søndag, mars 29, 2015

Påskeadvent: Påskete-testen

Påskete er årets sesong-te-høydepunkt. Jeg er mye mer glad i påskete enn den tradisjonelle juleteen!  Og den skal aller helst nytes ute i sola på verandaen eller i hagen eller parken, med ei god bok, solfaktor 30 og et pledd over beina.

Jeg har kjøpt påskete så lenge jeg kan huske, tipper jeg begynte den første våren i Oslo, og det begynner å bli noen år siden. Jeg har vekslet mellom den man kjøper hos Majorstuen Te & Kaffe i Bogstadveien (forøvrig min yndlings-tebutikk her i byen tror jeg), og den man kjøper hos Black Cat i f.eks. Grensen. Jeg har sjelden kjøpt fra begge steder samme år, og de få gangene jeg har hatt begge samtidig, har jeg hatt den ene på jobben og den andre hjemme. Men nå har jeg begge hjemme! Nå kan jeg sammenligne! Jeg sitter her med en kopp av hver sort. 


Aller først vil jeg gi begge et stort pluss fordi de ikke særskriver påske-te. Begge har bindestrek! Bra. Begge er basert på svart te, det er også bra. Jeg er ingen stor rooibush-drikker. Jeg kjøpte en rød påskete i Berlin en gang som var ok, men jeg ville definitivt valgt svart hver eneste gang. 

Majorstuen sin er produsert av Solberg & Hansen, og beskrivelsen sier "Sort te med tørket frukt - sort te, eplebiter, nype, hibiskus, aroma, sitronskall, blomster, vaniljebiter." - og takk og pris kjenner jeg ikke mye av hverken nype eller hibiscus. Påskete skal jo helst inneholde en del appelsin, men sitronskall og "aroma" dekker nok dette bra nok tror jeg. Og eplebitene! Solberg & Hansens påskete får tommelen opp fra meg. Den er imidlertid helt på grensa til hva jeg liker av fruktighet i en te - men de har akkurat klart å balansere det. 

Black Cat sin påskete er en smule mer krydrete - den minner faktisk bittelitt om Cachemire fra Le Palais, som jeg jo har som fast julete. De spesifiserer ikke hva den inneholder, men samme hva det er, så funker det i allefall helt ypperlig! Mindre fruktig enn den andre, og dermed bedre å stor-konsumere for min egen del. Jeg kan sette til livs en hel kanne uten problemer. Tommelen opp for Black Cat sin også! 
Denne fra Lille Valkyrien Kaffe og Tehus er også god, men jeg mistenker at den er helt identisk med den fra Majorstuen - altså Solberg & Hansen! (Men den mangler bindestrek mellom påske og te.) 


 Rapporter gjerne om andre påsketeer (og gjerne med litt beskrivelse!) om dere kjenner til noen!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har helt sluttet å kjøpe julete, påskete, adventste og alle andre sesongteer eller kaffe da jeg bestemt mener at det er bare vanlig te/kaffe hypet opp og puttet i pene poser og prisen er skrudd ekstra opp.
Så jeg drikker min vanlige te, Twinings Earl Grey, som vanlig og synes i grunn at alt annet ikke er så godt haha ;)
jeg er litt sær... bare litt

Ingrid sa...

Oi Amatørfotografen, der tar du nok feil! De teene du nevner har jo hver sine karakteristiske smaker, ganske forskjellig fra Earl Grey! (som jo også er veldig god da) Tror du går glipp av noe der! :)

Jeg liker den fra Black Cat best, men nå er det mange år siden jeg har smakt Solberg & Hansen sin. Får teste den ut igjen, vet de har den på min lokale tebutikk her i småbyen :)

Hermia Says sa...

Hemma hos mig finns ett grönt (dricker gärna grönt, särskilt på våren) och ett svart påskte (tack och lov inte särskrivet på påsen utan helt ihopskrivet :)) från te- och kaffekedjan Kahls.

Det svarta, i knallgul påse, har enligt påsen smak av passionsfrukt- och bergamottarom. Som "dekor" finns lite grönt te o solrosblomma fast det ser jag ju inte så mycket av.. Jag gillar smaken och när jag snusar på det känns en lite syrlig doft tillsammans med den av mer klassiskt svart te.

Det gröna är ekologiskt och har en sötare doft som nog kommer av dess vaniljarom, där finns också persikatoner, ringblomma och så bergamott. Ringblommorna syns tydligt i påsen.

Gillar dem båda gott!
Det här var moro! :)

Anna sa...

Förra året blev jag (och min kaffedrickande man) helt såld på Påskte från svenska Kahls. Ett svart te som enligt hemsidan har smak av passionsfrukt & bergamott, dekorerad med grön sencha & solrosblomma.

Den ska tydligen komma in i år igen, och vi har skickat bud till familjen i Sverige att köpa ett par hekton.

Glamourbibliotekaren sa...

Amatørfotografen: Vel, jeg sier meg ganske uenig i din teori her :) Det er jo betydelig forskjell på sesongteene. Hva man liker og ikke liker er en annen sak, så fortsett med Earl Grey du - den er suveren! :)

Ingrid: Black Cat sin er jo kjempegod. Du får teste den andre også, slett ikke dum! :)

Hermia og Anna: Det høres ut som om dere beskriver samme svarte påskete fra Kahls! Og den høres veldig god ut! Jeg har kjøpt en del Kahls-te i Sverige, så denne må jeg prøve en gang (og den grønne også!). Kanskje til neste år? Takk for tips! :)

Hermia Says sa...

