onsdag, desember 10, 2014

Julebøkene!


Et lenge etterlyst og annonsert blogginnlegg, som et apropos til dagens kalenderluke - hva tenker dere å lese i jula? Jeg har ikke helt bestemt meg ennå, tar det litt som det kommer, men har i allefall ladet opp med haugevis både fra bokhandler og biblioteket. Jeg leser nesten alltid klassikere i jula, ikke minst Jane Austen og russerne - og den Austen-boka jeg har spart til årets juleferie, er "Northanger Abbey", som er den eneste av henne jeg ikke har lest. Har tenkt på "Krig og fred" også, Tolstoj er jo en stor favoritt, men første bind var utlånt i forrige uke. Derfor tok jeg med meg "Idioten" av Dostojevskij, som alfahann-nabokatta vår er oppkalt etter - Fyrst Mysjkin. Ellers ligger både Woolf, Solstad, Salinger og Atwood i bunkene mine, vi får se hva det blir til. Vi blir 11 stykker til jul i år, så jeg vet ikke hvor mye lesetid det blir akkurat i de aller helligste dagene - men det kribler i allefall, jeg lengter etter å slå kloa i bøkene!

Nå kan dere bare fyre løs - hvilke bøker ligger på vent til juleferien? 

Håper forresten dere har en fin onsdagskveld. Jeg skal straks gå i gang med å bake, mens min elskede er på sin årlige spillejobb på Nobelgallaen på Grand! (han sendte meg akkurat en liten film av en av de søte bombehundene som er på jobb der i kveld)


30 kommentarer:

Line sa...

Jeg har tenkt å gi meg i kast med Knausgård! Ikke alle sammen i juleferien, ha, ha, men jeg skal i allefall begynne på den første. Er spent! Har jo hørt så mye om dem. Spent på hva jeg vil synes. Ellers håper jeg å få bøker til jul så klart.

Marianne sa...

Dette er visst dagen for julelektyre! Så akkurat en post på en annen blogg, husker ikke hvilken, om noe av det samme. Jeg har tenkt å følge dine vaner faktisk, så jeg har lånt "Emma" av Jane Austen på biblioteket. Så filmen en gang for mange år siden, men har glemt såpass mye at jeg gleder meg til å lese den! Hva synes du om den?

Kari Folvik sa...

Eg skal lesa den nye biografien om Tove Jansson som kom på norsk i år ( av Karjalainen) og den nye boka til Tove Nilsen- Konge i snø, som det ikkje var ventleiste på på UB i Oslo! Og så anbefaler eg Frøydis Sollid Simonsens bok frå 2013: Hver morgen kryper jeg oppfra havet-fantastisk kortprosa!

Anonym sa...

Har foreløbig ingen anelse.. håper å plukke opp noen tips her... :-)

Maren sa...

Åh, som jeg elsker å finne fram julebøkene! Og du har en fabelaktig fin bunke der, altså. Jeg skal også lese Northanger Abbey i jula! Den har ligget og ventet litt for lenge, men passer så fint i desember. Dessuten blir det nok to samtidsromaner på meg, av to norske favoritter. 33 av Skomsvold og De fem årstider av Gaute Heivoll, de skriver så ufattelig bra at jeg får frysninger av å tenke på det. Tror det blir en bibliotektur hjemme også, for å finne en tilfeldig og fristende bok i hylla der. Dessuten står Auster på ønskelista, så hvis jeg er heldig, så får jeg kanskje lest en av hans også. Åh, etter å ha skrevet dette gleder jeg meg enda mer til jul!

Glamourbibliotekaren sa...

Line: lykke til! :)

Marianne: Jeg liker den kjempegodt! Skal lese den snart igjen, for det begynner å bli noen år siden sist. Husker jeg fikk den i Den norske Bokklubben i 1996 da jeg hadde influensa (eneste gang i mitt liv jeg har hatt ordentlig influensa), og leste så mye jeg orket mellom hostekulene. Gode minner tross feberen! :)

Kari F: Åh, den biografien har jeg også lyst til å lese!

Anonym: Det gjør du nok, det har jo allerede kommet inn mange!

