onsdag, august 27, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Klassisk musikk
Kjære Glamourbibliotekar!
Jeg så du hadde et glamourspørsmål om jazz for litt siden. Jeg har et lignende spørsmål som jeg håper du kan svare på. Jeg vil gjerne høre mer på klassisk, men hvor i all verden skal man begynne? Hvis du har noen tips til komponister og plater, er jeg veldig takknemlig!
Nina

Hei!
Ah. Favorittspørsmål!! Jeg har svart på noe lignende før, og tar det gjerne på nytt. Jeg har lyst til å lage en liste som er uendelig lang, men jeg skal prøve å begrense meg. Vi tar det kronologisk og begynner med 1700tallet.

Barokken:
Bach er den store tyske mester, og et must i alle platesamlinger er Glenn Goulds innspilling av Goldbergvariasjonene, gjerne den fra 1981. Bachs franske suiter er også nydelige (f.eks. med Gould), og cellosuitene kan jeg ikke leve foruten. Når det gjelder vokalmusikk har han skrevet rundt 300 kantater, flere oratorier og pasjoner, og fine utdrag av disse finnes på Magdalena Kozenas "Bach arias". Hun synger som en gudinne. Vil du ha hele kantater, kan jeg anbefale John Eliot Gardiners "pilgrimage"-serie.
Andre verker: Händels Messias er fin å ha, noen av Vivaldis fiolinkonserter, klavermusikk av Scarlatti...

Klassisismen:
Haydn skrev over hundre symfonier, men også en god del klaverkonserter og strykekvartetter. Andsnes har gitt ut en plate med noen av klaverkonsertene, og i høst kommer det en til. Quatuor Mosaïque har spilt inn mange strykekvartetter.
Mozart er sentral i en platesamling, hans Requiem (f.eks. med Gardiner), klaverkonsertene (f.eks. nr 21 og nr 23), klaversonatene, symfoniene.. og klarinettkonserten, gjerne med Martin Fröst.
Beethovens klaversonater - Appassionata, Pathétique, Waldstein, Måneskinnssonaten... Mange har gjort fine innspillinger av disse; Alfred Brendel, Maurizio Pollini, András Schiff, Paul Lewis. Symfoniene hans er også fine å ha, f.eks. nr 3, 5, 6 og 9. (Carlos Kleiber, John Eliot Gardiner)

Romantikken & senere:
Schumann. Også fine lieder, f.eks. Ian Bostridges "Dichterliebe" og Anne Sofie von Otters "Frauenliebe und Leben". Klavermusikk, symfonier.. klaverkonsert...
Chopin. Nocturnene med Maria Joao Pires. Preludier op. 28 med Martha Argerich.
Brahms. Fiolinsonatene med Augustin Dumay og Maria Joao Pires. Cellosonatene. Lieder med Bernarda Fink. Klavermusikk.
Rakhmaninov. Klaverkonsertene. Andsnes har spilt inn 1, 2 og 3.
Stravinskij. Vårofferet. Petrusjka.
og selvfølgelig verker av Liszt, Glazunov, Grieg, Tsjajkovskij, Fauré, Sjostakovitsj... En endeløs rekke av flotte komponister.

Vil du høre store flotte symfonier, gå for Mahler, Bruckner og Dvorák.

Eksempler på opera:
Bizet: Carmen
Wagner: Tristan & Isolde, Nibelungenringen (fire operaer)

...for å nevne noe. Det er så utrolig mange jeg ikke har tatt med her, jeg får nesten litt panikk over å utelate så mye. Men der har du en start. Spør gjerne om det er mer du lurer på! Hvis du bor i Oslo, vil jeg anbefale å ta en tur til butikken Aktiv Klassisk i Øvre Slottsgate- der har de stort utvalg (til tross for bittelite lokale), brukbare priser og god service!

mvh
Glamourbibliotekaren

(bilde:ukjent)

24 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var god hjelp for meg også! Takk for godt spørsmål og godt svar!