Agerar gärna påskhare och skickar med posten, säg bara till! Och ja, Anna, lugnande besked - teerna har kommit! Tror det fanns ett rött också, men inte min cup of tea.

Tigram sa...

Fint å ikkje vere aleine om denne interessa! Black Cat sin er god. I år har eg for fyrste gong kjøpt ein "påsk te" (trur det var med særskriving)på Traktøren. Litt barnsleg smak/parfymert, men veldig god. Min favoritt dei siste par-tre åra er påskete frå Teagarden/Crema som smakar både sitrus og svakt av sjokolade. Heilt nydeleg! Ikkje så lett å få tak i, men fekk den på postordre frå "La vita é Bella" i går. Så her sit eg med koppen min:). God påske!

fivrelden sa...

Jeg drikker den fra Black Cat, fordi den er best og tradisjon. Den både smaker og lukter slik påske- te skal gjøre :)

Maren sa...

Mmm, påskete! Og så morsomt at Lille Valkyrien sin te smaker nesten likt som den jeg enda ikke har smakt :) Da er jo alle tre gode alternativer! Men jeg er så enig, skulle gjerne hatt en bindestrek der også.

Anonym sa...

hihi, smaken er som baken - og jeg mente ikke å erte opp noen her nå, men av alle teene jeg har hatt, smakt og drukket så er ingen av de så gode som Twinings Earl grey synes jeg.
Og det har vært mange teer.

Jeg må få lov til å si det da ;)

God påske!

Glamourbibliotekaren sa...

Hermia: Takk for tilbudet! Kanskje jeg benytter meg av det til neste år :)

Tigram: Takk for fine tips!

Fivrelden: Den er god!

Maren: Jeg tror det er nøyaktig den samme faktisk! :)

Amatørfotografen: Tror ikke du erta på deg noen :) Og som sagt, Earl Grey er et utmerket valg om man bare skal drikke én. Jeg tror det var teorien din om at påskete og julete osv bare er "vanlig" te pakket i pene poser som i allefall jeg måtte protestere på, hehe. Hvorvidt man liker dem eller ikke er en helt annen sak, det er jo individuelt, det kan ingen si noe på. Men at de er forskjellige, det er et faktum.

Ingerid sa...

Prøver akkurat nå ut Perchs påskethe. Det er en hvit te med smak av morbær og ananas. Den luktet veldig godt av frukt, og hadde fine gule blader, store eplebiter, og mye annet som tiltalte, men lukten var egentlig for fruktig for min smak. Smaken er fruktig-daff, altså ikke syrlig, mer som det ble litt mange tørre fruktbiter oppi tekannen, og litt lite annet. Morbær kan nok lett bli slik, særlig de hvite (regner med at det er hvite morbær de har brukt). Epler kan jo også dra i den retningen, hvis det blir for mye av dem.
Den er helt uten sitrus. Jeg har et litt ambivalent forhold til sitrus, så det er ikke krise for meg, men jeg tror faktisk at denne teen kunne hatt litt mer sitrus, gjerne mot det bitre, og mindre av den andre frukten.
Av og til får man mer ut av teen når man har brygget den noen ganger og finner ut om man liker den bedre på en lavere eller høyere temperatur. Så det kan være at det hjelper.
Men foreløbig er jeg altså litt skuffet. Men det skal sies, jeg har tatt mange sjanser med Perchs-te, prøvd smaker jeg ofte synes kan bli litt voldsomme, fordi de har så god balanse i teene sine. Jeg har ikke angret på noe te-valg der før nå. På fjellet tar jeg med teposer med deres sorte te med sitron og eple, og den vet jeg er god, velbalansert og tiltalende for oss som bare vil ha en lett sitrussmak i teen. Den er nok til og med ganske påskete i smaken!

Beady sa...

Dette innlegget har jeg gledet meg til! Jeg hadde den fra Solberg & Hansen et år og det ble for mye frukt for meg. Må innrømme påskete ikke har fristet siden, men jeg burde kanskje teste Black Cat sin også før jeg avskriver det helt?

Det er vel forresten kun du som skriver påskete riktig i dette innlegget? Blir ikke bindestrek like feil som særskriving?

Glamourbibliotekaren sa...

Ingerid: Takk for fyldig rapport fra Perch's! Tror ikke jeg har prøvd morbær-te, men det høres kanskje ikke ut som noe jeg ville falle pladask for heller.. Skal heller prøve den med sitron og eple! :)

Beady: Hjernen min ferierer for mye til å finne ut om bindestrek er riktig :) Prøv Black Cat sin - mindre frukt og mer krydder. Topp!

Maje sa...

Jeg er kanskje litt sent ute med kommentar her nå, men ville bare nevne at Tetøsene har en grønn te med appelsin, lime og sitron, kalt "Lillys yppige appelsin". De markedsfører den ikke som en påskete, men for meg blir den det pga sitrussmakene.

Jeg får aldri helt bestemt meg om jeg liker sitruste eller ei, men denne er i alle fall ikke for fruktig og søt. Jeg tror den hadde passet meg endra bedre dersom den var sort i steden for grønn (selv om jeg liker grønn te), men altså absolutt verdig til teskuffen min:)

Populære innlegg