tirsdag, juli 28, 2015

Kva las du no?


Jeg har jo helt glemt å legge ut et eget innlegg om sommerlitteratur, sånn som jeg har gjort tidligere. Jeg gjør i grunnen som jeg pleier; leser Hoel og Borgen, Marian Keyes og Lisa Jewell, Sagan i Frankrike, bøker fra ca 30-tallet eller som starter med noe sånt som "Det var sommer på pensjonatet" - og ellers det som faller meg inn der og da. Ingen fast plan. Jeg har så mange bøker jeg har kjøpt på reisene vi har vært på i år - Budapest, Barcelona, New York, Paris - jeg har sikkert tretti uleste bare fra butikker i de byene, i tillegg til en hel del jeg har kjøpt her i byen og på nettet. Nå må jeg snart renske ut av hyllene og gi bort på loppis, eller finne ut andre løsninger for oppbevaring. Jeg innser at biblioteket i underetasjen snart er stappfullt. Det mangler ikke på bøker å lese, det er snarere lese-rekkefølgen jeg får beslutningsvegring av. Jeg vil kalle det et luksusproblem. Eller egentlig ikke et problem i det hele tatt. 

Akkurat nå leser jeg mange bøker: "The house we grew up in" av Lisa Jewell, en av hennes mest kritikerroste, jeg synes hun er god til å skape komplekse karakterer. Akkurat ferdig med "So long Marianne" av Kari Hesthamar, som jeg egentlig begynte på for lenge siden men lånte bort underveis (dårlig idé, det bør man aldri gjøre) - jeg begynte derfor på nytt i forrige uke, og omtale kommer snart. Truman Capotes "Music for Chameleons" er jeg i gang med. Og sist, men ikke minst: Cora Sandels "Figurer på mørk bunn" i en pen utgave fra første opplag i 1949 (jeg fikk den til bursdagen min av venner som vet at jeg liker å få presanger fra antikvariater!) - det er forøvrig den som starter med "Sommer igjen på pensjonatet". Etter dette blir det en salig blanding av Hamsun/ Hornby/ Greene/ Auster/ Ishiguro/ Moore/ Vonnegut/ Munro/ Wells/ Woolf, skal jeg tolke bunkene jeg har liggende nærmest verandadøra. 

Nå vil jeg høre hva dere leser i sommer! Og husk: Det er blitt enklere å skrive kommentarer fra smarttelefoner nå, så nå håper jeg at dere som leser bloggen via mobil også vil bidra! Alle er velkomne. 

mvh eders lesende Glamourbibliotekar. En av de beste utsiktene for sommerlesning noensinne: Beito! 

39 kommentarer:

Anonym sa...

Følgende bøker har jeg lest i ferien: Farvel til Eddy Bellegueule (stor skuffelse), Uten personlig ansvar (passer glimrende til lettere lesing, Lena Andersson skriver festlig), i beste mening av. Benedicte Meyer Kroneberg ("sår" bok, men anbefales), novellesamlingen Arkitekt av Merethe Lindstrøm og i går avsluttet jeg På grensen til evigheten av Ken Follett.

I dag skal jeg på biblioteket og er er spent på tips herfra!

-lutt

Julie Skattebu sa...

Det er godt noen kan se magien i Beito, for meg har det alltid kun vært et innavlspreget mikrosamfunn du kun ender opp i hvis du har kjørt feil! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Haha! Fordelen med å være turist er at man bare ser naturen og ikke innavlen :D

arne sa...

Ferdig med Innsirkling3 av Carl Frode Tiller. Sterk og godt skrevet trilogi. I tillegg på innerlomma poesi: Poetry as insurgent art av Lawrence Ferlinghetti (den siste beatpoeten, han lever ennå, 96 år gammel!) Får lyst til å lese høyt for folk rundt meg, altså ukjente folk, men de hadde vel ikke skjønt bæret. Men jeg får lyst til å dele! Nå er jeg hjemme, og da blir det lørdagsstubber av Alf Prøysen. Den er for stor og tjukk til å ta med på tur.
Men redigering av bilder tar mye av tiden min, det velger jeg jo sjøl.

Arne

Hermia sa...

Avslutar semestern med Trude Marsteins Hjem till meg (bra men lite tung) och med Konfektasken av Thora Dardel som är från 1924 och skildrar Paris i dess mest dekadenta form :) Läste tidigare Dardels självbiografiska Jag for till Paris och blev mycket förtjust, skildrar ett liv i konstnärskretsar. Konfektasken fann jag på ett antikvariat igår (hurra!), med därifrån följde också btw en novellsamling av Sandel. Kanske hinner jag med ngn Wodehouse också innan det är dags att gå till jobbet igen.

