lørdag, mars 12, 2016

Mange spørsmål om lesing
Jeg fant en lese-poll da jeg lette etter noe annet her i bloggen! Den hadde jeg glemt. Vi tar den igjen! 


Senast köpta inbundna bok: Liv Ullmanns "Forandringen", kjøpt på bruktmarked forleden. 

Senast köpta pocketbok:  George Martins "All you need is ears".

Favoritgenre: Romaner... Noveller også. Ikke så glad i krim bortsett fra Agatha Christie. Ikke interessert i fantasy. Glad i klassikere, særlig de russiske.

Favoritbokhandel: Shakespeare&Company + The Abbey Bookshop i Paris, McNally Jackson i SoHo, alle jeg har vært på i Williamsburg (f.eks. Book Thug Nation) og andre steder i Brooklyn, Daunts i London, La Central i Barcelona, Tronsmo så klart, og Bislet Bok i Oslo. Og Sagene bokhandel. 

Favoritbibliotek: Mitt lokale bibliotek, New York Public Library, og selvfølgelig min barndoms bibliotek og andre hjem (lå i nabohuset, jeg fikk lånekort da jeg var fem, to år før tiden, fordi jeg allerede lånte så mange bøker på mine søstres lånekort)

Favoritplats att läsa (i hemmet): Ved spisebordet på en helgemorgen eller -kveld, med levende lys, en kanne te og utsikt mot hagen. I godstolen på verandaen. Og i hagen, såklart. Eget innlegg om det her! Dessuten i badekaret.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): I parker når jeg er på ferie (Central Park!), på fortauskaféer med bylyder omkring meg (gjerne i Paris!), på en liten kafé ved en fontene i en bitteliten by i Provence. På tog, fly, båter, trikken, på fjellet i frisk luft. Og ved sjøen!! Det gjør jeg mye i sommerhalvåret.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Har ikke så mye med forfattere å gjøre, men når jeg er på loppemarked eller i bruktbutikker, er det som regel innbundne jeg tar med meg hjem.

Bästa lässnackset: Ingenting, jeg drikker te. 

Bästa läsdrycken: Te. Alltid.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Gjerne fin musikk, enten kjent eller ukjent, bølgeskvulp, lyder fra naturen. Blir sjelden veldig forstyrret av lyder omkring meg, unntaket må være ujevn og intens skravling i umiddelbar nærhet.


När på dygnet läser du helst? Når som helst - som sagt, morgen og kveld i helgene, men hverdagslesingen foregår stort sett om morgenen og på ettermiddagen.

Bästa bakfylleläsningen: Jeg er aldri bakfull.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Gjerne noe med litt korte kapitler sånn at det blir naturlig å avslutte når man skal gå av trikken. Tolstoj funker utmerket, han har korte kapitler, mens Proust er litt mer krevende da han ikke har noen i det hele tatt, så å si. Han funker kanskje bedre til helgelesning. Ellers bør boka veie ganske lite, siden man skal ha den i veska og schleppe den med rundt. 


(Den som vil svare må gjerne gjøre det i kommentarfeltet! Ingen tvang, dog - dessuten poster jeg dette sent en lørdagskveld, ikke akkurat høytid for blogglesing)7 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Så klart, hiver meg på! :-)

Senast köpta inbundna bok: Kjempefin, stoffinnbundet samling av Robert Burns fra et engelsk antikvariat.

Senast köpta pocketbok: Oj det husker jeg ikke. "Viking Age England" kanskje?

Favoritgenre: Lyrikk

Favoritbokhandel: Her jeg bor er det Wangsmo Antikvariat

Favoritbibliotek: Gunnerusbiblioteket

Favoritplats att läsa (i hemmet): På senga eller i godstolen ved bokhyllene på stua når barna sover (liker å ha bøkene mine rundt meg!)

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På et teppe i skogen om sommeren

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Har ingen slike prinsipp, det er et spørsmål om økonomi. Men jeg kjøper mye brukte, gamle bøker fra før pocketformatets tid!

Bästa lässnackset: Får som regel ikke anledning til å lese før etter at jeg har pusset tennene ;-)

Bästa läsdrycken: Som over :-) Men en stor kaffe latte eller en stor kopp svart te er veldig godt!

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Stillhet


När på dygnet läser du helst? Helst når som helst, men det blir oftest om kvelden når de andre sover

Bästa bakfylleläsningen: Det husker jeg ikke, for det må ha vært veldig tidlig i studietiden. Sikkert Det Nye eller en jusbok.. glad for at spørsmålet ikke er aktuelt lenger!

Bästa kollektivtrafikläsningen: Dikt er supert på den korte bussreisen til og fra jobb (nå ligger en samling av Robert Frost i veska). Gir mye kompensasjon for manglende lesetid resten av dagen! :-)

Maje sa...

