lørdag, februar 04, 2017

Svar på kommentarer jeg har samlet opp


Snart er det sommer...


Det er ikke alltid jeg rekker å svare på kommentarene deres, men vit at jeg synes det er veldig hyggelig å lese dem allikevel!! Jeg leser alt som kommer inn, og forsøker å svare på rene spørsmål. Men av og til glipper det også, sånn er det når man stort sett leser mail på en smartphone og ikke er i daglig kontakt med en Mac... Men nå har jeg forsøkt å samle opp litt her: Linn M: Hvordan re-planter du en eføy?
Lager avleggere! Klipper av enden, setter den i vann og lar den stå til den får røtter, planter i ny potte. 


Anne: Jeg blir virkelig inspirert av å lese bloggen din, og den gir meg ro og harmoni i sjelen :) Jeg vil også prøve meg med teselskap! Jeg drikker mye te selv og har skapet fullt for enhver smak (tror jeg). Når starter dere på dagen og hvor lenge holder dere på?
I vinterhalvåret starter vi ca klokka 12, og holder på til 16-17. Det går med en del kanner! Fint å sitte ved vindu så man enten kan se ut på sola eller snøen eller høstfargene, alt ettersom. 


Anonym: Skjønner ikke helt hvordan du får tid til å blogge eller ha selskaper og bake når du har baby..
Jeg bruker svært lite tid på bloggen - nå for tiden behandler jeg knapt et bilde, og jeg er veldig rutinert etter snart 12 år med blogg, så det går temmelig fort å skrive et innlegg. Babyen sover mye, og da har jeg tid til å gjøre alt mulig som jeg vanligvis har bedrevet ( - og blogg er uansett ikke det jeg bruker mest tid på, det skal jeg love deg - det kommer langt ned på lista!). Når jeg har teselskaper, er jo babyen med og sitter på fanget, evt sover i vogga her i stua. Bakingen gjør jeg om morgenen før hun våkner.


Vigdis: God stemning! Jeg har klikket meg inn på alle tidligere innlegg om teselskap nå. Hva er de viktigste ingrediensene til et vellykket selskap mener du?
Gode venner, interessante samtaleemner, pent dekket bord, fin musikk (Mozarts klaverkonserter egner seg helt ypperlig!), noe fristende å spise - og selvfølgelig et bra utvalg te! Men det skal absolutt ikke være stivt. Løs jakke!


Globetrottaren: Det er så hyggelig å lese oppdateringene dine! Spesielt siden jeg venter ei jente i april selv, og kan ikke vente på å sette ute i hagen med te og verdens vakreste glis på fanget. Jeg har en mistanke om at jeg må satse på lydbøker fremfor de innbundne fremover, har du noen erfaringer å dele der?
Så koselig! Jeg gleder meg også til sommer i hagen med babyen vår! Jeg har veldig liten erfaring med lydbøker faktisk, men sjekk biblioteket! De pleier å ha en god del der. Når det er sagt: Vent med å slå fra deg innbundne bøker helt, det kan godt hende du får lest mer enn du tror! 


Nysgjerrig: Har lurt litt på en ting, og nå spør jeg deg siden du viser bilder fra hjemmet ditt. Håper du kan svare ærlig, og at jeg ikke oppfattes som frekk og uforskammet. For eksempel det øverste bildet her. Har du det sånn til vanlig, eller "styler" du til bloggen? Pene ting helt klart, men føler du av og til at du bor i et utstillingsvindu siden du tar mange bilder fra hjemmet ditt? Eller har du det sånn fra før? Håper du skjønner hva jeg mener. Jeg følger deg på Instagram også, og mange andre personer og bloggere, og av og til er det noen som skriver at de bruker mye tid på å "style" bilder til innlegg både i blogg og på Insta. Jeg har mistanke om at noen også går til innkjøp av ting fordi det tar seg bra ut på bloggen. Hva mener du om det? Jeg synes kanskje det høres litt lite miljøvennlig ut å kjøpe ting av den grunn..
Takk for interessante spørsmål! Aller først vil jeg si at jeg aldri har kjøpt en ting fordi den skulle ta seg bra ut i bloggen! Det blir helt baklengs for meg. Jeg kjøper ikke så mange ting i utgangspunktet, men om jeg går til anskaffelse av noe så er det fordi jeg synes det er fint og enda viktigere; at jeg har bruk for det. Om det egner seg i blogg eller på Instagram, er det et pluss som jeg selvfølgelig utnytter om det passer seg sånn. Jeg har blogget i mange år, lenge før Instagram kom, tatt masse bilder her hjemme, og jeg vil nok ikke kalle det styling, nei. Det er mer sånn at jeg ser motiver, og tar bilder. Jeg konstruerer ikke motiver. Klart, når jeg skal ta et Instagram-bilde fra et teselskap, eller legger ut et av disse typiske "bok og te"-stemningsbildene, så må jeg jo kanskje dytte en kopp litt mer til høyre for å få plass til det jeg vil inni den lille kvadratiske rammen, hehe. Men de bildene jeg legger ut er "ekte" eller hva jeg skal si, det hadde sett sånn ut om blogg og Instagram ikke fantes. Det er jeg nok rimelig sikker på! Rett og slett fordi jeg holdt på med dette lenge før blogg og Instagram fantes - tekopper, potteplanter, vinylplater, bøker, alt du ser i bloggen og på min Instagram-konto. Interessen for dette har vært med meg i mange mange år, den var der i årevis før sosiale medier kom. 


