mandag, november 23, 2009

Kva las du no?


To måneder siden forrige statusrapport over lesing som blir bedrevet blant dere - vi tar en ny runde!


Jeg er femti sider inne i Tolstojs Anna Karenina, bind I. Utgaven er fra Den Norske Bokklubben på 1970-tallet, med svart smussomslag og brun ekstremt typisk bokklubb-innbinding under. Disse to bøkene stod i bokhylla hjemme (før de "plutselig" havnet hjemme i min egen hylle), og da jeg var liten og av og til hjemme fra skolen fordi jeg var forkjølet, lå jeg på sofaen og stirret på bokhyllene oppunder taket. Etter at barne-tv-reprisen og Trim for eldre var over om morgenen var det liksom ikke så mye festlig på tv for de som var små (man hadde kun NRK, som var bare én kanal på den tiden, og video visste man knapt hva var), så da ble man liggende på sofaen og glo på alle bøkene i hylla og lære seg titlene. Og nå er det på tide å lese dem også.


Hva leser dere?


P.s. Og ettersom det begynner å bli en fast tradisjon at noen vil korrigere overskriften for å få den grammatisk riktig, opplyser jeg herved at den er et kjent sitat hentet herfra - altså tittelen på ekstraheftene man fikk i norsktimene på barneskolen for å sysselsettes når man allerede var ferdig med de andre oppgavene eller leksene man skulle gjøre.

81 kommentarer:

anantharika sa...

Forbrytelse og straff, siste pensumromanen som gjenstår å pløye seg gjennom før eksamen neste uke. :)

nefertiti sa...

Anna Karenina er en av mine favoritter.
Selv holder jeg på med 'The selected works of T.S. Spivet' av Reif Larsen. God bok med underlig historie. Selve boken er et lite eventyr i seg selv, med tegninger og tekst i margen.

Ragnhild sa...

Eg les Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Heilt fantastisk bok! Parr fekk nyleg Brageprisen for boka, og det var vel fortent!

Anonym sa...

Anna K er så fin. Eg har nett lese Kafka på stranden av H.M. Blei heilt oppslukt. No les eg Pelsjegerliv av Helge Ingstad (sic!). Gler meg til Tonje Glimmerdal ;) Står på venteliste på biblioteket. HH

Glamourlektoren sa...

Leste i går fascinert og i ett strekk Ingrid Furuseths dagboksberetning fra 2. verdenskrig - "Kvinne mellom frontene". Hun var bindeleddet mellom Hjemmefrontens leder Jens Chr. Hauge og en norskvennlig offiser i den tyske overkommendoen i Norge, og utsatte seg naturlig nok for stor fare. Typisk nok ble ikke hennes eller andre kvinners innsats trukket særlig frem etter krigen.. Leser ellers danske Jens Smærup Sørensens "Mærkedage", en generasjonsroman fra 2007 med handling fra Himmerland - om
den gamle bondekulturens endelige oppløsning i den moderne verden. Plukket den opp fra den hyggelige "Boghandleren ved søerne" da jeg var i København tidligere i høst. Liker å kjøpe bøker som souvenirer, og temaet interesserer meg, bondekone i bynært strøk som jeg er!

Glamourfilologen sa...

"Anna Karenina" er så fin! Lenge siden jeg leste den. Tolstoj er i det hele tatt en fantastisk forfatter. Jeg leser bl.a. Trude Marsteins siste roman "Ingenting å angre på" og Elizabeth Gaskells "Wives and Daughters". Det er to svært forskjellige romaner; Marsteins et velskrevet nærbilde av hverdagen (i perioder er Anna Karenina også slik), og Gaskells en klassisk engelsk realistisk roman med personlig utvikling som motiv.

Bergfrue sa...

Jeg leser også Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Har allerede lagt den første boka hun skrev, Vaffelhjarte, klar på nattbordet. Og for å presisere: Jeg leser ikke for barn, men for meg selv! Og ler! Anbefales under alle juletrær.

Jenny B sa...

Jag läser Ute av verden av Knausgård och Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors. Båda böckerna är välskrivna och intressanta, men handlingen gör mig deprimerad. Båda huvudpersonerna är fast i sina liv och inte lycklig, och jag blir ledsen för deras skull.

