torsdag, august 20, 2015

Kva las du no?


Nå er det på tide å rapportere sensommerlitteraturen! Hva har dere lest siden sist, og hva leser dere nå? Eventuelt - hva blir neste bok? 

Jeg hadde tenkt å bli ferdig med "Tender is the night" av F. Scott Fitzgerald før sommerferien er over, men det tror jeg blir vanskelig. 350 tettpakkede sider med liten skrift tar lenger tid enn jeg trodde! Den er sommerlig og fin da. 

Jeg tror jeg tar en ordentlig oppsummering av sommerbøkene i slutten av måneden, når sommeren kanskje begynner å være på hell. Akkurat nå er det jo ingenting som tilsier at den skulle være det, med stranda og bading og iste og sand i skoene og bikinier hengende på alle knagger på badet. 

Deres tur! 

21 kommentarer:

Julia sa...

Nå leser jeg Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Leste ut den fabelaktige Station Eleven av Emily St John Mandel på en dag forrige uke, anbefales på det aller, aller varmeste!

Lovise sa...

Sommerens store leseopplevelse var en liten bok, "Skugga-Baldur" av Sjon. Islendingen fikk nordisk råds litteraturpris for boka i 2005, og den var virkelig en stor (liten) overraskelse!

Dahlia sa...

Jeg har begynt på Karthago av Joyce Carol Oates. Jeg liker hennes store fortellinger, men denne er litt tung å lese. Ikke så rart når en av hovedpersonene er en skadet Irak-veteran, og handlingen dreier seg rundt den forsvunne Cressidy, hans eksforlovedes lillesøster. Boken er full av presise observasjoner av nære relasjoner, og sånt liker jeg.

Maren sa...

Dette har vært en veldig bra lesesommer. De siste par ukene har jeg lest Austers Man in the dark, Duras Elskeren og en nydelig novellesamling av Gaute Heivoll med tittelen Liten dansende gutt. Nå koser jeg meg med Rune Christiansens roman Fraværet av musikk. Å, ingenting er som late dager med lesing!

Gunn sa...

"Hjertet er en ensom jeger" av Carson McCullers er min sommerlektyre akkurat nå. Den ble utgitt i 1940 og skal visstnok være forfatterens debutroman, skrevet da hun var 23 år. En nydelig skildring av den døvstumme Singer som får så stor betydning for så mange ulike mennesker. Og så liker jeg miljøskildringene så godt! Handlingen foregår i staten Georgia i USA. Etter å ha hørt "Med kaldt blod" av T. Capote på lydbok, er jeg visstnok blitt veldig svak for bøker med handling lagt til USA.:-)Snart håper jeg å få se filmen, men foreløpig lytter jeg bare til filmmusikken, som også er vakker. Ellers har jeg nettopp lest ferdig "Noveller i utvalg" av Sommerset Maugham. Herlig litteratur som passer godt til late sommerdager i sola.

Stine Arkeologine sa...

Siste bok var "The pursuit of love" av Nancy Mitford. Utrolig morsom og bitende oppvekstroman fra den engelske overklassen, jeg lo høyt alt på første side i en beskrivelse av familieportrettet på godset der ladyen poserer med alle sine barn og en baby på fanget ("she seems uncertain what to do with his head.."). Nå leser jeg "Dark victory", en biografi om Bette Davis og mye om filmene hennes, spennende lesing etter å ha sett mange av dem i sommer.

Neste på lista er "Love in a cold climate", fortsettelsen av "The pursuit of love" (takk til Ingerid for tipset i siste "Kva las du no", disse bøkene var et funn!) :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Stine A - Så moro, de Mitford-bøkene står i hylla mi! Tenkte å lese dem i høst :)

Frøken Desibel sa...

Jeg fikk fullført flere leseprosjekter som jeg har brukt litt vel lang tid på i sommer.

Ellers holder jeg på med et lese det jeg har i hyllene-prosjekt, men det sniker seg likevel stadig inn flere bøker. Akkurat nå er det "Og fjellene ga gjenlyd" av Housseini jeg leser på, men da den er litt tung å dra med på fjelltur, ligger "Korsbæreren" av Tom Kristensen i sekken. Jeg leste Dødspakten av sistnevnte i sommerferien der mye av handlingen er lagt til Afghanistan, så da var det jo naturlig å fortsette med Hosseini etterpå:)

Anonym sa...

Nå leser jeg "Tidsskjelv" av Kurt Vonnegut. Jeg leste den for mange år siden og visste at den er god, men nå blir jeg uansett slått på ny av hvor godt og originalt han skriver. Boken er full av krumspring og referanser, en blanding av det tragiske og sorgtunge og det muntre og livsbejanede. Anbefales!
H

Inger Marie sa...

Det har også her värt en bra lesesommer, holder akkurat på med Mira och Irma av Sabine Gruber, en nydelig bok om to kvinner, en i Roma og en i Wien, to forskjellige sjebner som flettes sammen. Bra forfattere, anbefales!

Sunny sa...

