tirsdag, april 14, 2020

Norgesferie!



I år er det nok aktuelt for de fleste å feriere her hjemme innenfor landets grenser! Ikke vet jeg hva myndighetene sier når den tid kommer, men jeg kjenner i alle fall ikke for å legge utenlandsplaner på ei god stund uansett. Men det er jo så mye fint å gjøre i Norge! Og dette er året for å virkelig utforske de mulighetene som finnes. Dere har alltid vært så flinke til å bidrag på slike dugnader her i bloggen, så nå håper jeg dere vil gjøre det denne gangen også! Hva er deres beste tips til Norges-ferie? Pittoreske steder, fine utflukter, aktiviteter, overnattingssteder, severdigheter? Den lille butikken hvor de selger den aller beste honningen fra egne bier? Hvor finner man det gode økologiske syltetøyet og de frodigste ripsbærbuskene? Jeg er sikker på at dere har tusenvis av slike forslag. 

Et av mine favorittsteder her i landet er Helgøya i Mjøsa, og særlig hagekaféen Skafferiet. Der er vi minst én gang hver sommer, og det har vi tenkt å fortsette med.

Og selvfølgelig, det som er aller best: Her hjemme på Nesodden. Ferieparadis!!



12 kommentarer:

Lotta sa...

Nydelig initiativ! Gleder meg til å høre andres favoritter, deler gjerne noen av våre.
Utflukter i Oslo-området: Anne på Landet på Hvervenbukta har det mest bugnende kakebordet. Fint å rusle langs kyststien. Kyststien i Ås er også superfin, nye sherpatrapper og masse hemmelige små perler langs Bunnefjorden. En annen favoritt er Jeløya. Store åpne sletter å løpe rundt på, hyggelige strender, kafe og bra kunst på galleri F15. En dag på Kistefos-Museet på Jevnaker bør også alle unne seg, det er så fint med barn også!
Telttur i skogen! De fineste teltplassene vi vender tilbake til i Oslomarka er ved Lille Åklungen i Nordmarka, Fagervann i Maridalen, Børtne i Østmarka. Men det fins en million fine plasser, bare gå inn til et vann, slå opp teltet, ta en oppdagelsesferd rundt området, lag middag på primus. Kortreist eventyr. :-)
Hvis DNT får lov til å åpne hyttene sine, anbefaler jeg å bruke dem mest mulig. De trenger pengenes så inderlig også. Våre betjente favoritter ligger i Jotunheimen: Gjendebu og Fondsbu, Skogadalsbøen og Leirvassbu. Ypperlig mat, helt fantastiske turområder. De med litt større unger eller bare voksne bør selvsagt gå mellom disse hyttene. :-) En selvbetjent liten perle er Torfinnsbu, kjør til Fondsbu og ta båten inn. Og en siste Jotunheimen-favoritt er å kjøre til Årdal og ta inn på Vetti Gard, og gå inn til Vettisfossen. Fantastisk trolsk landskap, og lettgått for de minste.
Vil dere kjøre enda lenger, reis til Sognefjorden. Ta inn på hotellet i Fjærland og rusle rundt i Bokbyen, for eksempel, eller til Marifjøra. Det er så mye fint å gjøre og oppdage! Norges-ferie er gull.

Kirsebærblomster sa...

Det er så koselig at du er tilbake!

Anonym sa...

For de som bor i Oslo og omegn (i vid forstand) vil jeg anbefale å leie kystledhytte i regi av Oslofjordens friluftsråd. Det har vi gjort i flere år, og i år er vi klare for nok noen opphold. Nesodden (på to ulike steder) og Håøya er årets destinasjoner. :-)

Oda sa...

