onsdag, april 13, 2016

Kva las du no?Hva leser dere for tiden? Fortell om det i kommentarfeltet! Disse lesetips-postene er noe av det dere oppgir som det aller beste med denne bloggen, så det er fint om så mange som mulig blir med! Det er veldig moro at såpass mange her leser bøker som er litt off-beat i forhold til bestselgerlistene rundt om. I dette kommentarfeltet skal alle forfattere få lov til å skinne, ikke bare de som er mest populære akkurat nå! 

Jeg tilbringer denne uka i Paris og har med meg et par bøker - Francoise Sagan som vanlig når jeg er i Frankrike, denne gang "Den sminkede kvinnen", samt "The enchanted April" av Elizabeth von Arnim. Jeg kan love dere at det blir med en haug bøker tilbake også, så hvem vet - kanskje jeg kaster meg over en av dem mens jeg er her. 

Deres tur!36 kommentarer:

Josefine sa...

Å, vår i Paris! Det hørtes utrolig fristende ut! Nå som jeg har begynt på innspurten på masteroppgaven forsøker jeg å være flink til å lese på kveldene istedenfor å bruke enda mer tid foran en skjerm. Akkurat nå leser jeg den fjerde Harry Potter boka. Det er noe som føles veldig trygt med Rowling sine bøker midt i kaoset.

Miss Golightly sa...

Jeg leser Black Rabbit Hall- veldig bra, selv om den ligner veldig mye annet som er populært for tiden. Språket er bare mye bedre.
Gleder meg til å lese "Fordi overlevelse ikke er nok".
Ha det fint i Paris! Jeg har nå lest 5 Sagan bøker pga deg. Så takk for det tipset! Nydelige bøker.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg leste i går ut Jan Roar Leikvolls dystopiske Fiolinane. Bokens tema er helt forferdelig, og den har noen grusomme beskrivelser av et samfunn som har falt helt sammen. Men samtidig er den utrolig godt skrevet, så om du overlever incest, nekrofili og kannibalisme er den en mektig leseopplevelse.
Ellers leser jeg Lamb to the Slaughter med Vg1 engelsk, en av mine favoritt noveller gjennom hele min lesekarriere.

Marit sa...

Leser Rebecca av Daphne du Maurier for tredje gang. Vurderer fortløpende å se filmen, men er redd leseropplevelsen ikke blir den samme den fjerde gangen (for denne boken kommer jeg til å lese igjen og igjen - noen bøker er bare slik).

Anaruh sa...

Jeg leser The Grapes of Wrath av John Steinbeck, og er helt slått ut over hvor godt han skriver om det å være på flukt. I disse flyktningstrømtidene synes jeg ALLE som sitter på egen tue og er i mot å ta inn flyktninger burde lese denne boken. Jeg dømmer ingen, men jammen gir denne boken et godt innblikk i hvordan det er å være "de som kommer". En veldig sterk anbefaling herfra!

I tillegg har jeg jo alltid en lydbok på gang, som jeg hører på når jeg kjører til og fra jobb og før jeg sovner. Akkurat nå er det Herta Müllers pustegynge. Også den er veldig sterk og tankevekkende rundt dette å være undertrykket, sulten, sett ned på og kuet. Jammen er jeg heldig her i verden!

Til slutt - morsomt at du har med deg Enchanted April - jeg har ikke lest boken, men har planer om å se filmen nå til kvelden (evt neste uke) i mitt onsdagskinoprosjekt. Nyt våren i Paris!

Maren sa...

Jeg har akkurat lest ut en bok jeg fikk anbefalt av mamma, "Kvinnen fra månen" av Milena Agus. I dag skal jeg begynne på en ny, men er enda ikke helt sikker på hvilken. Tror det blir Orwells "1984".

Christina sa...

Jeg har nettopp lest Ralph`s Party av Lisa Jewell, veldig søt bok så jeg lurer på om jeg skal begynne rett på "After the party" som er oppfølgeren eller om jeg skal gå for noe helt annet... Kanskje jeg få noen tips herfra i dag? Kos deg i Paris! :)

tea sa...

Jeg hørte ferdig De elendige av Victor Hugo på lydbok i går - helt fantastisk bok, altså! - og tenker at Jungelboken av Rudyard Kipling får blir neste lydbok. Ellers leser jeg Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund, og selv om det gikk litt treigt i begynnelsen, så liker jeg den bedre og bedre. Håper du har det fint i Paris, og at alle får en fin dag!

Dahlia sa...

