mandag, september 05, 2011

Høst.I dag var det nesten mørkt da jeg stod opp. Den dagen kommer som et sjokk hver september.

Jeg har alltid vært ekstra glad i høsten. Jeg er glad i vakre høstfarger, klare dager, lav sol, rake løv i hagen, gå tur i parken og i skogen, fyre opp i ovnen. Jeg er glad i regn, gummistøvler, røde kinn, sitte inne og stirre ut på vannet som fosser ned mens jeg hører på Chopin. Jeg er glad i formiddager. Jeg er glad i kvelder. Men jeg vet også at jeg lett kan bli trist i blant, særlig om morgenen. Da har alle bekymringer lett for å komme sprettende; jeg tenker på mennesker nær meg som har det vondt, jeg tenker på alle regningene som venter, jeg tenker på at det er over et halvt år til våren. Når jeg står der lettere forvirret og trøtt under en paraply og venter på grønn mann, har jeg lyst til å hoppe på en buss og dra hjem til noen snille mennesker med et varmt og koselig kjøkken og drikke te og spise frokost og høre på formiddags-P2 og ha all verdens tid. Eller dra hjem til meg selv igjen, og sove videre.


Denne sommeren var veldig fin (og samtidig forferdelig trist fra og med 22.juli) - men den var også tidenes våteste i Sør-Norge. Lagrene med d-vitaminer, varme og solskinn i kropp og sjel ble ikke fylt opp. Hadde vi hatt råd til det, ville en ferie til varmere strøk vært øverst på prioriteringslista nå. For tre år siden var vi på Capri denne første uka i september, en av de fineste feriene noensinne. Men de fleste av oss har ikke anledning til å ta en spontan tur til noe som helst sted. Vi har for mange forpliktelser, og det koster for mye.

Derfor må vi møte høsten som den er, og som vi er. Hva kan vi gjøre med saken?


Jeg åpner kommentarfeltet for at dere kan komme med deres beste høsttips, hva dere liker å gjøre om høsten - alt fra de minste daglige morgenrutiner til større éngangshendelser. Små grep som ikke krever mye innsats, men som utgjør den store forskjellen. La oss gjøre dette til en kjempedugnad der vi kan gå tilbake til denne posten og hente motivasjon på dager som er tyngre enn andre.

Her er mitt tips for dagen:

Tillat deg selv å starte arbeidsdagen langsomt, såfremt du har mulighet. Hent en kopp te eller kaffe eller et glass vann, sett deg ned, pust rolig, og drikk opp før du begynner å jobbe. Lukk øynene hvis det er kaotisk omkring deg.

Sånn. Da er vi i gang! Deres tur!

28 kommentarer:

Anaruh sa...

For et fint innlegg! Jeg har det akkurat som deg, og gjør alt jeg kan for å gjøre høsten fin og behagelig. Ikke for å drive egenreklame, men mine høst-tips finnes i Listebloggen min, søk f. eks på "10 ting som hører høsten til", så dukker det i alle fall opp to lister.

Foruten disse er mitt aller beste tips: godta at sommeren er over, og tenk på at høsten faktisk er fin den også. Positive tanker utgjør den store forskjellen!

(sorry spamming, det skjede noe rart under første posting, satser på at det går bedre nå)

Stine Arkeologine sa...

Det var en fin idé! De fleste av oss kjenner oss nok igjen denne følelsen om høsten. Iallefall gjør jeg det. Mitt tips, eller min måte å forholde meg til høsten på, er å først glede meg til alt jeg vet er fint med den. Det å være inne under et ullteppe med en kopp te og en god film eller bok, fyre i peisen, og tilfredsheten over å være inne når det stormer og regner ute. Men man må jo ut og på jobb, og da prøver jeg å gjøre det ekstra koselig på kontoret. Jeg kjøper inn flere sorter te og kakao, og har store og gode strikkejakker liggende klare. Av og til slår jeg av litt lys så det føles lunere. Og prøver å fordype meg i en avgrenset oppgave, så det blir lettere å jobbe. På den måten kan kalde, våte og litt triste høstdager bli helt OK dager. :-)

Men det er også fint å dyrke kontrastene med høsten! Det kan være deilig å ta på på masse klær, ullgenser, regnklær og støvler, gå ut i det verste høstværet og nyte den gode følelsen av å være tørr og varm og trygg selv om det blåser og plaskregner. Jeg har arbeidet mye ute, og dette var noe av det jeg likte aller best med det.

