mandag, august 25, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Glamour på kontoret

Finnes det noe mer nitrist enn kontormøbler?Hei!
Jobben min skal flytte, og jeg får nytt kontor fra høsten av. Mitt nåværende kontor er kjedelig og upersonlig. Jeg misliker det ikke direkte, men det er heller ingenting i rommet som er plassert der med tanke på at jeg skal trives på jobb. Og det er jo litt trist? Nå har jeg en gyllen mulighet til å oppgradere litt, og trenger noen tips til å få en mer personlig touch på arbeidsplassen min - uten at det blir privat.
Litt om forutsetninger: Jeg er villig til å bruke litt penger, men kommer nok til å holde meg til det arbeidsgiver gir meg av møbler etc. Rommet er nokså standard: jeg må ha bord, telefon, pc, noen hyller og noen skuffer (ikke mange). Det blir nokså fin utsikt fra vinduet. Vi pleier å sitte med åpne dører på min arbeidsplass såfremt det ikke er noe spesielt, så jeg må ta litt hensyn til lyd og lukt. Jeg er opptatt av miljø, og liker orden og systemer som ikke ser kjedelige ut.
Kjære glamourbibliotekar, kan du hjelpe meg?

Fruen

Klart jeg kan!
Jeg grubler litt på hvordan jeg kan freshe opp mitt eget kontor, så dette er bra timing. Rett på sak: Selv om dørene står åpne, er det sikkert mulig å ha en liten radio der. Man behøver jo ikke å ha lyden på høyt. Nettradio er selvfølgelig et bra alternativ som du allerede har, men det er jo koselig med en fysisk liten radio på bordet eller i vinduskarmen... Dernest: Planter. Grønne planter frisker alltid opp, og gjerne noen som ikke er typiske kontorsplanter (du vet, slike digre mørkegrønne greier som står i korridorer) - hva med en klatreplante som du kan lede i flere retninger? (Og en aloe vera-kaktus i tilfelle papercuts... de virker legende på sår!) Friske blomster er noe man virkelig burde unne seg oftere på kontoret. Enten at man løper ut i lunsjen og kjøper noen, eller plukker på vei til jobb om man har muligheten. Om høsten plukker jeg ofte kastanjer som jeg har liggende på bordet mitt. En liten duk kan også være fint om du har bordplass til det.

Du sier (og jeg vet) at du er opptatt av miljø. Jeg tolker det i retning gjenbruk! Og det aller beste for å unngå den typiske kontorstemningen, er jo å gå på loppis. Da finner man unike ting! Har du f.eks. plass til en ekstra stol på kontoret? Kanskje en lenestol å sitte og lese litt i... Jeg har en tosetersofa her, med et hvitt sengeteppe og to grønne puter i. Mye bedre enn den kjedelige kontorrøde fargen den egentlig hadde. Men du behøver jo ikke å gjøre så store omveltninger. Du kan f.eks. kjøpe noen småting som kan være hyggelig å ha: Et gammelt rart krus som du kan ha penner og saks og blyanter i. En hylle du kan henge opp og ha en plante på. Noen gamle bøker å bla i når du trenger en pause. En vase for å ha blomster i. Kanskje til og med bilder for å ha på veggen (et sånt typisk portrett av en sjøulk med gul sydvest og skjegg og pipe... haha). Jeg kjøpte jo noen komponistbilder på loppis for litt siden, og de pryder min vegg (sammen med en plakat av Stravinskij fra en kunstutstilling på Louisiana, og filmplakaten til "An American in Paris" med Gene Kelly). Har du oppslagstavle, bruk den for alt den er verdt! På min henger ikke en eneste praktisk ting eller opplysning, derimot bilder av alt fra Muppetshow til Glenn Gould.

Og hvis du drikker mye kaffe, ha alltid utstyr stående! Det samme med te. Jeg har en tekanne her, fire-fem sorter te, et par tesiler og et par kopper. Og tevarmer. Alltid beredt! Dessuten, hvis du liker å knaske på mandler, rosiner eller annet småtteri mens du jobber - ta med en fin skål å ha dem i. Alt sånt hjelper på å gjøre det litt mer hjemmekoselig på kontoret.

Det kan være fint å kjøpe inn noen fine skrivebøker, notatblokker og sånt. Det kan man jo gjerne investere litt i. Ordning&Reda kanskje? Fine farger i allefall.

Et speil er kjekt å ha (f.eks. bak døra), og i skrivebordsskuffen kan du jo ha et lite forråd av leppestifter, håndkremer, neglefiler... hårbørste... deodorant.. hårstrikker.. og en tannbørste.

Også er det jo hyggelig å ha et innrammet bilde av noen du er glad i!

Lykke til! Send gjerne bilder etterhvert, eller oppfølgerspørsmål om du trenger mer hjelp.

mvh
Glamourbibliotekaren


Edit: For ordens skyld: Jeg kjenner vedkommende, og tipsene er gitt utifra hva jeg tror kan passe henne og jobben hennes. 


9 kommentarer:

Anonym sa...

Flotte tips!

Selv har jeg for noen måneder siden byttet jobb og dermed også flytta inn på et nytt kontor. Må dessverre ha en haug med datamaskiner, bøker og papirer. Har en heve/senke-pult og en capisco-stol (her vil man bevare kroppen for et langt liv foran datamaskinen :)

Det eneste jeg så langt har pynta med er to små grønnplanter, og en kalender på veggen. Føler absolutt jeg må gjøre noe for å freshe det litt opp.

