tirsdag, september 22, 2009

I snart 15 år...

... har jeg lurt på i hvilket tv-program på sent 70-tall / tidlig 80tall "Von fremden Ländern und Menschen" fra Schumanns Kinderszenen, op.15, ble brukt. Er det noen som husker det? Det kan være noe i Barne-TV, evt. en ungdomsserie.

Her kan det høres - det er altså det aller første stykket jeg mener. Velkjent og vakkert, men i hvilket tv-program?! Hvis noen vet det med sikkerhet, rop ut!Update: Tusen takk for alle forslag, det er veldig hyggelig at dere også blir engasjerte og vil hjelpe til selv om det blir mye gjetting - jeg rekker dessverre ikke å svare alle nå, men jeg gjentar - hvis noen VET hva det er, rop ut!

Update 2: Flere av forslagene kommer flere ganger, så jeg anbefaler å lese alle kommentarene før dere kommer med egne forslag :D

48 kommentarer:

Anne sa...

Jeg forbinder musikken med at Minken Fosheim eller en annen skuespiller leser en bok. Jeg tror musikken ble spilt som et avbrekk mellom kapitlene...? Jeg tenker på stillbilder fra bokillustrasjoner hvor kamera zoomer inn på forskjellige detaljer på illustrasjonen for å skape litt bevegelse..
Kan jeg være inne på noe?

Glamourbibliotekaren sa...

Det kan absolutt være i forbindelse med høytlesning av bøker i Barne-Tv, men jeg tror isåfall det er før Minkens tid (hvis du tenker på "God bok" i allefall). Men du er nok inne på noe!

Anonym sa...

Denne ble brukt på introduksjonen til barne- tv rundt juletider! Jeg forbinder den med snølkrystaller og engler og fine glansbilder.

Anonym sa...

Når jeg tenker meg om tror jeg det var en annen melodi....

Glamourbibliotekaren sa...

Definitivt en helt annen :)

Hanne sa...

Å ja. Dette forbinder jeg også med barne-tv. På et visst punkt i musikken venter jeg at en fortellerstemme skal bryte inn. Det er like før jeg hører den for meg.
Hmmmm. Hva kan det har vært??
Må høre en gang til.

Hanne sa...

Noe litt nostalgisk, i kategorien Tante grønn, tante brun og tante fiolett. Eller kanskje en tegnefilmserie, av de vakre som de laget før i tiden?

Hanne sa...

Kan det forresten være danske Matador??

Glamourbibliotekaren sa...

Neineinei, LANGT ifra.

koldfru sa...

Jeg husker en barnetv-serie som gikk på at man bare kikket inn i gamle dukkehus-sånne miniatyrhjem fra 1800tallet. Det kan ikke ha vært den?

Jonas Lie sa...

Herlig!
Jeg har undret på akkurat det samme!
Det slår meg hver gang jeg hører den - at DETTE er Barne-TV fra tidlig 80-tall!
Jeg ser også for meg en billedbok, kanskje noe a la Beatrix Potter.
Temaet er så velkjent og så barndomsflashback at det må være noe jeg så på flere ganger.

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg tror det må være noe som kjentes bittelitt skummelt. Eller kanskje ikke skummelt, men emosjonelt på et vis.

k sa...

Kan det ha vært en intro til barnetv ? de byttet jo på litt, her er en koselig variant : ikke helt ulik
http://www.youtube.com/watch?v=T4cEiFslo6U&NR=1

Fornuftig forsker sa...

Jeg husker den også, men bare veldig vagt. Det var nok veldig tidlig 1980-tall. Skal spørre min litt eldre mann.

Tonje sa...

Send en mail til Nrk, de hjelper deg sikkert mer enn gjerne med å oppklare ditt lille mysterium..

Glamourbibliotekaren sa...

Det er garantert ikke intro til selve barne-tv altså, det er ennå eldre og det er i et bestemt program. Jeg ser for meg natur.

