lørdag, juli 20, 2013

For ung / Evi Bøgenæs. - Oslo : Damm, 1952. - 151 s.


Mammas bok fra 1952! Jeg arvet den nylig, og måtte jo pløye gjennom den - for første gang på sikkert 25 år. Jeg husket forøvrig ingenting av handlingen. Gjennomgangsmelodien er Nat King Coles "Too young", som jeg jo kjenner godt, og da denne boka kom var den helt ny. 

Koselig, og selvfølgelig svært lite provoserende - bortsett fra når den stakkars kuede tante Bodil (birolle som kommer inn i nest siste kapittel) som er 35 år og ugift og bor sammen med sin strenge mor, plutselig tar til orde og støtter unge Unni (17) når foreldrene vil sende Unni bort mot hennes vilje fordi de ikke liker Ivar, gutten hun er forelsket i. Yay! Far lar seg overtale, Unni slipper å reise, og Ivar blir så glad. Heia tante Bodil! Skulle gjerne likt å lese en oppfølger der hun slår ut håret (som er i en stram knute) og flytter ut fra sin dominerende gamle mor og danser rhumba på bordene i hovedstadens kaféer. 






5 kommentarer:

aariho sa...

Koselig omtale av boka. Las mye Evy Bøgenes som ung! Long time augo.

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...

Evy Bøgenes er fast ferielektyre, har mange på hytta. Selv når jeg har lest bøkene koser jeg meg, og lar meg provosere og undre over hvordan livet var da(eller var det slik?)

britmarie sa...

Superblogg!

Glamourbibliotekaren sa...

Aariho: Ja, samme her - såpass lenge siden at jeg ikke husker hvilke jeg leste. Moro å ta en liten trip down the memory lane!

Livet, døden osv: Ja, si det. Var det slik? Tvilsomt.

Britmarie: Takk!

Line sa...

Evi Bøgenæs er en av mine favorittforfattere av bøker jeg kan kose meg med. Og det er samtidslitteratur fra en annen tid. Vi kan finne samme typer problemstillinger i ungpikebøker at Annik Saxegaard og Margit Ravn som skrev i omtrent samme periode. Jeg har ikke noe problem med å se at livet kunne arte seg slik for unge jenter en gang i tiden. Mye har forandret seg en hel del i løpet av de siste hundre år. I samtidslitteratur fra forskjellige epoker finner vi en del av det. kanskje det er overtydelig i ungpikebøker. Det kan jo hende leserne trengte den overtydeligheten, og kanskje vi som leser dem nå senere også trenger det for å oppfatte poenger. Når det er sagt vil jeg ikke anbefale denne type bøker til videregående-jenter på skolebiblioteket mitt, hvis det ikke er sånne jenter som MÅ lese alt de kommer over da:-) Kos der med gamle og nye bøker i ferien, alle sammen. Hilsen Line

Populære innlegg