onsdag, juni 29, 2005

Glamourspørsmål fra leser: Makeup og solkrem

Kjære glamourbibliotekar!
Nå skinner heldigvis solen fra skyfri himmel, og vi kan alle få en teint litt sunnere enn den skummetmelk-hvitblå mange av oss har hatt hittil. Men knallbrun eller *grøss* brent er ikke bra! Hvilket leder meg til mitt spørsmål: Jeg blir fort brent (og ikke brun, bare knallrød) og må bruke solkrem i ansiktet nå når solen tar skikkelig. Men hvordan kombinere dette med vanlig make-up? Jeg bruker eh, hva heter det - make-up-krem? - sånn hudfarget som glatter ut fargeforskjeller og urenheter i huden. I lunsjen går vi ut på terrassen og spiser mens solen er på sitt kraftigste, og da hadde det vært greit å kunne plaske på litt beskyttende faktor. Men er dette forenelig med den kremen som allerede er der (i ansiktet)? Eller hvordan gjør man egentlig dette best?
Hilsen spent solbader.


Kjære solbader,
Takk for et sentralt spørsmål! Dette med soling og beskyttelse er et område jeg er veldig opptatt av - så derfor kan nok svaret mitt bli noe subjektivt utifra min overbevisning. Selv bruker jeg ikke makeup-krem, altså foundation, så jeg har ikke mye erfaring med hvordan denne lar seg kombinere med solkrem. Jeg vet at det finnes foundation med solfaktor, men jeg tror aldri jeg har sett en med høyere faktor enn 10-15. Og det holder faktisk ikke når man sitter ute i lunsjen og sola er på det sterkeste, særlig ikke siden du har solømfindtlig hud.

Dette er mine erfaringer: De dagene det er mye sol, bytter jeg ut min vanlige dagkrem (med spf 10) mot en solkrem med faktor 25 eller 30 - akkurat nå har jeg Clarins. Jeg sitter ofte ute i lunsjen, tar små pauser og går ut i sola osv, så jeg er avhengig av å ha solkrem. I går glemte jeg det, og ruslet en tur i byen etter jobb med bare dagkremen, som altså har faktor 10 men ble lagt på klokka sju om morgenen - og ble solbrent, altså bare av å gå fra butikk til butikk. (I dag har jeg faktor 30 på ansikt og hals.. og 25 på armene.)

Noen vil være brune og bruker derfor lavere faktor, men jeg er mer opptatt av å beskytte huden mot solstrålene både med tanke på hudkreft og for tidlig aldring/rynker. Dette er selvfølgelig individuelt. Men man blir jo brun selv om man bruker høy faktor, det tar bare litt lenger tid. Risikoen for å bli brent er mye lavere også - så jeg kan ikke få stresset dette nok... BRUK HØY SOLFAKTOR, ALLE SAMMEN!

Anyway, over til det du egentlig spør om: Det kan være lurt å ha en solkrem stående på kontoret, så kan du smøre på litt på all synlig hud før du går ut til lunsj. Hvorvidt dette påvirker makeupkremen vet jeg altså ikke. I utgangspunktet høres det litt kladdete ut - kanskje en evt. brunfarge blir skjoldete fordi huden er halvveis dekket av makeup - så jeg tror jeg tør være så frekk å foreslå følgende: Hva om du prøver deg på å droppe makeupkremen de dagene det er sol? Det er kanskje mindre behov for den om sommeren når man, som du sier, har friskere teint? Bruk heller litt concealer på krise-områder som under øynene. Give it a try!
Lykke til!

Hilsen misjonærbibliotekaren.


1 kommentar:

Anonym sa...

Makeup og solbrenthet? For min del har jeg stor glede av en god dagkrem med solfaktor (kan brukes året rundt), foundation oppå der, og så gå ut i verden. Kremer med Spf mot UVB-stråler kalles city beskyttelse, dvs. den beskytter når du ferdes ute. Du kan få makeup med farge (sun illumination med faktor 15), og du kan også få noe som kalles compact bronser - en slags pudderkrem (Helena Rubinstein). Hvis du skal sole deg, anbefales å ikke bruke annet enn krem med vanlig solfaktor, fordi huden absorberer makeupkremen forskjellig etter hvor på huden, og du får en jevnere og penere farge. Altså: ingen makeupkrem når du skal sole deg, men krem med city beskyttelse når du skal ferdes ute.

Populære innlegg