tirsdag, september 30, 2014

Kva las du no?


God morgen kjære venner! Det er på tide å avlegge leserapport igjen! Jeg har tenkt meg en tur til biblioteket i kveld, men nå husker jeg plutselig at jeg har en urørt bunke liggende fra forrige tur. I tillegg har jeg en bunke plukket fra egen hylle, i et energisk øyeblikk i sommer, som skulle bli høstens lesestoff. Men den har jeg visst ignorert. Jeg er for spontan i bokvalget til å legge for langsiktige planer, det viser seg gang på gang. Jeg skal sette dem på plass igjen, for  noe av det beste jeg vet er å stå ved hylla og velge ei bok, no strings attached! Forrige Proust var såpass tung (altså fysisk) at den var litt vrien å schleppe med seg rundt, så nå er jeg på en paperback som jeg har gledet meg til å lese - nemlig Paul Austers "Moon palace". Det er deilig å synke ned i det austerske univers, han er en mangeårig favoritt. Tror mitt første møte med bøkene hans var på et fly fra Amsterdam i 2002. Forbinder han med høst og sol. 

Hva leser dere nå?


30 kommentarer:

Anonym sa...

Paul Auster skriver bra han,men må jeg velge mellom han og kona - holder jeg en knapp på Siri (Hustvedt). Å høre henne på Litteraturhuset er som musikk.Det mener nå jeg den siste dagen i august 2014. .mette

Glamourbibliotekaren sa...

Bra man slipper å velge, da :)

Maja sa...

Jeg er fristet til å begynne med Proust, men enn så lenge leser jeg "Good girl" etter anbefaling fra venninne. Jeg er ikke helt overbevist, kjenner jeg. Klarer ikke helt å sette fingeren på hva det er.

Solveig sa...

Min første leserapport her! =) Har begynt med første Min Kamp-bok. Intenst! Men jeg er fascinert og kommer nok til å fortsette. Gleder meg til å se hva andre leser, det er alltid mye inspirasjon å hente i kommentarfeltet på disse postene =)

Anonym sa...

Siste Hustvedt. Den er knallbra, jeg klarer nesten ikke legge den fra meg. Leste til klokka to i natt, hoho.

Maja sa...

Jeg mener selvfølgelig "Gone girl"!

Isolde sa...

Har nettopp (= for ti minutter siden) lest ut "Vi var familien Mulvaney" av Joyce Carol Oates. Fantastisk og deilig god-vond fortelling. Hun rykker opp på listen over mine favorittforfattere. Leste "Blond" i sommerferien - en mektig leseopplevelse. "Niagara" leste jeg for en stund siden, og nå gleder jeg meg til neste bok. Den damen kan skrive! Og reflektere. Språkføring, fortellerglede, innsikt i oss underlige mennesker - frodig episk litteratur av beste merke. Anbefales på det varmeste!

Glamourbibliotekaren sa...

Maja: Skjønte hvilken du mente :) Og jeg er enig, den fenget ikke helt her heller. Omtalte den her.

Solveig: Velkommen! :) Ja, det er morsomt å se hva folk leser, det er veldig mye forskjellig!

Anonym: Ja, den var bra, helt enig! Her er min omtale.

Glamourbibliotekaren sa...

Isolde: Ja, hun skriver bra! Jeg har lyst til å lese noe av henne snart igjen. Sirklet litt rundt noen av bøkene hennes på biblioteket her om dagen..

Stine Arkeologine sa...

"Med to tomme hender" av Bente Bratt alias Annik Saxegaard, utgitt i 1946. En litt mer voksen bok enn mange av de andre bøkene hennes, og selv om tidstypisk med noen litt stiliserte personskildringer og gjenkjennelig idealismie har den mer alvor og er mer vovet (for å bruke bokas egen språkstil) enn de senere bøkene. Ikke bare sex før ekteskapet (riktignok bare tre uker før), men hele TO ekteskap på bokas heltinne, den hardt prøvede men tapre Ellen Låge, enslig mor som driver gården til sin avdøde mann og over lang tid reiser seg opp fra en vanskelig tilværelse.

