torsdag, januar 04, 2018

Fine ting med januar - en Glamourbibliotekar-klassiker til glede for nye lesere


God torsdag! Jeg har lyst til å ta fram "Fine ting med januar"-innlegget som vi har kjørt noen år nå, og som kan inspirere litt i starten på det nye året. Dette er altså en bittelitt redigert reprise til glede for nye lesere, og forhåpentligvis for veteranene også! Ikke minst for meg selv - dette er ting jeg stadig må minnes på.


Januar kan være så mangt - av og til føles den som en ny start full av energi, andre ganger som noe mørkt og energitappende. Noen synes det er deilig å rydde bort jula og komme i gang med vinteren for fullt, andre vil gjerne ha ferie litt lenger (overgangen fra å være sin egen herre i to uker til å plutselig puttes inn i et 8-16-skjema kan være ganske tøff). Noen ganger er man full av pepp til å gjøre ting, gå på teater og konsert, andre ganger vil man helst bare ligge under pledd på sofaen. Jeg tror det er ekstra viktig å kjenne etter hva man føler for nå. For meg er det helt vesentlig å gå ut en tur midt på dagen og se dagslys, siden det blir så tidlig mørkt. Hjernen forstår nesten ikke at det er dag. Og ennå er det lenge til februar, og enda lenger til mars, når vårtegnene begynner å dukke opp. 

Nyttårsforsetter funker for noen. Det er viktig å være realistisk i sine forsetter i allefall, for man er ikke på det sterkeste når det er på det mørkeste og kaldeste ute. Det er lett å ramle utfor og mislykkes i å nå sine mål, og det dummeste av alt er å kjefte på seg selv og bli ulykkelig fordi man ikke orker akkurat nå. 


Januar er jo fint i seg selv, mener jeg. Det er vinter, ennå er det lenge til vår, man har lov til å roe ned. Jeg synes det er fint å vente litt med å kjøre på med vårtegn. Leve litt i nuet. Glede seg til våren, det gjør jeg virkelig, men ikke ta den på forskudd allerede nå. Å starte våren i januar, sommeren i april, høsten i august og jul i oktober gjør jo bare at man blir lei av alt før det virkelig er i gang. Vi er så heldige her i nord, vi har fire årstider, vi bør nyte alle fire når de er her. Jeg tenkte derfor det kunne være ekstra fint med noen tips til hva man kan gjøre i januar - enkle og overkommelige ting for å gjøre måneden litt lysere og enda litt koseligere. Håper dere vil bidra med forslag!

*Senk ambisjonsnivået litt. Det er lov å ta det rolig, det kan faktisk være veldig smart også. Kroppen er kanskje litt i dvale, og det går helt fint å utsette en del ting til neste dag - eller neste uke - om man kjenner at man ikke orker akkurat nå. Underbara Clara satte ord på dette i januar for noen år siden. Öva på langsåmt. Multitaskingen man gjorde i desember kan man legge fra seg nå.

*Å møte venner på kafé etter jobb er perfekt januarsyssel. Det er høysesong for varm sjokolade! 

*Å invitere venner hjem er også passende nå - kanskje finnes det noen smuler igjen i kakeboksene fra jula? Enkelt og greit - kjøp en flaske gløgg og arranger det siste juleselskapet for sesongen! Gjestene kan jo eventuelt hjelpe til å plukke av juletreet. 

*Teselskap er jo som alltid fint i januar, på dagtid, ved et vindu, sånn at alle gjestene kan sitte og sperre øynene opp og samle alt av dagslys. Og drikke kannevis med te. Denne tradisjonen har jeg hatt hver januar siden før denne bloggen eksisterte, tror jeg. Tidlig 2000-tall! Ambisjonsnivået trenger virkelig ikke å være høyt. Det sosiale er det viktigste. Og god te, selvfølgelig. 

*En og annen kveld i en svømmehall er også koselig når det er vinter. Særlig når man kommer ut etterpå, og drar hjem og lager varm sjokolade. 

*Les bøker. Drikk te. Se film. Kryp under pleddet med den beste samvittighet. 

*Bak noe enkelt og velsmakende. Scones til helgefrokosten er nok kanskje noe av det letteste som finnes. 

*I butikken: Hold blikket høyt, ikke kikk på overskriftene i bladene som er der for å gi deg dårlig samvittighet fordi du har stappet i deg pepperkaker i over en måned. KK bestemmer ikke over deg, det er du selv som vet hva som er best for deg og ditt liv. Bladene forsøker å utnytte at vi er skjøre og trøtte og lettpåvirkelige i januar. 

