fredag, juni 17, 2011

Svar, del III

kh: Du virker som et oppkomme av både fakta og barndomsminner - har du spesielt god hukommelse, tror du? (Jeg husker for eksempel ikke hva jeg fikk til femårsdagen av kusinene mine!)
Ja, jeg har nok god hukommelse på mange ting, men ikke alltid på viktige ting!
En annen ting: jeg ser du er veldig opptatt av økologisk mat og produkter. Har du tenkt over eller satt deg inn i at disse tingene ikke nødvendigvis er hverken mer miljøvennlig eller sunnere enn ordinære varer? Se eksempelvis denne artikkelen: http://4.bp.blogspot.com/_YY4p4pI0CV8/S0Nz_hYIGCI/AAAAAAAACt0/piepqHf3zAw/s1600-h/signert+%C3%B8ko+merkevarebl%C3%B8ff+5sept2009.jpg eller denne: http://www.aftenbladet.no/fritid/mat/--kologisk-mat-verken-sunnere-eller-mer-miljvennlig-1854041.html
(For ordens skyld, jeg er ikke motstander eller forkjemper av hverken det ene eller det andre, men er kritisk til ting jeg mistenker er "tomme" trender...)
Det finnes alltids artikler og forskning som beviser og motbeviser alt mulig. For meg er det ganske innlysende at det er bedre å spise mat som ikke er sprøytet eller tilsatt stoffer for å se pen ut mye lenger. Jeg tror det er snillere mot jorda og menneskene og dyra både på kort og på lang sikt. Det skal ganske kraftige argumenter til for å overbevise meg om noe annet.


Peeta: Hei! Har du katt? Hvorfor?/hvorfor ikke? Har du hund? Hvorfor?/hvorfor ikke?
Mannen min er allergisk mot katter, og hund føles litt for bindende akkurat nå. Men jeg er glad i dyr og skulle gjerne hatt både og! (dog kanskje ikke samtidig) Jeg har vokst opp med katt og det var veldig fint. Og jeg blir mer og mer glad i hunder (selv om jeg ble bitt i fingeren da jeg var fire). Vi har tenkt på slike allergifrie vannkatter, men de er litt dyre.


Kristina:
Tips til fint/ikke tacky badetøy?
Jeg tror det skal finnes noe femtitalls-inspirert i noen av kjedebutikkene i år (har bare lest om det, ikke sett selv) - store truser med høyt liv og sånt, det synes jeg er fint. Lykke til i jakten!



Penny:
Hei! Nå har jeg lest bloggen din i vel et år. Jeg har aldri sett deg nevne navnet ditt eller vise bilder av deg selv. Jeg regner med at dette er bevisst fra din side? Selv er jeg bibliotekarstudent, og lærer mye om internett og sosiale medier. Innimellom får jeg nesten hetta av å bare være på facebook... samtidig har jeg lyst til å begynne å blogge. Har du noen råd? Gjerne rettet mot personvern, og annet du tenker er viktig. Jeg blir skremt av all informasjonen som er tilgjengelig på nettet, og at (mange) folk stiller seg helt ukritisk til hva de publiserer, og lar andre lese. Jeg følger noen andre blogger, hvor jeg føler jeg kjenner bloggeren inn og ut, i tillegg til omgangskrets, bosted etc. Det er på mange måter litt guffent. Hva er din mening om dette? Synes du feks. at det er greit at foreldre publiserer bilder av barna sine? Personlig synes jeg du løser dilemmaet som kan oppstå rundt sosiale medier og hvor personlig og privat man skal være, på en glimrende måte. Beklager at dette ble litt rotete. Håper du skjønner hva jeg mener, for det hadde vært interessant å høre/ lese ditt syn på dette. Beklager at det ble litt rotete dette. La meg også slenge på at du har en veldig bra blogg som utmerker seg og skiller seg ut, iallefall i den norske bloggverden.
Hei og takk! Det er jo bevisst at jeg ikke legger ut bilder av meg og navn og adresse og sånt, eller bilder av familie og venner. De har jo aldri bedt om å bli med i denne bloggen. Jeg er også heldig med at venner ikke legger ut bilder av meg i hytt og vær på Facebook, for jeg synes enhver burde kontrollere hva slags personlig info som finnes av en på nettet. Mange blogger er som du sier så personlige og private at man føler seg som en kikker når man leser dem. Mange er flinke til å balansere, andre er absolutt ikke det. Jeg mener at man kan være personlig uten å være privat. Jeg vet at mange av mine blogglesere føler de kjenner meg godt, og det er jo hyggelig, men det er veldig mye jeg aldri skriver også. Jeg får av og til spørsmål som vitner om at noen danner seg en mening om meg og generaliserer utifra noe jeg har skrevet, tillegger meg meninger jeg aldri har ytret osv, og det er jo ikke så morsomt. Det med å publisere bilder av barna sine kommer litt an på sammenheng tror jeg. Og i hvor stor grad. Det er blogger der ute som helt klart er langt over streken for hva som er forsvarlig. Men jeg tror mange er bevisste og setter grenser også.