Elsker de gamle romanene til Saxegaard, Sigrid Boo og Margit Ravn, de var oppegående damer som både sa mye om samtiden sin og var forut for sin tid. Et spennende stykke norgeshistorie, og morsomme var de også!

Ingerid sa...

Har nettopp lest ut "A woman in Berlin" av Anonym - siden jeg ikke kan tysk, ble det på engelsk. Veldig gripende, veldig dramatisk, en virkelig fin fortellerstemme. Det er dagboken til en kvinne i Berlin fra perioden april-juni 1945. Det er virkelig harde tider, men hun deler sine refleksjoner med papiret, i forbifarten mens hun prøver å overleve. Det er ikke alltid at forord og etterord er så givende i sånne bøker, men her lager de en fin ramme og forteller litt om den veldig negative mottagelsen boken fikk på 1950-tallet, og hvorfor den først kom ut igjen på 2000-tallet. Anbefales varmt, skjønt kanskje ikke når man trenger virkelighetsflukt - det er veldig mye sterk virkelighet i den boken.

Synne sa...

Jeg skal begynne på Ray Bradbury sin Fahrenheit 451 i dag! Gleder meg!

koristen sa...

Jeg hørte Trude Teige presentere sin siste kriminalroman "Jenta som sluttet å snakke" i forrige uke, ble nysgjerrig og har akkurat lest den. Tema er overgrep i religiøse miljøer, og det er en ganske sterk historie, ikke den største litterære opplevelsen, men den gjør inntrykk likevel.

Ellers blir det mye jobblesing - sluking av barne- og ungdomsbøker i diverse kategorier. Trenger du gavetips til jente 10-12 år, kan jeg anbefale "Kampen mot superbitchene" av A. Audhild Solberg.

Pernille sa...

Jeg skal akkurat begynne å lese Ginger Rogers selvbiografi. Gleder meg :-)

Hazel sa...

Jeg er lige begyndt på "Brideshead Revisited", som har stået på min liste længe.

Anne sa...

Jeg er nettopp ferdig med Lauren Bacalls selvbiografi, Still Reigning av The QueenUK (Twitter.) og Silver Thaw av Betty Neels.

Jeg har flere tyngre bøker jeg holder på med: The President's Club,
The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914, Catherine the Great: Portrait of a Woman

Så blander jeg inn litt diverse lettere litteratur underveis. Jeg synes det er greit å mikse inn litt kjærlighetslitteratur og en lykkelig slutt når jeg leser om krig, politikk og sånn.

KristinN sa...

Strever med Siri Hustvedts "Det jeg elsket". Synes den er litt tam. Men så er det slik at jeg må vite hvordan det ender. "Med bind for øynene" var den første jeg leste av samme forfatter. Er usikker på om jeg prøver meg på flere. Tror ikke vi matcher helt den godeste Siri Hustvedt og jeg.

Peanuts sa...

Leser "Underworld" (Don DeLillo) på papir, og lytter til "The Goldfinch" (Donna Tartt) på lydbok. Liker den så godt at jeg nok følger opp med "Den hemmelige historien" når jeg er ferdig.

Hermia sa...

Jag har precis börjat på "Sanningen om fallet Harry Quebert" av Joel Dicker. En fransk romansuccé som svenska förlaget beskriver som "mångbottnad och gäckande".. Än har jag inte riktigt fattat grejen men den är på nästan 800 sidor så jag har gott om tid på mig att bilda mig en uppfattning :)

Trudelutten sa...

Jeg begynte på Jo Baker's Longbourn i går, og senere i dag skal jeg ned på biblioteket og hente Robert Galbraith sin bok Når gjøken galer. Og etter å ha lest hva alle andre her leser, har jeg skrevet ned bøkene til Joyce Carol Oates på Må-leses-listen min.

Frøken Desibel sa...

Klarte endelig å avslutte noen bokprosjekter som tok i overkant lang tid i sommer. Nå leser jeg vekselvis "Death Comes to Pemberley" av P. D. James og "To the Lighthouse" av Virgina Woolf.

Maren sa...

