søndag, juli 13, 2008

Mamma MiaAller først: Moderne musikaler er ikke min greie. De klassiske Rodgers&Hammerstein, Gene Kelly, Cole Porter osv - ja takk i høyeste grad, men Lloyd Webber og gjengen får jeg hetta av. Særlig den pressede syngestilen.

MEN. For ni år siden var jeg på generalprøven til Mamma Mia i London (dagen før urpremieren). Bjørn og Benny var i salen. Jeg og venninne hadde fått billetter på første rad (hun er venninne av hovedrolleinnehaveren). Og det var ABBAs musikk, nesten i originalversjon. Denne musikken overvinner alt - musikalformatet, musikalsyngestilen, en kanskje bittelitt tynn historie. ABBAs låter sitter som risset inn i sjelen.


Derfor var det en sann fornøyelse å se denne filmen med sitt stjerneteam. Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Colin Firth, Meryl Streep... Sistnevnte fikk jo vist fram sine litt countryaktige sangkvaliteter i Altmans "A Prairie Home Companion", og hun takler også ABBAs repertoar veldig bra. Hennes "The winner takes it all" er heartbreaking. Historien i seg selv er nok ikke Oscar-material, men de vakre bildene fra Skopelos og Skiathos kombinert med den kjære og kjente musikken er absolutt grunn nok til å se filmen.

Forøvrig: Skiathos er nok den vakreste greske øya jeg har vært på (til tross for at jeg tråkket barfot på en kakerlakk).

(bilder:promo)

15 kommentarer:

Ane sa...

Jeg skriver under på alt du sier!

Glamourbibliotekaren sa...

Det med kakerlakken også? hehe

HildeSol sa...

En anbefaling jeg støtter helhjertet :) Så den i går -vi lo, vi gråt og danset syngende hjem. Og jeg har funnet brudelooken min... *henført sukk*

Anonym sa...

Overraskende morsom film! Fantastisk å se Meryl Streep i en så sprudlende rolle!

Anonym sa...

Gledet meg til å se den og nå gleder jeg meg enda mer!

Ane sa...

Ja, det med kakerlakken også:-) Jeg tråkket riktignok ikke på en på Skiathos, men jeg sov sammen med en på Skopelos. Til tross for sengekameraten var det veldig vakkert der også.

Anonym sa...

Jeg har veldi, veldig lyst til å se Mamma Mia, men er alene hjemme emd to barn pga reisende mann. Er dette en film jeg kan ta med en seks år gammel jente på? Hun er riktig så veslevoksen, men skjønner ikke engelsk...

Anonym sa...

Gleder meg til å se filmen! Syns jeg såg et glimt av Colin Firth i våt skjorte på en trailer. Håper det stemmer ;-)

Jeg slet mest med rottene på Skiathos... Ellers en nydelig øy. Men Karpathos er paradis. Særlig den "øde" Apella-stranden og stranden ved byen Lefkos.

Glamourbibliotekaren sa...

Hildesol: Ja, var hun ikke en vakker brud? Det håret...

Kathrine: Hun er strålende, intet mindre!

Malou: Det må du bare gjøre! Men ikke gå for analytisk til verks, hihi.. bare len deg tilbake og nyt bildene fra Hellas og musikken til Abba!

Frk. Detektiv: Ah. I hear ya sistah.

Barbro: Det var barn på den forestillingen jeg var på, i allefall. Det er ikke sikkert de forstår så mye, men det er ingen provoserende scener i allefall... så det burde gå bra. Mye sang og dans, hvis hun liker det.

Beady: Japp, Colin Firths våte skjorte er antagelig en klausul i hans kontrakter, haha! Den er med.

Anonym sa...

Var å så Mamma Mia her om dagen. En fantastisk fin film. Har bestilt meg abba cden på nytt ettersom jeg har klart å rote bort min gamle.

Anonym sa...

Bare for å holde deg litt oppdatert, filmen har 3 scener fra Skiathos, 70% av den er derimot spilt inn på naboøyen der jeg er fra, Skopelos :) Bare så du ikke ser for deg at all idyllen foregår på Skiathos. Anbefaler deg å ta en tur til Skopelos, jeg for min del reiser om 20 timer :)

Keep on shining
MarieAmanda

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for info! De er "tvillingøyer", er de ikke? Hører ofte begge bli nevnt sammen :)

fru winther sa...

Kom nettop hjem fra Stockholm, hvor vi har bodd en uke på Hotel Rival, som eies av Benny Anderson...der hang det en diger "Mamma Mia"-plakat i restauranten og menyen for premierekvelden hang på innsiden av toalettdørene, så jeg har fått med meg at filmen går :-D . Var litt redd for at den skulle være en skikkelig kalkun, men nå tror jeg jaggu meg at jeg må gå og se den. Alle venninnene mine har forlatt byen, og gemalen hater å gå på kino (til tross for at han er glad i ABBA), men dette virker som en film jeg kan gå og se alene.

Anonym sa...

Oh, takk for bekreftelsen ;-) da kan jeg glede meg enda mer!

Anonym sa...

Uææææh, kakerlakker er superekle... (Og så store som de kan bli! Da jeg og venninne var i Miami var det en på et par centimeter som sprang rundt på hotellrommet vårt.)

Så forresten Mamma Mia! forrige torsdag sammen med en gjeng damer/jenter fra jobb. Hadde ikke de helt store forhåpningene på forhånd, men likte den kjempegodt. (Så godt at jeg har lyst til å se den om igjen. Hehe.)

Populære innlegg