Sophie: Hei! Takk for fin blogg!
Har du kontakt med barn og ungdom i forbindelse med bibliotekargjerningen?
Nei. Jeg jobber i et fagbibliotek, og det er bare voksne som bruker det.

Jeg lurte på om du har noen lesetips til 8-åringer som det leses høyt for og 14-åringer som leser selv, gjerne engelsk.
8-åringer burde like alt av Ole Lund Kirkegaard! 14-åringer.. hmm.. jeg vet dessverre lite om hva ungdommer leser i dag, men i den alderen likte jeg godt å lese bøker som f.eks. "Beatles" av Lars Saabye Christensen. Klassikere som ikke er for vanskelige.
Det virker som om noe av jobben din dreier seg om å katalogisere. Men hva betyr det egentlig? Er bøkene/ musikken/ notene eller hva det er du katalogiserer, gamle? Og så skal man samle det inn og ordne det? Eller er det nyinnkjøpte varer som skal inn på biblioteket/ arkivet?
Det er både gammelt og nytt. Å katalogisere betyr å registrere noe etter visse regler slik at man kan søke det opp igjen på forskjellige måter. Når man katalogiserer musikk, er det viktig å registrere komponist, verktittel, utøvere, plateselskap, instrumenter, verktype, genre osv. Uhyre viktig med tanke på senere research. Det henger sammen - og må alltid ses på i sammenheng.
Leser du noe krim? Finnes det en god krimforfatter?
Det gjør det helt sikkert. Jeg er ikke så bevandret i genren.
Jeg trenger et parfymeforslag til sommeren!
Tja, hva med noe sitrus-aktig? L'Occitane-duften jeg har skrevet om i duftbloggen nylig er kjempefin. Ellers er Lancomes Aromatonic veldig frisk, eller en av disse Biotherm-parfymene som tilhører kroppsproduktene deres.
Du som elsker te og parfyme - smak og lukt, undertoner, overtoner, ettersmak, duft, fylde, syrlighet et all: Liker du ikke vin og kaffe?
Nei, ikke i noen stor grad i allefall. Jeg kan drikke en kaffe latte i blant, men sjelden uten f.eks. karamellshot eller lignende i - som kamuflerer kaffesmaken litt.. Derimot synes jeg kaffe lukter himmelsk.
Takknemlig for svar!

