onsdag, januar 24, 2018

Glamourspørsmål fra leser: ParisElisabeth skrev en kommentar til gårsdagens New York-innlegg :

Supert! Takk for inspirasjon, du er min reiseguru! Vi tenker oss til Paris i juni, og jeg har ikke vært der siden jeg var med foreldrene mine dit i barndommen (vi kjørte bil ned!). Har inntrykk av at du reiser dit jevnlig, så jeg lurer på om du har noen gode tips? Ellers har jeg tenkt å lese meg opp på alt du har skrevet om Paris i denne bloggen så klart :-) Tusen takk!


Tidligere en dag var det noen som lurte på hvorfor jeg hadde sluttet med glamourspørsmål, hvilket jeg slett ikke har - det har bare ikke kommet inn noen på ei stund! Derfor benytter jeg anledningen til å definere dette som et godt gammeldags glamourspørsmål, en service som var utgangspunktet for hele denne bloggen, og forsøker herved å svare etter beste evne. 

Paris er en av mine yndlingssteder, virkelig. Vi har vært der mange mange ganger - etter at vi sluttet å reise til New York hvert år (pga kombinasjonen stigende dollarkurs og plutselig mye større boliglån for noen år siden), har vi reist til Paris en til to ganger i året. Vi har feiret mange bursdager der, noe som virkelig kan anbefales! Vi passer på å reise når det er fine konserter der, og mannen min sin franske saksofonreparatør holder til der, så da passer det så fint å få utført instrumentservice samtidig. I fjor var vi ikke der, så nå gleder vi oss ekstra til årets tur! Særlig fordi vi tar med den lille datteren vår dit for første gang og skal vise henne denne fine byen. 

Jeg har skrevet masse om Paris før, det er en egen kategori i bloggen, så der finner du nok garantert et eller annet.  Men det jeg egentlig aller helst vil anbefale, mitt aller aller beste tips, er å gå mest mulig rundt, se seg omkring, ta dype Paris-åndetag og virkelig kjenne på stemningen. At man er der. Sette seg ned på en fortauskafé med en kopp te eller kaffe, senke skuldrene og bare ta inn alt sammen. Ikke se på klokka. Løfte blikket, legge merke til arkitekturen til de fine bygårdene, snuse i blomsterbutikkene på hjørnet, handle ferske croissanter hos bakeren om morgenen. (nb! Løfter man blikket altfor mye tråkker man lett i hundeetterlatenskaper, som det finnes mye av på gatene)

Hvis man har noen konkrete planer man har lyst til å gjennomføre må man jo selvfølgelig det! Det er så mange flotte muséer, så mange fine restauranter, konserter, operaer og forestillinger, og morsomme ting å se. Guidebøkene er fulle av alt man kan finne på. Det finnes tusenvis av blogger som skriver om sitt Paris, alle hippe utesteder, de kuleste restaurantene, alle markedene, vintagebutikkene i Marais og hvor man kan gjøre de beste kuppene. Men det jeg selv liker best, som jo er det jeg må formidle her siden du spør akkurat meg, er å bruke mye tid på å finne mine egne veier og frigjøre meg fra andres "dette MÅ du gjøre"-planer.  Plutselig kommer man over noe man ikke hadde funnet om man var travelt opptatt med å reise fra punkt A til punkt B og C og D for å rekke over alt det man skulle få med seg i løpet av en formiddag. Det er fortauskaféer overalt, bakere overalt, parker overalt, det er bare å ta for seg. Det er the Glamourbibliotekar way of living and traveling. 

Når det er sagt, så er jo Shakespeare & Company et must om du er glad i bøker. Men det har du nok allerede forstått om du har lest Paris-kategorien. Vi pleier å rusle ned dit om kvelden, gjerne den første kvelden vi er der, som regel om våren når kirsebærblomstringen er på sitt fineste, og tilbringe minst en time der. Så går vi kanskje innom igjen et par kvelder etter, på vei tilbake fra en konsert. 

Så i tillegg til denne bokhandelen, vil jeg si: Opplev Paris og hva denne byen gjør med deg. Det er mitt beste tips. Samt å kjøpe karamellis hos Berthillon. 

Jeg vet at dette kan virke provoserende for de som virkelig har lyst på konkrete tips til hvor de skal shoppe, bo og spise, men jeg unner på en måte alle å finne sine favoritter selv - det gir en så mye bedre opplevelse. Vårt yndlings-créme-brûlée-sted fant vi ved en tilfeldighet i 2005 da vi hadde vært og sjekket ut Hemingways gate i Latinerkvarteret og skulle tilbake til hotellet på Montmartre. Markedet jeg alltid handler på, fant vi ved en tilfeldighet fordi det lå rett ved instrumentbutikken vi var i. Hotellet vårt ble jeg tipset om for mange år siden av en bekjent hvis kollegas ektemann (som jeg ikke aner hvem er) alltid bodde der når han var på forretningsreise, fordi det var så gammeldags og fredelig og fantes ikke på noen bookingservicer på nettet, så det var ikke alltid stappfullt av turister der. Man måtte ringe og bestille rom, og få svar senere. Wi-fi var det heller ikke der; så off-beat og uhipt var det. Fantes ikke i noen blogg, ikke guidebøker eller noe sånt. Men det passet oss helt utmerket på alle måter. Vi bor alltid der, og jeg har aldri sagt hvor. Jeg vil at dere som leser denne bloggen skal oppleve Paris på egen måte, og ikke bare gå i andres fotspor. Håper dette kan inspirere mer enn det provoserer!

