søndag, juli 12, 2015

SommerHei fra en morgenfugl! For en nydelig sommerdag det var i går. Jeg har blitt veldig flink til å prioritere i sommer - ettersom den sålangt er tilbake til normalen (sammenlignet med fjorårets tropevariant). Man må utnytte de fine dagene når de er her. I går utsatte jeg absolutt alt jeg "burde" ha gjort, med unntak av klesvask - for å sette på en maskin krever så å si ingenting, og gleden over nyvaskede klær som blafrer og tørker i varm sommervind er jo på alle måter bare bra. Men resten kan jeg gjøre en annen dag. Helga begynte fint fredag kveld, som dere ser på bildet over - vi grillet ostesmørbrød på verandaen, drakk min spesial-myntelimonade, og hørte Jussi Björling synge Puccini. 
I går morges våknet jeg klokka sju til denne utsikten. Man kan ikke sove bort sommermorgenen da. 
Man må ut umiddelbart. Rett og slett tilbringe dagen i hengekøya. Hele dagen. Dette var utsikten derfra. Jeg sovna et par ganger også.Rosenknopp-sengetøy som flagrer i vinduen. Det passer fint i vår sommarstuga. (Altså vårt hjem, som hvert år går inn i sommarstuga-modus en gang i juni)Fint å sitte i skyggen under morelltreet også. Sånt som kommer opp av seg selv og gjør meg glad. Revebjeller. Så pene de er. Særlig i kveldssol. (og giftige, så ikke spis dem..)


Jeg er veldig takknemlig over å kunne ha sånne dager hjemme i min egen hage sammen med en jeg er glad i,  spise jordbær rett fra åkeren vår, gjøre det jeg liker best, ha lang betalt ferie, fryde meg over å rusle til bakeren oppi gata for å kjøpe ferskt landbrød, glede meg over hver kopp te jeg brygger. Det er så uendelig viktig å være bevisst på hva som gjør en glad, kjenne etter, og rett og slett føle på hvor privilegert en er som har evnen til å glede seg over ting. Hver eneste dag forsøples vi av klaging og syting over filleting i mediene. Det må en motvekt til, vi må ikke glemme at vi bor i ett av verdens rikeste land og har tilbud - gratis - som de fleste andre på jorda bare kan drømme om. 

Det er kanskje noen som mener at slike blogginnlegg med fine ting i mitt liv er ment å skulle skape et bilde av et perfekt liv (hva nå det er), skryting av hvor bra man har det, og til det vil jeg bare si: Jeg er en formidler. Jeg jobber som det, jeg har dytta mine favorittgreier på andre så lenge jeg kan huske - ikke minst innen musikken. Her i bloggen forsøker jeg å formidle stemning, tilfredshet og ro (takk for de stikkordene, bloggleser som skrev det her om dagen!), og at det er mange ting å glede seg over. Jeg forstår ikke hvorfor jeg skulle skryte, hva oppnår man med det? Tvertimot, jeg vil inspirere mine lesere til å søke etter noe bra i ens eget liv. Det er mange som sliter med ulike ting, som gir uttrykk for at de trenger en liten flukt fra tristessen. Hvis bloggen kan bidra til at hverdagen blir bittelitt bedre for noen, har jeg nådd fram. Hvis den bidrar til å skape misunnelse, har jeg på en måte mislyktes, uten at jeg egentlig vet hva jeg kunne ha gjort annerledes. Misunnelse bunner stort sett i noe annet, som kun en selv kan ta tak i. Jeg skriver om ting som jeg liker, dette er ingen fasit, alle er forskjellige, men det kan kanskje inspirere noen til å finne bra ting i sine egne liv - samme hva det er. 

En kjent øvelse er å ha en liten notisbok på nattbordet, og hver kveld skrive ned tre ting som har vært fine med dagen. Da lærer man seg å tenke etter. Noen dager er det kanskje ingen fine ting. Men da kan man bla seg litt bakover i boka og finne noe som man kanskje kan gjenbruke neste dag - og skrive ned om kvelden. 