Anonym: Likte det innlegget veldig godt! :) Men ønsker du deg dyre ting til jul og bursdager? Jeg prøver å bruke minst mulig plastikk og har sett på Ispinneformer i stål, men de er altfor dyre! Får dårlig samvittighet av tanken på at de jeg bryr meg om skal bruke så mye penger på meg, men jeg vet at jeg hadde hatt bruk for den år etter år.
Jeg har egentlig ikke pleid å ønske meg så mye hverken til jul eller bursdag, men det er jo en god idé at venner eller familie kan gå sammen om å kjøpe dyrere gaver hvis det er noe konkret man ønsker seg. Synes ikke du behøver å være redd for å foreslå det, om du vet at de uansett kommer til å kjøpe et eller annet. Du kan jo ønske deg gavekort eventuelt! 


Kirsti: Så bra å bli påmint gjenbruk, ombruk og forbruk generelt. Alltid på sin plass! Jeg lurer på om du har noen refleksjoner rundt flyreiser og miljø? Tusen takk for alle gode bloggposter. Kjekt at de også blir gjenbrukt. Det borger for kvalitet.
Først vil jeg si at jeg er absolutt ikke perfekt hva miljø angår. Vi eier en bil, vi har oppvaskmaskin, vi har akkurat kjøpt tørketrommel... (Sistnevnte satt langt inne hos meg, men med økningen av klesvask med baby - og plutselig mangel på sted å tørke klær - føltes det ganske nødvendig i vintermånedene. Men om to-tre måneder skal all klestørk foregå ute på klessnora igjen, helt til frosten kommer!)  Jeg liker dessuten godt å kjøre tog! Men det er ikke alltid det lar seg gjøre. Enten går det ikke tog dit jeg skal, eller så tar togturen såpass lang tid at jeg ikke rekker annet enn å snu og dra hjem igjen før ferien/helga er over. Derfor blir fly av og til eneste alternativ hvis reisen skal gjennomføres. Men det er virkelig ikke noe jeg tar lett på. I hverdagen kjører jeg nesten utelukkende kollektivt, både når jeg jobber og nå når jeg er i permisjon. Kan ikke huske sist jeg benyttet meg av bil til jobb. 


Glamourlektoren: Så sant! Mindre forbruk er ved siden av å være miljøvennlig også tidsbesparende. Og inspirasjon er noe helt annet enn oppfordring til kjøp! Jeg går mer og mer bort fra blogger som har annonsesamarbeid. Jeg stoler ikke på tanken bak relasjonen de bygger til sine lesere. Setter derfor stor pris på at dette fremdeles er en "ad free blog". Det ville vært morsomt om du ville reflektere i et innlegg omkring hvorfor du har valgt å holde bloggen din annonsefri. Du kunne jo ha tjent mange penger på å inngå annonsesamarbeid. Kudos for at du holder stand! Jeg er ikke motstander av reklame generelt, men er ikke glad i innholdsmarkedsføring og blogger der man har en uklar relasjon til leserne når det gjelder produkter, selv når loven følges med merking osv.
Hvis det hadde vært jobben min å blogge, slik som det er for mange, vil jeg tro jeg hadde inngått samarbeider med annonsører med produkter jeg kunne stå for og ville brukt selv. Men jeg har allerede en jobb, og da føles det bare kaotisk å skulle begynne å tjene penger på si - da kan man vel ikke levere forenklet selvangivelse lenger..? Det er jo mye enklere å slippe å forholde seg til annonsører også. Jeg har fått mange tilbud om samarbeid her og der, bloggportaler, magasiner osv gjennom årenes løp, men har takket nei til alt fordi jeg vil være uavhengig og min egen "redaktør". Jeg synes mao ikke det er så problematisk at noen har reklame i bloggen sin, det er en ærlig sak så lenge de følger reglene, men selv synes jeg det er mer behagelig å slippe. 


