tirsdag, februar 08, 2011

New York-trilogien / Paul Auster. - Oslo : Aschehoug, 2002. - 284 s.


Jeg kjøpte New York-trilogien på vei til Amsterdam i 2002, og var sikker på at jeg leste den ferdig på flyet. Det gjorde jeg visst ikke. Derfor har jeg lest den på nytt nå i vinter.

Tre korte romaner, "City of glass", "Ghosts" og "The locked room", har en del til felles. Det er privatdetektiver involvert, det er mystiske mennesker som ikke er det de gir seg ut for å være, og en smule galskap kan vel sies å eksistere hos sentrale personer i alle de tre historiene når de går litt for mye inn i oppgavene de er blitt tildelt. Alt foregår primært i New York; på Manhattan og i Brooklyn. Auster er selv med i den første historien, og han har en navnebror som ingen riktig vet hvem er.

Fascinerende lesning, absolutt. Et par "blodet stivnet i årene"-scener er det også, dette er jo igrunnen kriminalromaner (med en del metainnslag).

Jeg liker egentlig best å lese Auster på engelsk. Denne oversettelsen var litt i meste laget - jeg er ikke så glad i at stedsnavn og egennavn blir oversatt. Grand Central er oversatt med "sentralstasjonen". Central Park har heldigvis fått beholde navnet sitt.

7 kommentarer:

CELINE sa...

Har du lest Siri Hustvedts "Blindfold"? Det er veldig lenge siden jeg leste disse bøkene, men jeg husker jeg syntes hennes første New York-fortelling var interessant å lese med hans i mente. - Kanskje spesielt siden jeg var litt betatt av kjekke Auster og dro for å SE ham lese på NYU...

Glamourbibliotekaren sa...

Ja! Leste den for et par år siden, her er en omtale.

Jenny B sa...

Aha, så det är krimi-känsla i romanerna? Jag har en snygg utgåva av alla tre som väntar på mig hemma. Jag har läst en annan bok av Auster, men det här är ju porten in i hans samlade verk som är så gillade av så många. Någon gång måste det bli av att jag läser böckerna!

E.L.R.I sa...

Jeg så Smoke på søndag! Kjempefin film, og så mange flotte skuespillere. Og Austers manus. Nå kan jeg begynne å lese Auster også, etter mange hint fra flere hold.

Hermia Says sa...

Det börjar nog bli dags för mig också att läsa trilogin. De två senaste av Auster, Osynlig o Mannen i mörkret (kör svenska titlar här :)) var jag inte jätteförtjust medan jag tyckt mycket om några tidigare. Gillar den där mixen, det magiska berättandet i berättande, thrillern som samtidigt är något mer.

Elin Gammelmo sa...

Boksirkelen 2002

Glamourbibliotekaren sa...

Nettopp! Og det var derfor jeg trodde jeg hadde lest den..

Populære innlegg