Lykke til med høsten, alle sammen. <3

Anonym sa...

Jeg har akkurat startet uken med halvannen times yoga og løping - ingenting får energi og humøret mer på topp! En perfekt start på uka.

Anonym sa...

Så sant, og så fint skrevet! Jeg elsker høsten, men den siste delen av den kan jo bli trist. Men så er det jo mye å glede seg over, likevel - har man barn, vet man at det hjelper å komme seg ut i regnet, og gjerne i skog og mark. Eller kanskje gjenoppdage turstier i skog, mark og nærmiljø. Pust dypt og kjenn den deilige luften. Ta med termos, eller legg inn et stopp på kafe eller hos kjente! Alle blir glade for kaffebesøk på kort varsel, særlig hvis man har med seg en pakke kjeks. En annen ting er gleden ved alt som kan høstes. Gå på Bondens marked, eller på torget, eller bare i en butikk som har ordentlige grønnsaker, og finn norske epler, squash, løk og purre - ekte mat! (Ikke sånn tull og tøys som det ellers er altfor mye av). Kjenner du noen som dyrker grønnsaker på hobbybasis, gå på besøk. Skryt av hagen deres. De har sikkert for mye av noe, så ta med f.eks kake i bytte. Om avlingen deres var dårlig, vil de sikkert huske på deg neste år når de står der med 50 rødbeter og 20 squash som er modne på samme tid (det gjør ihvertfall jeg). Lag god mat av disse fantastiske grønnsakene! Blir du inspirert, se Trädgårdsfredag på SVT2, så blir det svung over balkongkassen neste år. Kjøp frø nå, sett ned løk utenfor inngangsdøren.
Og slapp av med en bok, musikk og et glass likør eller en kopp ekstra god te på søndagskvelden, og de andre kveldene. Så blir alt straks litt bedre. Og nå får jeg bare følge mine egne råd! Hilsen Fornufig forsker

Sørlandspige sa...

Ja, her strømmer gode råd og fint formulerte ideer på! Jeg takker for innleggene, og skal ikke gjenta noe.

Jeg synes det er ekstra viktig med et bevisst forhold til FARGER om høsten, være spesielt nøye med at de fargene jeg kler meg i og har i huset gir meg noe vakkert i bunnen! I tillegg har det gjort meg godt å SPASERE hele eller deler av veien til jobb i så lite trafikkerte gater som mulig, og å SMILE til dem som ser meg. Dette gir meg en god start på høstdagen.

Å tenke positivt, fokusere på det som er godt og vakkert i hverdagen er glamourbibliotekaren og alle som skriver om Fredagsglamour veldig flinke til, der er det mye å hente på trasige dager.

koristen sa...

Å ha noe å glede seg til er viktig i høstmørket! Det trenger ikke være de store tingene - et loppemarked, en korøvelse, en venninnelunsj.

Også er jeg enig med Sørlandspige i at det er viktig med farger. Blomster er også viktig, og lys, gode bøker, gjøre noe med hendene - kanskje lage noen som kan glede en annen til jul?

En lørdag eller søndag skal jeg invitere en venninne, og så skal jeg lage en stor kjele med deilig grønnsaksuppe, krydret med hvitløk, chili og ingefær. Den skal spises etter at vi har gått en lang tur i marka.

God høst til alle :-)

Vigdis sa...

Mitt beste tips er å ha fine innesko på jobb! Jeg tenger da ikke på tøfler- men rett og slett de høyhælte skoene man alt for sjelden finner en aneledning til å bruke. En flott oppmuntring på en grå dag!

Ellers har jeg veldig sansen for at du skriver at du ikke bare kan ta en tur til syden uten videre - en flott protest mot et samfunn der alle til synelatende kan gjøre hvasomhelst nårsomhelst!

Ine sa...

Blomster på nattbordet! Jeg kjøper som regel blomster til kjøkkenet/stua en gang i uka. I går plukket jeg ut noen få blomster fra buketten, og plasserte dem i en liten vase på nattbordet. Det var fint å våkne til i dag! Så det skal jeg fortsette med utover høsten.

Ellers synes jeg det er veldig koselig å kjøpe meg et nytt, mykt og deilig skjerf i en fin farge. Og noen nye strømpebukser. Små investeringer som gir stor glede!

Ellers skriver jeg under på det som er foreslått over :) God høst, alle sammen!

Line sa...