Ur min tidigare sommarläsning kan jag rekommendera Främlingens barn av Alan Hollinghurst och Åren av Virginia Woolf.

Stine Arkeologine sa...

Sommerens lesing har mildt sagt vært en broget samling litteratur, fra Wordsworth på senga (der det er fint å lese noe fint) til "Puk på nye eventyr" (herlig dansk pensjonatskoleserie fra 50-tallet), Suzanne Brøggers "Kærlighedenes veje og vildveje" (som alle burde lese for å røske litt opp i seg selv og tenke over valgene man tar før man tar dem, og den er morsom!), "Storviltet på Jylland" (om storvilt på Jylland), mine gamle Sølvpilen-blader og Marian Keyes "The woman who stole my life" (etter anbefaling her) fortært på sofaen, et teppe i hagen, hytta og en strand i Danmark. Fin lesing, alt sammen! :-) Gleder meg til å få flere tips her!

Inger Marie sa...

Har rukket en del böker i sommer, avsluttet nettopp Mitch Alboms Tuesdays with Morrie som jeg leste for lenge siden, og som var like nydelig å lese igjen nå. En liten perle til bok! Nå har jeg nettopp endelig kommet igang med Siri Hustvedts Denne flammende verden, (har hatt den i bokhylla en god stund), har bare lest begynnelsen, men så langt virker den spennende og velskrivet. Har dessuten fått med meg Daniel Kehlmann "F" som var ganske interessant. Alltid morsomt å få litt nye lesetips her!

Julia sa...

Det ble bok 6 og 7 av Harry Potter i hengeköya da det var hetebölge her sörpaa, og naa leser jeg Atonement. Anbefales paa det varmeste saalangt, selv for de av oss som har sett filmatiseringen akkurat litt for mange ganger (fyttikatta for en god jobb de har gjort!).

Elisabeth sa...

Jeg leste nettopp ferdig "Selv hundene" av Jon McGregor. Holder også på med Innsirkling-trilogien og er midt i bok #2 nå. Har også Solsjenitsyn liggende nesten ferdiglest. På hylla nærmest badet ligger en stabel på 10 bøker totalt som jeg ikke har lest, deriblant tre (av fire) jeg nylig fikk i posten fra ei venninne. Tror den neste jeg begynner på derfra, blir ei av Coetzee som heter "Skumringsland". Gleder meg!

Anna sa...

Jeg er akkurat tilbake i jobb etter ferien. Ingen Italiatur på meg i år, men Sigrid Undset tar meg med til Jennys Roma på lydbok når jeg rusler til og fra jobb. På nattbordet har jeg Ray Bradbury sin dystopi Fahrenheit 451 fra 1953. Fin kontrast. Jeg er ikke kommet så langt i Jenny enda, men Fahrenheit 451 anbefales! Den er satt til fremtidens USA hvor staten sensurerer alt, bøker er forbudt og mennesker utsettes for så mye stimuli at de glemmer å tenke og føle. Like aktuell da som nå!

Ine sa...

Jeg leser Et norsk hus av Vigdis Hjort, liker den svært godt! Faktisk er det den første boka jeg leser av henne, foruten Jørgen + Anne = sant. Kjenner jeg må lese flere.

Maja sa...

Jeg leser Hamsuns Victoria igjen, for første gang siden videregående. Åh! Den er fin!

Dahlia sa...

Sommeren er tid for fordypning for meg. Da leser jeg bøker som blir for omfattende å lese i hverdagen, og det tar litt tid. I sommer har jeg valgt meg Olav H. Hauge. Jeg leser Knut Olav Åmås sin store, interessante biografi, "Mitt liv var draum". Og parallelt leser jeg diktsamlingene hans kronologisk. Og ved siden av Jon Fosses "Olav H. Hauges poetikk". Det er så interessant å lese om denne fine dikteren som strevde så mye i livet sitt. Det er en historie om et dikterliv, men også en fortelling om psykiatrien i Norge i det 19. århundre. Og om hvor mye det koster å skape stor diktning.

Ved siden av leser jeg Torgny Lindgren, "Hakkepølsa", en munter fortelling fra Nord-Sverige. Torgny Lindgren er en av mine favoritter.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg burde lese pensum for kommende studier, men øver meg heller på nynorsk ved å lese "Mi brilliante venninne". Ellers er jeg akkurat ferdig med "Vida og Miss Hazel" som lydbok (jeg må nesten ta det biblioteket kjøper av digibøker.) Den var veldig fin om forhold i Mississippi på 50-tallet. Jeg blir så trist når jeg leser om forholdene i sørstatene på denne tiden.