Johanne:

Beste konsertscene i verden?
Metropolitan opera!
Topp 3 favorittfilmer? Jeg klarer ikke å plukke ut tre! Jeg har tenkt og tenkt. Umulig!
Hva ler du av? (hvordan humor har du og vennene dine?)
Umulig å forklare. Jeg ler mye, og har en ekstremt intern humor sammen med min jevngamle kusine som jeg så å si vokste opp sammen med. Vi ler så vi nesten kveles når vi finner igjen gamle teite dikt på dårlig rim vi har skrevet til hverandre, av komiske tegninger og tegneserier vi tegnet på gymnaset, av surrealistiske historier vi har skrevet, og i det hele tatt mye som vanskelig lar seg beskrive. (Vi ler åpenbart mye av oss selv !?) Vi har nærmest utviklet en fiktiv verden. Jeg ler mye av tv-serier også (30Rock, Arrested Development, Simpsons, My Name Is Earl, Flight of the Conchords). Og av humorprogrammet Cirkus Kiev i svensk P3! Jeg og mannen min ler MYE, vi har veldig lik humor. Og jeg ler til jeg hulker og tårene flommer sammen med venninner. Latterkramper av typen hvor man ikke kan møte blikket til den andre uten å sprute ut i latter på de mest upassende tidspunkt. Sånt hører ikke fjortistida til, det er jeg et levende bevis på. Også ler jeg ekstra mye på fredager når jeg er trøtt og klar for helg. Da skal det lite til!
Hvilke nettsider sjekker du hver dag?
Nettaviser (selv om jeg nesten alltid angrer), yr.no, og ellers varierer det litt. Jeg har ikke en fast liste.
"Yndlings"kafè i Oslo.
Kafé Gram på Sagene, helt fra den dagen de åpnet. Jeg bodde rett rundt hjørnet og var der flere ganger i uka. Litt sjeldnere nå, men så ofte jeg kan.


Anonym:
Hvis du ikke har skrevet om det før (og hvis det ikke er for privat :) - hvordan møttes du og Glamourgemalen?
Vi møttes på folkehøgskole! Vi gikk på Toneheim, en ren musikkfolkehøgskole på Hamar. Man levde i en boble i ti måneder uten kontakt med omverdenen; et år jeg på ingen måte ville vært foruten! Jeg anbefaler herved alle unge mennesker å ta et år på folkehøgskole før studiene setter i gang for fullt. Et år hvor man kan dyrke interessene sine, bli kjent med nye folk og få venner for livet, bo hjemmefra men ikke alene - det er gull verdt! Særlig fordi man ikke har noe eksamenspress heller. Verdt hver krone og vel så det.
Hva er det vakreste stedet i Oslo?
Ved magnoliatrærne i botanisk hage når de blomstrer for fullt.
Håper jeg ikke var for sent ute :) Niks!


Anonym: Hva liker du best å se på tv og høre på radio? Og hva liker du aller dårligst?
Favorittprogrammet på tv hver vår/sommer og høst er "Trädgårdsfredag" på svensk tv2. Ellers liker jeg mange typer serier, filmer, dokumentarer, Hovedscenen, alle slags kulturprogrammer. På radio hører jeg det meste på P2, NRK Klassisk og NRK Gull, samt "Kveldsmat" på P1 på onsdager (men nå har de sommerferie).
Det verste jeg ser på tv er all slags reality. Spiller ingen rolle om det er kjendiser som lager mat eller lettkledde bimboer på en strand, eller noen som er på jakt etter en partner. Jeg orker ikke.
Og jeg blir sprø av radioreklame. Det er satans verk!! De kommersielle kanalene er helt uaktuelle å høre på. Jeg er ikke så veldig glad i tomt koseprat på radio heller, jeg liker at radio er opplysning, ikke bare underholdning og small talk. Og når samme låter går igjen og igjen og igjen skrur jeg av. Det er så mange andre låter å ta av; jeg fatter ikke hvorfor det må være sånn. Jeg vil utvide min horisont, ikke bare høre ting jeg har hørt hundre ganger før. Og jeg tror da mange andre mener det også.