I tillegg må eg sei det nye designet på toppen av sida var kjempe fint!!

Ha ein fin dag!

Anonym sa...

Ah, sammentreff! Mens jeg spiste frokost idag tidlig forsøkte jeg å formulere et lignende spørsmål til Glamourbibliotekaren i hodet, men så får jeg plutselig utmerket svar på akkurat det jeg lurte på uten å måtte løfte en finger! Tusen takk til både Glamourbibliotekaren og Nina.

Lille søster sa...

Takk for gode tips! Dette trengte jeg også.

Anonym sa...

I Bergen er klassisk-tipset Apollon i Neumannsgate, som har både klassisk- og metalavdeling.

Eg såg for øvrig Vårofferet med BFO i Grieghallen i går. Eit veldig flott, spesielt og revolusjonerande stykke. Og best av alt - det var heilt gratis.
BFO har ei SMS-teneste for studentar som gir deg tips om tilbud, ekstrakonsertar og gratisbillettar - kjempelurt!

Anonym sa...

Flott liste! Jeg kan dessuten støtte meg til Glamourbibliotekarens tidligere tips om å kjøpe jubileumsboksen til Harmonia Mundi via cdon.com (skriv "harmonia mundi" i søkefeltet). Den er et verdifullt tilskudd til enhver platesamling. Vil også anbefale alle platene til Rolf Lislevand. Hans innspillinger av Kapsberger og Bach er helt fantastiske.

Anonym sa...

Til Nina og andre interesserte i klassisk musikk vil jeg foreslå et besøk i vår nye flotte opera! Dessverre er alle forestillinger utsolgt i lang tid fremover, men benytt muligheten så snart ledige billetter dukker opp. Opera er en fantstisk kunstform, og slett ikke så krevende å lytte til som mange tror. Sett deg godt inn i handlingen på forhånd (teksten er ikke alltid like lett å få med seg når den blir sunget), og jeg lover dere en flott opplevelse! :)

Anonym sa...

Bra liste Glamourbibliotekar! For folk som er ferskinger på klassisk vil jeg nok tro at kammermusikk eller soloinstrumenter vil være det mest umiddelbare, men hvem vet om jeg bommer stygt der? De som ikke faller for cellosuitene til JSB bør ihvertfall søke hjelp snarest.

Anonym sa...

Og Anna Lovinda må selvfølgelig skyte inn noe for å markedsføre instrumentenes dronning,- orgelet! Selvfølgelig også der alt av J.S.Bach. :-)
For litt mer heftige saker, og mer orkester må en høre Saint-Saëns' symfoni nr.3 i c-moll, også kalt "orgelsymfonien".
Absolutt best live, men jeg har en billig innspilling med Bern symfoniorkester, som faktisk fungerer veldig bra. :-)

Anonym sa...

Forbilledlig liste, glamourbibliotekar! :-D Som ekte klassisknerd kunne jeg knapt vært mer enig :-D Eneste jeg kunne finne på å si er at om man vil ha en tidligmusikk-utgave av Bachs cellosuiter, så kan jeg anbefale Pieter Wispelwey eller Anner Bylsmas innspillinger. Men det kommer kanskje ETTER Fournier, som er en alldeles strålende tolker. Hilsen innbitt (hobby)cellist.Eller best av alt: Gå på en konsert og opplev dem "live".Det er nesten en "ut av kroppen-opplevelse".

Anonym sa...

Hiver meg innpå jeg også - og er selvsagt enig med Anna Lovinda :-) Jeg var som Anja også i Grieghallen på tirsdag og den 11. september skal BFH spille nevnte Orgelsymfoni - det er jo helt fantastisk at de skal spille ett av mine favorittstykker den første høsten jeg bor i Bergen.
Veldig bra liste Glamourbibliotekaren :-)

Smilla sa...