Princess of many sorts. sa...

Hei
Det kan ikke ha vært Tøydokke Anna?
Kanskje jeg er helt på jordet:)
sp

AnneLin sa...

Hei!
Klarer ikke høre skikkelig pga mobilt bredbånd (grrr), men kan det være han som leste om barndommen sin, han hadde sykdommen Cerebral parese, og hadde hatt det alltid....husker ikke navnet!!! Satt på en stol, husker tegning av et hus....
Stemmer med emosjonelt/spennende for meg ialle fall!

Hanne sa...

Nytt skudd fra hoften: Mens far var på Grini?
(ble litt engasjert her, jeg. Får ikke melodien av hjernen)

Anonym sa...

Ser for meg scener fra gamle dager med barn ute i naturen. Hører av en eller annen grunn Astrid Lindgrens fortellerstemme i hodet mitt...

Jonas Lie sa...

Jeg lurer på om koldfru er inne på noe.
Jeg ser for meg noe gammelt herskapelig engelsk noe, kanskje med dukker? Og stillbilder, lite som rører seg.

Er forøvrig kolossalt enig med Glamourbibliotekaren; det er noe rart og emosjonelt ved det hele, akkurat som om det man så var noe man ikke riktig forstod helt. Litt ... rart, og litt bedrøvelig ... og ... fint?
Guri, det er ikke lett å sette ord på.

Wanda sa...

Jeg får søndagsfølelse av denne musikken. Og jeg venter også på en fortellerstemme som kommer inn litt uti der. Stillbilder, noe fra gamle dager ... Håper vi raskt kommer til bunns i dette :-)

Anna sa...

Synes den minner meg om "Den vita stenen"...

Elisabeth B sa...

Ideer her?

Glamourbibliotekaren sa...

SoulPrincess: Fullstendig på jordet :D

AnneLin: Nei, det er nok ikke Finn Carling heller. Hans programmer stemmer forsåvidt med assosiasjonene som er nevnt, men der brukte de annen musikk tror jeg.

Hanne: Årstallsmessig tror jeg vi er i nærheten - nå husker jeg ikke musikken i den serien, men jeg tror ikke det var en sånn type serie heller.. jeg er ganske sikker på at det var opplesning eller en del av et annet program, ikke en egen introlåt til et helt program. Men jeg kan selvfølgelig ta feil.

Anonym: Jeg ser også for meg natur..

Jonas: Nei nettopp, man får ikke satt ord på det, og det er derfor jeg tror vi var veldig veldig små da vi så det! Ute av stand til å definere følelser og reaksjoner :) Kanskje 1978-79?

Wanda: Ja, jeg blir gal! :D

Anna: Det er nok ikke den heller, den tror jeg var spesialskrevet for serien.

Elisabeth B: Det er nok dessverre tvilsomt, de er ikke så detaljerte på akkurat sånt der :) Men takk allikevel.

Anonym sa...

Jeg tror du må over til radio. Lørdag morgen på 80-tallet. Jeg mener bestemt at Anita Skorgan ledet et av disse programmene.
Hun snakket om hvordan det var å bli mor. Hilsen en som husker uvesentlige detaljer...

k sa...

Det var ett barnetv-program som het "Kom skal vi lese", kan det ha vært det ? Vi får poste låten på fjesboka alle sammen, så kanskje mysteriet løses!

Glamourfarmasøyten sa...

Etter litt detektivarbeid har jeg i alle fall funnet ut at den var filmmusikk i en australsk film fra 1979, "My brilliant career". Det stemmer jo med årstallet, men du var sannsynligvis for ung til å gå på kino da! Men det tyder jo på at det var musikk "i tiden" på slutten av 70-tallet som fort kan ha blitt plukket opp av Barne-TV e.a... Hm, blir nysgjerrig jeg også! :)

Anonym sa...

