søndag, mars 12, 2017

Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag / Chimamanda Ngozi Adichie. - Oslo : Gyldendal, 2017. - 57 s.Dette feministiske manifestet ble utgitt her i Norge i tide til kvinnedagen. Mange av dere har lest hennes essay "Vi burde alle være feminister" som kom i 2015. 

Chimamanda Negozi Adichie fikk et oppdrag fra ei venninne som akkurat hadde født ei lita jente: Hvordan skulle hun oppdra barnet sitt til å bli feminist? Adichie tok henne på ordet, og skrev et brev til sin venninne med femten forslag. Det er disse forslagene som utgjør dette manifestet. 

En god del av temaene kan føles litt irrelevante her i Norge, fordi likestillingen har kommet lenger her enn i Nigeria. Men det er egentlig ikke så lenge siden vi hadde en sånn situasjon som de har nå, og vi må passe på at vi ikke tar alt for gitt så vi plutselig havner der igjen. Derfor er det viktig å lese (og tenke over!) alle forslagene, om ikke annet for å tenke "Check! Dette gjør vi allerede!" og være glad for det. 

Dog skal vi ikke være så eplekjekke og overlegne. Et eksempel hun drar fram ga meg en vekker: The Guardian skrev i fjor sommer, i 2016, at den britiske statsministerens ektemann Philip May er en mann som "holder seg i bakgrunnen og tillater sin kone, Theresa, å skinne." (link til artikkelen) Han tillater henne å skinne. I England i 2016. Er det et jevnbyrdig ekteskap hvis det er mannen som skal gi kvinnen tillatelse til noe? Det verste er at slike setninger kommer på trykk den dag i dag, og at vi knapt tenker over det før noen påpeker det for oss. Kanskje er det bare uheldig ordvalg, kanskje var det ikke ment bokstavelig fra journalistens side, men uansett - det er verdt å legge merke til, så vi kan endre språket vårt og slutte å bruke slike sayings. At den britiske statsministeren skulle trenge tillatelse til noe som helst fra mannen sin - at en hvilken som helst voksen kvinne skulle trenge tillatelse til noe som helst fra mannen sin - burde være absurd. Dessverre er det realiteten for altfor mange kvinner i dag. 

"Lær henne å motsette seg forventningene om å behage. Jobben hennes er ikke å behage, jobben hennes er å være seg selv fullt og helt, på ærlig vis, i respekt for andres menneskelige jevnbyrdighet." (...) "Så i stedet for å lære Chizalum å behage, lær henne å være ærlig. Og god."

Det er mange fine råd her! Alle som oppdrar barn (både gutter og jenter!), alle som tilbringer tid med barn - enten de er foreldre, venner av foreldre, slektninger eller lærere - burde lese denne lille boka. 


4 kommentarer:

Lektor Tørrdal sa...

Jeg så boken på en liste til nrk.no og at du hadde kjøpt den. Nå er den bestilt hos biblioteket, og Adichie skriver så utrolig godt om feminisme at dette gleder jeg meg masse til å lese.

Glamourbibliotekaren sa...

Så bra!

Susie sa...

Tittelen er notert!

Glamourbibliotekaren sa...

Susie: Topp!

Populære innlegg