Enda et flott innlegg fra deg. Og her kommer et svar med noen høsttanker fra meg.
Jeg holder fortsatt på med inhøstingen her i nord. Lørdagp lukket jeg årets siste (digre) molter og masse blåbær på fjellet. Og jeg er enda ikke ferdig med å plukke lrøkebær(krekling) før tyttebærene er klare til å plukkes inn. Og blir det regntunge dager innimellom gjør det ingenting for da har jeg nok av puslerier inne. Foreløpig har det blitt to broderte dompaper, og mer skal det bli når høsten går over i senhøst og så vinter, der fremme et sted glitrer julelysene. Jeg er skikkelig julete, og det begynner veldig tidlig. På den grå høstdagen da dompapene ble skapt valgte jeg også Glamourbibliotekarens radio vol jul( huska ikke nummeret). Et annet fint alternativ er lydbøker, peiskos. Ha en koselig høst alle sammen og nyt alt, både det som er grått og det som gnistrer i mørk rødt, gult og oransje.

Rakel sa...

Hei!

Fikk ikke opp mailen din, så jeg måtte skrive her istedet, håper det går bra!
Jeg har fulgt bloggen din en stund og jeg ville bare fortelle deg at jeg har skrevet litt om deg på nettsiden vår under "blogg- anbefalinger".
Du finner artikkelen her: http://www.gudinne.no/?p=1944

Håper du liker det!
Ha en fin dag.
Hilsen Rakel Teresa aka Akira.

Frøken Desibel sa...

Ojojoj, det var finfin post akkurat den dagen jeg kommer alt for sent på jobb med lett migrene og synes at livet er i overkant grått.

En ting er hva man kan gjøre etter jobb og i helgene, det er jo ikke der problemet ligger, kose seg inne, gå tur ute, drikke kakao, lese, se filmer, tenne lys. Nei, problemet er så absolutt morran og mangel på tid.

Etter litt inspirasjon tror jeg at jeg de morgenene jeg ikke trener vil stå opp tidlig, ha et antrekk jeg gleder meg til å bruke klart, drikke en kopp kakao eller te (eller ta med på termokopp), og enda ha tid til å gå gjennom Frognerparken på vei til jobb.

Janne sa...

Takk for et fint innlegg, på en veldig grå mandagsmorgen! Mitt tips er å glede seg til helgen og dra på fjelltur, der er det fantastiske farger nå og veldig frisk luft. Rødvin og peis er en god belønning etter en lang fjelltur.

Elri sa...

Godt tiltak.

Jeg liker ditt tips. Det med å ta det rolig de første minuttene på jobben, og lukke øynene dersom det blir kaotisk. Sommeren er ofte full av folk, gjøremål, spontanitet, reising, ferie. Så når høsten kommer føler jeg at det er godt å gjøre rom for det nære, det enkle og det rolige. Rett og slett å prioritere det som gjør meg godt. Det bør man jo alltid gjøre, men om høsten er det som om man trenger den ekstra roen.

Min liste:

Stå opp så tidlig at man får tid til å nyte morgenen, for min del gjerne med te og en lett frokost.

Meditere - bruke tid innover også, ikke bare utover (jeg skrev nettopp et innlegg om meditasjon dersom noen er interessert).

Gå en tur på kvelden, en liten stund før leggetid. Få frisk uteluft før man skal sove, selv om det for eksempel regner, og kanskje nettopp da.

Hverdagsinvitasjoner - kveldsmat og middag med gode venner, på et så enkelt vis at ingen blir stresset. For å være sammen.

Røkelse og stearinlys.

Brevskriving.

Å ikke stritte imot - ta i mot det som kommer med åpne armer - lettere sagt enn gjort, men noe å øve seg på.

Synne sa...

Ahh, høst. Koseårstiden fremfor noen. Jeg liker å tenne masser av lys og drikke enda mer te enn ellers, og jeg følger regnværsreglene på våte dager - da skal man innta varm sjokolade eller kakao! Jeg liker å flytte på meg og å koble av, og selv om jeg ikke alltid har penger til utenlandsopphold, jeg heller, så tar jeg minst et par hotellovernattinger i løpet av et halvår - også i egen by. En togtur med minipris-billett koster dessuten nesten ikkeno', og det føles forfriskende med noen dager på et annet sted, selv hvis det er høst der også! Konserter, kinobesøk, spillkvelder og baking er andre ting jeg liker å fylle dagene med. Det er viktig å ha små og litt større ting å se frem til!

Anonym sa...