Häromveckan hann jag faktiskt läsa trettio sidor i De vilda detektiverna av Robert Bolaño, och den var så full av liv och glädje! Jag längtar efter att läsa ut de två första romanerna så att jag kan återvända till den!

Unknown sa...

Har gått med Karen Blixens Syv Fantastiske Fortellinger i vesken en stund nå, det går trått, er visst ikke helt i bok-modus for tiden, henger for mye på nett :(

Anonym sa...

"Pinnsvinets eleganse" av Muriel Barbery - en fengende sak det er vanskelig å legge fra seg. Nå må jeg lese videre. :-) God uke-hilsen fra Sol -

barbalib sa...

Jeg har nettopp lest "På vegne av venner" av Kristopher Schau, som du anbefalte. Det var en nydelig bok. Personlig er jeg ikke så veldig opptatt av begravelser og seremonier, men jeg syntes Kristopher Schau skrev om temaet på en fin og ærlig måte.

Smaken er som baken. Jeg ble ikke begeistret for Anna Karenina. Jeg husker ikke nøyaktig hva det var, men jeg tror bokens drama kjedet meg.

Neste på lista er "Kunzelmann & Kunzelmann" av Carl-Johan Vallgren.

Anonym sa...

Hei, jeg leste i går kveld en av bøkene du presenterte meg for; "Du er et dyr, Viskovitsj!" og humret godt for meg selv. I dag er det "The fifth child" av Doris Lessing, og jeg gleder meg til å komme meg hjem til te og en god lenestol. Ha en god dag!

Fru Redaktør sa...

"Anna Karenina" står på min leseliste. Men listen er lang og blir ikke kortene med årene - men dette kan kanskje bli god julelektyre?
Jeg leser Uncle Tom's cabin av Harriet Beecher Stowe - flott leseropplevelse hittil..

Fiona sa...

akkurat ferdig med falketårnet av erik fosnes hansen.
likte den kjempegodt, selv om slutten var tragisk (men også mest realistisk)

Princess of many sorts. sa...

Hei
Exphil - vitenskapshistorie.
Må komme igjennom den en gang til før eksamen den 8 des:)
Om døgnet hadde hatt 72 timer ville jeg lest biografien til Obama:)
Ha en ellers fin uke, SP

Snåta sa...

Something to tell you / Hanif Kureishi.

Elisabeth sa...

Jeg leser Knausgårds 'En tid for alt', som jeg kjøpte på impuls og i forbifarta i sommer før alt styret med Min Kamp kom igang. Da tok jeg den bare fordi jeg vagt husket å ha hørt navnet og likte det ene avsnittet jeg 'prøveleste' før kjøpet. Jeg liker måten han skriver på, men prøver å skjerme meg litt for all haussinga av mannen og hans liv som pågår for tida...

Men jeg tar nok også en tur i bokhandelen i løpet av uka...eller på antikvariat. Det er ei bok av Remarque jeg ikke har lest, og den ønsker jeg meg sterkt!

Har også laget meg ønskeliste på amazon.com og deretter maila den til de jeg vet kjøper julegaver til meg, slik at de kan få ideer. Greit for både meg og dem - jeg kan få noe jeg ønsker meg, de slipper bruke ressurser på å tenke ut noe OG de kan kjøpe bruktbøker og dermed gjøre det billig.

Ine sa...

Gymnaslærer Pedersen - en av de morsommere bøkene på pensum i nordisk litteratur :)

Kaisa sa...

På nattbordet ligger "War Paint: Madame Helena Rubinstein and Miss Elizabeth Arden, Their Lives, Their Times, Their Rivalry"
av Lindy Woodhead, brukt til research av skjønnhetsopplegg på 20-tallet.
Og så har jeg tenkt å fortsette på bok 2 i Brent Weeks sin Night Angel-trilogi.

sg sa...

Akkurat nå leser jeg pensum. Er litt lei av det nå, og om to uker kan jeg endelig ta fram en god bok igjen. Tror det blir "Genanse og verdighet" av Solstad. :)

Anneli sa...

Jeg leser Karl Ove Knausgård`s "Min Kamp" bind 2. Intenst og fantastisk bra.