Maren: Så moro at vi skal lese samme Austen-bok! Jeg har hatt den på vent så lenge at arkene nesten er gulnet, haha. Har en billigutgave fra Penguin kjøpt i London for hundre år siden. Har liksom prøvd å porsjonere dem ut litt siden det er så få bøker etter henne.

Trude sa...

Jeg har akkurat begynt paa Northanger Abbey. Leste den paa mellomfag og syntes faktisk det var den beste av Austen-bökene husker jeg. Naa er det saa lenge siden at jeg har glemt handlingen. Morsomt aa lese den og se alle notatene jeg har gjort i margen :)

Ellers saa har jeg lurt paa aa pröve meg paa Anna Karenina i og med at du anbefaler den saa varmt. Det staar en Bokklubbutgave hjemme hos foreldrene mine saa vi faar se. Eventuelt saa blir det Juleoratoriet eller Jerusalem. Det er noe med svensk litteratur i jula synes jeg...

Maja sa...

I år har jeg tenkt å gjøre et lite eksperiment: Jeg har sagt til alle venner og familien min at jeg ønsker meg bøker. Så skal jeg lese de jeg får! Det gleder jeg meg til. Håper ingen gir meg Iliaden eller Odyséen, hehe, da rekker jeg vel ikke så mange flere bøker i jula. (kom akkurat på at flere av vennene mine aktivt leser denne bloggen, så nå ga jeg vel dem noen idéer..)

Anonym sa...

Kristin Lavransdatter! Tipper den varer i hele jula, det er jo en trilogi. Har ikke lest noe Undset før, med unntak av noen utdrag på videregående, så jeg gleder meg veldig.

Elisabeth sa...

Åh, jeg skulle gjerne lest Kristin Lavransdatter for første gang igjen... Gled deg, du anonyme!

Jeg håper også å få bøker til jul og vil lese dem. Har ingen spesielle leseplaner, men siden Bodøbyen har fått nytt og spektakulært bibliotek for en måned siden, må jeg nesten en tur innom. Skal se etter noe av Ingvild Rishøj, som jeg har forelska meg i, og kanskje finner jeg frem ei Dostojevskij-bok jeg har liggende, men aldri har begynt på.

Glamourbibliotekaren sa...

Trude: Så bra! Nå er vi en liten Northanger Abbey-gjeng her inne! Skulle gjerne hatt en litt bedre utgave enn den jeg har, tipper sidene kommer til å ramle ut straks jeg begynner, men so be it. Håper du vil like Anna Karenina! Samme utgave som jeg leste, antar jeg.

Maja: God idé! Hvis målet er å lese ut alle julegavebøkene i julegaveferien, kan det jo by på utfordringer om du får Homers samlede verker, ja. Haha!

Anonym: For en fin plan! Du burde lese "Jenny" også, den er fin! Og "Ida Elisabeth".

Elisabeth: Ja, det biblioteket ser fint ut! Du får trekke noen bøker ut av hyllene i blinde, det gjør jeg i blant!

Marta sa...

Som den studenten eg er, er eg ikkje heime-heime endå, og eg er dermed ekstra spent på kva julelitteraturen min vert. Eg har nemleg bøker liggjande heime som ventar på meg, og eg hugsar ikkje lengre kvaslags som ligg klare... Spaning! Dessutan trur eg Bikubesong av Grytten vert med i veska nedover. Gler meg!

Anne sa...

Jeg grubler litt på Olav Duun og Juvikfolke. Mannen min har familie i området der Duun kom fra, så jeg kan jo forsøke å imponere dem litt..

Josefine sa...

Jeg har begynt på The Chimes av Charles Dickens nå. Syns det er fint med en julehistorie nå i adventstida. Hva jeg skal lese i romjula har jeg ikke helt bestemt ennå, jeg får alltid bøker til jul, så kanskje jeg begynner rett på en av de. Ellers er jeg også veldig glad i engelske klassikere i julehøytiden.

Anonym sa...