Morsomt! Her er min:

Senast köpta inbundna bok: Jeg har ikke kjøpt en innbundet bok på veldig lenge, så jeg tar heller den siste jeg kjøpte på Kindle: William Goldmans "The princess bride". Flaut at jeg ikke har lest den før.

Senast köpta pocketbok: Patrick Modianos "Ungdomstid"

Favoritgenre: Jeg leser det meste, men ikke nordisk krim. Mest romaner, Jane Austen fanfiction og klassikere.

Favoritbokhandel: Shakespeare&Company i Paris er nok den aller beste. Ellers: City Lights i San Fransisco, Waterstones på Piccadilly og en bitteliten bokhandel i Woodstock, England som jeg ikke vet navnet på.

Favoritbibliotek: Jeg liker jo godt mitt lokale bibliotek på Gjøvik, hvor jeg har hatt lånekort siden førskolealder. Det er noe helt spesielt med et barndomsbibliotek, selv om det er litt 70-talls med gamle hyller og utdaterte farger. Fagbiblioteket hvor jeg jobber kommer også høyt opp på listen.

Favoritplats att läsa (i hemmet): I badekaret (om vinteren), i hengekøyen i hagen (om sommeren)

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Verandaen på hytta på fjellet og på kafeer som har gode stoler.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Jeg kjøper sjelden innbundne, men det hender at det blir innbundet når jeg kjøper klassikere.

Bästa lässnackset: Kjeks eller småkaker

Bästa läsdrycken: Det er få ting som slår en kopp sterk te, trukket lenge på kannen. Ikke fruktte, men en grønn eller sort te med litt smak, eks. jasmin eller bergamot.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Stillhet. Eller den jevne summingen på kafeen. Eller fra noen små bier i hagen.


När på dygnet läser du helst?: Når som helst, egentlig, men det passer best om morgenen eller formiddagen når jeg har fri, for da er jeg skikkelig våken.

Bästa bakfylleläsningen: Jeg er aldri bakfull, heldigvis.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Noe lettfattelig. Det er vanskelig å konsentrere seg nok til de tunge greiene når man må følge med på hvor man er. Greit å lese på Kindle eller telefon når man er på trikken, for da kan man lese med en hånd:)

God lesesøndag!

Marta sa...

Oi, så kjekt! :D

Senast köpta inbundna bok: Litt sånn guilty-pleasure-bok, nemleg "Life With a Sprinkle of Glitter" av Louise Pentland.

Senast köpta pocketbok: Barneselskapet av Agatha Christie

Favoritgenre: Fantasy, men eg les truleg bøker innanfor alle sjangrar (utanom skrekkromanar, heh.)

Favoritbokhandel: Her i Bergen er det nok Norli på Galleriet.

Favoritbibliotek: Bergen Hovedbibliotek, og så trivst eg sjølvsagt veldig godt på det lokale biblioteket på heimplassen min.

Favoritplats att läsa (i hemmet): I sofakroken.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På kafe, på biblioteket, på toget.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Det er for det meste ganske tilfeldig. Viss boka finst innbunde, og eg har råd, kjøper eg helst det.

Bästa lässnackset: Sjokolade. Eventuelt kake, eller ei bolle.

Bästa läsdrycken: Te.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Bylydar eller fuglesong.


När på dygnet läser du helst? Kva tid som helst, men nesten aldri seint på kvelden/på natta (er B-menneske så det held).

Bästa bakfylleläsningen: Harry Potter, helst på norsk.

Bästa kollektivtrafikläsningen: På bussen: må vera lydbok i såfall, elles går det ikkje. Elles: kva som helst, men typ korttekstboka til Grytten er sjølvsagt heilt genial på særs korte turar.

Jorunn sa...

Senast köpta inbundna bok: Svetlana Aleksijevitsj: Krigen har intet kvinnelig ansikt

Senast köpta pocketbok:  Inga Sætre: Fallteknikk

Favoritgenre: Samtidsprosa, både romaner, noveller og dokumentar, pluss tegnede historier

Favoritbokhandel: Shakespeare&Company og Norli i Universitetsgata

Favoritbibliotek: Mitt lokale bibliotek

Favoritplats att läsa (i hemmet): I lenestolen

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Om sommeren - ute!

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Ingen favoritter, men prøver alltid å kjøpe innbundne bøker. De holder mye lenger!

Bästa lässnackset: Ingenting spesielt

Bästa läsdrycken: Kaffe

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Vil ha det så stille som mulig om mulig, sånn er det når man er småbarnsmor ...

När på dygnet läser du helst? Når som helst når jeg har mulighet

Bästa bakfylleläsningen: Det funker ikke ...

Bästa kollektivtrafikläsningen: Enig med bibliotekaren her, en nokså kort bok med nokså korte kapitler

Glamourlektoren sa...

Senast köpta inbundna bok: Lucia Berlin: A Manual for Cleaning Woman (novellesamling, lovende!)