Spis, løp, les sa...

Jeg elsker denne posten! I sommer har jeg lest veldig mye bra. Alt fra Forbrytelse og straff, via Hamsun til young adult. Finding Audrey av Sophie Kinsella tilhører sistnevnte sjanger og var helt herlig. De som likte John Greens Fault in our stars vil nok ha glede av denne også. Nå er jeg på thrilleren The whisperer som er så ekkel at jeg nesten ikke tør lese den, men samtidig er den vanskelig å legge fra seg. Neste bok ut er trolig Blonde av Joyce Carol Oates.

Maren sa...

Favorittinnlegget! <3 Jeg har brukt sommeren til å lese blant annet en god del norsk samtidslitteratur: Hjorth, Petterson, Lindstrøm og nå Bisettelsen av Saabye Christensen. Sistnevnte liker jeg bare bedre og bedre, den blir nok lest ut i morgen tenker jeg.

Kristina sa...

Jeg koser meg veldig med "A Fine Balance" av Rohinton Mistry i sommer :) Ellers har jeg nettopp lest ut "Rettsstridig Forføyning" av Lena Andersson... Usikker hva jeg syns om den, syns den var interessant og godt skrevet men hovedpersonen irriterte meg så enormt!

Ingerid sa...

Jeg har lest mye av Geert Maks "Europa, en reise gjennom det 20. århundre". Den er god, noen svakere kapitler, men ideen og gjennomføringen er jevnt over god - en slags kronologisk gjennomgang som reiseskildring.
Men det blir jo trist. Så jeg har kombinert den med " Mi briljante venninne" av Elena Ferrante, som er bra, men ikke helt gripende ennå - det kan fortsatt komme.
Sommerens sikre kort er derimot Nancy Mitfords "Love in a cold climate" fra engelsk aristokrati på 1930-tallet. Hun skriver veldig godt, skildrer personer og miljø med humor og alvor. Det er tilsynelatende en oppvekstroman/chick lit, men skikkelig bra litteratur kan defineres som hvilken sjanger som helst, det er uansett mer enn det virker som.
Puk, ja.... Den står i hyllen her, og var veldig viktig for meg da jeg var skolejente. Kanskje på tide å finne den frem igjen?

Kathrine sa...

Jeg leser "Syndere i sommersol" etter tips fra denne bloggen! Elsker den! Tusen takk for alle boktips, elsker disse innleggene, og er imponert over hvor mye du leser :-o Mer enn meg og noen jeg kjenner tror jeg... Inspirerende i allefall :-) Fortsatt god lesesommer, og takk igjen for alle gode tips!

Tigram sa...

Starta med "Never Mind" av Edward St. Aubyn som fortener oppfølging, så no skal eg i gang med the completely Patrick Melrose Novels. Innimellom har eg lese "Vi var familien Mulvaney " av Joyce Carol Oates. Stor amerikansk roman der spesielt omsetjinga frå engelsk av Tone Formo er ei glede å lese. I Danmark las eg "Operaelskeren" av Klaus Riefbjerg. Fascinerende at hovudpersonen budde like ved min feriestad, men elles synest eg ikkje romanen har overlevd si eiga tid.

K sa...

Er snart ferdig med Murakamis Dans dans dans. Leste Sauemannen i vinter - dette er en slags fortsettelse. Fengende, selvom jeg bruker lang tid på bøkene da det er uvant stil og språk. Ellers har jeg lest Blindgang - siste til Jørn aller Horst. Er på hytta med dårlig vær.. Har med 5 bøker totalt, men har enda ikke bestemt meg for hvilken som blir den neste.

Søring i nord sa...

Beste bokbloggen! Digger disse innleggene, tar alltid print screen og går på biblioteket. Veldig fint å få tips til annet enn det som bokhandlene pusher i vinduer og i stabler. Ikke så glad i de typiske bestselgere. Nå leser jeg "The summer without men" av Siri Hustvedt, tror kanskje jeg leste en omtale av den her for noen år siden, og etterpå har jeg tenkt å lese den Muriel Spark-boka du skrev om her forleden. God bok alle sammen!

Anonym sa...

Hei! Jeg leser Beatles av Saabye Christensen for første gang i voksen alder! Leste den to ganger i tenårene og blir super nostalgisk :) kjempefint å komentere fra mobil nå, supert! Hilsen Thea

Anonym sa...

