onsdag, september 23, 2009

Musikken fra Sommeren på Mirabelløya - en gang for alle


Musikken som ble brukt i Sommeren på Mirabelløya har gjort et uslettelig inntrykk på min generasjon, og mange har blitt kjent med Erik Saties komposisjoner ene og alene på grunn av denne serien. Jeg var lenge litt usikker på om det virkelig var disse Gymnopediene som ble brukt, for jeg følte kanskje ikke at det var helt identisk med den vanlige pianoversjonen... så for noen år siden spurte jeg regissøren av serien, som kunne fortelle følgende: Det ER Saties Gymnopedier - hovedsaklig nr. 1 - men den innspillingen han brukte aller mest, var Blood, Sweat & Tears sin variasjonsversjon fra 1968. Aha! Det er fløyte og gitar! Ikke vanlig piano! Det forklarer hvorfor jeg ikke assosierte den med piano. Dog var det nok vanlig piano innimellom, han lette opp alle versjoner han kunne finne og brukte dem til å skape forskjellige stemninger. Og han la på måkeskrik i tillegg.

Da håper jeg alle som googler "Musikk Sommeren på Mirabelløya" kommer hit og får lest dette!

7 kommentarer:

Frk Drew sa...

Oi, snakk om å bli dratt nedover en elv av gode minner ... hører måkeskrikene uten at de er der :) Så utrolig herlig, og så er den slik trist men fin på en måte ... nå føler jeg at jeg er med også etter gårsdagens barndomsminnegåte som ikke ga meg noe å henge den på. Er født i -79 og har ganske god koll på alt av barnetv etter at jeg var gammel nok til å holde hode selv, så gjettingen i går på at det kan være fra 78/79, og utenfor min minnekomode,tror jeg kan være helt riktig. Gøy med mimring, alltid et engasjerende "bli kjent med nye tema" :) sammen med slike ting som "hva spiser dere juleaften" og "kan du krølle tunga" ...

Anonym sa...

Aller først vil jeg gi tilkjenne hvilken stor glede jeg har av å lese din blogg! Velværet siger innover meg her jeg har parkert foran Mac´en med min rause tekopp (som jeg tror du har maken til:-) Oppi ligger peppermynteblader fra hagen, sammen med en skje lokal tilvirket sommer(sukk)honning. Vet ikke helt hvordan jeg skal få gitt deg ord som skatter din evne til å uttrykke alt vakkert og godt, men omtrent hver kveld - nesten rituelt:-) - titter jeg innom denne stille, fine blogg-oasen, som bare er gledelig og god, inkludert fine verdi-innspill. Det er glede og kjærlighet vi trenger, mest av alt. Takk for dine solide bidrag.
Så til tema: Sommeren på Mirabelløya var helt magisk. Saties musikk i blåserversjon, Ottersens hese stemme. Sommer på sitt beste, barne-tv-minne av upperste 70-tallsklasse. Familien har et lite sørlandshus. I sommer fjernlånte jeg Rønningens bok og leste den for jentene mine. I tillegg fisket jeg fram pianoversjonen av Gymnopediene, slik at de ihvertfall skulle få et snev av stemningen jeg elsket. De ble hentet inn av historien der oppe på loftsværelset i det lille, hvite hus, og det gleder meg stort.
Gode tanker til deg, fra sol -

Glamourbibliotekaren sa...

Frk. Drew: Ja, denne fløyte/gitarversjonen gir et annen stemning enn den vanlige pianoversjonen! Helt sikkert fordi man assosierer den med Sommeren på Mirabelløya :) Tegningene var så fine også. Vivian Zahl Olsen illustrerte min barndom!

Sol: Tusen takk for fine ord, så hyggelig! Det er fint å høre at bloggen når ut på den måten :) Og hvilket genistrek å gjenskape Mirabelløy-stemningen med musikk og bok!

frikke sa...

Ahh.... takk for oppklaring! Jeg har lenge lurt på den barne-tv-serien som brukte Erik Saties Gymnopedie. Nå vet jeg!

EyeeShare sa...

Av en eller annen grunn var vakre Sommeren på Mirabelløya også litt skremmende. Jeg vet ikke hvorfor, jeg har ikke sett den siden jeg var lita, men noe virket urovekkende på meg.

Første gang jeg hørte melodien igjen var fra en Cafe del Mar cd. Den ble spilt over annlegget på en noe sjaber Oslo pub en ettermiddag på midten av nittitallet. Det brakte umiddelbart minner fra barndommen. Fantastisk hvordan lukter og lyder fungerer som en tidsreise og etterlater deg vemodig lykkelig.

Jeg fant Cafe delMar versjonen på YT:

http://www.youtube.com/watch?v=Y-dWX8EHlnU
Ha en fin helg.

Eva sa...

Ååå så deilig å endelig finne denne melodien. Jeg ble akkurat som deg betatt av den, nettopp pga denne serien. Og har ikke kunnet glemme hverken serien eller melodien i alle disse årene. Tusen takk!
Hilsen Eva

Arnt Rune sa...

Ååå, dette gir utrolig gode minner. Serien har sittet spikret siden jeg var liten. Men akkurat denne versjonen av låta som var med har jeg ikke hørt siden den tid. Og ja - måkeskrikene....

For meg gir dette minner tilbake til en tid hvor man lekte og utforsket lenge til langt utover kvelden i sommerferiene.

Populære innlegg