Nice Work sa...

Jeg leser "The places in between" av Rory Stewart, om turen han tok til fots tvers over Afghanistan i 2002. Veldig fascinerende bok av en helt uvanlig begavet, belest og bereist mann. http://www.rorystewartbooks.com/

Anette sa...

Er over halvveis i "Wolf Hall" av Hilary Mantel - årets Man Booker Prize vinner. Fantastisk bok!!!!

Anonym sa...

Saman er ein mindre aleine - Anna Gavalda. Så fin, også på nynorsk, da, og jeg som ellers har litt problemer med det glemte det etter tyve sider!

Kristina sa...

Margaret W. Matlin - Cognition
Stephen von Tetchener - Utviklingspsykologi
Andrew Wickens - Foundations of Biopsychology

...

Eksamen i morgen! Så er det ferie!

Leila sa...

"Du er et dyr Viskovitsj" av Alessandro Boffa, kostelig:)

Glamourlektoren: takk for tips, den skal leses...

Fiona: Ah, søte ungdomsminner..."Salme ved reisens slutt" av samme mann var (er?) en av mine favorittbøker!

Og til For your soul: Vitenskapshistorie er litt tungt og kjedelig å lese, men så gøy når man kan det:-D

Karl-Ove Knausgård ble jeg litt småavstandsforelsket i etter å ha hørt ham i en Sølvsuper-podcast...på tide å sjekke om bøkene er like fascinerende som ham snart, kanskje?

Amélie sa...

Per Pettersons siste. fin. Og 1984 som er grei nok. Maaaange bøker venter på å bli lest, og jeg gleder meg.

Anonym sa...

Du er klar over at "las" er preteritumsformen av "å lese" og at overskriften derfor betyr "hva leste du nå"?

Hermia Says sa...

Alldeles för oengagerat läser jag Murakamis Norwegian Wood och sista sidorna i Den röda soffan (Le canapé rouge) av Lesbre, som tyvärr inte riktigt får fäste hos mig. Ska titta efter mer inspirerande läsning här istället!

glamouringeniøren sa...

Avslutter i disse tider Nabokovs "Lolita". Etter denne tar jeg opp Vonnegut igjen, "Armageddon in Retrospect" står klar :)

Gleder meg til å lese gjennom alle rapportene her for å få inspirasjon til litt lesning i juleferien.

k sa...

Pensum, pensum, pensum. Men etterpå, da skal jeg lese Kjetil Østli og Knausgård og gleder meg veldig!

lene sa...

anonym: jeg tror glamourbibliotekaren refererer til en godt likt og mye brukt lærebok i barneskoen da vi gikk der.

jeg leser "de hengte revenes skog" av arto paasilinna etter å ha "gjenoppdaget" ham. herlig svart humor :)

Ingrid sa...

Jeg leser Jonas Wergeland-trilogien til Jan Kjærstad for andre gang, denne gangen som høytlesning for min kjære. Vi begynte på prosjektet i sommerferien, og har kommet et stykke ut i den tredje boka. Det er et riktig koselig tidsfordriv i en tid med stor mage og bekkenløsning:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Veldig klar over det. Som noen påpeker her - jeg refererer til ekstraheftene man brukte i barneskolen som man jobbet med når man var fort ferdig med de vanlige arbeidsoppgavene :)

Trine sa...

Jeg leser den siste boka til Dan Brown innimellom pensumlitteratur. Får ikke helt taket på den, og den minner meg om en eller annen bok jeg har lest før.. Drømmer om juleferie og mange uleste bøker!

Birgit sa...

Den imponerende og selvgranskende boken til Per Olov Enquist "Et annet liv". Har stor respekt for den mannen!

koristen sa...

"Biblioteket om natten" av Alberto Manguel. Morsomt for en bibliotekar, også er den såååå nydelig skrevet! Han har noen sånne setninger som en bare blir sittende og smaker på og smiler
:-)))

Også siste nummer av "Maison interiør" til juleinspirasjon!

Fruen sa...

Jeg leser "Innsirkling" av Carl Frode Tiller. Foreløpig syns jeg den er fæl og BRA!

