onsdag, august 26, 2015

Intermezzo (1936)På en regnfull tirsdagskveld i august kan man gjerne befinne seg i en liten kinosal sammen med Ingrid Bergman og Gösta Ekman. "Intermezzo" er fra 1936 og ble Bergmans store gjennombrudd, og den ble spilt inn på nytt med henne i Hollywood i 1939 - da med Leslie Howard i den mannlige hovedrollen (dere vet, han som spilte Ashley i "Tatt av vinden"). Selveste Gösta Ekman senior spiller professor Holger Brandt her, fiolinvirtuos som faller for sin nye akkompagnatør, den unge Anita Hoffman (Bergman). Ekman er nesten mer sminket enn Bergman, la oss kalle det smoky eyes, og hans mimikk og "posing" minner om en blanding av alle dagens duckface-selfies og John Black i "Days of our Lives". Jeg synes fiolin- og pianospillingen deres er noenlunde bra til å være film, det er selvfølgelig ikke de vi hører, men de har åpenbart øvd og lært seg noen triller her og der. 

Mye fin musikk er det også, jeg tror jeg klarte å plassere det meste av det som ble spilt - med unntak av hovedtemaet, som nærmest ble skrevet for filmen ("Intermezzo" av Heinz Provost). Ellers var det en av solosonatene til Bach, "Wiegenlied" av Schubert, sistesatsen fra Tsjajkovskijs "Pathétique"-symfoni (nr. 6), og det morsomste: Christian Sindings "Frühlingsrauschen", som Ingrid Bergman sang før hun "spilte" den (dubbet av Stina Sundell). 

Filmen inngår i Bergman-serien som Cinemateket har satt opp nå i august, når det er 100 år siden Ingrid Bergman ble født. 7 kommentarer:

Hermia sa...

Men åh.. så flott med en Ingrid Bergman-festival!
Har snöat in lite på Hasse Ekman för tillfället, har just nu en biografi om honom hemma som han skrev som 17-åring om bl a sin kände far.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja! Hasse var jo også med i denne filmen, han spilte Åke (sønnen i huset), ca tjue år, så gullig! Jeg liker forresten Gösta junior! Husker jeg så "Morrhår och ärter" da jeg var ti år, og elsket den! Og broder Stefan var så hunky i "Den allvarsamma leken" som jeg så tidligere i sommer.

Stine Arkeologine sa...

"Holger, how could you", så utrolig bra! :-) Elsker teatralske filmer med øyesminke og posering og menn som stirrer langt og melodramatisk ut i luften (på film altså). Og snart kommer "Jeg er Ingrid", den ser veldig fin ut!

Glamourbibliotekaren sa...

Ja! Svensk tale, engelske undertekster :) Jeg er helt enig, digger disse filmene! Pre-FilmNoir på en måte. Jeg gleder meg til å se "Jeg er Ingrid" jeg også! Isabella Rossellini var et idol for meg i tenårene :)

Hermia sa...

Morrhår o ärtor - ja! En stor favorit :) Kan även som vuxen fnissa åt Jönssonligan tack vara Gösta jr, men det pratar jag inte så högt om ;)

Glamourbibliotekaren sa...

.. eller "Att angöra en brygga", min store favoritt :) Gösta jr er så søt der!

Glamourfilologen sa...

Nå viser også Svt flere Bergman-filmer fremover i anledning Bergman-jubileet (bl.a. Casablanca på lørdag), herlig for oss Ingrid Bergman-fans. Jeg er dessuten kjempefan av Hasse Ekman, synes nok Gösta d.e. er noe teatralsk som filmskuespiller, regner med at han var annerledes på scenen, siden han var umåtelig populær i sin tid. Hasse Ekman var så søt i Intermezzo. Isabella Rossellini var også mitt tenåringsidol! Jeg gleder meg til å se "Jeg er Ingrid", den har også fått gode anmeldelser, har jeg sett.

Populære innlegg