mandag, mars 10, 2008

Frihetens veier : Skjels år og alder / Jean-Paul Sartre; oversatt av Carl Hambro. - [Oslo] : Pax, 2004. - 307 s.


Dette er første del i den ufullendte romanserien "Frihetens veier", som kan oppfattes som en lettere tilgjengelig fremstilling av hans hovedverk "Væren og intet". Filosofilærer Mathieu Delarue er hovedperson, og vi møter også hans nærmeste krets i bohemmiljøene i salonger og kaféer omkring Montmartre. Gud er død. Og en handlingslammet Mathieu klarer ikke å ta noen som helst avgjørelse - hverken når det gjelder å gifte seg med kjæresten som han har gjort gravid, eller å engasjere seg politisk som hans gamle venn Brunet gjør. Han har friheten til å handle, men det hjelper ikke. Ikke klarer han å kommunisere med kjæresten heller, og hun glir unna, nærmest på grunn av en misforståelse. Og borgerkrigen herjer i nabolandet Spania. Snart er 2. verdenskrig i gang. Mathieus framtid er uviss på alle måter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Flott at du presenterer slike bøker! Litteratur kan være en fin inngang til en filosof, men dessverre finnes det ikke så mange slike innganger, og de kan være krevende å lese.
Men kombinasjonen påskekrim og filosofi finnes faktisk: Philips Kerrs Kodenavn Wittgenstein er både en meget spennende sci.fi-aktig kriminalhistorie, og en formidler av Wittgensteinianske innsikter. Anbefales! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for tipset!

Ja, man får jo eksistensialismen litt med på kjøpet i "Frihetens veier", enten man vil det eller ei :) Den var interessant å lese. Brukte tre uker på de første 100 sidene, og leste de resterende 200 i går!

Anonym sa...

Oi, bra med 200 sider på en dag! Kjenner meg igjen i det å bruke lang tid på å komme igang, selv med det som er veldig bra isolert sett..

Glamourbibliotekaren sa...

Den var egentlig ikke så treiglest altså; det var heller mangel på tid til å sette seg ned tror jeg.

Populære innlegg