Så forresten siden din nevnt på "Sveip" i går! Fikk du med deg det?

Glamourbibliotekaren sa...

Austen: Takk! :)

Ella: Haha, bra timing!

Lille søster: Ingen årsak!

Anja: Ah, hvilket tilbud! Sånn burde flere gjøre.

Lauren b: Definitivt! Hmm, lurer på om den stadig er å få tak i. Lislevand er en stor helt. Kapsberger er super, og Encuentro Sanz & Santa Cruz-platen er fin også.

Donna Elvira: Goes without saying! :) Jeg har fire forestillinger klare i høst!

Anonym: hihi, ja! Ang. kammermusikk eller ikke - jeg vet mange liker å begynne med orkestermusikk, symfonier, konserter osv, så det varierer vel ganske mye.

Anna Lovinda: Klabert! Orgel burde vært med. Bach er selvskreven, men også Franck.. og Liszt, han skrev mye vakker orgelmusikk! Åå, lista er så mangelfull, jeg får helt hetta når jeg tenker på alt jeg ikke tok med.

Skriversken: Mm, både Bylsma og Wispelwey sine er fine (om enn ganske forskjellige) - Bylsma var vel først ute med å spille inn suitene på originalinstrument regner jeg med, og den er jo ganske koselig. Jeg synes kanskje det er litt vel mye rubato hos Wispelwey, men det er jo bare smak og behag (og ulike tolkninger av barokk, så klart). Jeg synes også Yo-Yo Ma sin er fin, og en ganske ny på Naïve: Anne Gastinel! Hun spiller veldig fint.

Kjerstif: Det er nok skjebnen! :)

Smilla: Nei, det fikk jeg ikke med meg. De har kontaktet meg tidligere for å intervjue meg via webcam eller noe, men det takket jeg pent nei til :) Takk for tipset!

Anonym sa...

Kan eg få supplere med litt kormusikk? Random, men likevel: Hildegard von Bingen - vakker middelaldermusikk skrive av ei dame som var nonne, komponist, botanikar, dreiv innan lækjarkunsten og mykje anna.

Mozarts Requiem, nydeleg, nydeleg, nydeleg. Sett på Lacrimosa og gråt. Finn ei plate med Ave verum corpus på og, det korstykket snudde verda mi på hovudet då eg høyrde det for første gong i fjerde klasse.

Miserere av Allegri er også eitt av desse stykka som får taket til å opne seg slik at du ser himmelen. Det er eit kort stykke, men det er ofte innspelt på plater med mykje anna fint også.

Kan eg få anbefale "mitt" kor? (Eg syng der ikkje lenger, men gjorde det før) Immortal Bach med Ensemble 96. Plata har fått prisar for førsteklasses lyd og vakker sang, og er verd å bruke litt pengar på.

Til slutt to nyare verk: Alfred Schnittke sitt requiem og Frank Martin si messe for dobbelt kor. Den første er spennande, "rocke"-aktig og svingar skikkeleg. Den andre er vemodig, oppløftande og eterisk vakker.

Arnfinn Pettersen sa...

Problemet for mange gryende klassisk-interesserte, er at det kan være en dyr hobby å anlegge.

To tips:

Bibliotekene har ofte svært rikholdige klassisk-samlinger. Deichman i Oslo har mer enn nok for selv for den ivrigste lytter. Man kan nå låne seks CDer av gangen.

Hvis man ikke er avhengig av cover og denslags, og kan leve med musikken sin som MP3-filer, har eMusic (emusic.com) et imponerende utvalg av klassisk musikk, inklusive selskaper som Chandos og Harmonia Mundi, samt hele London Symphony Orchestras serie med liveinnspillinger.

De har dessuten nettopp lagt ut hele katalogen til Naxos. Hvilket betyr at dine klassiske preferenser skal være svært særegne for at du ikke skal finne en innspilling.

eMusic fungerer i form av abonnementer, fra ti sanger i måneden for seks dollar til trehundre for 75. Hvilket vil si at man for en klassisk CD på fire spor kan komme helt ned i en fem-seks kroner. Aldeles lovlig er det også.