Det er ikke Anne fra Bjørkely?

Glamourbibliotekaren sa...

Nei, ikke Anne fra Bjørkely, ca ti år tidligere. Og det er ikke en introlåt, det er noe som blir brukt *i* et program :)

Anonym sa...

Mener det var en opplesningsserie som het Stine Stankelben. Hun ble iallefall kalt stankelben på skolen fordi hun hadde så tynne bein. Og så var det noe med en lillebror(?)som var syk og døde.

Anonym sa...

Herlighet, her var det mange folk som var helt på jordet! Jeg har de aller, aller fleste av forslagene de kommer med i hodet - og nei - ingen har rett. Er du sikker på at du husker den er brukt til en barnetv? Jeg tror jeg ville ha husket det, jeg er selv 35 år og er uhelbredelig nostalgisk, så jeg tror jeg ville ha husket om Kinderszenen var barnetv-intro. Dette er ett av mine yndlingsstykker i hele den klassiske musikkverden (iallefall i den romantiske), jeg blir helt øm i hjertet hver gang jeg hører den!

Glamourbibliotekaren sa...

Altså - det var IKKE intro :) Les svarene mine, det handler om stillbilder som ble akkompagnert av Kinderszenen. Ja, den er nydelig, jeg har spilt den selv, Schumann er en av mine absolutte yndlinger :)

Ida Victoria sa...

Nå har jeg surfet YouTube i en evighet etter gamle bare-TV-klipp. Mange gode minner, men denne musikken fant jeg ikke... :p Frustrerende. Lykke til!

Ting Tang Tonje sa...

Kan det være "Det suser i sivet"?

Anonym sa...

Hei!

Jeg tror det må være den hvite stenen, svensk serie fra 70-tallet tror jeg
http://home.online.no/~groennsl/hvitestenen/

Også anomym;-) sa...

Nei, ikke den hvite stenen. DÆNG! http://www.youtube.com/watch?v=XSpKO3gCHlY

Alt godt sa...

To tankar kjem inn i hovudet mitt; Den hemmelighetsfulle hagen, og Tordivelen flyg i skyminga. Eg held ein knapp på den siste.

Glamourbibliotekaren sa...

"Den vita stenen" er avkreftet for lengst, folkens :D Tror ikke det er Det suser i sivet heller, ei heller Tordivelen flyr i skumringen - som tidligere nevnt er det stillbilder jeg ser for meg, ikke en tv-serie som sådan. Jeg tenker det er et innslag i et annet program, eller pauseinnslag mellom barne-tv og Dagsrevyen.

Eva sa...

Den ble spilt i "Sophie's Choice", Nathan spiller den mens Sophie forteller om barndommen sin!

Anne sa...

Jeg mente ikke God Bok, men noe tidligere enn det. Minken og lignende skuespillere leste opp uten at vi så dem.
Jeg vil tro stykket er mye brukt i program og stemninger som ligner hverandre, derfor vekkes neuropeptidene til live på mange fronter

Glamourbibliotekaren sa...

Anne: Aha, det kan tenkes. Det er noe sånt jeg ser for meg også :)

Glamourbibliotekaren sa...

Konklusjon: Den er nok brukt i mye, den er en av Schumanns mest kjente klaverstykker, men jeg skal absolutt nøste videre på noen av forslagene her! :)

Margrete sa...

Det er ikke 'god natt fra NRK' da?
De pleide jo å avslutte kvelden med litt klassisk musikk og naturbilder.

Anonym sa...

Stine Stankelben kommer jeg på når jeg hører den musikken.

Anonym sa...

"Kinderscenen" ble brukt i den svenske filmen "Juloratoriet" fra 1996, i scenen der Sidner sykler bortover landeveien med sønnen sin.

Anonym sa...

Jeg mener også det er Stine Stankelben!

Høna sa...

Kan det vere geitekillingene som var alene hjemme?

Populære innlegg