søndag, mars 17, 2019

LørdagssysselEndelig fikk jeg gjort det jeg hadde tenkt på siden nyttår! Bytte jord på plantene mine, plante avleggerne som har fått røtter, og gjødsle og pleie - og ta kort prosess på de som ikke ville overlevd uansett.
En av mange gullranker i dette hus. Denne er ca halvannen meter, har stått på badet og klatret rundt badeskapet. Vi har i tillegg en på kjøkkenet, en på soverommet, og tre stykker i stua. Tror moderplanten var på mannen min sin studenthybel for hundre år siden! 


En litt pjusk trondheimsgut får nytt liv. Denne stammer opprinnelig fra farmoren min. Hun døde for tjue år siden. Det er koselig å ha noe etter henne som lever og lever!En eføy-avlegger jeg knerta hos frisøren. Nå har den fått lange røtter etter et par måneder i vann.


Den gamle store henge-julekaktusen jeg arvet, har også fått nytt liv som avlegger. Julekaktuser er jo nesten sjelden vare nå, man får ikke kjøpt dem i vanlige blomsterbutikker lenger. Det hersker stor forvirring om temaet, men etter hva jeg har forstått er det aller meste som kalles julekaktus i butikkene, rett og slett novemberkaktus. Men har du en gammel kaktus du har fått i arv, kan det hende det er en julekaktus. De har lengre "blader", mer avrundede i kantene, og ikke like piggete som novemberkaktusene. 


To andre gamle rare kaktuser; den ene har skjegg. (novemberkaktus til høyre)


Denne klatreplanten har stått på stedet hvil i flere måneder, fire blader er ikke mye å skryte av, men nå håper jeg den får fart på seg. Den ferskenrosa hibiskusen! Fått som avlegger av mamma for mange mange år siden, den har vært større og klippet ned og vokst og klippet ned osv mange ganger. Nå er den ganske liten, men jeg har trua. Pelargoniene mine har klart seg fint gjennom vinteren, uten å ha blitt lagret i mørkt rom og alt det der. De er fine og livsglade! Gleder meg til de begynner å blomstre igjen. Jeg har flest Mårbacka, men også noen Dronning Ingrid samt en hvit, og alle er selvavl. Jeg kjøper noen hos gartneren om sommeren for å ha ute, men alle jeg har inne er dyrket fram på nytt og på nytt fra avleggere. Og jeg har mistet oversikten over hvilken som står hvor. (Det gjør ingenting)4 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Dette har jeg også holdt på med i dag! Måtte en tur til det lokale gartneriet i går, og nå er det tre nye planter her i tillegg til alle som har fått en «Bli ny»-behandling. Det er vår i lufta! :D Ønsker meg en trondheimsgut, men har ikke sett noen på lenge. Holder øynene åpne! Fortsatt god søndag til deg. :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Trondheimsguter har blitt så hippe de siste fire-fem årene, så det dukker vel opp en før du aner det! :) God søndagskveld og ny uke!

Anna sa...

For et koselig innlegg. Samme syssel er planlagt her i morgen! Interessant det du skriver om julekaktus og novemberkaktus. Moren min har en julekaktus som har stått på samme sted i ca. 50 år. Den er nesten kraftig som et lite tre nå, men blomstrer like trofast. Ikke alltid til jul, men alltid like flott.

Glamourbibliotekaren sa...

De lever evig! :D

Populære innlegg