onsdag, januar 26, 2011

Living To Music


En liten notis i fredagens Morgenbladet fanget meg fullstendig. Det handlet om "Living to Music": En ny type musikklubb der man møtes for å høre igjennom hele album fra start til slutt, virkelig lytte, i den rekkefølgen låtene var ment å lyttes til. Man snakker ikke, man skrur av mobiltelefoner - man lytter. Den første plata som ble spilt da de begynte med dette i England i sommer, var Marvin Gayes "What's Going On", også kjent som en av mine aller aller kjæreste plater. Senere har det vært Pink Floyd, Kate Bush, Abbey Road - og neste happening blir altså Stevie Wonders "Innervisions". Hvorfor er London så langt unna?????Jeg blir så glad for slike initiativ. Det er jo dette jeg gjør selv, stort sett alene eller sammen med min mann. Primært i helgene, siden platelytting gjerne tar noen timer (man vil ofte høre den flere ganger på rad) og helst utover de sene nattetimer - og jeg har gode minner om timer tilbrakt med min platesamling fra den gang man gjerne hadde våkenetter titt og ofte, midt i uka, uten å ta særlig skade av det (og ikke operated heavy machinery dagen derpå, men bare satt på skolebenken og lot tankene fly langt vekk fra sakprosaanalyse).

Jeg har skrevet om albumet som eget kunstverk tidligere. Jeg lytter til musikk store deler av døgnet - jeg våkner til det om morgenen, jeg hører på musikk på vei til jobb, jeg jobber med musikk hele dagen, hører på vei hjem, og som regel også om kvelden. Men i den travle hverdagen multitasker man jo mest mulig, og musikken blir et soundtrack - det blir ikke aktiv lytting på samme måte som når man setter seg ned og har konsentrasjonen rettet mot det som kommer ut av høyttalerne. Derfor bør man sette av tid til å lytte bevisst i blant.Å møte mennesker som deler en slik interesse, og for de samme albumene - for å kunne lytte sammen - hadde vært interessant. Håper noen vil starte noe lignende her i Oslo også. Finne fram gullkornene, gjerne helstøpte LPer fra 70tallet, skaffe best mulig utstyr, samle mange interesserte på et passende sted - og snurre seg gjennom side A og side B, uten at noen snakker eller sjekker mail eller forstyrrer på andre måter. Så kan man diskutere etterpå, om man vil.

Og dessuten: På websiden står det jo "However, this is also something you can do alone in the knowledge that others elsewhere will be sharing the experience with you." Man kan jo sitte alene - eller samle noen av sine musikkinteresserte venner, og følge reglene som er foreslått. Så vet man at akkurat samtidig sitter det musikkinteresserte mennesker over hele verden og hører på akkurat den samme plata.


6.februar kl. 21, neste Classic Album Sunday - Stevie Wonder - "Innervisions".

Jeg legger ut påminnelse!


Inntil videre har jeg jo også min egen "Living to music" in the comfort of my own home - med sofa, te og mine yndlingsplater. Hver lørdagskveld, med mindre jeg er ute på noe. Classic Album Saturday.


13 kommentarer:

Ine sa...

Så fint tiltak! Dette har jeg lyst til å begynne med sammen med samboeren min. Og det er jo også noe man kan ta initiativ til å ha i eget hjem, med andre musikkinteresserte. Så lenge man har platespiller og hjerterom, får man det nok til :)

Magne D. Antonsen sa...

Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG som dagens anbefaling.

Glamourbibliotekaren sa...

Ine: Kjør på! :)

Magne: Flott, da blir ordet spredt!

Anonym sa...

Dette er jo hva jeg og gode venner gjør enkelte ganger om sommern! Går jo ofte i bluesrock musikken. Er jo på en måte å meditere på :)

Cathrine sa...

Godt innspill i disse spotify tider ( selv om jeg digger det også )
Takk for påminnelsen!

Anonym sa...

Fantastisk fint konsept i denne idiotiske mp3-tid !
(Betinger at jeg slipper å høre på Marvin Gaye da.)

Anonym sa...

Har jeg alltid gjort, og det samme har mange av vennene mine. Men har vel kanskje noe med at vi spiller/synger selv.

Når man virkelig lytter og får med seg innholdet og meningen får musikk en ny dimensjon :)

Ikke minst så er det en egen måte å meditere på i en hektisk jobbhverdag.

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg har også alltid gjort det selv (ikke minst via musikkstudier), og mange musikervenner med meg, men jeg synes det er viktig å sette fokus på det - og løfte fram det fysiske mediet - nå når platebransjen sliter. Og da er det jo morsomt at noen tar slike initiativ hvor fremmede møtes i begeistring over ett og samme album, og lytter uforstyrret sammen.

Synne sa...

For et flott konsept! Å virkelig lytte er ren luksus!

Richard Sveen sa...

Hei, "klubbkonseptet" progkjeller (http://progkjeller.blogspot.com/) har ofte kvelder viet en artist, hvor de spiller igjennom sikografien så langt det gpår iløpet av en kveld. Da fortrinnsvis prog...

Glamourbibliotekaren sa...

Bra tiltak!

Lizzi Ford sa...

Så koslig det høres ut;) Som i "gamle dager", mao ungdomstida;) Skjennes på meg selv for at jeg ikke tar meg NOK tid til slik selvpleie og nytelse (som det å sitte ved fjorden og nyte musikken fra bølgene...:) Istedet "bruker jeg opp" livet mitt her foran skjermene, - for TV`n står jo selvfølgelig på samtidig:(
Men slike innlegg som ditt INSPIRERER og gir oss ett KICK, heldigvis:):):) Hjertlig;)

Glamourbibliotekaren sa...

Vekk fra skjermene! :) På med platespilleren! Tenn lys!

Populære innlegg