mandag, september 29, 2014

Mine potteplanter

Jeg har arvet min mors grønne fingre, hvilket naturligvis henger sammen med min hageinteresse - men mange mange år før jeg fikk egen hage, helt siden jeg var liten, har jeg hatt mange potteplanter. Da jeg gikk i åttende, hadde jeg arbeidsuke på gartneri. Mamma lærte meg etterhvert å ta avleggere og lage nye planter, og siden har jeg omgitt meg med grønne planter - på pikerommet hjemme, på hybler, i kollektiv, i egne boliger. 

Gullranken på bildet er muligens tippoldebarn av en som min mann hadde på sin studenthybel på 90-tallet. Gullrankene våre vokser som gale her i stua. 

Dette er en hawaiirose (hibiscus) jeg fikk av mamma en gang. Den er en avlegger av en plante som min onkel fikk av min farmor, og jeg har klippet den ned flere ganger. På det største har den vært ca tre meter. Den har røde store blomster. Den lille i krukka ved siden av er en avlegger. Jeg har fem hibiscuser - tre røde, en rosa, en ferskenrosa. 


Eføyen min klatrer og snirkler seg rundt der den vil i bokhylla. På den øverste hylla står en gullranke (også etterkommer av studenthybel-planten), som klatrer bortover taket og møter sin moderplante som står på pianoet: Her kommer gullrankene fra høyre og venstre. 


Rød pelargonia og hvit st. paulia i vinduskarmen. 

Pelargonia er det jeg har mest av. De fleste er lyserosa, men jeg har også hvite, korallrosa, røde og lilla. Jeg har nesten ikke kjøpt noen av plantene mine - de aller fleste er avleggere jeg har tatt selv eller fått av andre, og drevet fram selv. 


Det er trangt om plassen i det største vinduet. 


Avleggere på kjøkkenbenken!15 kommentarer:

Anonym sa...

Det er deilig med potteplanter i huset! Det har jeg også vokst opp med. Men dog ikke like grønne fingre som mor mi.
Hvordan får du til pelargoniaen? Den ene jeg har prøvd mistet alle bladene.
Hilsen Stine C",)

Glamourbibliotekaren sa...

De bør i allefall ikke vannes ihjel, det har jeg smertelig erfart :)

Ine sa...

Så fine planter du har! Jeg har to fine pelargonia ute på balkongen, trives de inne også?

Silje sa...

For et nydelig hjem du har! Det ser skikkelig koselig ut. Jeg vil se flere bilder av huset ditt! Interiørreportasje a la Glamourbibliotekaren? :)

fivrelden sa...

Herlig med planter. Jeg mangler grønne hender, men jeg elsker blomster, og satser på en villhage med blomster og urter :)

Hazel sa...

Hyggeligt med mange planter! Selv kan jeg aldrig se en hibiscus uden at tænke "du smager frygteligt i te!" - men smukke er de!

Glamourbibliotekaren sa...

Ine: Absolutt, jeg tenker mest på dem som inneplanter som får bo litt ute om sommeren :)

Silje: Tusen takk! Ja, jeg får lage en interiørreportasje en dag, hehe.

Fivrelden: Høres ut som en plan!

Hazel: Enig, haha! Hibiscus er grusomt i te - men ååå så fine planter!

Sulvis sa...

Å, hallo, for en nydelig samling planter! Jeg er så glad i potteplanter, og interessen bare øker og øker, selv om jeg ikke har fullt så grønne fingre som du åpenbart har.

koristen sa...

Å, så fint! Jeg tror jeg har visne fingre, jeg... ;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Sulvis: Potteplanter gjør et hjem levende! :)

Koristen: Øvelse gjør mester :)

Stine Arkeologine sa...

Veldig koselig med så mye grønt i huset! Og kjempekoselig med flere generasjoners avleggere, jeg har flere fra mormor og det er som om hun er med meg litt ennå gjennom plantene som lever og blomstrer videre! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Enig! Også er det noe visst "Tordivelen flyr i skumringen" over det, hehe. Eldgamle blomster!

Stine Arkeologine sa...

Ha ha, ja det er sant det har jeg ikke tenkt på! De kommer jo sikkert til å overleve oss også. Elsket Tordivelen da det gikk som hørespill første gang, mystisk, nostalgisk, og litt uhyggelig.. I klasse med Mirabelløya! :-)

Anonym sa...

Et vakkert hjem. Jeg vil også gjerne se flere bilder snart! -marit-

Glamourbibliotekaren sa...

Stine Arkeologine: Enig! Mystisk og litt uhyggelig! Og herlig :)

Marit: Flere bilder skal bli! :)


Populære innlegg