tirsdag, januar 20, 2015

Bli grasiøs!


I "Den fullkomne Eva - frisk, ung og vakker etter nye metoder" (1957) åpnes kapittelet "Bli grasiøs!" med noen verselinjer av Goethe. Skjønnhet handler ikke bare om det ytre, man skal også være dannet og kjenne sine tyske diktere! Og man skal ha både ytre og indre høflighet. 

Kapittelet innledes videre med påstander som kan fullstendig ta motet fra en, slik som det gjerne er i slike bøker med gode råd fra fordums tider: 

"Ingenting kan ødelegge helhetsinntrykket av en vakker og velpleiet kvinne slik, som en ugrasiøs gang og ugrasiøse bevegelser. Det mest fullkomne ansikt, den mest elegante skikkelse og den dyreste modellkjole blir uten virkning, hvis den som bærer det alt sammen, ikke kan fylle det med den sjarm og ynde som følger med grasiøse bevegelser. Derfor burde enhver kvinne som ønsker å være fullkommen, underkaste seg kritisk selvkontroll. De færreste er født grasiøse, men alle kan lære seg å bli det." 


Kritisk selvkontroll, skjønnhetstips også på femtitallet. 


Så litt om god holdning: 

"Still deg opp foran speilet, ikke i positur, men nettopp i den stillingen du vanligvis inntar. Skulle du nå til din forferdelse oppdage at du neppe kan være noe smukt syn for omverdenen, så behøver du ikke å få mindreverdskomplekser av den grunn. Tvert imot, nå gjelder det å bruke hele din viljestyrke, og gå kraftig inn for å forbedre din holdning. God holdning gir selvtillit, og selvtillit gjør oss sikre i vår opptreden. Så sett i gang med disse øvelsene: 

Tegn en loddrett strek på et legemsstort speil, og still deg med siden inn mot denne streken. Er holdningen vår godt, skal streken nå gå fra midt på øreflippene, foran på skulderknokene og ned midt på benet til den endre like foran ankelknokene. Alle avvikelser fra denne linjen viser holdningsfeil og må rettes på. 

De fleste moderne kvinner har åpenbart mistet sansen for den ytre og indre harmoni i dagens traveljet. De skritter ut, eller småspringer, de stolprer eller sjasker avgårde, holdningen deres er enten krampaktig stiv, eller slapp og slengete - det finnes hverken stolthet eller verdighet over den. På kvinnens gang kan man lese seg til både karakter og sinnsstemning. Derfor bør også gangen tas med i vår bevisste skjønnhetspleie. Mannequinene, hvis gang har en så vesentlig betydning for yrket, lærer å gå med bokstabler på hodet. Det er en øvelse som vi selv nokså lettvint kan praktisere når vi er hjemme. Den gjør overkroppen rett, og tvinger oss til å gå med bevisst kontrollerte skritt." 
Til slutt litt om sittestilling: 

"Også når man sitter, bør man øve kontroll med seg selv. Det beste er å øve flittig foran speilet, slik at vi venner oss til å sitte ledig og pent. Det tar seg ikke særlig ut å sitte med benene dreid innover, med krumbøyd rygg, eller med sprikende ben. Glatt ikke ut kjolen eller kåpen over ryggen med begge hendene når du setter deg, det tar seg ikke pent ut. Dump ikke ned i en stol, men sett deg langsomt, mens du teller til tre. Bøy ikke hodet framover. Setter man seg ytterst på kanten av en stol, tyder det på indre usikkerhet og manglende selvtillit. Man setter seg med naturlig selvsikkerhet rolig midt på stolen. Hoftene skal bare så vidt berøre rygglenet, sprik ikke med knærne, men hold dem alltid sammen. Den ene foten skal peke rett framover, den andre plasseres ved siden av, trukket lett tilbake og med fotspissen vendt en smule utover. Hendene skal ligge rolig og utvungent på knærne med håndflatene opp, og ikke famle nervøst omkring. Albuene holdes lett inn til kroppen. Slanke ben kan vi gjerne krysse lett. Kryss dem over kneet, og hold leggene tett samlet. Er stolen lav, må man være forsiktig når man krysser benene. Også når man reiser seg, skal det skje rolig og ikke for brått. Overlat arbeidet til lårene, ikke skuldrene. Skyv den ene foten litt tilbake under stolen, da går det lettere. 

Når vi skal sette oss i en sofa eller i en lenestol, stiller vi oss på skrå foran setet, med lett bøyde knær, uten å strekke enden ut. Så daler vi først ned på kanten og først nå slår vi oss behagelig ned i stolen. Ta hendene til hjelp. Det samme gjør vi når vi skal reise oss igjen. Å slenge seg med bena opp i en stol eller sofa, er tillatt hjemme eller hos svært, svært gode venner."


Sånn, da tenker jeg vi er utlært på hvordan å føre seg grasiøst. 

10 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Ha ha, ler så jeg nesten faller av stolen (til de grader ugrasiøst)!! Vet egentlig ikke om kritikken/kravene til kvinner og kropp var verst da eller nå, de har bare ulike former tror jeg. Vi får skjerpe skråblikket på dagens "dameblad" og moteannonser også og ikke vente 60 år før vi ser det absurde i dem!! :-)

Anonym sa...

Tipset om å bruke lårene når man reiser seg, bør skrives på baksiden alle flyseter!

Jeg er lei av å få whiplash hver gang personen bak meg røsker i hodestøtten for å komme seg opp.


Lille My

Synne sa...

Hoho, dette er jo rent gull! Nå skal jeg gå og tusje på speilet, gitt.

Anonym sa...

Åh jeg en potetsekk ...

Kjersti sa...

"Også når man sitter bør man øve kontroll med seg selv" - her biter jeg meg merke i ordet også. Betyr det at jeg bør ha, unnskyld, øve kontroll ellers, altså når jeg ikke sitter? For det er nytt for meg!

Lektor Tørrdal sa...

Jeg tror jeg må sette i gang: "Operasjon Eleganse." Jeg kan tegne på speilet i garderoben på jobb for å få et mer grasiøst skoleverk også.

irenglede sa...

Hehe. Morsomt. Liker forresten bloggen din veldig godt. Litt av hvert å finne her. Ha en fin dag.

.mette sa...

Fornøyelig lesning en torsdag i januar. Jeg leser og humrer og tenker - vi kan ta pittelitte grann av det som er skrevet innover oss :-) (sier jeg som skifter til kjole hver fredag aften for å supere med min mann. Nei - vi snakker ikke selskapskjole og tiara, men fredagen skal det være glam!).mette

Nuigurumi sa...

Jeg har en gammel kopi av Anita Colbys Skjønnhetsbok fra ca. 1950, og både tekst og tegninger i din bok virker så kjent at jeg tenker at noen har blitt inspirert her. Anita Colby var "i flere år Hollywoods høyest gasjerte modell", og boka er stappfull av referanser til "min gode venninne Rita Hayworth" og "den sjarmerende og skandinaviske Ingrid. Bergman". Halvparten av dem vet man ikke hvem er lenger, men det er morsom lesning!

Glamourbibliotekaren sa...

Nuigurumi: Åh, digger sånn namedropping i gamle bøker! :D

Populære innlegg