Kirsti: Du har jo fått hage å leke i. Jeg har også hage. Den har de som bodde her før bygd opp. Jeg skal bruke tid til å bli kjent med den og til å lese og lære hva hagen kan brukes til. Har lurt på om jeg skal prøve å fylle hagen med spiselige vekster og jeg gleder meg til å langsomt gjøre hagen til min egen. Av hagebøker har jeg Urtehagen på Knatten og Et år i min hage og gleder meg til å lese dem. Har lest Kilden og Markens grøde. En slags hagebøker det også. Det utvidede hagebokbegrep;-) Har du hageplaner og i tilfelle hvilke? Tips til hagelitteratur?
Jeg har også tro på langsomhet. En hage er et evigvarende prosjekt, man skal jo ikke bli "ferdig". Det skal ikke være stress, tvertimot. Jeg har noen hagebøker som jeg ikke husker hva heter, også har jeg lånt Hageselskapets grunnbok på biblioteket. Den er flott. Mannen min har planer om å snekre noen kasser til grønnsaker, og sette dem i en slags trapp opp mot garasjeveggen. Ellers skal vi straks bygge gjerde, så mer gress, plante noen trær til - og med tid og stunder drømmer vi om en pergola.


Frikk:
Hva er din favorittfrukt? Epler kanskje
Spiser du potetgull? I blant.
Hvordan holder du deg i form? Akkurat nå er jeg i dårlig form etter en kraftig forkjølelse som etterfulgte en travel og slitsom vinter, men ellers går jeg minst 40 minutter hver dag. Jeg har ambisjoner om å gjøre mer enn det også. Savner å trene.
Hva lager du når du skal imponere på kjøkkenet? Jeg vet ikke om jeg imponerer så veldig på kjøkkenet.. Men jeg lager en veldig god gazpacho.
Hva er ditt beste kleskjøp? Brudekjolen min! Den ble sydd etter mine ønsker.
Hvilken kjendis ligner du på, sånn utseendemessig? Jeg har ingen anelse! Derfor testet jeg akkurat ut en kjendis-lookalike-test på nettet, siden du spør. Jeg ligner visst på operasangerinnen Renata Tebaldi, Tiger Woods, Liv Ullmann, Lionel Ritchie, Evita Peron og George Clooney.
Hvor går din neste reise (innenlands og utenlands)? Innenlands: Risør. Utenlands: Berlin.
Hva er ditt beste sommer-tips? Slappe av, leve langsomt. Tilbringe mest mulig tid i ei hengekøye.
Kan du lage en Finn Stilen: Glamourbibliotekar? Nei, den blir altfor kjedelig. Jeans, joggesko, t-skjorte.
Hva er din favorittkaffe hos starbucks? Jeg pleide å like white chocolate mocha, men orket aldri å drikke mer enn 1/3 - den ble altfor heavy. Hvis jeg må kjøpe noe, velger jeg skinny vanilla latte. Men jeg er jo ikke noe kaffemenneske.


Anaruh:
Det er så rart, jeg har ventet på spørretime lenge, og nå som den kom, er alle spørsmålene mine søkk vekk. Har brukt dager på å prøve å komme på hva jeg opprinnelig ville spørre om, men nix. Så da - et eneste spørsmål som dukket opp nå nettopp: jeg bruker min egen blogg som en slags minnebok. Når jeg trenger trøst og oppmuntring og påminnelse om at de fleste dager er fine, da blar jeg bakover i eget arkiv og finner sommerposter i januar, lister over fine regnværsting når det regner osv. Gjør du det samme med din blogg? Bruker du den som fotoalbum fra reisene dine, minner fra sommeren i fjor og som huskeliste på hvordan du gjør det med te-selskapene dine osv? Eller er gamle poster = glemte poster?
Hverken eller. Det er såpass få bilder jeg legger ut sammenlignet med hvor mange jeg faktisk tar, så bloggen blir ikke noe fotoalbum. Det er jo morsomt å se hva jeg drev med i fjor på denne tiden, men vanligvis går jeg heller inn og ser på bildene i iPhoto. Men i blant er det jo interessant å ta en titt på arkivet også, en slags "this day in history".


Anonym: oppdaterer du ikke på bokelskere.no lengre?

Jo, men jeg har ikke fått lest så mye i det siste. Jeg bruker mao lenger tid pr bok enn jeg gjorde i høst. Jeg regner med det blir endring på den slags når ferien kommer!

Ingen kommentarer:

Populære innlegg