Riktig god tur! Paris i juni er fint, kan være både kaldt og varmt (har opplevd begge deler), så lag-på-lag-bekledning er lurt. 

mvh Glamourbibliotekaren


P.S. Et siste tips: Går du til en frisør og ber om å bli klippet fransk, og ser for deg en slags Francoise-Hardy–anno-60-tallet-Sorbonne-studine-sveis, kan du risikere å få en Catherine-Deneuve-anno-2017-coiffure om du blir tildelt en frisør som ikke prater et ord engelsk. Oh la la. 11 kommentarer:

Anonym sa...

Paris altså! Så fint. Et helt annet glamourspørsmål: Har du tips til hva en kan gjøre i foreldrepermisjon? Jeg er akkurat i gang og det er jo helt fantastisk alt sammen, men jeg er liksom redd for at ukene skal suse avgårde og jeg bare har sittet og scrollet på mobilen mellom ammingene og ikke fått utnyttet eller nytt denne fine ordningen, med fri fra jobb og muligheten til å bare være familie (selv om det jo også er litt "jobb", fot all del). Det virker jo som du har hatt et så fint år, så kanskje du har noen glamourtips til livet med baby?

Glamourbibliotekaren sa...

Åja, det kan jeg absolutt svare på en dag! Jeg har mange gode idéer. Kan jeg spørre deg sånn omtrent hvor du bor? Det gjør det litt lettere.

Katrine sa...

Paris! Deilig! Hihi, jeg må innrømme at jeg slavisk har fulgt dine fotspor i den byen, såvel som andre byer, før.. rødme rødme. Men etterhvert som jeg har blitt mer bereist, forstår jeg så godt hva du mener. Guidebøker til konkrete ting, oppleve selv deretter. Finner så mye fint når man ikke leter. Føles så mye mer genuint på den måten. Takk for reiseinspirasjon! Vår neste tur går til Wien, gleder meg skikkelig!

Oda sa...

Diggar the Glamourbibliotekar way of living and traveling... og diskréheita di. Det er sjeldan vare i 2018 :-)

fru Storlien sa...

ÅÅå, Paristips:)
Jeg skal dit om to uker, og gjøre akkurat som du sier- bare være der. Målet er håndarbeidsmesse, men det blir nok av tid til å oppleve Paris i eget tempo også.
Men et konkret spørsmål - har du et tips om et godt parfymeri?
Jeg får helt hetta av kjeder og bruker gjerne litt tid på å finne noe litt mer spennende.

Fagbibliotekaren sa...

Slutter meg til Odas kommentar her. Det oser integritet over det meste du gjør synes jeg :-)

Anonym sa...

Fru Storlien: Jovoy anbefales :-) https://www.jovoyparis.com/fr/ mvh Kjersti

Anonym sa...

Åh, så bra! Bor like utenfor Oslo, så hovedstadsbaserte tips funker fint!

Anonym sa...

Enig, hadde vært veldig fint med et sånt innlegg, det virker som om du er flink til å komme deg ut og finne på ting! Planlegger trilleturer i Slottsparken etter hvert, så hvis du har tips om hvor man kan stelle/mate baby også, så hadde det vært supert! Elin.

Glamourbibliotekaren sa...

Katrine: Wien, så kult! Riktig god tur! Og du er nok ikke alene om å gå i mine fotspor, haha - jeg husker det var noen som printa ut alt jeg hadde skrevet om en eller annen by og gikk systematisk til verks!

Oda: Takk for det, fint at noen setter pris på det! :)

Fru Storlien: Hvis du vil ha stort utvalg med kjente merker, kan det jo være greit å gå innom både La Fayette og Printemps. De ligger vegg i vegg så det er relativt fort gjort. Colette kan du jo kikke innom også. Noen nevner Jovoy under her, den er jo fin om man vil sjekke ut mange eksklusive merker på én gang. Jeg liker egentlig best å gå innom parfymebutikkene til hvert enkelt merke. Annick Goutal, Serge Lutens, Frederic Malle, Guerlain ikke minst... butikken deres på Champs-Élysées må du gå innom! (Styr unna Sephora, bare masete.)

Fagbibliotekaren: Takk skal du ha! :)

Kjersti: Der kom du meg i forkjøpet gitt :)

Anonym: Så bra! Kommer tilbake til saken!

Elin: Skal bli!

Anonym sa...

Jeg får nesten lyst til å dra til Paris når du beskriver det slik. Jeg har vært i Paris to ganger, men jeg likte meg rett og slett ikke der! Synes det var upersonlig og snobbete rett og slett. Kanskje jeg må prøve en gang til... Elsker Berlin, London og Amsterdam osv da. Så det er ikke synd på meg. Liker å lese om reisene dine uansett hvor de er. God helg!

Populære innlegg