fredag, februar 02, 2007

Glamourspørsmål fra leser: Antrekk i kongelig festgudstjeneste

Morsom blogg - som jeg oppdaget i dag! Har ikke for vane å søke etter glamour, men jeg tror du er den rette for å gi klesråd for en spesiell anledning:
Jeg er invitert til Festgudstjenesten i Trefoldighetskirken i forbindelse med Kongens 70-årsdag. I invitasjonen fra UD står det ”mørk dress” og det betyr vel en enkel kjole eller drakt. Jeg har imidlertid problemer med å finne lekre klær som passer. Derimot føler jeg meg velkledd i bunad – men ifølge standard etikette er den forbeholdt smoking og galla. Men det virker litt rart hvis ikke bunad skal være gangbart på et så utpreget kirkelig og nasjonalt arrangement? Samtidig vil jeg ikke gjøre noe ”feil” eller framstå som en glorete bondekjerring.
Kanskje du kan finne ut av dette med UD eller andre konge- og kirkevante?
håper nyslått rojalist


Hei!
Jeg har undersøkt med mine kontakter i UD og i de kongelige kretser, og svaret fra Uds protokollavdeling som følger:

"Mørk dress-ekvivalent på kvinner åpner for grad stor av variasjon. Pent selskapsantrekk, buksedrakter inkludert - men IKKE fotside kjoler eller skjørt."

Fotsidt er forbeholdt galla/kjole og hvitt, altså. Når det gjelder bunad, har jeg sjekket litt i boka "Skikk og bruk", og der står det at bunad tilsvarer smoking eller galla. Så i dette tilfellet er det muligens litt too much.. På den annen side tror jeg ikke noen kommer til å bli forferdet om du dukker opp i bunad, hvis du føler deg aller mest vel og fin i det. Men der har du i allefall "reglene".

mvh
Glamourbibliotekaren

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Glamourbibliotekar og invitert i villrede! Ifølge relativt sikre kilder i de velsoignerte sfærer (i UD, altså) er bunad aldri feil. Imidlertid ville jeg undersøkt litt mer -- for bunad har unektelig et gallapreg. Men det er jo ofte mørk dress i bryllup, og ingen synes det er feil med bunad der.
Så ta en runde til med Skikk og bruk og andre kilder, ikke gi opp på bunadens vegne!
Bm Fornuftig forsker på fødselsperm (og for anledningen i ammetopp og leppestift)

Populære innlegg