onsdag, september 02, 2015

Før du avgir din stemme i årets kommunevalg:Nå er det valgkamp. Hvis noen ikke har bestemt seg for parti å stemme på, eller ikke vet helt hvilke saker dere skal gå etter, anbefaler jeg å se hva de ulike partiene sier om biblioteksatsning i kommunen dere bor i. For meg er det helt ufattelig at kommunene kutter i bibliotektilbudet - det er som å late vannet i sine bukser for å holde seg varm. Biblioteket er en av de eldste institusjonene i verden, de hadde biblioteker i oldtiden, de visste å samle og spre og sette pris på kunnskap. Vi kan da fanden meg ikke være dårligere nå i vår opplyste tid! Er vi kanskje ikke så opplyst allikevel? Da kan vi jo prøve å bli det - men da må vi ha biblioteket. Og vi må ha det der folk bor, ikke bare i nærmeste litt større by. Man må sørge for at barn, unge og eldre kan komme seg til et bibliotek på egen hånd, uten å være avhengig av å bli kjørt dit. Og det er så viktig å få inn vanen med å gå på biblioteket så tidlig som mulig - for oppdager man gleden over å lese og lære nye ting når man er ung, vil man ha så mye lettere for å lese dokumenter og lover og sakspapirer og pensum og partiprogrammer og kronikker og kontrakter med små skrift og alt annet man må lese som voksen. Det skremmer vettet av meg at flere og flere kommuner kutter i tilbudet. Snakker om å ødelegge for demokratiske prinsipper. 

Derfor kjører jeg en reprise av min hyllest til biblioteket, som jeg skrev for noen år siden på den internasjonale biblioteksdagen: 


I går kveld dro vi til biblioteket, og da lykkefølelsen kom flommende straks jeg skred over dørterskelen, tenkte jeg at det var på tide med en hyllest til biblioteket her i bloggen. Mitt nærmeste folkebibliotek er lyst og fint, med hyggelige hjelpsomme bibliotekarer og innbydende bokhyller. Og en interessant filmsamling! En rekke tidligere Oscarvinnere og andre klassikere, både norske og utenlandske - slike man ikke finner på Platekompaniet. Bøker, aviser, tidsskrifter, plater, filmer, folkeopplysning, viktig informasjon - helt gratis. Alle har tilgang på det samme, alle har like muligheter uansett bakgrunn. I biblioteket er alle velkomne. 

En vanlig misforståelse er at man kan finne "alt" på nettet. Nei. Man kan ikke finne alt på nettet. Og om man så finner mye på nettet, trenger man ofte hjelp til å finne det for seg. Spesialister som driver med dette hver dag. Researchere. BIBLIOTEKARER. Det er ikke nok at alt er der, om man ikke vet hvor man skal begynne å lete. Eller om man ikke vet hvilke kilder som er kvalitetssikrede. 

Å få sitt eget første lånekort er stort for et barn. Det innebærer anerkjennelse og ansvar. Jeg fikk mitt da jeg var fem, etter å ha snyltet på mine storesøstre en stund. Biblioteket lå i nabohuset, og jeg var der så ofte og lenge jeg kunne. Jeg lånte en diger bunke bøker og leverte dem inn samme kveld, eller satt på lesesalsplassen og spilte brettspill med venner. Jeg lekte bibliotek hjemme, og stemplet ivrig på små kort som lå bak i bøkene mine. Min første jobb var å være vikar i det samme biblioteket da jeg var 14. I albumet mitt fra den tiden finnes et bilde av en stolt og morsk fjortis med halv hestehale, tilbakelent i bibliotekarstolen med armene i kors og bena slengt oppå den grå kommunale folkebibliotekskranken. Ti år senere var jeg halvveis i bibliotekarstudiet. Det var nok innerst inne aldri noen tvil om hva jeg ville bli når jeg ble stor.

Biblioteket er et fristed, uten grenser for hvor mye viten man kan tilegne seg. Det er demokrati og ytringsfrihet og kultur og kunnskap. Og kunnskap er makt. De politikerne som nedprioriterer dette unike tilbudet til befolkningen, har åpenbart ikke vært bibliotekbrukere i særlig grad. Man bør gi alle barn muligheten til å få et livslangt forhold til biblioteket. Framtiden ligger jo hos dem.

Dette kunne jeg ha skrevet et flerbindsverk om. Det føles nesten overfladisk å skrive så kort. 

Jeg er glad og stolt over å være bibliotekar. Ett av de mest klassiske bibliotek-relaterte sitatene kommer fra den romerske filosofen Cicero - og jeg kan skrive under på følgende: 

"Har du en hage og et bibliotek, mangler du intet."

(i min definisjon av biblioteket inngår også en platesamling)Så tenk på dette når dere avgir deres stemme. Hvilke partier har bibliotek i partiprogrammene sine, hvilke partier vil bevare gratisprinsippet og satse på dette nødvendige tilbudet som vi trenger så sårt? De fleste, håper jeg. Men jeg frykter at flere har glemt det. 


P.S: Den 26.08 ble Nasjonal bibliotekdag arrangert for første gang, i regi av Norsk Bibliotekforening. Slike tiltak er fine, og veldig velkomne!

P.S.2: Så er det selvfølgelig mange andre ting som også bør avgjøre hva man stemmer på i år, ikke minst alt som har med medmenneskelighet å gjøre. Vi er alle på samme jord, det er ikke noe "de" og "oss". Det er bare "oss". Husk det. 10 kommentarer:

Rada Sekretær sa...