Vil bare benytte anledningen til å reklamere for den forrige boka jeg leste:
"En uvanlig leser" (eng: An uncommon reader) av Alan Bennet. Morsom og lettlest lita bok som fabler om hva som skjer når Dronning Elisabeth II plutselig blir en skikkelig lesehest!
Fant den via folkebiblioteket i Trondheim sin anbefalings-blogg: http://folkebiblioteket.blogspot.com/2009/02/en-uvanlig-leser.html
For øvrig et fint sted å gå på bokjakt når en står i godtebutikken (biblioteket) og ikke vet hva man (ikke) skal ta med seg hjem:-)

Sandra sa...

Jeg leser 'The Host' av Stephenie Meyer.

Alt godt sa...

Å, eg elska kva las du no-bøkene! Eg fekk aldri nok av dei, kunne løyst slike oppgåver i timesvis.

No er eg mellom bøker, ferdig med ein raptus med huset ved moskeen, Journalisten av Niels Fredrik Dahl og noko anna som eg ikkje huskar. har liggande noko chicklit som eg kanskje kastar meg på for å kome i gang att.

Løvemunn sa...

Som alltid har jeg et bredt utvalg av sengelektyre til hvert sitt bruk: kveldskos, innsovning, når jeg våkner i "vargtimmen":

Noter til julekonserten.
Mistress of Modernism: The Life of Peggy Guggenheim av Mary Dearborn.
God mat av Anna Bergenström.
Charlotte Isabel Hansen av Tore Renberg.

Sofia E sa...

Jag läser just nu Karin Johannissons "Melankoliska rum". En kulturhistorisk skildring av melankolins och depressionens sociala status. Mycket intressantare än det låter.

tolken sa...

Nå leser jeg "Utvalgte emner i katastrofefysikk"

Lotte sa...

Jeg skal begynne på Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay - gleder meg! På fredag avsluttet jeg (endelig) Tom Wolfes' Jeg er Charlotte Simmons. Puh...!

wine-fueled narcissism sa...

Jeg leser Pino Arlacchis "Mafia Business", om siciliask mafia. Til tross for at det er en tung pensumbok nyter jeg den i fulle drag. Etterpå skal jeg fortsette på "Honningkrukken" av Gert Nygårdshaug.

Barefoot Girl sa...

Jeg leser "Min typ brorsa" av Johanna Lindbäck, en fantastisk svensk ungdomsbokforfatter, og sniker meg unna hvert ledige minutt for å få lest videre. Herlig bok! Og "Hallonbåtsflyktingen" av Miika Nousiainen, som ikke jeg ikke helt går i gang på selv om jeg syntes forfatteren var morsom på bokmässan i Göteborg og temaet har høy gjenkjenningsfaktor.

Anonym sa...

Francis Meyers lidenskap av Henrik Langeland. Om en litteraturprofessor ved unversitetet i Oslo.
mvh SJH

Julie Holdal sa...

Jeg er nesten ferdig med Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle. Jeg er ikke fra meg av begeistring. Den er god, men jeg likte Sangen om den røde rubin bedre.

fru winther sa...

Har nettop begynt på "Angels" av Marian Keyes. Etterpå følger "Anne of Green Gables" av Lucy Maud Montgomery- den skal bli min førjulsbok. Så tenker jeg det blir noe Dickens i juledagene, eller så kaster jeg meg over Karl Ove Knausgård(s to siste bøker).

maane sa...

Jeg leser Gunnar Staalesen sin "Dødens drabanter". Etter en lengre fase med engelsk litteratur (på engelsk) er det nå på tide med noe norsk.

Siv sa...

Eg hugsar "kva las du no" hefta:)

No har eg nett byrja på Rosenrød og liljehvit av Michel Faber og i helga som var storkosa eg meg med Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd. Og sidan eg nett hadde fødsledag so kryssar eg fingrane for at det snart kjem ein pakke med den nyaste boka av Herbjørg Wassmo - Hundre år :)Den gler eg meg til å lese!!

Anonym sa...

Levi Henriksen "Bare mjuke pakker under treet", fantastisk!

Anonym sa...