Og jeg har dessverre ikke plass til en sofa, kun en enslig gjestestol.

Anonym sa...

Ville satset på en liten radio eller annen musikkspiller. En del organisasjoner er ikke så interesert i å la sine ansatte bruke båndbredde på nettradio.

Hvis du har tilgang til en symaskin, så kan du kansje sy et trekk til kontorstolen?

Hvis dere har sånne gulvskånere i plast under pultene, be om å få en som er gjennomsiktig, og fest noe artig stoff eller annet fargerikt under.

Litt avhengig av hvor mye plass det blir rundt dere, og om du vet noe om andres allergier og preferanser før du går til storinnkjøp av ferske blomster som lukter mye. Jeg hadde personlig blitt gal hvis noen insisterte på å kjøpe inn friske liljer, selv om de er pene og jeg ikke er allergisk.

Innimellom er jeg litt misunnelig på folk med faste arbeidssteder. Som konsulent blir man jo bare sendt ut til en kunde, og sitter på en eller annen upersonlig plass en stund.

Anonym sa...

Jeg er litt uenig hvis det er lov! Blir forstyrret av for mange inntrykk på kontoret, hverdagen er hektisk nok som den er. Jeg har bilde av barna og en plante.. det er det hele. MEN jeg har et par lekre, eksklusive penner som gir et touch av glam hver gang jeg bruker dem. Og så synes jeg en ryddig pult er helt nydelig! Gjerne med permer/mapper i fine farger.

Anne på Moseplassen sa...

Masse fine tips :)
Ettersom jeg ikke liker å ha for mye på pulten men har mange greier jeg liker å se på så er jeg superfan av å bytte ut. Har flere "pyntegreier" i skuffen og så bytte litt på hva jeg har fremme. En uke har jeg kansje noen innspirerende stener, neste er det noen høstblad jeg plukket på veien til kontoret, og deretter en artig dingst jeg kan fikle på når jeg kjeder meg :)

slingback sa...

Hvilken type jobb har du? Hvilke mål har du i jobben?

Glamourbibliotekaren ga jo utrolig mange inspirerende råd, men kanskje vi som kvinner også skal tenke over hvilke signaler vi ønsker å sende til omgivelsene og ikke minst til sjefene våre?

I boken Nice Girls Don't Get the Corner Office: 101 Unconscious Mistakes Women Make That Sabotage Their Careers mener forfatteren at vi altfor ofte går i denne fellen:


"Decorating Your Office Like Your Living Room."


Selv om dette er en bok for det nordamerikanske markedet, kan det være et moment å ta med seg også for oss? Her vil typen jobb naturligvis være avgjørende - jeg vil tro det er stor forskjell på for eksempel et bibliotek og et meglerhus. Og - som sagt - spørsmålet er hvilken vei du ønsker at jobben din skal ta. Og hvor stor betydning kattebildet fra hagen faktisk har - nei, det vet jeg ikke ... Kanskje bare positivt?

Anonym sa...

Det spørs vel hvilken type jobb man har og i hvilken bransje. Jeg har pyntet opp mitt kontor med følgende:

Korktavle som jeg har hengt opp masse bilder, en fin kalender ol.
2 store kunstplakater - innrammet - i freshe farger
4 potteplater - 2 grønne og 2 med blomster i hvite potter
4 rammer med personlige bilder som står i vinduskarmen
Favoritt tekopp samt 3 te-bokser
2 tøffe beholdere i metal som jeg oppbevarer penner i
Bokhylle - en del permer, men jeg har også en del bøker.
Stumtjener
I ene skuffen har en jeg "glamskuff" med sminke, speil, deo, parfyme, ekstra par med strømper
3 telys holdere
1 duftlys med vanilje
pluss jeg har investert i et rødt rund teppe

Det var vel det :)

Tonita sa...

Koselige forslag - joda, fin tekopp er bra, - men hos oss er det ikke lov å tenne en fystikk, - langt mindre et duftlys.
Det er en utfordring å gjøre et standardkontor godt å være i!

Anonym sa...

Jeg har en liten, koboltblå vase som passer akkurat foran vinduet i ikke-vinduskarmen helt inntil der jeg sitter. Vasen 'fylles' med en og en rose, eller en pelagonblomst eller sånt. Ellers har jeg en stor plakat som forestiller sitroner på dypblå bunn (til når jeg trenger å pigges opp), en Nupen-plakat og tre like svarte rammer i gruppe med: et dikt av Olav H Hauge, sv/hv foto av liten fransk gutt som smiler og løper med fersk flute under armen, sv/hv foto av vakker bru.
Så har jeg en sukkulent som tåler min mishandling, og en vase med silkeblomster. Disse vekselvis hater og liker jeg, så de ryker inn og ut av skapet-med-det-rare-i, hvor jeg oppbevarer jentetingene; deo, neglebørste, fuktighetskrem osv. Neglefila står sammen med pennene.
For øvrig liker jeg å ha det ryddig og skikkelig rundt meg. Rundt selv arbeidsplassen er det meget prosaisk og lite avledning, bortsett fra innrammet foto av min elskede :-D

Anonym sa...

En liten oppdatering :)

Inspirert av det her innlegget har jeg i dag rydda kontoret, satt frem mine fine te-bokser og tekopper i hylla. Printa ut noen bilder i A4 (som jeg har tatt selv) og hengt opp på veggen.

Ble straks så mye triveligere her!

Og så må jeg ikke glemme at jeg rydda i skuffene, og har nå dedikert en skuff til "jenteting" :)

Populære innlegg