*Har du overskudd og pågangsmot, utnytt det! Rydd klesskapet, rydd i papirer, kast/resirkuler gamle bruksanvisninger til ting du ikke har lenger, sorter fotografier, kast kosmetikk som har gått ut på dato og leppestifter som lukter slik som bestemors leppestifter gjorde da man var barn. 

*Inn med blomster i pene farger! Jula ryddes nok ut rett over helga her hos oss, og straks treet er ute, kommer blomstene inn. Jeg tenker å starte med en fargerik primula eller to. Dette har jeg messet om siden denne bloggens oppstart, men jeg gjentar det allikevel: Gjør det til en vane å ha friske blomster til hver helg, det setter en ekstra spiss på fredagen. Eller plukk inn noen kvister, noe grønt, et eller annet fint å ha på bordet. Mot slutten av måneden begynner tulipansesongen for meg. Det gleder jeg meg til.

*Vær kulturkonsument, det er skikkelig deilig å sitte og ta i mot denslags uten å behøve å gjøre noe aktivt selv. Konserter, teater, litteraturarrangementer, kino. 

*Heng mest mulig på biblioteket! Finn bøker du aldri har hørt om, klassikere du aldri har våget deg på, nye bøker du har lest om. 

*Gå tur i dagslys, pust inn frisk luft, få roser på kinn. Nyt det kalde været. Se rundt deg når du er ute. Legg merke til hvor pent det er med snø og vinter. Virvlende snø, alt som dekkes av et tynt hvitt lag. 

*Gå tidlig til sengs, gjerne etter en varm dusj eller et bad, så er det kanskje sjanse for å være noenlunde uthvilt når vekkerklokka ringer neste morgen og det fremdeles er mørkt som i graven ute. Og faktisk - sett gjerne den klokka et kvarter tidligere, så har du litt bedre tid til å våkne ordentlig om morgenen. Dusje litt lenger, spise frokost uten å bli hysterisk over at bussen går om fem minutter. Drikk ferdig teen. Bla gjennom avisa. Kjenne at man eier dagen allerede fra starten.

*Gi deg lov og tid til å stirre ut i lufta, til å la være å se på klokka, til å studere fuglene på fuglebrettet. 


Det er mye hyggelig man kan finne på, men for min del gjelder i allefall følgende: Man behøver ikke gjøre veldig mange ting på én og samme dag. Har du overskudd, for all del - gjør alt du orker, men ellers er annenhver dag-regelen fin, synes jeg. Passe på at man har noen dager hver uke til bare å være hjemme uten særlig mange planer. Ha tid til å stirre litt ut i lufta. Puste litt langsommere. God vinter! 11 kommentarer:

Anonym sa...

Bare en liten påminnelse: finn stilen for januar :)

Anonym sa...

Takk for påminnelsen! Man kan gjøre mange hyggelige ting eller ingenting, det liker jeg! Og du nevnte ikke en gang ski ��

Annonym fan sa...

Takk for fin reprise, og godt nyttå! Hilsen trofast leser i mange år

Anonym sa...

Godt nyttår! Takk for påminnelsen! Mange gode tips. Jeg drikker nå grønn te med ingefær, hører på Thåstrøm med pledd over meg og det kjennes veldig bra!

Anonym sa...


Takk for alt du deler av gode tanker om livet, musikk, litteratur og alle vakre bilder. Det er til stor glede!
Godt nytt år fra Marianne

Anonym sa...

Tusen takk for den gode stemningen, fine tips og kloke betraktninger. Bloggen din gir meg mye.
Godt nytt år fra Nina

Anonym sa...

Denne påminnelsen passet fint nå. Takk!

Signe sa...

Takk for veldig fint innlegg!

Glamourbibliotekaren sa...

Alle: Tusen takk for hyggelige kommentarer! Nå ble jeg glad :)

Anonym: Finn Stilen kommer når jeg får ånden over meg, vi er bare fem dager inn i januar foreløpig og har et hav av tid! ;)

Andrea sa...

Heng mest mulig på biblioteket! Jeg får krysset av dette punktet denne januar-måneden med praksisperiode på skolebibliotek. Barne- og ungdomsbøker har vært ukjente for meg de siste årene, og det er spennende å se hva som fenger nå.

Mathilde Nicoline sa...

Denne trengte jeg <3

Populære innlegg