Om ein er ein friluftselskar og kulturmenneske kan eg verklege anbefale heimtraktene mine på Sunnmøre. Naturen er jo heilt fantastisk, dog krever dei bratte tindane våre at ein er fjellvant. Når det kjem til kultur, og arkitektur, så er jo Ålesund ei perle av ein by. Spesielt Mologata med bruktbutikkar og kunstnarverkstadar er fin. Kube kunstmuseum har ofte veldig gode utstillingar med samtidskunst. Og Søstrene Fryd serverar sjukt god økologisk mat. Og å berre vandre rundt i byens jugendprakt med Sunnmørsaplane som bakgrunn er ei oppleving i seg sjølv. I Ørsta/Volda- området kan eg tipse om kaffebesøk på Fru Svendsen i Ørsta. Den har slik nydeleg tidleg 1900- interiør og utruleg gode kaker. Eg kan óg anbefale ein tur innom Ivar Aasen- museumet som ligg i eit utruleg fint arkitektteikna bygning. Der har dei gode utstillingar knytt til det nynorske skriftskulturen, samt ein restaurant med god mat. Og fin bokhandel! Ei reise til Hjørundfjorden er alltid ein vinnar, der både Sæbø, Bjørke og Øye har mykje fint å by på. Sistnevnte har jo det som må vere eit av Norge sitt mest herskapelege hotell, Hotell Union Øye, som sikkert mange kjenner til. På Bjørke finst Bakketunet med kunstutstillingar og ein søt kafé. Om ein er heldig er det jazzkonsert i Jensaløda.
I Norangsdalen kan ein pakke med seg til piknik ein solskinsdag og nyte ei utsikt som tek pusten frå ein.

Anonym sa...

Helgelandskysten med kystriksveien fra Bodø til Namsos/Steinkjær.

Mine favoritter er, i rekkefølge fra Bodø:

Handelsstedet på Kjerringøy (strengt tatt ikke på Helgeland, men nært nok).
Stranden Mjelle mellom Bodø og Kjerringøy.
Sandhornøya og stranden Langsand, særlig solnedgangen der.
Saltstraumen.
Trappene i Glomfjord opp på fjellet.
Buneset tar imot bestillinger. Da blir dere fraktet med RIB, bor på hyggelige små rom og blir servert nydelig lokalmat.
Rødøya er nydelig, men kanskje vanskelig tilgjengelig. Overnatting på Klokkergården, et «isbad» på den nydelige stranden og sherpaer har bygd trapper opp til Rødøyløva.
Grotten på Tonnes.
Det nye hotellet på Lovund (koster dessverre en hel del).
Helgelandsbrua.
Tur opp på en eller flere av de Syv Søstre (strabasiøst).
Herøy og Dønna bare for å kjøre/gå rundt i nydelige omgivelser. Man kan kjøre på Dønnamannen og der har man nydelig utsikt over Helgeland. De har en viden kjent blomsterbutikk (Etcetera). Overnattingsmulighet på for eksempel Det Romantiske Huset.
Petter Dass museum ligger i fine omgivelser.
Krigsminner på Tjøtta.
Vega (utallige rorbuer eller Havhotellet).
Torghatten er en grei fottur med magisk utsikt.
Dresin i Namsos.

mvh SJH

Anonym sa...

Supert initiativ, Norge er jo et fantastisk ferieland! Her kommer noen spredte perler fra nord til sør som har blitt favoritter hos oss opp igjennnom..
Sommer i Finnmark er noe av det flotteste man kan oppleve, spør du meg. Midnattssola og naturen er underholdning nok i massevis, og gjør at i alle fall jeg glemmer både tid og sted (og om det er natt eller dag! :D ).
Strendene på Jæren er helt fantastiske og et opphold på Sola strandhotell anbefales!
Vil også slå et slag for DNT-hyttene. Både Rondane og Trollheimen er favoritter her i huset. Den betjente Trollheimshytta for eksempel, kan være krevende å komme seg til, men ligger så fint til og serverer nydelig mat.
I Oslo anbefaler jeg virkelig en tur ut på øyene. Is i sola på Hovedøya eller reker på Gressholmen er Oslosommer på sitt beste for meg.

Eple sa...

Glimrende initiativ! Jeg skriver under på Lotta over her sine anbefalinger når det gjelder Indre Sogn: dra til bokbyen i Fjærland, og tilbring dessuten noen dager i Solvorn. Hvis økonomien tillater det er det nydelig å bo på de historiske rommene til Walaker Hotel. Det er også utrolig fint (og ganske mye rimeligere) å bo på Eplet Bed & Apple. Legg på svøm fra Solvorns badestrand, og ta båten over til Urnes. Besøk stavkyrkja, og sykle innover langs sørsida av Lustrafjorden (og husk å kjøpe syltetøy og saft fra Kroken frukt og bær!).

I likhet med anonym over her, har jeg veldig positive erfaringer med å leie hytte via Oslofjordens friluftsråd. Oslosommer for min del er å sykle til en strand, med sykkelveska full av bok, avis og is-te. Det er utrolig mange fine strender i hovedstaden. Jeg er kanskje spesielt svak for Paradisbukta på Bygdøy!

