...
Ha en fin lesesommer:)

Anonym sa...

Morsom ide om å plukke i blinde! Det tror jeg jammen jeg skal gjøre på biblioteket en gang. (I det siste har jeg slitt med å fornye biblioteklån på nettet, men da antar jeg at det bare er mitt bibliotek det gjelder?)

Selv foretrekker jeg digitale bøker, da har jeg dem alltid med meg. Har jeg noen minutter til overs, så finner jeg den på telefonen min. Og jeg slipper å fylle opp hyllene mine. Vet mange ikke liker digitale bøker like godt som meg, men jeg synes det er enkelt.

Kathleen sa...

Tror jeg tenker på Syndere i Sommersol hver sommer, men har ikke fått summet meg til å lese den ennå. Skal dog ikke si noe på sommerlektyren, jeg har en hel stabel. God sommer til deg!

Glamourbibliotekaren sa...

Elisabeth: Flott!

Miss Linn: God sommer!

Kaostroll: Har nå oppdatert innlegget så det blir tydeligere at dette gjelder alle formater, også digitale :)

Kathleen: Les den, den er så bra! God sommer!

Grorudpalmen sa...

Det skal jammen jeg også prøve, altså en form for tilfeldig "gressing" i bibliotekets eller bokhandelens hyller. Ellers har jeg et fast prinsipp om å lese vekselvis en klassiker og en bok fra samtiden. Funker fint for meg. Jeg husker sjeldent sitater, men jeg liker å sitere Bordieu: "People need both trash and classics". Hjertens enig med ham i det!

Stine Arkeologine sa...

Ja! De aller fineste bokskattene ligger som regel bak nyhetshyllene. I dag er det så lett å gi ut bøker, det har nærmest gått inflasjon i publisering og kvalitetssikringen er ikke alltid god. Bare et bittelite utvalg av alt som kommer ut nå vil ha overlevd og ennå finnes i bokhandelen om 50, 100 eller 200 år - det krever sin bok å bli klassiker!

(Mye fint blant nye bøker også såklart, men innimellom føler jeg at det går 13 på dusinet av bestselgerkonseptet mystiske kvinneskjebner i lavendelhager sporet opp gjennom gamle brev av en nålevende, kvinnelig slektning som gjennom dette får nye perspektiv på eget liv. En prosess som ikke kan realiseres på mindre enn 500 sider. Variasjon er bra!) :-)

Hermia Says sa...

Åh! Heltinneord!

Synne sa...

Jeg har også gledet meg over reklamene for sommerlektyre som florerer - endelig noe jeg faktisk støtter opp om! Jo flere som nyter god litteratur i ferien, og som oppdager nye skatter på uventede steder, jo bedre. Jeg tror dette blir en veldig god lesesommer, hoho!

Christina sa...

Hadde vært kjekt med en bloggpost der man kunne anbefale bøker som ikke var/er på bestselger listen, men som man vil anbefale andre. F.eks debutanter som får lite eller ingen oppmerksomhet, gamle samtidsromaner, og klassikere som det bør børstes støv av...

Glamourbibliotekaren sa...

Christina - det gjør vi rett som det er her, i de jevnlige postene "Kva las du no" er det åpne sluser til å anbefale alt man vil! :) (Og selv anbefaler jeg mange klassikere etterhvert som jeg leser dem.)

Marianne Augusta sa...

Om dette var et opprop ville jeg signert :) Gode råd!

Det er best når ikke alle leser de samme bøkene synes jeg :)

Anonym sa...

Jeg synes blurbenen stort sett er forstyrrende for de sier ingenting om hva som er bra med boka. At en eller annen syntes boka var fantastisk med minst tre utropstegn tenker jeg bare blæh. Hvis det derimot skrives noe som gjør meg interessert, kan jeg finne på å velge akkurat den boka.

Ellers er det et godt tips du gir, med å bare plukke med seg noen bøker fra biblioteket. Jeg har oppdaget mye bra på den måten. Er ikke så glad i bestselgere ala storkiosk-typen.