Jeg forbereder meg til en langhelg i Berlin snart med å lese Torgrim Eggens Berlin. Det 20. århundres hovedstat. Jeg er også i gang med Havboka av Morten Strøknes og så har jeg funnet fram igjen biografien om Olav H. Hauge som jeg leste halvparten av i fjor sommer. Den er interessant og fin, men noen ganger trenger man en pause når stoffet er omfattende. I påska leste jeg Den usynlige vokteren av Dolores Rodondo, spennende krim fra Baskerland. Anbefales!

Anonym sa...

Jeg leser Denne dag, et liv av Jens Andersen. Det er en biografi om Astrid Lindgren. Den er veldig fin og presenterer hvordan mange av bøkene hennes ble til og hvem som var inspirasjon for ulike figurer. Anbefaler den til alle som er glade i hennes bøker.

Anonym sa...

Som Dahlia leser jeg også Torgrim Eggens Berlin - mens jeg gleder meg til en langhelg der senere i vår. Foreløpig liker jeg den veldig godt, historieinteressert som jeg er. Tror opplevelsen av byen blir bedre også. Dessuten leser jeg en Liane Moriarty-bok om igjen (Big little lies), min nye favoritt innen den mer lettbente litteraturen - anbefales virkelig som vår- og sommerlektyre!

Anonym sa...

Til Anaruh: så enig med deg om Vredens druer! Jeg leste den ganske nylig selv, og parallellen til dagens flyktningkrise gjorde lesningen enda sterkere og mer opprivende. Men for en fantastisk bok. Har hatt planer om lese den i årevis.
Nå leser jeg Karolina Ramqvist, Den hvite byen, som nettopp kom på norsk. Jeg er provosert over karakteren, men boka er bra.
Forrige bok jeg leste var Historien om et ekteskap av Geir Gulliksen, kjøpte den da den kom i pocket. Veldig sterkt og bra.
Lotta

koristen sa...

Jeg er snart ferdig med Sommersverdet av Rick Riordan, typisk jobblesning - jeg ville nok likt den bedre da jeg var ti-tolv år, men å selge den til målgruppa gjør jeg gjerne, gøy for små fantasyslukere!

Har en spennende sak liggende som neste bok i bunken - Trærnes hemmelige liv av Peter Wohlleben. Kanskje jeg kommer til å se trærne på en ny måte neste gang jeg går tur i skogen?

Åh, Enchanted April, jeg elsker den filmen så til de grader at jeg ikke har våget å lese boka, første gang jeg har det problemet, haha.

Stine Arkeologine sa...

Jeg leser, som koristen, "Trærnes hemmelige liv". Ikke ofte jeg kaster meg over en splitter ny bok, men som den trenerden jeg er kom denne i hus nærmest på utgivelsesdato! Veldig fin formidling og en bok preget av undring og respekt for alt liv - ikke bare menneskers. Lettlest og nydelig skrevet, og når jeg forteller og leser høyt til tiåringen min sitter han med store øyne og hører på. Nå er han selvutnevnt vaktmester for de to små bjørketrærne som tvinner seg rundt hverandre foran huset vårt..

Ha det fint i Paris! :-)

Eirin sa...

Jeg leste nylig "Falketårnet" av Erik Fosnes Hansen etter noen års masing(les: anbefaling) fra min samboer. Og den likte jeg så godt! Nå er jeg litt usikker på hva jeg skal lese. Jeg leser essay av Siri Hustvedt (Livet, tanken, blikket) men har lyst på mer. Jeg vurderer Thomas Hardy "Tess of the d'Urbervilles" eller kanskje en bok til av Fosnes Hansen. Ellers så gleder jeg meg til Heidi Furre sin nye bok kommer i mai.

Cecilia sa...

Leste nettopp Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis. "Den boka kommer du aldri til å glemme at du har lest", sa hun som ekspederte på Ark da jeg kjøpte den. Det hadde hun fullstendig rett i. Forfatterens oppvekst i materiell og kulturell fattigdom i en kald, regntung og kjedelig del av Frankrike gjør inntrykk. Han er på alder med datteren min, og levde i et samfunn som hadde no mercy for de som ikke passet helt inn. Han beskriver de sosiale og psykologiske mekanismene med et utmerket språk. Den norske oversettelsen er også veldig god. Heldigvis har han kommet seg vekk og fått seg et nytt liv (og navn). Anbefales på det varmeste!

Kos deg i Paris!

Anna sa...

Har startet på Svøm med de som drukner, på lydbok. Foreløbig er jeg bergtatt :-) På nattbordet har jeg Miniatyrmakeren.

