torsdag, juni 25, 2015

Elleve år / Sigrid Undset. - Oslo : Aschehoug, 1966. - 282 s.


Dette er andre opplag av boka som opprinnelig kom ut i 1934. Språket er det samme. Og det er så fint! Sigrid Undset skriver om de første årene av sitt liv, sine første minner fra da de flyttet fra Danmark til Norge, fra de fire årene i Lyder Sagens gate hvor hun hadde det aller best, deretter til tristere leiligheter andre steder i byen. Hun forteller om andre barn, hvordan de lekte, om sommerferier i Trøndelag hos farmor og farfar, togreiser, opplevelser - alt sammen sett med barneøyne. Dette er fra 1880-tallet, og jeg - som vokste opp akkurat hundre år senere - kjenner meg veldig godt igjen. Hun skildrer et barns opplevelser så inderlig godt, man kan virkelig huske hvordan det føltes å forstå noe men ikke alt, hvordan dynamikken i vennegjengen var, hvor morsomt det var å leke ute hele sommeren, hvor irritert man kunne bli på dumme voksne, og hvor dårlig samvittighet man fikk om man gjorde noe man visste var galt. Man kan se grunnlaget for hennes egen selvstendighet, og dermed også hennes sterke romankarakterer (som f.eks. Jenny og Kristin L). Foreldrene var åpenbart ganske moderne i tankesett og holdninger, noe som preget henne tidlig. Sigrid (eller Ingvild, som hun heter i boka) løp rundt i genser og skjørt når hennes venninner hadde på pene kjoler. Hun hadde utslått hår når de andre hadde fletter oppå hodet. Hun gikk i gamle omsydde klær etter tantene. Hun ble ertet fordi hun så annerledes ut, men lærte at man ikke skulle bry seg om hva andre mente om en. Hun slukte farens bøker om historie og arkeologi. Hun hadde en livlig fantasi. (= Oppskrift på Nobelprisvinner!) 

Denne boka kan jeg virkelig anbefale av hele mitt hjerte. Dessuten: Dra til Bjerkebæk på Lillehammer om dere kan, det er et av mine drømmehus! (Undset burde hatt interiørblogg!)

Flere Undset-romaner: 

4 kommentarer:

Stine Arrkeologine sa...

Den høres veldig fin ut, den skal jeg låne! Om du er interessert kan du forsøke å finne utgivelsen av de tidlige tegningene hennes, utgitt sammen med ungdomsdikt - hun var en dyktig tegner og både tegninger og dikt vil illustrere og utvide bildet av henne som barn og ung. Det er en nydelig bok. Husker ikke hvor jeg har plassert den så får ikke sjekket tittel og forlag, men den finnes nok med litt søk på nettet. :-)

Anonym sa...

Hei! Jeg har lest Elleve år. Og vært på Bjerkebæk. Fantastiske begge to. Før jeg reiste dit leste jeg en biografi om Sigrid Undset. I farten er jeg ikke helt sikker på av hvem men jeg tror det er den siste, av Sigrun Slapgard. Veldig interessant.
Anbefales. Jeg har vel lest det meste av Sigrid Undset tror jeg men det er en stund siden sist. Tenkte jeg skulle lese Jenny på nytt.

Line sa...

Det er så praktisk å lese bloggen din på jobb på mitt sommerstille skolebibliotek. Nå kunne jeg bare gå rett til hylla og finne boka. Den blir med meg hjem idag. Tusen takk for tipset.

Anonym sa...

Takk for tips, denne skal jeg låne på biblioteket neste gang :)
Nå leser jeg Hans Olav Lahlum krim og koser meg med det :)
Det er deilig med sommer, litt ferie nå og bare lese så mye jeg gidder (jeg sovner litt i sofaen mens jeg leser og synes det er bare herlig!)

Fortsatt god sommer :)

Populære innlegg