Ønsker deg en super lesesommer! Hvis jeg kan få gi deg et par tips, så er det Ville hester av Jeannette Walls (ja, selv om..) og Perfekt av Rachel Joyce.

Maren sa...

For et flott innlegg! Det er så mye å lese der ute, og så mye som fortjener å bli lest.

Glamourbibliotekaren sa...

Lammelaartanker: For meg personlig funker blurbs helt mot sin hensikt :) Styrer unna.

Line sa...

Jeg er selvfølgelig enig. Da får jeg også lest når jeg må gjøre andre ting en å lese. Jeg kan høre akkurat hva som helst. Ellers har jeg funnet hjelp i å høre lydbokversjoner av noen klassikere. Hamsun og Ibsen f.eks gjør seg glimrende i lydbokversjon. I bokform har jeg blant annet en klassiker, Willhelm Mobergs Utvandrerserie har stått i kø i flere år. Et av skolebibliotekets to eksemplarer har stått hjemme på min private hylle, i lø. Ingen har etterlyst den så jeg har ikke dårlig samvitighet engang. I går kom Vetle Lid Larsens 1001 natt i skolebibliotekets postkasse. Den ble straks registert og tatt med hjem. Begge skal vurderes for kollega Elisabeths bokklubb til høsten. Hun har bestilt meg til å lage bokklubb for seg. Så jeg må legge en bok i postkassen hennes på lærerrommet hver måned. Hvor kult er det:-) Så nå skal jeg sjekke ut litt hva jeg kan overraske henne med. Tenker forresten lese lett på jobb nå etterhvert som det blir rolig og mindre å gjøre på skolebiblioteket. Ferie fra 21. juli. Så det blir nok stille lenge før det. her skal leses. Takk for påminnelsen:-)

S sa...

Takk for en hyggelig påminnelse om bøkenes vidunderlige verden.

Selv satt jeg nylig og bestilte en del pocketbøker som jeg skal ha med i ferien, og i går forsøkte jeg få appen "Ordflyt" i funksjon, slik at jeg også kan forsøke høre en bok mens jeg gjør andre ting.

Jeg har alltid likt å lese og har lest mye. Men etter at jeg fikk barn har det blitt betydelig mindre av dette, og jeg har savnet det. Men nå begynner barna å bli store nok til at jeg kan dukke inn i bøkenes verden for en liten stund av gangen, og derfor har jeg nå bunkret opp med bøker til ferien.

Jeg har begynt å legge inn titler eller forfattere jeg hører om på mobilen, slik at når jeg er på biblioteket eller i bokhandelen så har jeg noen referanser jeg kan lete meg frem til. Kommer jo over anbefalinger her og der som ikke nødvendigvis er knyttet til "mainstream"-litteratur, og nå sikrer jeg at jeg kommer på dem når jeg behøver det.

Ha en god lesesommer!

Anonym sa...

Vil bare si at jeg setter pris på det at du ikke tar imot gratis bøker eller andre varer i bytte mot å gi dine anbefalinger. I et samfunn hvor man av og til kan få følelsen av at umiddelbar oppmerksomhet er alt, og at integritet og kvalitet ikke betyr noe, utgjør du en beundringsverdig motvekt. Det legges merke til!

M

Glamourbibliotekaren sa...

M: Så hyggelig, takk for det! Jeg blir glad for å høre at det legges merke til! Det er deilig å ha helt frie tøyler. Det er grunnen til at jeg har takket nei til samtlige tilbud om å blogge for magasiner/nettsteder (og det har vært ganske mange tilbud gjennom årenes løp) - i tillegg til at det muligens ville kræsje med jobben min da, noe jeg egentlig aldri orket å begynne å finne ut av, hehe. Jeg er en fri fugl i bloggeverdenen, og sånn skal det fortsette. Ha en fin sommer!

Populære innlegg