Marit sa...

Jeg leser "Renhet" av Jonathan Franzen. Likte veldig godt både Korrigeringer og Frihet, men denne er jeg litt usikker på hva jeg synes om. På øret har jeg Moby Dick, skal å melde har jeg aldri kommet meg gjennom den. Så lydbok blir løsningen.

Anonym sa...

Så inspirerende med alle boktipsene! Jeg leser følgende bøker fra årets Mammutsalg: Operasjon sjøldisiplin av Agnes Ravatn, Et norsk hus av Vigdis Hjort og Ensomheten i Lydias Ernemans liv av Rune Christiansen. En bok som gjorde utrolig sterkt inntrykk på meg og som jeg fortsatt tenker på jevnlig er Den største forbrytelsen av Marte Michelet. Det samme med boka En av oss av Åsne Seierstad.

Så var det morsomt å bli minnet om Falketårnet som Eirin nylig har lest. Den leste jeg for mange år siden og ble veldig fascinert av historien.

Bente

Tina80 sa...

Har akkurat startet på boken til Lucia Berlin Håndbok for vaskedamer, lest mye bra om den så ser frem til å danne min egen mening.

Anonym sa...

Har nettopp lest ferdig "Romantic Outlaws" en dobbeltbiografi om Mary Wollstonecraft (feminist(filosof) og datteren hennes Mary Shelley (Frankenstein). Veldig godt skrevet og engasjerende biografi. Denne helgen besøkte jeg Daunt books i London og kjøpte Elizabeth Bowens "A time in Rome" som jeg leser nå, en reiseskildring fra Roma på 50-tallet, ok så langt. Leser også Ingvild Rishøys "Historien om fru Berg", nydelige og triste noveller. Leste nettopp "Vinternoveller" også, kjempefine. Neste bok blir nok Jean Rhys "Wide Saragasso Sea" som jeg kjøpte på Skoob books i London, en veldig bra bruktbokhandel i Bloomsbury. Den boken handler om den unge Bertha Mason, i Jane Eyre kjent som the madwoman in the attic, heltens gale kone.

neverendingcircles sa...

Jeg leser "Magikeren" av John Fowles. En tykk mursteinsbok, men den er spennende :)

Hermia Says sa...

Avalutade en gammal deckare av Maria Lang i morse,Mördaren ljuger inte ensam. Väljer nu mellan att börja på antingen Kazuo Ishiguros Nocturner som jag velat läsa länge och sprillans nya De fördrivna av Negar Naseh.

namnam sa...

Åh, jeg er i en skikkelig lesetørke for tida. Har 3-4 påbegynte bøker liggende rundt omkring, men ingen inspirasjon til å fullføre dem. Nå skal jeg lese hva andre her skriver og håper å få ny leselyst!

Maje sa...

"De kom til Bagdad" (Agatha Christie) (fikk ikke lest noe særlig i påsken i år) og "Sonjas siste vilje" (eller noe i den dur. Svensk forfatter. Vet ikke om jeg gidder å lese den ferdig. Klisjefylt og uinteressant.)

Anonym sa...

Spennende og inspirerende å lese om hva andre leser! Jeg leser De urolige av Linn Ullmann, og den skuffer ikke! Så fint skrevet, jeg vil ikke at den skal ta slutt. Så innimellom har jeg lest Nærmere høst av Marianne Kaurin, som har fått både Debutantprisen og Uprisen. Det gjorde inntrykk å lese om familien Sterns opplevelser høsten 1942, veldig fint å lese, og veldig vondt - god bok! Neste bok blir Takashi Hiraides Katten, fordi jeg liker veldig godt å lese om samspillet mellom katt og menneske. Så ønsker jeg alle mange gode leseopplevelser framover!

Ingerid sa...

Å, Paris! Jeg leser egentlig fag, men er man interessert i temaet, er dette også noe av det beste, faglitterært sett, nemlig Fukuyamas Political Order and Political Decay. Altså bok nr 2 i dette verket. Har også lest andre bok i Napoli-kvartetten og ser virkelig frem til nr.3. Og på vent: Carl Frode Tillers Innsirkling og et par nyere russiske som lover godt. Men mange tips her og, så det er fare for at stabelen på nattbordet vil fortsette å vokse.

Glamoursjefen sa...

Leser Elena Ferrante: "Min fantastiske venninne" for tiden, og klarer ikke bestemme meg for om jeg virkelig liker den eller ikke. Etter 150 sider leter jeg fortsatt etter "nerven" som gjør at boken får et driv og en god flyt.