Anonym sa...

Hvis den går i sommer, og hvis man er i Vestfold/Telemark-området: Ta den veldig sommeridylliske båtturen mellom Helgeroa og Langesund:)

Maje sa...

Helt enig i at Helgøya er et paradis, og at Skafferiet er det herligste lille sted man kan tenke seg på en fin sommerdag. Jeg får som regel til et par turer i løpet av sommeren. Ellers er en tur på Skibladner å anbefale. Så klart er det finest i solskinn, da. Friske jordbær med fløte serveres i salongen (og mat såklart). For meg er det den optimale sommeropplevelse. Ellers er det jo mange supre friluftsmuseer som fortjener godt besøk. Maihaugen har som regel dyr på sætra og åpne butikker i gamlebyen. Jeg pleier dessuten alltid å ta med barna en tur til Hadeland glassverk. Glassblåsing pleier å være populært. Om man trenger litt fjelluft, så er Kvamsfjellet herlig. Rondablikk hotell er et godt utgangspunkt for turer, og det er mange turer for både store og små i nærheten. Rideskole er det også i nærheten.

Håper mange som nå har vanskelige tider i norsk reiselivsnæring får en bra sommer med mange norske turister på tur.

Anonym sa...

Må forresten også tipse om at Statskog leier ut hytter på inatur.no. Mange til en helt ok pris.
Mvh SJH

Julia sa...

Hallo! Mange fine forslag som jeg også ville gi, feks Fondsbu, Maihaugen, eller Jeløya. Kyststien her i Østfold blir stadig lengre, og det er mange fine områder langs fjorden, ut mot grensa. Hvorfor ikke kombinere det med kulturminnesafari i Sarpsborg/Fredrikstadsområdet? Mange flotte helleristningsfelt og andre skiltede minner ligger lett tilgjengelig fra fylkesveier og E6, og kanskje man etterhvert kan dra innom Gjellestadhaugen og se en ekte utgravning av vikingskip. Trygg og god avstand til andre eventuelle besøkende, vil lett kunne ivaretas utendørs i henhold til hva enn som måtte gjelde av smitteregler.

Jeg vil ærlig innrømme at akkurat nå så drømmer jeg meg bort til Koster og den svenske skjærgården, men vil selvfølgelig holde meg på denne siden av grensa, allerhelst på Hvaler, men gjerne også ute i Saltnes eller Skjeberg. Eller kanskje innover i Østfold, til ferskvannstjern, bade i Glomma, eller hva med å dra på tur i Haldenvassdraget?

Gjennom jobben har jeg vært så heldig å få tilbringe flere uker på plasser andre drar for å feriere. Husker spesielt godt en gyllen høst på Toten - det å se trærne på Åsen skifte farge, telle regnbuer over Mjøsa, eller gå på fruktslang i gamle hager (med tillatelse!), er blant den fineste tiden jeg kan huske.
Ser vi sørover, har jeg veldig gode minner fra en høst jeg jobbet på Tromøya utenfor Arendal. Vi fikk leid små feriehytter til hele feltmannskapet, og nøt sensommeren med bjørnebær, varmt sjøvann ut i September, og flotte solnedganger. Litt lenger sør er Lista å anbefale! Et utrolig spennende kulturlandskap og egnet stoppested for reiser vest- eller østover.
På Vestlandet vil jeg anbefale å dra til Hardanger, gjerne Ulvik. Godt mulig jeg kun nevner det fordi jeg er så heldig som har venner der, og egentlig teller på knappene om hvorvidt jeg skal invitere meg selv på en liten ferietur. Hardanger og hele Vestlandet er jo så flott, vi er heldige som har dette i eget land.

Astrid sa...

Litt sent ute, men jeg vil anbefale Inderøya! På sykkel eller i bil, gårdsutsalgene, kaféene, museene og kunstutsalgene venter på deg! Ostekaken, lefsene og bakverket generelt på Gulburet er fantastisk og maten fortæres under store trær på et gammelt trøndergårdstun. På vei til Gangstad (som lager Gangstadostene og is) passerer man flere keramikere som har utsalg. Gangstad lokker med hjemmelaget ost og is (rabarbra! Blåbær!), og sentrum på Inderøya har Nils Aas-museet, den nydelige Grete Waitz-statuen og koselige hus, butikker, spisesteder!

Populære innlegg