Senast köpta pocketbok: Jon Fosse: Andvake-trilogien

Favoritgenre: Romaner. Ikke glad i krim og spenning, men ellers aldeles altetende på romanfronten.

Favoritbokhandel: Shakespeare&Company i Paris er vanskelig å komme utenom! Er også glad i Norli i Universitetsgaten i Oslo. Kjøper mange svenske bøker der, og tidligere også danske, men nå har de sluttet å føre danske bøker der, dessverre. Liker å holde boka i hånda før jeg kjøper den. Glad i å snuse rundt etter bøker på loppemarkeder.

Favoritbibliotek: Høvik bibliotek og Asker.

Favoritplats att läsa (i hemmet): I min omtrukne ørelappstol fra loppemarked, med en god kopp te, tidlig en lørdag morgen i en helg uten planer av noe slag. Utsikt mot glassveranda og hage. Er det mørkt: levende lys. Katter som holder meg med selskap. De andre i familien sover leeenge :)

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Fortauskafeer, overbygde verandaer med fjordutsikt eller utsikt til beitende reinsdyr (det siste bare opplevd én gang, lengst mot nord - uforglemmelig!)

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Dag Solstad, Carl Frode Tiller, Linn Ullmann, Karl Over Knausgård, Agnes Ravatn. Mange flere, ikke så kjente. Debutanter.. Ønsker å glede dem gjennom å bidra til godt boksalg :) Vil at bøker skal fortsette å komme ut på norsk, og bli kjøpt!

Bästa lässnackset: Noen ganger usaltede nøtter ved siden av teen.

Bästa läsdrycken: Te. Alltid! Har for tiden crush på Lady Grey, så er ikke så avansert, alltid. Noen korn med brunt sukker i.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: lett snorkende katter, ellers stillhet.

När på dygnet läser du helst? Tidlig om morgenen, før resten av familien har stått opp.

Bästa bakfylleläsningen: Som deg: Jeg er aldri bakfull. I høyden trøtt etter en hyggelig kveld med ett glass vin til maten, kanskje to - fordelt på mange timer.. :)

Bästa kollektivtrafikläsningen: Har alltid en slank pocket i veska. For tiden Thomas Espedals Imot kunsten.

Anonym sa...

Senast köpta inbundna bok: Elizabeth Gaskell - Cranford

Senast köpta pocketbok: Åh, lenge siden... Jeg tar e-bok i stedet: Bill Brysons Notes from a small island

Favoritgenre: Jeg leser mest skjønnlitteratur. Mest romaner, men en del noveller også. I slitsomme perioder leser jeg en del krim, det er kjekt med en spennende historie. Ellers har jeg ingen favorittsjanger som sådan.

Favoritbokhandel: Tronsmo er fin, og Norli i universitetsgata. Eller The English Bookshop i Uppsala/Stockholm.

Favoritbibliotek: må jo nesten være mitt barndoms bibliotek!

Favoritplats att läsa (i hemmet): Avisen: Kjøøkenbordet, med en stor kopp te eller kaffe.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Rolige kafeer, på morgenen eller midt på dagen.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Ingen spesielle, det er litt tilfeldig. Men de bøkene jeg kjøper (papirform) er bøker jeg gjerne vil lese igjen, eller som jeg vil låne bort til andre.

Bästa lässnackset: Ikke noe spesielt.

Bästa läsdrycken: Te, kaffe eller farris.

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Lett bakgrunnsstøy, som på en rolig kafe. Hjemme vil jeg gjerne ha litt klassisk musikk/jazz, eller stille.

När på dygnet läser du helst? På kvelden etter datters leggetid. Men egentlig på morgenen - det bare skjer ikke så ofte lenger.

Bästa bakfylleläsningen: Lenge siden en slik problemstilling. Men noe oppmuntrende, hyggelig, som jeg har lest før! :)

Bästa kollektivtrafikläsningen: noe i et passende format, en paperback eller kindle. Noveller er fint!

Anonym sa...

Senast köpta inbundna bok: Ingvild Rishøi sin "Vinternoveller"

Senast köpta pocketbok: Claire Fuller "Our endless numbered days"

Favoritgenre: Romaner, noveller og koseligere krim.

Favoritbokhandel: Shakespeare&Company i Paris, Eldorado i Oslo.

Favoritbibliotek: Kongsvinger bibliotek

Favoritplats att läsa (i hemmet): I godstolen i stua eller ute på verandaen med utsikt over jordene.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På stranden og på reise.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Innbundne bøker er alltid å foretrekke, om det er mulig.

Bästa lässnackset: Drikker som regel bare te, spiser lite når jeg leser.

Bästa läsdrycken: Te

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Musikk, av det rolige slaget.


När på dygnet läser du helst? Alle tider.

Bästa bakfylleläsningen: Ytterst sjelden bakfull.

Bästa kollektivtrafikläsningen: En lett bok med korte kapitler, så den er lett å bære med seg. De tyngste klassikerne leses hjemme.

Populære innlegg