onsdag, desember 03, 2014

Kosakkene / Leo Tolstoj. - Oslo : Cappelen, 1971. - 180 s. ( - 15 kr.)


Sist jeg var på biblioteket og hang ved Tolstoj/Tsjekhov/Turgenjev-hylla, og kanskje egentlig sendte lange blikk mot "Krig og fred", plukket jeg med meg "Kosakkene" siden den har en litt mer veske-realistisk størrelse. 

"Kosakkene" handler om den unge og rike aristokraten Olenin som bryter opp med sitt komfortable og overfladiske liv i Moskva, verver seg til hæren, reiser til Kaukasus og bosetter seg i en bitteliten kosakklandsby for å kjempe mot tsjetsjenerne. Han blir vel aldri helt integrert, kosakkene er skeptiske til han og usikre på hans eventuelle baktanker. Selv er han fascinert. Det går så langt at han ønsker å gifte seg med den unge og vakre landsens piken Marjanka og bosette seg der. Marjanka besvarer dog ikke følelsene i samme grad, han kommer ikke ordentlig innpå henne. Etter beskrivelsene å dømme er det virkelig et fullstendig annerledes - og temmelig primitivt - liv de lever i landsbyen sammenlignet med hans gamle overklasseliv i storbyen. Men han vil være der. Han omgås den gamle kloke Jerosjka som filosoferer over mye, men som samtidig lever litt på siden av samfunnet.  

Nydelige naturskildringer, fine menneskeskildringer. Menneskesinnet er det samme til alle tider og alle steder. 

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

Glad i Tolstoj, denne har jeg ikke lest. Takk for tipset!

Julie Holdal sa...

"Kosakkene" leste jeg i fjor høst - veldig fin! Ellers har jeg akkurat lest siste side i "Krig og fred". Det var mektig. Om du er ute etter en mer veskevennlig størrelse, kan du jo låne Solums utgave i fire bind.

Glamourbibliotekaren sa...

Elisabeth: Værsågod!

Julie H: Absolutt! Tenkte å låne første bind i går, og det var jammen meg utlånt :)

Populære innlegg