Denne ukas bok er en Agatha Christie som jeg akkurat nå ikke husker navnet på.. Den ligger hjemme, jeg er på jobb. Poirot i allefall :-)

Ingrid sa...

Leser ingenting akkurat nå, men får masse gode tips og inspirasjon herfra! Favorittposten! Det blir nok en tur på biblioteket i dag tenker jeg :-)

Maria sa...

Har begynt på Knausgård, ti år etter alle andre føler jeg :)

.mette sa...

Jeg leser Roy Jacobsen, noveller (å - han er god til å skrive), Andy Jones: Sammen (som er litt lettere litteratur)og så venter jeg på fortsettelse fra Jan Guillous slektskrønike - men det er jo ikke lesning, det er venting. Ellers leser jeg alt jeg kommer over av ny og gammel litteratur - hva skulle vi gjort uten bøkene? Leser på Kindle, iPad og knitrende papir. Leser på banen, i godstolen, i senga, på stranda, hjemme, på ferie, om dagen, på natta - alltid. Ha en flott regnværsdag. .mette

Kari Folvik sa...

Eg har nettopp lese Timme Noll av Lotta Lundberg, noko av det beste eg har lese på lenge. Tre kvinner-tre historiar, rett etter 2 verdskrigen i Berlin, på 80 og 90-talet i Sverige. Godt fortalt, spanande og nydeøeg språk. Boka kom på norsk no, men har ikkje sjekka korleis omsetjinga er. Forfattaren vann Sveriges radios romanpris for boka. Ho kan minne litt om Beate Grimsrud, men skriv kanskje enda betre..
Nummer to eg vil anbefale er Fettere og kusiner av Kristian Hæggernes, om den litt sære unge mannen Njål. Humor, varme, dybde. Hæggernes fortener mange lesarar

Folkebibliotekaren sa...

Patti Smith Just Kids! Fascinerende lesning.

Anonym sa...

Er inne i min siste ferieuke og har fått lest hele åtte bøker denne sommeren, noe jeg er godt fornøyd med! Den siste jeg leste var Lars Myttings "Svøm med den som drukner", og nå har jeg tenkt å begynne på "Og solen går sin gang" av Hemingway. God sommer!

Trude sa...

Syndere i sommersol! Liker den kjempegodt, takk for anbefalingen!

Bente sa...

Mytting her også, synes den er flott. Mye interessant som leses her ser jeg, har notert meg flere av titlene.

Anonym sa...

Jaja, jeg elsker jo sommerferie, men noen utpreget god lesetid for meg er det ikke, med unger som legger seg seinere enn vanlig og i det hele tatt få lange strekk med tid til å bare lese for meg selv. Så for å slutte fred med realitetene har jeg utropt sommer til novelletid. I sommer har jeg lest Bare Livet av Alice Munro (helt nydelig. selvsagt) og jeg har lest Alice av Judith Hermann, som også er så bra at den tar helt pusten fra meg. Bare to tynne bøker, med andre ord, men begge bøkene ga meg intens lykkefølelse, så da sier jeg meg fornøyd.
Lotta

Janne sa...

Jeg har lest Line av Axel Jensen og skal nå lese Syndere i sommersol. Begge etter anbefaling av deg, takk for inspirasjonen! Ellers så har jeg "Ikke drep en sangfugl" på vent. Burde sikkert lest den for lenge siden, men hiver meg på hypen her hjemme nå. Fortsatt god lese-"sommer".

Anonym sa...

Astrid Lindgrens krigsdagbøker. Anbefales virkelig!

stork sa...

- Sagan: Bonjour Tristesse
- Salter: Dusk
- Rosenkrantz: Talk
- Robbe-Grillet: The Voyeur
- Salinger: 9 Stories

Anbefaler særlig novella Akhnilo i Dusk

Synnøve sa...

Er halvveis gjennom Sonata for Miriam av Linda Olsson. Andre boka jeg leser av henne, og i likehet med la meg synge deg stille sanger er også denne utrolig fin!

Anne sa...

Også min favorittpost. Bestiller alltid noen titler fra disse postene på biblioteket. Vigdis hjorths et norsk hus, elfriede jelinek elskerinner og dag solstads siste artikler anbefales alle. Farvel til eddy b skjønte jeg ikke alt oppstusset rundt. Les heller Lars Ove seljestads blind. Nå den delte byen av Heidi Marie kriznik. Lurer på å få tak I Ferantes min fabelaktige venninne.

Anonym sa...

Lest Mi brilliante venninne av Elena Ferrante, gitt av ei venninne i sommer.
Likte den godt. Har også selv gitt den til en annen venninne.

Populære innlegg