mandag, desember 03, 2012

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 3


I dagens luke: Amaryllis. Amarylliser er temmelig uforutsigbare. Noen ganger blomstrer de bare dager etter at man kjøper dem, andre ganger kommer de ikke ut før langt uti januar. Det kommer vel an på hvor hardt de er drevet fram i utgangspunktet. Amarylliser skal ikke vannes for mye, i allefall ikke i begynnelsen (Damen i blomsterbutikken sa at man nesten ikke skal vanne den i det hele tatt før blomsten begynner å komme ut). Lunkent vann på jorda, ikke rett på løken. De skal heller ikke stå altfor varmt. De vokser fort og strekker seg etter lyset, så de bør snus i blant. Stilken er skjørere enn man skulle tro, så vær forsiktig så den ikke brekker når blomsten har kommet ut. Men skulle den brekke - putt blomsten i en vase, de funker bra som avskårne også.

Liker dere røde eller hvite best? Jeg har stort sett både og. Foreløbig har jeg bare én, og den tror jeg er hvit. Kanskje en rød en når det nærmer seg jul!

7 kommentarer:

Isolde sa...

Amaryllis må til, det er klart! Jeg kjøpte tre stykker på lørdag og håper de blomstrer sånn nogenlunde rundt julaften. To røde, en hvit. Og så hadde rød-og hvitstripene også - a la polkagris.
Ett år fikk jeg en amaryllis i førjulsgave og den blomstret natt til julaften. Ingen blomst da jeg la meg lille julaften - verdens vakreste røde blomst da jeg sto opp dagen etter. Det gikk selvfølgelig rett inn i mitt julestemte hjerte!
Takk for koselig julekalender, ikke minst den i musikkbloggen - og selvfølgelig for julelista på spotify! Ha en fin førjulsdag!

anette sa...

Rød- og hvitstripete - det har jeg aldri sett! Ellers er det helst hvite her. Hvite blomster, generelt - og særlig til jul. Amarylliser har jeg ikke kommet til ennå i år, men i dag skal jeg ut og finne noen!
Takk for julekalenderen din, den skal være fast takst med den første kaffekoppen, her på hjemmekontoret mitt:-)

koristen sa...

Vil ha rød :-) Og jeg har smertelig erfart den skjøre stilken - pass på! Men skulle det gå så galt, er den vakker i vase også.

U9 sa...

Elsker hvite blomster, og i jula med så mye annet rødt gjør de seg ekstra godt. Satser på noen hvite azalea nærmere høytiden. I dag er målet å få fatt i noen furukvister med myke, silkeaktige nåler. Det er også fint.

Stine Arkeologine sa...

Koselig med adventskalendrene dine! :-) Jeg pleier å ha både hvite og røde amaryllis. Liker kanskje de hvite best men det blir ikke ordentlig jul uten en stor, bugnende rød amaryllis i stua slik min mor og mormor alltid har hatt!

ANNEPÅLANDET sa...

Amaryllis er den store juleblomsten for meg!
Da jeg var ung, ble farfar enkemann og overtok stellet av alle farmors blomster. Amaryllisen var i grunnen den eneste han fikk skikkelig dreisen på. Etter jul skar han den ned og satte potta inn i oppvaskbenken, der gikk den for lut og kaldt vann til neste høst. Da tok han den frem, satte den i kjøkkenvinduet og vannet den. Ingen ompotting, ingen ny jord, ingen gjødsel. Men hver jul, alltid presis til høytiden, sprang den ut med store, flotte knallrøde blomster. Det var alltid like spennende, vi måtte alltid dit og se. Det juleminnet glemmer jeg aldri.

Anonym sa...

Jeg vil ha hvit. Alltid hvit :)

meg

Populære innlegg