onsdag, februar 24, 2016

Anna Karenina
(alle fotos: Erik Berg, Den norske opera og ballett)

Hvis dere har mulighet, bør dere få med dere Anna Karenina i operaen nå. En veldig flott forestilling! Det kan jo være en fordel å ha lest boka først, men historien blir også oppsummert i programmet. Koreografien er ved Christian Spuck, operaorkestret og pianist Håvard Gimse spiller under ledelse av Paul Connelly, og Ingebjørg Kosmo synger noen nydelige folkesanger av Rakhmaninov som virkelig setter stemning (dyster men fin). Musikken som sådan er en blanding av Rakhmaninov og Lutoslawski, av og til med helt sømløse overganger, og selv om uttrykkene er ganske forskjellige hos de to komponistene er det virkelig som om det var skrevet til denne forestillingen. Spuck brukte lang tid på å velge riktig musikk, og 2. og 3. sats fra Rakhmaninovs andre klaverkonsert som love theme for Anna og Vronskij er jo helt, helt perfekt. Det kunne ikke vært noe annet. Non-stop gåsehud!!Det er også noe med Paganinivariasjonene hans, og ikke minst parallellføringene i c-moll-preludiet som føltes ekstra uhyggelig. Dessuten  var det noe musikk av litt mindre kjente komponister, Sulkhan Tsintsadze (fra Georgia) og Josef Bardanashvili, som gjorde inntrykk på meg.
I noen av rollene:
Anna Karenina: Eugenie Skilnand
Karenin: Dirk Weyershauden
Vronskij: Douwe Dekkers
Stiva: Yoel Carreño
Dolly: Melissa Hough
Levin: Lucas Lima
Kitty: Emma Lloyd

Og dansinga! Det finnes knapt en sterkere måte å uttrykke følelser på. Nasjonalballetten har suverene dansere, de fortjener all blest de kan få. 

Jeg har egentlig lyst til å se den en gang til!6 kommentarer:

neverendingcircles sa...

Jeg fikk sikret meg billetter til den siste dagen de viser balletten, hurra! Lenge siden jeg har sett en ballett nå, og faktisk første gang i operaen. Så dette blir bra :)

Pia sa...

Hei! Skal du se Oscar-utdelingen i år? I år har vi planlagt pysjparty, og å virkeliggjøre en drøm om å se utdelingen live. Fått fri på mandag og greier! Så ser jeg at ingen norske kanaler viser utdelingen i år! Har du noen tips om hvordan vi likevel kan få sett showet?

Anonym sa...

Jeg så også Anna Karenina i Operaen i går. Vakkert! Når tredve dansere svever rundt i de nydeligste kostymer og med perfekt musikk til, er det magisk. En stor takk til ballettsjef Ingrid Lorentsen og gjengen hennes. De innfrir hver eneste gang.

Glamourbibliotekaren sa...

Neverendingcircles: Bra! Ser billettene er revet bort :)

Pia: Jeg må se det litt an, jeg har jo pleid å se den hvert bidige år siden en gang på slutten av 90tallet, men i år blir det litt vrient å snu døgnet helt akkurat da. Showet kan ses på dansk tv2!

Anonym: Ja, virkelig! Jeg er så begeistret for alt jeg har sett av ballettforestillinger der.

Oda sa...

Åh, det høyrast ut som ein fantastisk opplevelse!

Pia sa...

Vi har ikke dansk tv2. Har nå kastet inn håndkle, får heller se om det blir mulig neste år. Takk for svar!

Populære innlegg