Ble ferdig med Fugletribunalet for noen timer siden, og må komme meg litt til hektene igjen. Fantastisk bok!

Oda sa...

Etter å ha lese ferdig ei heilt nydeleg og brutal bok som heiter H is for Hawk av Helen Mcdonald (blei så fascinert av falconry etter å ha opplevd dette på eit slott i Skottland i sommar) har eg no byrja på ei bok eg fekk av min kjærast; nemleg En hinsides mann av Tetsushi Suwa. Eg elskar det nokså japansk universet boka befinn seg i som nok har noko kjennskap med subtiliteten som finnast i Murakami og Mishima, men likevel noko heilt eige. Anbefalast!

Ingerid sa...

Jeg hentet også tips herfra da jeg lette etter en bok til siste del av ferien: Kranes konditori av Cora Sandel. Det var god lesning! Med virkelig gode miljø- og personskildringer. Dette er jo stedet å lete etter inspirasjon, synes jeg - og ekstra gøy å dele tips. Neste prosjekt er "USA" av Geert Mak. Jeg leste forresten intervju og artikkel om Liv Køltzow i forrige ukes Morgenbladet, og fikk lyst til å lese hennes bøker. Vi får se hva høsten bringer!

Miss Lemon sa...

Jeg leste også Fugletribuanlet, basert på anbefalinger herfra. Veldig bra og litt urovekkend..Fortsatte med E.M. Forester "Et rom med utsikt", nydelig bok. Var faktisk ikke klar over at filmen var så utrolig tro mot bokens innhold. Etterpå ble det Anne B. Ragde sin "Jeg har et teppe i tusen farger". En veldig god bok om en fargerik, sterk og annerldes mor, jeg likte den svært godt.
Og så, i skrivende stund, Herman Melville, Moby Dick! Har nettopp passert de hundre første sidene, og her snakker vi STOR litteratur mine damer og herrer. Det er som om jeg kan kjenne den fuktige saltvannsluften trenge seg gjennom sidene. Jeg elsker den!!!!

KoseligKoselig sa...

Jeg leser nå siste boka om K2Johansen av Hans Olav Lahlum, Maurtuemenneskene heter den vel. Lahlum er kul!

:)

Anonym sa...

Jeg leser A God in Ruins, av Kate Atkinson - en stor favoritt. Dene r oppfølgeren til Life after Life, som jeg leste tidligere i år. Anbefales! Dessuten, til ammestunder, t-banen og ellers når hjernen sier nesten stopp(skremmende ofte): En Val McDermid-krim.

Kjenner at jeg også skal kaste meg på Mitford-bølgen utover høsten - takk for tips! :)

Elisabeth sa...

Jeg har også hatt en god lesesommer, bl.a. lest ferdig H is for Hawk, som var nevnt over her.

Den siste uka har jeg lest ei bok som ikke helt er kommet ut enda, Förlist av svenske Suzanna Dilber. Det er noe av det mest fantastiske jeg har lest, jeg har både ledd, grått og det meste derimellom. Ei nydelig og klok bok, hvor mye av historien utspiller seg i Digermulen nær Lofoten, og med bakgrunnsteppe i det autentiske brudeforliset i 1920, hvor 11 personer av et brudefølge forliste på vei fra vielsen/kirka til bryllupsfest i Digermulen. Brudeparet var blant de omkomne.

Jeg hadde elska boka også om jeg ikke hadde kjent forfatteren. Krysser fingrene for at den også vil komme på norsk etterhvert!

Nå skal jeg være med på å avvikle Parkenfestivalen, og hva jeg leser deretter er litt usikkert - jeg skal på ferie og har knekt foten, så det blir i alle fall nok lesetid!

namnam sa...

Alle andre her i verden leste sikkert Stoner i fjor, men jeg har altså begynt på den nå. Synes den er helt vidunderlig! Etterpå skal jeg lese Alice i eventyrland.

Glamourlegen sa...

Gå ikke alene ute i natten av Kjell Westö. Kommer ingen vei pga manglende egentid, men fikk strekklest den første halvdelen i juni i det minste. Anbefales!

Tina80 sa...

Har om mange andre lest Elena Ferrante i ferien, og de var bra. Siden jeg leste på engelsk så har jeg lest de 3 første og om noen få uker kommer neste :-) Så gleder meg til det!
Ellers i sommer har jeg lest litt forskjellig, blant annet begynt på Harry Hole bøkene fra starten og ellers så annen lett litteratur.

Clara A. H. Lunndal sa...

Har blitt forsvinnende lite lesing i sommer, dessverre, men jeg har i alle fall fått med meg Lena Dunhams "Not that kind of girl", sci-fi klassikeren for ungdom A wrinkle in time og sosiologi/chicklit hybriden Primates of Park Avenue. :) Alle interessante på sin måte. Elena Ferrantes Mi briljante venninne ligger i køen, men den har blitt så poppis at jeg kjenner en barnslig motvilje mot å lese den. :P

Populære innlegg