Birgitte sa...

"De Urolige" av Linn Ullmann. Liker veldig godt.

Anonym sa...

Ingvild Rishøis samlede noveller. Har holdt på med den siden jul. Jeg blir så grepet og berørt av hver enkelt novelle, så må ha litt pause mellom for å ikke bli ferdig for tidlig. Nydelig!

Har "Etter deg" av Jojo Moyes og den tredje Ferrante-boka på vent.

Anonym sa...

Fullfører i kveld Norsk sokkel av Heidi Linde, anbefales!

-lutt

Oda sa...

Eg les for det meste faglitteratur for tida. Eg har dog Strange weather in Tokyo av Hiromi Kawakami som eg har lese litt no og da på togturane mine den siste månaden. Når eg er ferdig med den har eg tenkt å lese The first bad man av Miranda July som eg fekk i julegåve. Trass at eg er ein skikkeleg July-fan fanga ikkje novellesamlinga hennar No one belongs here more than you meg noko særleg, så eg kryssar fingrane for at romanen fell meg i betre jord!

Anonym sa...

"Dei som flyktar og dei som blir" av Elena Ferrante. Fikk bok nr.1 i julegave, og ble helt frelst. Etter å ha slitt meg gjennom en historisk triologi er det godt å lese noe der språket står mer i sentrum. For noen skildringer, og så på nynorsk! Må vel vente en stund på at nr.4 skal komme på norsk, og stille meg i køen på biblioteket.

Julia sa...

North and South av Elizabeth Gaskell. Uten noen høye forventninger eller anledning begynte jeg å se miniserien på torsdag kveld, ble ferdig igår, så episode fire igjen idag tidlig, gikk så rett bort til Blackwell's for viiiipps, denne ville jeg ha. Åpner boka så snart jeg er ferdig med kommentaren her. Jo! Og så blindkjøpte jeg en roman som heter All Souls, skrevet av Javier Mariás, utelukkende fordi den ble beskrevet som 'the dark-witted Oxford novel to end them all' på det ellers anonyme bokomslaget (altså Blackwells selger kjente bøker i brunt pakkepapir med interessante pitcher uten å si hva boka eller forfatteren heter. Kult konsept).

Glamourlektoren sa...

Siden spørsmålet er "las" - kjenner forhistorien :) - nevner jeg at jeg i morges leste ut Jon Fosses "Andvake-trilogi". Hadde lest den første boka tidligere og ikke helt knekt koden, men nå begynte jeg på begynnelsen og har lest den ganske intensivt. Jeg kom inn i klang og rytme og hadde en Hardanger-dialekt for mitt indre øre da jeg leste. Verket er som et komplisert musikkstykke der man, hvis man lytter seg innover, opplever nye klanger og forbindelser. Trilogien er tilsynelatende enkelt i form og innhold, men likevel sammensatt (blant annet flere tidsplan) og underlig. Er merkelig og mesterlig verk.

Ellers så leser jeg fortsatt på amerikanske Lucia Berlins novellesamling "A Manual for Cleaning Women" ("Håndbok for vaskedamer" på norsk). Den er helt storveis og nytes bit for bit. Her er det så mange slags menneskeskjebner - oftest om dem nederst på rangstigen - med masse verdighet midt oppi trøstesløsheten. Anbefales varmt!

Anonym sa...

"Kva las du no?" blir til "Kva les du no?": Akkurat nå leser jeg "Bienes historie" av Maja Lunde. En interessant roman som spenner fra 1800-tallet framover til et strengt regulert Kina i 2098, der biene er utryddet og folk må håndpollinere blomstene. Den forteller om tre ulike personer som hver har befatning med bienes liv, og død. Er spent på fortsettelsen, tror det er ei slik bok en vil huske. Ellers leste jeg Lisa Jewells "Barndomshjemmet" og Renee Knights "Avslørt" i påska. Den siste en thriller. Lettleste begge to. Trenger å lese dypere bøker med alvorligere innhold, men også lettere romaner. Likevel bør de ha et godt språk og troverdig handling. Festet meg ved et par romaner jeg fikk lyst til å lese her nå, "Enchanting April" og "Trærnes hemmelige liv". Jeg har også lyst til å finne fram igjen bøker jeg likte da jeg var ung/yngre, slik som "Rebecca", "Flukten til Watership", "Alberte-trilogien","Drep ikke en sangfugl". Bøker som berørte meg, og som jeg ikke har turt å lese om igjen, for tenk om...! Hilsen Koloraturen

Populære innlegg