onsdag, januar 20, 2010

Hverdagsserviset

Da jeg skrev om de fine secondhand-julegavene jeg fikk, var det noen som ba om bilder av de forskjellige asjettene mine som jeg har samlet oppgjennom årene. Dere befaler, jeg adlyder. Her er mitt hverdagsservise. Bortsett fra gule Grete fra Figgjo (har fem) og de blomstrete små jeg fikk til jul (fire), har jeg én av hver, og mikser og matcher glad og fornøyd:Nesten alt er fra Figgjo/Stavangerflint/Egersund/Porsgrund tror jeg, og alt er loppis - bortsett fra den øverste med gule påskeliljer på; den hadde min mamma på sin første hybel da hun var 19. Og den gulrutete nederst tilhørte mormor. Ellers: Loppis.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vakkert gjenbruk!

Alt godt sa...

Hos bestemora mi var det slik; litt av det eine og litt av det andre. Hakk og skår hadde dei og, dei gifta seg under krigen og kunne ikkje rynke på nasa over det.

Eg har eit veldig sterkt minne frå då ei av døtrene hennar kom på besøk, og skjelte og smelte over kor ille dette var. Dei hadde jo pengar til å kjøpe seg nytt servise, så kvifor hadde dei desse som var fulle av skår og ikkje passa saman i skapet? "Eg hadde trakka dei ned i ei myr, hadde dei vore mine", sa tanta mi med høg og streng stemme.

Eg tenkte for meg sjølv: Slik skal eg aldri snakke til mi mor. Og det løftet har eg halde, sjølv om eg berre avla det til meg sjølv.

Strikkelaura sa...

Oj, mange fine!
Selv samler jeg også på et loppis service, faktisk to.
Jeg hadde aldri klart å hat en av hver. Må ha system i sysakene :)

Hilde i nord sa...

Å, så morsomt å se at du har det gulrutede serviset! Det har jeg også! Tekopper, tefat, asjetter og eggeglass til 4 + "påleggsfat og et par syltetøyskåler, en med og en uten lokk. De har jeg vokst opp med, og de var så dyrebare at de bare ble brukt i jul og påske. Jeg tør ikke ha dem i oppvaskmaskin og bruker dem bare når det trengs litt ekstra stas. Gult er kult! :-)

Anonym sa...

Så morsomt!! Får vi se tekoppene dine også?

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Ja, de er fine! Og de gjør meg glad.

Alt godt: Så sørgelig... Ting har jo historie. Sånt er subjektivt. Perfeksjon er ikke viktig for alle, heldigvis.

Strikkelaura: Dette er system for meg :D

Hilde i nord: Ja, det er fint! Har dog bare denne ene tallerkenen, men til gjengjeld tilhørte den min kjære mormor.

Anonym: Haha, ok, en annen dag!

StudentMamma28 sa...

Så fine! ;)
du - nå syns jeg det er lenge siden det har vært noen "Kjære glamourbibliotekar - hva skal jeg ha på meg i oldemors bursdag?"-type-innlegg her i bloggen! Det er så gøy å lese, og se de fine forslagene du kommer med ;) Har du noen liggende eller? Eller en Anna Karenina-mote collage? venter spent, kjære deg ;)

Camilla Simone sa...

Så masse fint. Har så sansen for sånn tenking.

Glamourlektoren sa...

Takk for titten - kjempekoselig tallerkenmiks! Da kan man ta en tallerken etter humøret. Det er morsomt å variere etter hva som føles fint den dagen og etter hvilken årstid det er, og gjerne blande! Best er det når ting har en historie som man kjenner til.

Min kjære forstår ikke helt at jeg iblant velger å dekke med et teservise fra Porsgrunn som jeg må vaske opp for hånd.. Det er stripet i hvitt og rødbrunt med en gullkant på samt gullhank og har en nydelig form, med store, gode tekopper. Da jeg var på besøk for første gang hos det som skulle bli mine svigerforeldre, hadde svigermor dekket en nydelig bord med dette serviset. Det tenker jeg alltid på når jeg tar det fram - og hygger meg med minnene om denne spennende dagen for lenge siden. Å vaske opp etterpå er bare koselig :)

Glamourbibliotekaren sa...

StudentMamma28: Aha, du mener glamourspørsmål? Jeg har svart de aller fleste privat, men om det kommer inn noen som har litt allmenn interesse, kan det vel hende de publiseres :)

Frøken Fryd: Jeg også :)

Glamourlektoren: Serviser kan absolutt ha affeksjonsverdi :)

Katrine sa...

Vi har masse Figgjo/StavangerFlint-arvegods i sommerhuset, bl.a. gule Grete, de gulrutete frokosttallerknene og store firkantede middagstallerkener med blått fiskemønster. Mange gjester blir helt sentimentale og har sterke meninger om hva frokostbordet skal dekkes med, eller må ha kaffen sin i akkurat _den_ koppen:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Katrine: Ja, det er mange følelser og minner knyttet til disse servisene! Mange av dem var vel mer eller mindre standardinventar i de norske hjem for en del år siden.

Glamoursosionomen sa...

I romjula gjorde jeg et kjempekupp på koselige tallerkener på en brukthandel. Lurte litt på om de kunne være verdt noe, men har ikke funnet dem noe annet sted på nettet - før jeg fant dem her :) det er den siste egersund-tallerkenen med hvit rose. Uansett om de er av verdi eller ikke, koser jeg meg bare jeg ser på dem :)

Glamourbibliotekaren sa...

Så morsomt! Jeg har aldri sett det serviset andre steder. Sikkert ikke verdt så mye, men fint! :)

Populære innlegg