Jeg elsker disse leserapportene! Akkurat nå er jeg ca. halvveis i Possession av A.S. Byatt, en god venninnes favorittbok. Den er krevende og kompleks og fantastisk. Forøvrig anbefalt etter at jeg ba henne lese The Blazing World, og nå er vi begge enige i at det finnes spennende likhetstrekk.

Den tar nok opp minst en leseuke til, men jeg vet allerede at neste bok ut skal bli en norsk klassiker tilpasset årstiden :)

Marit sa...

Leser Innsirkling 3 av Carl Frode Tiller. Akkurat begynt, men den lover bra,

Bibliotekarspira sa...

Elsker "Kva las du no"-postene dine! Eg les Mor og fars historie av Edvard Hoem.Tips frå min far,faktisk.Så langt heilt greitt.Har Stoner liggjande på nattbordet,nestemann ut.Viss eg ikkje ombestemmer meg,det gjer eg jo ofte..

Silje sa...

Enig i at Siri Hustvedts "Det jeg elsket" er litt tam, litt for lang til at det skjer så lite. Jeg leste nettopp ut Per Pettersons "Ut og stjæle hester". Helt ok, merker at jeg ofte har problemer med å leve meg inn i ordinære menns liv hvor ingenting skjer men hvor de funderer frem og tilbake. Ikveld skal jeg begynne på ei bok jeg fant på loppis i vår, "The oxford book of latin american short stories". Har en hang up på latin amerika og ser ut som en samling noveller fra ulike latinamerikanske forfattere. Tror det blir bra!

Elisabeth sa...

ÅH! Så morsomt å se at folk leser bøker jeg har et forhold til - Auster, Hustvedt, A.S. Byatt og flere til. Det blir jeg glad av. Den siste boka jeg leste ut var "Prikken på landet", som jeg leste for noen søte små :)

For min egen del? Jeg tror det er uavgjort mellom Ingvild Rishøj (som jeg ELSKER!) og Alice Munro. Jeg blir fort lei av mye i norsk samtidslitteratur og syns det blir litt navlelo over det, men Rishøj tok meg med storm og har meg i sitt grep.

Her i byen er biblioteket stengt frem til det gjenåpner i nytt kulturhus om halvannen måned, så jeg må vente med å låne. Derfor må jeg jakte i bokhyllene mine. Mistenker at ei bok av Orhan Pamuk står for tur, den er passe diger og lang til å funke gjennom høsten. Håper jeg. Og så leser jeg innimellom i Jacobus de Voragine om diverse helgener. Fascinerende lesing, om enn på litt annet vis :)

Hilde 1981 sa...

Heg holder på med en novellesamling av Rakel Solstad som heter "Men kva veit vi om barna?". Vet ikke helt hva jeg synes.. Andre som har lest den?
Ellers må jeg si at jeg har vært dårlig til å legge igjen kommentarer i det siste. Det skylles travel oppstart på jobb og lite fritid. men jeg leser alle postene dine og inspireres av bloggen din!

Julia sa...

Siden sist har jeg bare rukket å lese noe så overfladisk som en klesstilbok, "Anziehungskraft" av Guido Maria Kretschmer, som har ligget på bestsellerlistene her sørpå. Ikke spesielt kulturelt akkurat, men egentlig veldig hyggelig lesning en fredagskveld takket være mange fine anekdoter. Hadde jo tenkt å få lest litt i ferien, men det ble det aldri noe av. Krysser heller fingrene for at jeg får tid til å lese noe annet enn faglitteratur de neste tre, fire årene...

namnam sa...

Akkurat idet jeg hadde bestemt meg for å slutte å kjøpe nye bøker og kun lese klassikerne, i hvert fall for en periode, endte jeg opp med å kjøpe Når havet stiger av Jim Lynch. Har ikke kommet så langt ennå, men synes at den så langt er helt vidunderlig. Nyter hver side og håper den skal vare lenge, lenge.

Mademoiselle karamell sa...

And the mountains echoed av Khaled Hosseine har ligget på vent lenge. Men nå var tiden inne. Jeg leste den ut natt til fredag og den sitter fortsatt godt. Tror dette må være den beste han har skrevet hittil. Nydelig!

Populære innlegg