tirsdag, november 01, 2011

To have and have not (1944)Mandag er filmkveld, og aftenens valg falt på "To have or have not" fra 1944, med Humphrey Bogart og en pur ung Lauren Bacall i hovedrollene. Sistnevnte var bare 19 år da filmen ble innspilt, det var hennes debutfilm - og starten på romansen med Bogie. De giftet seg like etter, og spilte deretter i flere klassikere sammen (The Big Sleep, Key Largo). De var ett av filmhistoriens mest berømte par, on/off-screen.


Manus er basert på Hemingways roman med samme navn, men med en del endringer. Handlingen ble flyttet fra Cuba til Martinique av politiske grunner, og dermed ble det den franske motstandsbevegelsen sentral. I filmen har selveste Hoagy Carmichael fått en rolle som pianospillende entertainer (en rolle som jo slo an i Casablanca, så her prøver vi igjen!), og han eksisterer ikke i romanen. Osv osv.

Humphrey Bogart spiller en fisker som leier ut båten sin til smugling av politiske flyktninger, og Lauren Bacall er den mystiske amerikanerinnen som faller for han.

Verdt å se, for Bogie alene naturligvis, men også for Bacall - og selvfølgelig for Hoagy!

4 kommentarer:

Anonym sa...

For ein fin måndagstradisjon!

Solveig sa...

Jeg tror jeg også skal legge inn en mandagskveld med klassikere!!! Fikk skikkelig lyst til å se denne!

Glamourbibliotekaren sa...

Lektorspire: Ja! Veldig koselig.

Solveig: Den går på TCM med jevne mellomrom! Der går det mange flotte filmer, verdt å merke seg.

Viktoria sa...

Så gøy at du skriver om denne filmen! Jeg har nettop oppdaget Lauren Bacall, og jeg har så lyst til å se denne filmen:) har så langt bare sett klipp på youtube, og jeg syns Lauren var helt fantastisk:)

Populære innlegg