Så fint innlegg, og så mange fine svar! :)
Det er viktig for meg å kose meg litt ekstra når jeg kan. Gå litt tidlig fra jobb en dag og treffe en venninne på kafe eller bare krype under teppet. Ta med noe godt til kollegaene på jobb, skape litt ekstra kos. Bake noe godt, eller lage mannens yndlingrett på en tirsdag. Skape små 'kose-rom' midt i hverdagen. Morgenene starter jeg så rolig som mulig. Får jeg tid til 5 min i fred og ro, da blir dagen mye bedre. Og fint regntøy og fine støvler er bra - da blir jeg ekstra glad over å ta på meg dette når det regner! :)

Anonym sa...

Jeg kom akkurat på at jeg kan skru på radioen når jeg smører matpakker om morgenen. Matpakker er verdens kjedeligste, men radio gjør alt koselig.
Jeg liker også å tenne telys til frokost når det er mørke morgener, og gjerne tenne peisen til frokost også når det er frossent å stå opp (gasspeis har sine fordeler).

Og så liker jeg å gå turer på våt asfalt mørke høstkvelder, og titte inn i alle de hyggelige opplyste stuene.

Anonym sa...

Høsten er håndarbeidstid, jeg blir alltid glad av å tenke på at jeg har et fint strikketøy som venter på slutten av dagen.

Anonym sa...

Fransk løksuppe :)

Katrine sa...

Å starte eller ende dagen med å skrive ned fem til ti ting jeg likte i går/i dag: Jeg likte at kollegaen min kommenterte at skjerfet mitt var fint, jeg likte at damen i butikken var så hyggelig osv. Helst starte dagen med det hvis du har tid. Det setter ihvertfall meg i godt humør!

Anonym sa...

Spis et nyplukket gravensteineple mens du lytter til Alberto Iglesias` me voy a morir de tanto amor.

Eller ta et glass likør laget av selvplukkede rognebær og les "Høst" av J.E. Vold.

Vera

Glamoursjefen sa...

Fint innlegg, ja! Høsten er liksom min årstid, da. Selv om det regner aldri så mye. Mitt motto er at jeg ikke smelter selv hvor våt jeg er, og at man alltid tørker opp uansett.

Mine småtriks er:
god te i koppen, gode bøker i stabler som venter på selskap, kvalitetstid med familie, friske gummitøvler for å holde meg varm og tørr på beina, søndagsfrokost på cafe, god musikk på radio/plate-/CD-spiller, fin neglelakk, god bodylotion og parfyme. I tillegg har jeg videreført tradisjonen med å skrive brev i litt lenger form og koser meg med å både skrive og lese brev fra mine venner verden over selv om det nå er i digital form.

Siden jeg jobber i Oslo sentrum forsøker jeg å nyte de små pusterom i hverdagen i form av å stikke innom min favorittcafe for en dobbel espresso i morgenrushet på vei til jobb eller møte en venninne for en kaffe på vei hjem fra jobb.

Og når høsten etterhvert snur og blir til vinter, storkoser jeg meg i sofakroken og drømmer i vei om neste års ferie - enten det er en tur utenlands eller planlegging av flere hageprosjekter...

God høst alle sammn!

Hannah sa...

Først: Dette gjelder kanskje spesielt denne høsten. Dra å se på vannet i Akerselva (om en bor i Oslo). Gjerne på brua ved Månefisken. Det er enorme mengder vann. Stort for både store og små. Selv er jeg og kjæresten bare store, og vi koste oss noe værre på tur lags Akerselva. Regntøy er så og si obligatorisk.

Så: Høsten er ikke så ille, vinteren derimot... Uansett, en må gjøre det beste ut av det. Glede seg over hverdagen. Meg hjelper det ofte å sette ting i perspektiv. Vi har det tross alt veldig bra her til lands. Selv med regn, snø, kulde og lite sol.

Det er også viktig å lytte til seg selv og kroppen. Orker en ikke, er det helt greit. Vi må lære oss til å si nei oftere. Samtidig er det kanskje nettopp det en trenger? Å presse seg ut av huset en regntung søndag, gå på kino og se en dårlig film fordi venninnen din vil se den, ha middagsselskap selv om en egentlig bare vil ligge på sofaen og se på søppel-tv. Det hjelper å møte venner, alltid!