Ja! JA! JAAA! *applaus*

Glamourlektoren sa...

Ja og amen fra meg også! Jeg kjenner meg igjen i din kjærlighet til biblioteket fra barndommen av, og lagde også bibliotek med lånekort og det hele av egen boksamling da jeg var rundt ti. Ble dog forskrekket da mine bøker ble levert tilbake (hvis jeg i det hele tatt fikk dem tilbake..) i slumsete forfatning.. :)Ja til levende bibliteker over det ganske land - i hver krok av landet!

Jeg ble ikke bibliotekar, men norsklærer. Og føler det som et slags kall å formidle leseglede og sangglede i klasserommet. Dessverre har vi en rektor og (enda verre) en bibliotekar på min skole som ikke helt ser poenget med papirbøker i en digital tid som vår. Det kastes over en lav sko - nye og gamle bøker.. Vi som elsker bøker, må passe på som smeder. Drømmen der i gården er visst at alt skal bli digitalt. Men da får man jo ikke snust seg fram på samme måte i spennende hyller - og dessuten tror jeg på den gode følelsen av å holde en fysisk bok i hånden. Ser at elevene liker det best - selv om Kindle osv er et godt supplement.

Stine Arkeologine sa...

Jeg har en liten nevø som nylig erklærte "tante, vet du at jeg trenger ikke gå på skolen jeg, for jeg finner det bare ut på nettbrettet mitt. Jeg tror det står alt som finnes der". Hjelp! Jeg vet ikke helt hva jeg skal si for man blir nesten opprådd for ord. Men jeg tror biblioteket er et godt sted å ta med ungene, som en del av den fysiske, erfarbare verden de skal lære å leve i!

Anaruh sa...

Et rungende ENIG fra meg! Jeg er nærmest vokst opp på mitt lokale bibliotek, og kunne ikke tenkt meg barndommen uten det. Begge mine bar har fått lånekort den sommeren de skulle begynne på skolen, og det har vært like stas som en tur til Tusenfryd. Vi elsker biblioteket vårt, er der ofte og låner både bøker, filmer, lydbøker og magasiner. Vi benytter oss av fjernlån, reservering fra egen datamaskin, muligheten til å snuse i ukjente hyller, bibliotekarenes kunnskap og råd, bibliotekets myke sofaer og koselige lekekroker og vi deltar på arrangementer, konkurranser og barneaktiviteter. Livet uten biblioteket ville vært fattigere for familien vår. Og da har jeg ikke en gang begynt å tenke på de som ikke har mulighet til å kjøpe bøker selv, sette i gang en lesesirkel, låne bibliotekets pc og andre sosiale tiltak som har stor verdi for som ikke har samme heldige utgangspunkt som meg. Lenge leve biblioteket - åpent, lokalt og inkluderende for alle!

Tigram sa...

Så sant! Biblioteket i oppveksten min var av det minste slaget, utan ordentleg bibliotekar. Så mine beste bibliotekminne er frå den fylkeskommunale bokbussen. Levere lange lister ein månad, og få bøkene den neste. Den er dessverre nedlagt for lengst. Og tenk dei som har/ har hatt bokbåt...

Siri sa...

Har du sett denne reaksjonen på biblioteksnedleggelse? http://www.svt.se/nyheter/regionalt/orebro/byborna-tomde-hotat-bibliotek

Mammadamen sa...

Biblioteket er et fantastisk sted, og så viktig! Og det er så fint å lese dette du skriver spesielt om viktigheten av at barn får et forhold til biblioteket tidlig. Min eldste gutt fikk bibliotekkort i fjor, og han var så stolt! Det er akkurat som du skriver, det innebærer anerkjennelse og ansvar. Det er slik jeg husker det fra jeg selv fikk mitt første kort. Å besøke biblioteket etter at han fikk dette kortet har blitt enda større for ham.

Og som Anaruh skriver, biblioteket er enormt viktig for dem som ikke har anledning til å kjøpe bøker selv eller kan låne av andre.

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle kommentarer, applaus og tilrop! Dette er viktige saker. Og Siri - det der er et eksempel til etterfølgelse!! :D

Løvemunn sa...

Bibliotekene og svømmehallene er etter de viktigste felleskapsinstitusjonene i bydeler og bygder. Mens sana in corpore sano! :-)

Mette sa...

Bibliotek må vernes om!! Det er viktig og riktig at vi sloss mot dem som vil legge ned for å spare småpenger.

Jeg bor rett i nærheten av en filial som byrådet i Oslo ønsket legge ned. Heldigvis har vi, i alle fall inntil videre, klart å redde den. Filialen ligger i Groruddalen og jeg kjenner at jeg synes det er ekstra viktig at nettopp en filial her opprettholdes. Det kryr av barn der (og voksne), og det arrangeres mye som er gratis bla med støtte fra venneforeningen jeg er medlem av: barneteater, sjakk-kurs for barn, soppkurs etc.

Vi kan støtte oppunder bibliotekene ved for eksempel låne flere bøker enn vi egentlig tenkte. Utlånstall er viktig. Kjøp populære bøker, dvd-er etc og gi til biblioteket. De ansatte blir så glad for flere bøker å låne ut:)

Populære innlegg