Hobbylaila: Hei! Gratulerer med baby! Har du sett de nye Gilmore Girls-episodene på Netflix? Hva syntes du?
Takk! Jeg har sett dem. Jeg synes noe var morsomt, noe var teit, noe var kjedelig og noe var fint. Stilen og dramaturgien hadde endra seg ganske mye på disse årene som er gått siden sesong 7. Ikke nødvendigvis i en retning jeg synes er morsom, dessverre. Og jeg liker jo bedre når Rory er en små-geeky student enn når hun er en liksom-kosmopolitt og flyr over Atlanteren annenhver dag - selv om hun også her skal være sårbar og mislykkes med sine prosjekter. Savna flere klassiske Stars Hollow-scener; det ble veldig mange andre locations og litt for lite plass til byens karakterer. (Den Baz Luhrmanske "Life and Death Brigade"-dansescenen spolte jeg meg fort igjennom...) Men bevares, hyggelig å se gjengen igjen, de er jo som gamle venner man har tilbragt mye tid sammen med, men ikke har sett på noen år. Kommer nok ikke til å prioritere å se disse nye episodene igjen, i alle fall ikke når det er sju sesonger med good old Gilmore Girls tilgjengelig. 


Togpiken: Kjære glamourbibliotekar, går det an å være litt dristig? Kan jeg spørre om du kunne tenke deg å lage en glamourbibliotekar-baby-spilleliste som vi blogglesere kan bruke til å introdusere våre små for fin musikk? Det hadde vært veldig kjærkomment! Altså - om du har tid og lyst og anledning oppi alt du gjør :-) Ellers kan vi jo såklart bruke de eksisterende spillelistene dine, de er jo så fine!
Det kan hende at jeg gjør det en vakker dag! Lover ingenting, for jeg synes jo egentlig at de allerede eksisterende spillelistene burde funke fint for babyer også. Men jeg skal ha det i bakhodet, så takk for forslaget!
6 kommentarer:

Ingeniøren sa...

Jeg kan lette litt på miljøsamvittigheten din: oppvaskmaskin er mer miljøvennlig enn håndvask. I en maskin får du vasket mer oppvask med bruk av mindre vann og strøm enn det du klarer med håndvask. Gitt at du ikke spyler tingene i (varmt) vann før du setter de inn, og at maskinen din ikke er veldig gammel. Så hurra for det :)

Glamourlektoren sa...

Tusen takk for hyggelig svar! Så lenge man holder seg innenfor loven omkring merking av innlegg med reklameprodukter, ser jeg at det i prinsippet ikke er noe galt i å samarbeide med annonsører - i hvert fall hvis man lar være å la barna sine delta i reklamen. Men den uklare relasjonen man med produktsamarbeid får til leseren sin, gjør at jeg da ikke synes det er så spennende å følge dem som driver med det. Kommunikasjonen med meg som leser går da over til å bli en reklamesituasjon blandet med den personlige relasjonen bloggeren/Instagrammeren bygger opp til sine lesere, og er del av en trend som bygger ned et skille mellom på den ene side frie og uavhengige ytringer og på den annen side reklame. Særlig unge jenter blir lett offer for denne type ytringer, noe jeg har sett i årene jeg var lærer, og som jeg synes er trist. Jeg liker bloggen din fordi jeg vet at du deler ting med leserne dine av den enkle grunn at du selv synes noe er verd å dele, enten det er ting (og oftere brukte enn nye) eller opplevelser.

Ha en fin lørdag!

Randi sa...

Det er morsomt når du tar deg tid til å svare ordentlig på noen kommentarer! Jeg forstår at du ikke har tid til å svare grundig på alt særlig ikke nå med baby, men dette minnet meg om de spørretimene du pleide å ha, og det var alltid gøy! Kommer det en slik snart igjen tror du? Så må jeg si at du er heldig som har sovebaby.. Jeg husker søvnløse netter og hyling hver eneste kveld da mine var små. Kolikk begge to. Heldigvis gikk det jo over da, sånn omkring tre måneders alder. Ha det fint med babyen din!

Maja sa...

Liker så godt når du skriver ting du tenker :-) Mer sånt!

Glamourbibliotekaren sa...

Ingeniøren: Dagens beste nyhet! :) Takk!

Glamourlektoren: Jeg skjønner absolutt hva du mener, og er jo enig i det også - særlig når det gjelder påvirkning av unge. Det jeg egentlig mente, var at om man har bloggen som jobb - à la Underbara Clara - ser jeg i teorien ingen problemer med å samarbeide med seriøse aktører så lenge man er klar på det. Pengene må jo komme fra et sted. Men jeg har valgt bort den måten å tjene penger på siden jeg har en annen jobb, og det er i tillegg veldig behagelig for meg å slippe å styre med det :)

Randi: Tja, kanskje, det var jo ganske moro med spørretime før i tiden, men nå er det så få som kommenterer (selv om lesertallet holder seg stabilt), så da spørs det om det kommer inn særlig mange spørsmål egentlig. Kanskje en vakker dag! :)

Maja: Takk for det! :)

Linn sa...

Takk for svar :)

Populære innlegg