I og med at det er MP3-filer, er ikke lydkvaliteten like god som på CD, men den er i høyeste grad til å leve med, selv for en vrang fyr som meg. Og når du har funnet en virkelig favoritt, kan du gå til Aktiv Klassisk og kjøpe en innspilling på CD. (Og, hvis du er som meg, en fire-fem CDer til, når du først er der.)

La meg til slutt anbefale den polske komponisten Kilars fantastiske Exodus.

Grete Westrum Sortland sa...

Dette var en nyttig post. Hører en del på klassisk, og Bach er favoritten, men det er jo så utrolig mye å velge i og vanskelig å få oversikt. Blir handling på amazon nå :)

Anonym sa...

Apropos requiems: John Rutter! Den er rett og slett fantastisk.

En annen ting man kan gjøre hvis man er nysgjerrig på klassisk musikk er å låne CDer på biblioteket. Jeg låner masse CDer og oppdager stadig ny musikk på den måten. Veldig deilig, og helt gratis!

Arnfinn Pettersen sa...

Rutters Requiem er en nytelse. Jeg savner i det hele tatt kirkemusikk på vår ærede vertinnes liste. Det er der det mest spennende av klassisk musikk er blitt skrevet de siste femti årene. Howells Requiem er også glitrende.

Selv har jeg dessuten en forkjærlighet for disse svulstige og veldig katolske polakkene, som Gorecki og Kilar. Og Pärt selvsagt, for å holde seg ved Østersjøen.

Glamourbibliotekaren sa...

Hei dere, dette er ingen kanon! :) Lista er helt forferdelig ufullstendig, den er bare ment som en begynnelse. Jeg kunne jo ikke ta med flere hundre plater heller :) (Kirkemusikk er forøvrig ikke fraværende - både Mozarts requiem, Händels Messias og Bach-kantater er nevnt)

Så please, ikke tro at jeg mener at dette over - og kun dette - er verdt å høre på. Det er dette jeg driver med hver dag, og lever for, så å lage den lista var som å velge blant sine barn: helt grusomt :)

Jeg tror nok dessverre en svært liten del av befolkningen har tilgang til bra utvalg på bibliotekene. I de store byene er det nok bra, men i mange biblioteker i de litt mindre byene og tettstedene har de ikke muligheter til å prioritere å kjøpe inn masse musikk. Da blir man nødt til å skaffe seg ting selv. Eller man kan høre på radio! P2 og NRK Klassisk er glimrende! Jeg har kjøpt mye klassisk både på amerikanske og britiske Amazon, noe på cdon.com (de har en elendig søkemotor men av og til gode tilbud), og dessuten er det et sted som heter MDT.CO.UK som jeg ikke har testet ut ennå. Aktiv Klassisk sender forøvrig i oppkrav.

Eva sa...

Callas var superglamourøs! Hurra for et bilde av henne. Hennes versjon av "Casta Diva" til Bellini er strålende og enestående! I tillegg ville jeg skryte litt og si at jeg også er med på "Immortal Bach", dog i et annet kor som samarbeidet på denne platen.

Grete Westrum Sortland sa...

Et tips: Det finnes mye klassisk musikk på youtube, hvis en vil høre før en kjøper.

Grete Westrum Sortland sa...

Og en ting til: Handler du på play.com, slipper du porto.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja.. gratis shipping, men litt snevert utvalg ;)

Anonym sa...

Felix Mendelssohn

Anne Marie sa...

Hei,

Jeg har helt falt for JSB Prelude in G major. På bakgrunn av at jeg liker denne så godt, hva annet kan du anbefale? Eller hvilke andre klassiske stykker (ikke nødvendigvis JSB)? På forhånd takk!

Populære innlegg