mandag, oktober 23, 2006

Glamourspørsmål fra leser: Te-ritualer


Kjære Glamourbibliotekar - Tusen takk for kjempefin blogg!
Jeg har begynt å ta en avstikker innom daglig. Her er det inspirasjon å hente i hverdagen også for oss som ikke naturlig fremstår som glamorøse! Jeg har bl.a. begynt med en ørliten dæsj parfyme hver dag :-). Nå lurer jeg på en vane som er fjern for meg, men som via bloggen virker svært glamorøst; tedrikking. Såvidt jeg forstår skal jo te inneholde haugevis av antioksidanter som kan holde meg ung lenge, så det burde jo bare være å gå i gang. Men det er jo haugevis av tesorter! Hva skal man velge til hvilken tid på døgnet? Og hvordan lager man te uten at den blir svart og bitter og man bare blir dehydrert? Hvordan skal man servere? Teritualer for nybegynnere søkes!
MVH Udannet kaffedrikker

Hei! Hyggelig at du liker bloggen og lar deg inspirere, og at du nå vil bevege deg over i tedrikkernes verden. Velkommen skal du være!

Te er bra for det meste og inneholder, som du sier, antioksidanter. Men drikker man mye svart te, bør man passe på at man får i seg nok jern. Og mye vann, da te virker vanndrivende (det sies at man skal drikke ett glass vann for hver kopp te). Forskjellen på svart te og grønn te er prosessene de går igjennom - de kommer i utgangspunktet fra samme plante. Det som er enda bedre enn grønn te, er hvit te. Den smaker bedre og inneholder enda flere antioksidanter. Den er kun høstet og tørket, og er dermed ubehandlet. Men den kan være tilsatt smak; f.eks. fersken eller pære.

Når det gjelder hvem som er best på smak, må du bare prøve deg fram, tror jeg. Gå i tebutikker og på helsekostbutikker og be dem anbefale noe til en nybegynner. Begynn gjerne med noen som er milde og ikke så veldig fruktige, ettersom frukt-teer kan bli litt mektige. Og kjøp deg en stor fin tekopp som du blir glad av å se på. Det er veldig koselig å brygge te i en fin kopp, sette på litt musikk og slenge seg ned i en stol med en god bok. Eller å invitere til teselskap, bake scones og servere med hjemmelaget syltetøy på pent servise...

Jeg passer på at teen ikke trekker for lenge. Jeg synes det ofte holder med to-tre minutter - det kommer jo an på hvor stor kannen er. Hvis jeg lager bare en kopp, trekker jeg den ofte bare ett minutt.

Vær obs på at grønn te kan smake litt gressaktig om du ikke er vant. Kanskje du liker det bedre om du tilsetter litt honning. Eller du kan prøve grønn te med smakstilsetning - sitron, jasmin, eple.. Twinings har etterhvert ganske gode grønne teer og disse selges i vanlige matbutikker. Lipton har en god hvit te i pyramideposer - jeg tror kanskje denne selges bare i litt større matbutikker (Ultra og sånt). Den smaker i allefall fersken-aktig. Mange liker Four Red Fruits fra Twinings; så det kan være en grei nybegynnerte.

Innvandrerbutikker har ofte andre temerker enn det de har i dagligvarebutikker, så de kan være smarte å sjekke ut. Og gå for all del til Le Palais des Thés i Vibesgate - en fransk spesialforretning. Der kan du få god hjelp og til og med kjøpe sett med te og bøker og virkelig sette deg inn i saken.

Også finnes det jo en drøss av urteteer i helsekostbutikkene. Kamille, peppermynte, rosmarin, fennikel osv osv. Disse har ofte en funksjon - oppkvikkende, beroligende osv. Mange av disse egner seg fint om kveldene ettersom de ikke inneholder koffein.

Selv drikker jeg all mulig te hele dagen, men jeg vet at mange blir liggende våken lenge om de drikker svart te sent på kvelden. Det kan være smart å starte dagen med en mild te, kanskje en hvit en. Jeg synes svart te passer bra til desserter og kaker, som en slags motvekt til alt det søte.

Så kan man velge om man vil tilsette teen noe selv. Jeg bruker honning om jeg har sår hals. Ellers ingenting. Men mange liker en skive sitron i teen, eller sukker, eller melk (sistnevnte vil jeg ikke anbefale sånn uten videre).

Wikipedia-artikkel


Håper du fikk svar på noen av dine spørsmål i denne usystematiske tankestrøm... Lykke til!

mvh
Glamourbibliotekaren

7 kommentarer:

Anonym sa...

For de som bor på steder uten gode teforretninger, kan jeg anbefale nettbutikken tehuset.no (kanskje har de en fysisk butikk også, for alt jeg vet). Her har de mange ulike tesorter, men spesielt grønn te i mange vakre varianter. En fryd for øyet og ganen! I tillegg har de en del tilbehør og telitteratur som man kan kose seg med på hustrige høstkvelder.

Anonym sa...

Må også få anbefale Taras (taras.no), de har mye te og lager flere ulike blandinger selv. Nettsiden inneholder også informasjon om de ulike te-sortene. Det er lett å bestille fra Taras, selv om de kun holder til her i Tromsø har de postordrekunder over hele landet :)

For eksempel drikker jeg alltid deres Lady Grey til frokost og om kveldene liker jeg Aurora Borealis, som er en utrolig god grønn te med villkirsebær og sitrusfrukter. Nydelig kaffe har de også, anbefaler Moonsoon Malabar. Lykke til!

Mari sa...

Rooiboste fra Botswana (röd te) er veldig godt når de mörke höstkveldene kommer snikende. Beroligende og med god smak!
Min mor dyrker urter i kjökkenhagen og har lärt meg at peppermyntete (grönn), lindeblomstte(hvit, tror jeg) og monardate(röd) er veldig bra å drikke ca en halvtime för man skal sove, de virker beroligende på magen.

Anonym sa...

Tusen takk for utfyllende svar - og gode tips fra alle dere andre! Jeg skjønner at jeg har nye smaksopplevelser foran meg i høst :-).
Den Udannede Kaffedrikkeren

Anonym sa...

nypete fra co-op er herlig

Anonym sa...

Min favoritt er eple-knanel fra Twinings. Smaker nyydelig med honning, sukker eller ingenting. Ellers er vanilje-te også veldig deilig.

Anonym sa...

Jeg vil anbefale nettbutikken www.tetid.no. De har et stort utvalg teer som blant annet kunst te. Min store glamorøse favoritt for tiden.

Populære innlegg