onsdag, november 21, 2007

Julegavetips


Tiden er kommet for å dele gode tips om julegaver. Dere må gjerne bidra! Min filosofi omkring julegaver er at enten kan man gi noe ordentlig som vedkommende trenger, gjerne spleise med andre om man ikke har råd selv - eller så kan man satse på opplevelsesgaver. Eller minst like bra: Fairtrade.

Unicef har en stor nettbutikk der man kan kjøpe mye fint. Mange av produktene er laget av lokale kunstnere rundtom i verden.
Isandi selger mange fine produkter som er laget i Afrika.
The Hunger Site har et kjempeutvalg av fairtrade-produkter, og portoen er $9.95 uansett hvor mye man kjøper (og nå er dollaren lavere enn på mange mange år).
Hos Max Havelaar (www.fairtradenorge.no) kan man kjøpe deilig sjokolade.. og bøker.
Redd Barna har også nettbutikk, der man kan kjøpe julekort, julepapir, eller skolebøker til et barn i den tredje verden.
Amnesty selger også julekort.
WWF selger kosedyr (panda og isbjørn), kalender og handlenett.
Grønn hverdag har en fin liste over julegaveaktiviteter.
Gjennom Kirkens Nødhjelp kan man gi bort esler, geiter, myggnetting, trær og symaskiner til de som trenger det.
Man kan f.eks. gi en pengegave til SOS barnebyer. (Man kan også fjernadoptere et barn i en annens navn og betale den første måneden selv, men det forutsetter naturligvis at "mottageren" er med på det, ettersom denne skal fortsette den månedlige betalingen.)

På bildet: Notisbok, skjerf, slips, veske og tog fra Unicef-butikken. Badesalt fra Dødehavet, amber-kamé, saueskinnstøfler fra Peru, øredobber fra Nepal, serveringsfat fra Tunisia, oliventre-julekrybber fra Palestina, og armbånd laget av fulanifolket i Vest-Afrika, kan man kjøpe fra The Hunger Site.

Når det gjelder opplevelsesgaver, har jeg følgende forslag:
Man kan gi bort teaterbilletter eller konsertbilletter, gavekort på kinobilletter, man kan lage egne morsomme gavekort på f.eks. barnevakt på en valgfri kveld for småbarnsforeldre (idéen er at man selv skal passe barna så foreldrene får gå ut), gavekort på hjemmelaget middag - enten hos seg selv eller hos mottageren, eller man kan lage en kalender med et gjøremål hver måned: I januar skal man invitere mottageren hjem på filmaften, i februar skal man ta med mottageren ut på kafé, i mars skal man komme hjem til mottageren og bake boller, i april skal man ta med mottageren på loppemarked og kjøpe noe fint til han/henne osv. Sosiale gaver er ofte det hyggeligste!

Eller man kan gi bort mat. Kjøp fine oppbevaringsbokser eller glass med lokk på Granit, Ikea e.l., og bak pepperkaker og kjeks og biscotti og fyll opp glassene. Eller kjøp masse te i løs vekt og fyll opp en fin boks. Hjemmelaget syltetøy, saft, eller kanskje karameller... Olivenolje er også en fin gave. Den økologiske butikken Røtter på Sankthanshaugen selger mye spennende mat, og Helios-butikkene og vanlige helsekostbutikker kan også ha mye fint man kan gi bort i julegave.

Poenget er vel å unngå å bruke penger på ting som bare støver ned og aldri blir brukt. Og hvis man attpåtil kan hjelpe andre som trenger det, er det jo ingenting som er bedre!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Her var det mange gode tips!

Hva med å låne bort julegaven? http://www.fn.no/temasider/mikrokreditt

Anonym sa...

Etter tips fra deg bestilte jeg sjal i alpakkaull til moren min i julegave. Bestilte det fra nettbutikken til unicef. Håper hun blir glad for det. Hvis ikke kan jeg godt ha det selv:)

Anonym sa...

Tusen takk for gode og meningsfylte gavetips i vår overflod!

Menneske du kjenner? sa...

For en fantastisk liste! Tusen takk:)

Glamourbibliotekaren sa...

Frekkas: Også en veldig god idé!

Randi: Win-win situation! :)

Eli & menneske du kjenner: Værsågod - bruk den!

Anonym sa...

Tusen takk for mange fine tips. Et annet tips: Norsk Folkehjelp selger metervis med minefri skolevei - og man kan bli bidra til "drift" av minehunder.

Anonym sa...

Hei!
Fin blogg du har og veldig gode gavetips! Eg har kjøpt frå Unicef nokre gonger og vore veldig fornøgd. The hunger site hadde eg ikkje hørt om, men der var det jo kjempemykje fint:)
Men lurer litt i forhold til toll når ein bestiller frå utlandet. Har du erfaring med det? Mykje styr med papirer osv??

Kristina

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Takk for tipset!

Kristina: Så lenge man kjøper for mindre enn 200 kroner, skal det ikke by på problemer.

Lin sa...

Vi har selv fått gavekort til kinobilletter i julegave en gang, noe som ble satt stor pris på. I år prøver jeg også å hinte om dette med tjenester. For oss som har 5 barn ville noen timers barnevakt vært en helt super julegave. :-)

Anonym sa...

Fikk nettopp tip om en annen gave fra Unicef: kontantstøtte til bestemødre i Kenya og Malawi.
http://shop.unicef.no/privat/index.cfm?cmd=kampanje&cfid=818386&cftoken=51655951
Regner med at mine besteforeldre får dette til jul i år.

Populære innlegg