Ha en god søndag alle sammen! Her går det stort sett i lesing i dag også, og litt kake senere i dag når mannen min får besøk av en kompis for å se Tour de France sammen. Dessuten skal jeg plukke inn noen svært velduftende og nydelige roser nå. (Akkurat det kan jeg forstå at noen er misunnelig for, jeg er faktisk litt misunnelig på meg selv!)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Dette treffer meg så midt i hjertet. Jeg lever et (litt for) hektisk liv, føler at det er mye fasade og overfladiskhet rundt meg, og kjenner meg så igjen i det du sier med hvordan vi klager på småting når vi egentlig er så ufattelig privilegerte. I min omgangskrets (sterkt preget av finans) kan man virkelig bli helt blind for hva som virkelig betyr noe. Denne bloggen er som å stikke fingeren i jorda for meg. Den har fått meg til å føre andre ting inn i mitt liv, til å ta et steg til siden i blant og hoppe av sirkuset for kortere perioder. Nå føler jeg nesten at jeg utleverer miljøet mitt, derav anonym, men jeg måtte bare skrive dette. Ha en fin søndag, Glamourbibliotekaren, og vit at du virkelig gjør livet lysere og mer harmonisk for mange av oss!

fivrelden sa...

Ah, jeg kjenner meg igjen. Jeg er også en formidler og jeg elsker at du på samme måte som meg fremhver slikt som du gjør. Vi behøves også :) Ønsker deg en rik søndag. Her drikker vi peppermyntete i hagen og skal snart tusle i skogene.

Rønnaug sa...

Det er vel mye som skrives på blogger o.l. for å prøve å fremstille et "perfekt" liv, men bloggen din oppfatter jeg jo som en utrolig deilig pause fra alt det der. Du virker veldig genuin og ærlig i det du formidler. Om det ikke er grunn til misunnelse i forhold til det du formidler, så er det ihvertfall beundringsverdig med måten du klarer å glede deg over og nyte både smått og stort:) Og det at du ikke profilerer deg selv som person i bloggen synes jeg er befriende - samtidig som det nesten gjør det litt mystisk;)

Noe utenfor temaet: jeg synes det hadde vært veldig interessant om du en gang kan lage en bloggpost med tips til hvordan man lager en frodig hage - som samtidig er så lettstelt at man får tid til å nyte den.

Kristin sa...

jeg må bare si meg enig med de over her. Du virker så ærlig og ekte. Hvis noen er misunnelig på det er det virkelig verst for dem. Din evne til å glede deg over små ting (og store) er forbilledlig. Takk for en nydelig blogg, og så fine bilder fra gårsdagen du har lagt ut!

Solbad sa...

Takk for formidling, du er så dyktig blogger på det! Paris-seriene var nydelige å se og lese! Det hadde vært spennende med litt formidling rundt det å finne frem til hverdagsgledene og å huske og "bruke" dem. Som du nevner i innlegget kan man huske aktivt på dette gjennom å skrive ned og tenke og planlegge, men hva med de gangene man er sliten og lei og glemmer bort selve tanken på hverdagsgleder? Selvfølgelig, i perioder kan livet være vanskelig og det er viktig å gi plass til det vanskelige også, i fred og ro uten krav om å måtte være glad. Men sånn i en normal hverdag som kan by på alminnelige utfordringer som dårlig søvn, travelt på jobb, vondt i en rygg etc., hva kan triksene være for å løfte opp dagen? Jeg har en tendens til å skifte humør til det bedre når jeg hører på årgangsjazz, det pleier å redde f.eks. husvask fra havari til gjennomføring! Men å synke ned i ro og fred med stearinlys og bok begynner å bli tiltakende vanskelig - kanskje kan det være noe med all informasjonen vi bli foret med til daglig mer eller mindre bevisst i vår tid , vi blir mette før vi rekker å sette oss ned og velge ut noe å lese/høre/se på i ro og fred?

Line sa...

Kjære glamourbibliotekar. Tiden du har brukt på "flickböcker" har virkelig betalt seg:-) Da jeg leste bloggposten din nå var min første assosiasjon Ina eller en av de andre hovedpersonene til Annik Saxegaard eller kanskje også Evi Bøgenes . Du har en gave i måten du formidler de små koselige tingene i livet. Du ser de små og verdifulle øyeblikkene og deler dem med alle oss. Tusen takk. Hilsen Line

Anonym sa...