Dette elsker jeg ved høsten (og dette burde andre elske også. Ingen tvang, selvfølgelig.):
- Fargene
- Gå tur i skogen, gjerne i regn. Det er flott!
- Matauk (en trenger ikke slå på stortromma, epler fra hagen er like bra.)
- Radio!
- Maten: Fersk kjøtt og suppe, lapskaus, grønnsakssuppe... Nam!
- Lyset tidlig på høsten
- Julegavehandling (det lønner seg å starte tidlig)
- Bøker
- Regn!
- Å være tørr og varm i vind og regn
- Filmkvelder
- Skulke forelsning med god samvittighet (forutsetter at en LESER hjemme)
- Kalde bad i litt for kalde skogsvann
- Unne seg noe ekstra, gjerne hver dag. Min "last" er mørk sjokolade.
- Og spesielt denne høsten, Gillian Welch og David Rawlings på Rockefeller, og Crosby og Nash i Oslo Konserthus. Lykke!

Nå merker jeg at jeg gleder meg litt ekstra til høsten. Høst er fint. Selv er jeg lykkelig over å bo i et land med fire årstider. En trenger litt variasjon, hvis ikke blir det fort kjedelig. (Beklager for en noe lang kommentar.)

ANNEPÅLANDET sa...

Jeg har alltid likt høsten, jeg! Hver årstid har sin sjarm. Det er ofte strålende vær om høsten, da passer det utmerket å plukke tyttebær til julemiddagen, rydde opp i hagen før vinteren, gå lange turer til lokale fjelltopper og nyte utsikten - for luften er mye klarere om høsten. Regner det, kan man jo bake brød og drikke te, gå å Vestkantbadet og ta tyrkerbad og massasje etterpå, drikke kakao på bibliotekbaren på Bristol, gå på Høstutstillingen - eller rett og slett sitte inne og lese koselige blogger og bli inspirert, mens regnet trommer på taket. Og strikke seg et stort, varmt skjerf til vinteren, naturligvis. Jo, høsten er fin, den!

Kjersti sa...

Jeg er enig! Det blir tøft å gå høsten i møte etter så mye trist sommervær som det var i år. Sikkert lurt å tenke ut smarte strategier for ikke å la høstmørket ta totalt overhånd. Jeg er også i glad i høsten, men det er LENGE til det er sommer igjen nå.. Kan nesten ikke tenke på det..

Hm.. Skal ta til meg absolutt alle tipsene her for å forebygge "høst-blues". Mange bra tips! Klarer man bare å holde forkjølelser og bihulebetennelser og influensaer unna også (skjønt det tviler jeg vel litt på..), så kan høsten bli ganske fin :)

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg husker tilbake til fine høstdager tidligere år, med sol, glade farger og brusende løv i parken. Man kan ikke få en bedre avslutning på sommeren enn en deilig høst. Jeg er en ekte høstmelankoliker og nyter den vanligvis til fulle. Men når sommeren aldri kom ordentlig (med unntak av et par ukers tid som var virkelig fine, det mener jeg!), og høsten kommer med enda mer regn, da går i allefall jeg rundt i en konstant tåke i hodet. Og det til tross for at jeg både er glad i høst og regn. Det gjør meg ekstra forvirret. Og bevisst på at jeg må gjøre noe lurt, daglig, for å ikke sovne.

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk for mange kjempefine tips, alle som én! Bare pøs på om dere kommer på flere! :)

Anonym sa...

Man kjenner seg igjen i dette;)!
Jeg lærte meg å hekle på senhøsten i fjor; og det er bestemorbrikker det går i... Valgte ut en fargerik miks av garn, inkl. NOEN høstfarger, og ble overrasket over hvor snart man får et helt teppe...som kan brukes alle kommende høster, i hyggelige stoler, under trær med fallende lauv, med varm solbærsaft i et krus, og kanskje noen dikt skrevet av seg selv eller andre, og fravær av mygg og andre mini-flyvere, man må dessuten sitte der til man fryser litt, så kan man jo varme seg så meget man lyster innendørs etterpå! :) Ha en fin høst!!!

Siri sa...

Dette kjenner jeg meg så veldig godt igjen i. Denne sommeren har virkelig vært våt, den har vært veldig tung mentalt og mye praktisk og vanskelig som må organiseres.

Jeg VET jo at man skal tenke positivt og alle de tingene der, men noen ganger er er ting tunge likevel. Jeg har ingen kur for dette. Jeg søker tilflukt i en armkrok når det blir for tungt, eller ser på elva jeg bor ved siden av. Og så trår jeg vannet og venter på lysere tider. Mentalt og i overført betytning. Jeg håper høsten lysner litt for oss alle.

Populære innlegg