Jeg leser Torgrim Eggen for tiden: Pynt var bra, Gjeld har tiden gått litt ifra. Nå skal jeg starte på Den nye Dylan. Og så fikk jeg lyst til å lese Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Leste Vaffelhjarte høyt for min datter på 8 i høst. Den gjorde inntrykk på oss begge.

Lene sa...

Jeg leser "La meg synge deg stille sanger" av Linda Olsson. Vakkert, sterkt, skremmende, rørende om to kvinner - en ung og en gammel - som langsomt finner frem til et vennskap. Parallelt forteller de hverandre og gjenopplever sin egen fortid. Nåtid i boka er landsbygda i Sverige om våren, og det er godt å lese om lange lyse netter nå i det tussmørke, våte, kalde Norge...

Tove sa...

Jeg har akkurat avsluttet "Meg eier ingen" av Åsa Linderborg. Den sitter fortsatt fast i beinmargen, så jeg har ikke kommet meg videre. Rørende, trist og veldig, veldig fint. Anbefales!

Anonym sa...

Haha! Jeg så også på Trim for eldre som liten. Jeg stilte meg ved siden av den lille fluktstolen min og var klar til dyst med "Bedre og bedre dag for dag!" Jeg husker også godt adressen til programmet, denne ble gjentatt på slutten hver gang: Hauger skolevei 1, tretten-enogfemti Rud. Hehe. Det var slettes ikke mye underholdning for barn på den tiden.

Siri sa...

Jeg er akkurat ferdig med Karl Ove Knausgårds Min Kamp 2. Og i går begynte jeg på Moby Dick.

Kall meg Ismael.

HildeSofie sa...

Nylig leste:
"Eg elska ho" av Anna Gavalda - fin og stillferdig bok, og veldig artig å lese på nynorsk. Og så "Deltakerne" av vår nye likestillingsminister Audun Lysbakken og hans kamerat Ingvar Skjerve. Mange spennende forslag til å få med innbyggerne i et utvidet demokratibegrep!

På nattbordet ligger fortsatt "Historien om Edgar Sawtelle" av David Wroblewski, den tar lenger tid å komme gjennom enn jeg hadde planlagt, men jeg nærmer meg nå. Og igår gjorde jeg unna en tredel av Jo Nesbøs "Panserhjerte", første gnag jeg leser noe av ham, og det var krim som fenget!

Anna Karenina står i bokhylla og venter, men jeg tror jeg kommer til å vente en stund til før jeg får lest den. Og så alle de andre fine bøkene jeg kjøpte på bakgårdssalget til Pax, Oktober og de andre småforlagene tidligere i høst. Jeg er klar for juleferie!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Rull, rull, rullerullerull! (til jenka-melodien) Glamourgemalen ringte meg fra bilen en gang han var ute og kjørte, og sa "Gjett hvor jeg er nå... Hauger Skolevei!" Haha. Den har brent seg fast, den adressen.

Hun med hatten sa...

Det er så flott at du oppdaterer oss på hva du leser, så får vi tips og innblikk i hvilke klassikere som er verdt å ta en tur til biblioteket etter.

Selv krydrer jeg pensumlitteraturen med Herta Müllers "Reven var alt den gang jeger".
Fine magiske skildringer som belønning for annethvert kapittel.

Anonym sa...

Joachim Førsund: Jeg kunne gått hjem i blind.
Anbefales!!

Britt Åse sa...

Jeg holder på med Don Quijote av Cervantes. Det tar sin tid og er i grunnen en overvinnelse, selv om boka både er morsom og god på andre måter også.
Anna Karenina husker jeg at jeg leste på syttitallet eller noe. Husker at jeg syntes den var dypt fascinerende når jeg bare var forbi dette med alle navnene.

anaruh sa...

'om bare' av vigdis hjort

Trine sa...

Jeg leser John Irvings nyeste: Last night in Twisted River. Det handler f eks om en bjørn, et lite samfunn i New Hampshire, død, sex og far/sønn. Høres det kjent ut?

Unknown sa...

Jeg har faktisk akkurat lest ut "Du er et dyr Viskivitsj", som du anbefalte for en tid siden. Fornøyelig! Nå er jeg inne i første kapittel av "Petromania" av Simen Sætre, som er noe helt annet.