Herlig med tips til hva en kan gjøre selv for å øve opp blikket for store og små gleder. Dette er noe alle kan gjøre og som helt sikkert vil gjøre godt. Du har en fantastisk blogg som jeg har fulgt i mange år!

Maja sa...

Jeg synes du når fram med budskapet ditt, jeg! :)

Anonym sa...

Du har en nydelig blogg på mange måter! Jeg blir veldig inspirert av å lese både de gamle, og nye innleggene dine. Ved å se på de vakre bildene og fine tekstene kjenner man at skuldrene senker seg mange hakk, så tusen takk for det!
Men over til en annen ting, jeg ble virkelig nysgjerrig på den myntelimonaden din...Er det noe du kan legge ut en oppskrift på? Jeg har plantet mynte i hagen vår i år og den har vokst seg kraftig bare på ett par måneder! Hadde vært kjekt å bruke den til andre ting enn i te... :) Ha en fortsatt fin dag!

Trofast leser sa...

Har lest bloggen din i 7-8 år nå, men har aldri oppfattet den som skrytende eller overfladisk. Inspirerende, derimot, og velskrevet. Noen ganger blir jeg bittelittegranne misunnelig på huset og hagen og reisene, men det er jo ikke din skyld - det er vel mer på dager jeg er litt misfornøyd med tilværelsen uansett.. Og det er på de dagene du får meg til å nyte øyeblikket og de nære gledene som en kopp god te, vakre blomster, ny musikk eller en god samtale - og så blir jeg i bedre humør! Du er en dyktig formidler og jeg er takknemmelig for at du deler opplevelsene dine med oss! Dessuten er du befriende lite poserende, det er forfriskende i en nokså selvsentrert bloggverden. Også er det fint at du er så privat, jeg vet ikke så mye om deg eller menneskene i livet ditt selv om jeg har fulgt deg lenge. Og det er helt greit for meg - og sikkert enda greiere for dem det gjelder 😊

Oj, dette ble langt og litt kaotisk, håper du bærer over med en litt ivrig leser som plutselig ville si veldig mye i kommentarfeltet..

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Så fint å høre! Tusen takk for veldig hyggelig kommentar :)

Fivrelden: Takk, god tur i skogen! :)

Rønnaug: Tusen tusen takk for fine ord! Det setter jeg veldig pris på. En slik hagebloggpost du ber om er så omfattende at den ville bli en egen hageblogg og det har jeg ikke tid til :) Men det finnes hageblogger der ute!

Kristin: Tusen takk for det!! Glad for å høre det.

Solbad: Tusen takk for hyggelige ord! Jeg tror alle må finne sin greie, sånt er så individuelt. Jeg har egentlig alltid prøvd å formidle det som funker for meg, så kan jo andre forsøke det - og forkaste det hvis det ikke virker. Jeg tror ikke det er noe som gjelder alle her, man må prøve seg fram. For meg hjelper det alltid å luke ugress. Hendene i jorda. Eller å gå en tur. Frisk luft, bevege skuldre og armer.

Line: Ååh, Ina! Hver gang jeg hører om Richard Strauss' opera "Rosenkavaleren", og det er ofte - jeg jobber jo med denslags - tenker jeg på storesøsteren hennes som var operasanger. De bøkene har festet seg, du har rett! Tusen takk for hyggelig kommentar!

Anonym: Tusen takk! Tror alle må øve opp dette blikket selv, helt klart, for sånt er jo så invididuelt.

Maja: Tusen takk for det!!

Anonym: Oi, jeg har ingen oppskrift egentlig! Knuser litt mynte i morter, river noen blader i to, lar noen være hele - gjerne alle tre sortene vi har - tilsetter sitron, og vann eller farris eller lignende, kanskje litt stevia, tar det på gefühlen! Takk for hyggelig kommentar! Og husk at mynte er ypperlig i salater, sammen med jordbær, mango, til kakepynt, som tilsetning i syltetøy, eller på pavlovakaker.. som du kan se i hageselskap-innlegget mitt fra forrige uke!

Trofast leser: Lang men fin kommentar, det liker jeg! Veldig godt å høre alt du sier :)

Populære innlegg