tirsdag, oktober 02, 2018

Nye plater og knitrende ovn


Regnfulle oktoberdager egner seg veldig bra til å krølle seg sammen i lenestolen foran ovnen, med en diger kanne grønn te med eple og kanel, helgens Morgenbladet og nye plater. Jeg er så heldig å ha en jobb der jeg fråtser i det klassiske platemarkedet, handler inn nye flotte innspillinger og tilrettelegger dem for brukerne våre. Ikke sjelden fører det til at jeg klikker hjem plater til meg selv også. Heldigvis er det fremdeles én klassisk platebutikk igjen i Oslo (Lawo, under Konserthuset), og der burde man absolutt legge turen innom titt og ofte. Herved sender jeg ut oppfordringen til dere som befinner dere i hovedstadsområdet! Ellers er jo internett en reddende engel, og nå i helga fikk jeg en pakke bestående av noe av det ypperste jeg kan forestille meg: 

*Den nyeste Bachkantate-innspillinga til Collegium Vocale og Philippe Herreweghe; dere vet, dette ensemblet jeg stalket i 2014 og 2015, altså hvis turnéplan jeg planla feriene mine omkring. Mields, Hobbs, Kooy og "nykommeren" Potter, nok en gang en strålende solistrekke hos Herreweghe. ("Ein feste Burg" er imidlertid ikke min favorittkantate akkurat, men med dette ensemblet blir det veldig fint. Så kommer jo "Christ lag in Todesbanden" rett etterpå!)

*En ny baryton jeg ikke har vært borti før, Andrè Schuen, som tolker Schubert så inderlig fint. Det er mange gode på dette markedet, ikke minst Matthias Goerne og Florian Boesch, men det er absolutt plass til Andrè Schuen på øverste hylle sammen med dem. 

*Min mangemangeårige favoritt Carolyn Sampson som viser seg å passe til *alt* innen romanse/lieder-kunst fra alle perioder, såvel som kirkemusikk av Bach og Mozart og sikkert alle andre også (- opera driver hun ikke med, og det trengs ikke heller).  Jeg ble så glad da hun sang Schumann for noen år siden - det var første gang jeg hørte henne i tysk romantisk stil, og det var nydelig. Schubertplata hun ga ut tidligere i år er rett og slett perfekt, og nå ljomer den ut i stua mi her. Og apropos Collegium Vocale - det var Carolyn som virkelig fikk meg til å hulke i Concertgebouw da hun sang Matteuspasjonen med Herreweghe. 


Så da er det fint å sitte i lenestolen og varme seg foran ovnen og bare lukke øynene og lytte. 

6 kommentarer:

Ingunn sa...

Inspirerende og fint, tusen takk for gode tips :-)

Anonym sa...

For et koselig innlegg på en grå regnværsdag! Du kan virkelig kunsten å gjøre det hyggelig omkring deg. Nydelig tekopp!

Anonym sa...

Alle disse tre platene ligger på Spotify, du vet det? ;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Ingunn: Bare hyggelig! :)

Anonym: Takk for det, så hyggelig å høre :) Tekoppen er jeg veldig glad i - den er fra Rörstrand, og jeg har samla i noen år. Har fire og tror jeg gir meg der, det holder i massevis :)

Anonym: Ja, det vet jeg. Men jeg vil helst eie slike fine plater selv, og ikke minst betale for dem, sånn at de som gjør en jobb med å spille dem inn og gi dem ut får lønn for innsatsen sin. Skulle bare mangle! :)

Linn sa...

God morgen!


For andre sjangre musikk er det fint å gå innom Rock&Rolls i Oslo og Bare Jazz. Begge steder har de masse plater som kan være verdt å sjekke ut.

Det ligger forresten en kjempe bra platebutikk på Hamar...:)
Bare noen tips.
Ha en ellers flott dag :)

Glamourbibliotekaren sa...

Å absolutt - Råkk&Rålls og Bare Jazz har vært på min handlerute i Oslo by de siste tjue åra :) Og Big Dipper så lenge den har eksistert. Så ja, det finnes fremdeles bra platebutikker der ute, det er bra!! :) På klassisk forsvant dessverre én av dem nå da Eldorado bokhandel ble solgt til Norli. Men vi har heldigvis Lawo!

Populære innlegg