onsdag, november 02, 2011

Rebecca (1940)
Enda en filmkveld; denne gangen med en film noir signert selveste Hitchcock. Ung kvinne gifter seg med kjekk enkemann, og staben i huset - og særlig kammerpiken - savner den elegante og verdensvante Rebecca, den avdøde førstefruen. Rebeccas rom står avstengt i vestfløyen som om hun bodde der fremdeles. Det eneste rommet i huset som har utsikt mot sjøen... der Rebecca druknet. Mannen har traumer, hans nye frue er ikke vant til å være en lady i en mansion, og kammerpiken er ikke så rent lite gal og besatt av den døde Rebecca. Hun minner om kidnappersken i "Mannen som visste for mye", og Hitchcock bruker samme virkemidler med dem begge - nærbilder rett forfra, iskalde og nesten uttrykksløse ansikter, noe som gjør det hele enda skumlere.


Herlig!

14 kommentarer:

Ine sa...

Hoho, høres herlig ut! Kan jeg spørre hvordan du får tak i de gamle filmene du ser? Utleiesjappene i Oslo har et mildt sagt begredelig utvalg, og jeg er ikke noe glad i å laste ned filmer.

Glamourbibliotekaren sa...

Mange av dem ser jeg på TCM, men akkurat denne lånte jeg på biblioteket! Det anbefales å sjekke ut hva de har; noen biblioteker har ganske gode filmsamlinger. (Jeg har aldri i mitt liv lastet ned en film)

Hermia Says sa...

Tack för tips! Vi har en rik samling film på biblioteket där jag jobbar fast inte just denna, konstigt nog. Men andra Hitchcocks finns där förstås, det blir temat under kommande lediga dagar!

koristen sa...

Les boka også, herlig skummel høstlesning! Jeg er redd Daphne du Maurier er i ferd med å bli glemt, og det må ikke skje.

Ine sa...

Takk for tips! Skal sjekke på biblioteket mitt. Jeg laster heller aldri ned filmer.

En annen ting: Jeg blir alltid så glad når du har oppdatert bloggen! Tenkte litt ekstra på det i dag (grå dag), og da må du jo få vite det! Ha en fortsatt fin onsdag.

Synne sa...

Åh, denne har jeg i den digre Hitchcock-boksen min. Gleder meg til å se den!

Glamourbibliotekaren sa...

Hermia: Kjøp den inn til biblioteket ditt! :)

Koristen: Takk for tipset!

Ine: Så hyggelig å høre! :) Det setter jeg pris på.

Synne: You should!

eli sa...

Det er faktisk noe Rosmersholmsk/ Ibsensk over denne fortellingen.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, den har en del klassiske ingredienser! Ikke minst det avstengte rommet; et øyeblikk trodde jeg Rebecca fremdeles var i live og var stengt inne der, a la første fru Rochester i Jane Eyre.

DTM sa...

Den må jeg få sett, ante ikke at den var filmatisert. Liker boken veldig godt, for ikke å snakke om Flight of the Falcon og The House on the Strand!

Mammadamen sa...

Elsker den filmen! Og gøy å lese både dine ord, og samtalen i kommentarfeltet her.

Jeg er forøvrig også en av dem som ikke laster ned. Her ute er dog biblioteket så utrolig bra både på film og bøker:-)

God kveld fra Karianne

Glamourbibliotekaren sa...

Det er så fint med biblioteker som har mye film! Skulle bare ønske de hadde lov til å lage egne kopier som de kan bytte ut originalen med når den blir utslitt og hakkete.

Anonym sa...

Last night I dreamt.......å jeg husker til og med åpningslinjen....
.mette

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, den setter seg!

Populære innlegg