Beate sa...

Ble nylig ferdig med "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini, og for en fantastisk leseropplevelse. Eller rystende er vel et mer passende ord. Det er lenge siden jeg har lest en bok som har berørt meg så dypt. Og jeg er virkelig takknemmelig for at jeg er kvinne i Norge, det er mitt lykkelodd! Likte "Drageløperen" godt den også, men denne var i en klasse for seg.

Merci Beaucoup sa...

JEG OG! =) Leser Anna.

Anonym sa...

Jeg har storkost meg med Wassmos Hundre år.Og ble veldig overrasket over å "kjenne" legen som dukket opp i boka.

Unknown sa...

Jeg leser nå Orions Belte av Jon Michelet, har lest snart 100 sider og kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har lest den før. Er helt bergtatt!
Det morsomme er at det eksemplaret jeg leser har en personlig hilsen fra Jon M. til min bestefar som jobbet på brygga i Oslo sammen med forfatteren en periode. Dvs bestefar jobbet der "hele livet", mens Jon M. var innom for en periode...

Anonym sa...

Her leses det julenoveller. Den siste boken til Levi Henriksen. Han skriver fantastisk, rått og brutalt, men likevel nydelig. Anbefaler "Alt det som lå meg på hjertet".

Anonym sa...

«Det du tror på» av Zoë Heller. En fantastisk bok! Vittig, satirisk og klok på samme tid. Midt i blinken for de som liker Zadie Smith, Mark Haddon og Johnatan Franzen :-)

Tina sa...

Salaam Brick Lane av Tarquin Hall

Anonym sa...

Har nettopp for noen dager siden lest ut "Taushetens konsekvenser" av Linda Olsson. Synes desvverre ikke boka var så bra som jeg hadde håpet. Synes også at skrivestilen hennes minner om Margareth Skjelbreds. Eller har jeg Apokryfene liggende på nattbordet som jeg leser litt i sporadisk for visdom...

Flugo sa...

Salaam Brick Lane er fantastisk! Det er også Det du tror på :-)

MillaCamilla sa...

Kafka på stranden av Murakami. Den har stått altfor lenge i bokhylla ulest. Vet ikke helt om jeg skjønner den enda, men den begynner å nøste sammen diverse hendelser nå. Men hvem er "Kråka"?

Ha en fin kveld:)

Spis, løp, les sa...

Anna Karenina er så fin! Selv har jeg akkurat begynt på Saman er ein mindre aleine, av Anna Gavalda. Den lyser opp en mørk novemberkveld eller ti :-)

morell sa...

Nett klar med Tonje Glimmerdal - storfin! Og no er det over til Min kamp 1.

Anonym sa...

"Et rikt liv" av Mirjam Kristensen. En vâr og stillferdig fortelling om ensomheten til en russiskfødt kvinne i København. Om hvordan livet kan bli annerledes enn det man en gang planla.

Og parallelt: "Ute av verden" av Knausgård.

Dahlia

Siri sa...

Må bare melde om at jeg har lest rare Du er et dyr Viskovitsj av Alessandro Boffa.

Lauren B sa...

Jeg leste "Pappaen og havet" på søndag, og begynte på Virginia Woolfs "To the lighthouse" på mandag. Må bare anbefale å lese disse bøkene i sammenheng, det er mange interessante paralleller!

glamourstudinen sa...

Leste Anna Karenina i jula i fjor - perfekt julelektyre. Det er jo bare en helt fantastisk roman, selv om det kanskje blir litt vel kioskromanaktig i flekkene, men det balanseres på en fin måte med diverse filosofiske&politiske betraktninger så da er det greit. Likte slutten, den kom bare så altfor tidlig - boka kunne vært dobbelt så lang for min del. Akkurat nu holder jeg på med "En uskrevet roman" - som er noveller og korttekster av Virginia Woolf, inneholder bl.a skisser fra arbeidet med Mrs. Dalloway. Den er fin å ha på sengekanten. Eksamener i neste uke, så helst burde jeg holde meg unna alle skjønn litteratur og fokusere utelukkende på fascismens&naszismens mange gjerninger og gjerningsmenn - mindre skjønt blir det knapt.

Populære innlegg