Jeg har akkurat grabba til meg den nyeste til Marian Keyes, og er spent på den! Har likt alle bøkene hennes til nå, fikk faktisk tips om henne her i bloggen husker jeg :-) Den er jo tjukk, men jeg alltid sluker bøkene hennes på et par dager, så jeg får satse på at det ligger noen harde pakker under treet også. God advent! hilsen Mette.

Anonym sa...

Jeg går alltid i barndommen i jula, og leser mine ungpikebøker som fremdeles står på pikerommet hjemme hos mamma og pappa :) I år blir det (som alltid) Evi Bøgenæs, Ina-bøkene og de bøkene jeg fikk da jeg var medlem av Tuppen og Lillemor klubben. Det er jul for meg! Gleder meg til å sove på rommet mitt igjen :)

Glamourlektoren sa...

Mine julebøker: Rune Christiansens Ensomheten i Lydia Ernemanns liv, og så håper jeg å få tid til en biografi eller to - elsker sjangeren, og ønsker meg Jon Hustads biografi om Winston Churchill til jul - kalt "Ung gigant" - om opptakten til 1. verdenskrig. Har også flere forfatterbiografier liggende på vent..

Marit sa...

I alle fall to samtidsromaner: "Innsirkling 3" av Carl Frode Tiller og "Svøm med de som drukner" av Lars Mytting. Jeg tenker også å ta for meg hele forfatterskapet til Joyce Carol Oates. Foreløpig har jeg bare lest "Vi var familien Mulvaney" og "Graverens datter". Så vi får se hvilke(n) det blir i jula.

Anonym sa...

Å, så mange ideer man får her. Årets og fjorårets Tore Renberg-bøker blir med i kofferten til Spania. Ellers skulle jeg gjerne lest Vi var familien Mulvaney, 33, Et norsk hus.. og mange mange fler. Vi får se! Unnielisabett

Petra Rhodin sa...

Jane Austens Persuasion tänkte jag läsa. Brukar göra det i alla fall en gång om året:).

Annars funderar jag på Ann Rosman som skriver deckare i Marstrandsmiljö. Det där med deckare är jag notoriskt tveksam till, men Marstrand har en fascinerande historia som det borde gå att skriva fascinerande böcker om, så jag tänkte ge det en chans.

Mari sa...

Ojojoj, bøker på vent ja, jeg gleder meg! For det første har jeg nettopp fått i bursdagsgave fem bind med nyoversatte islendingesagaer. Et flott verk! Jeg er langt inne i Egil Skalla-Grimssons saga, og det er brutale saker. Samtidig veldig fascinerende, om hvordan Harald Hårfagre gikk hardt fram for å bli konge over hele Norge, og hvordan det gikk med de som ikke ville være i hans tjeneste. Noen av disse reiste til Island - gjerne fordi de med rette fryktet for sine liv om de ble - det gjorde blant annet Skalla-Grim. Som selvsagt var skallet, og det var jo mange andre som het Grim. Anbefales!

Ja, så ligger Innsirkling bind 2 (og for så vidt 3, men jeg tar nok en pause før den) på vent, og en annen bursdagsbok: Lignelsesboken av Enquist. Og kanskje En fremmed i verden av Simon Stranger. Og da er vel jula fløyet av sted og jeg blir student igjen... (Og aldri får jeg lest så mye skjønnlitteratur som da)

Maje sa...

Jeg har akkurat vært på biblioteket og lånt med meg "Kosakkene" av Tolstoj - etter tips her på bloggen. Ellers har jeg en gammel Murakami som venter (Elskede Sputnik) - og kanskje jeg også klarer å skvise inn en god chick eller Jane Austen fanfiction? (Jeg skal nok også merke meg en del av forslagene her til lesing på nyåret.)

Northanger Abbey er så bra! Mr. Tilney er en skikkelig sjarmør:)

Salome sa...

Vigdis Hjort Et norsk hus er akkurat ferdiglest. Synes hennes forfatterskap stadig modnes. Ellers skal jeg lese Gaute Heivoll De fem årstider og Stoner av John Williams. Forsøker også å lese ferdig Kate Atkinson Liv etter liv. Den fenger bare ikke... Noen som har lest den?

Bøkene ble bestilt tidlig i høst på biblioteket. Leser bøker etter hva som er klart til henting der. Ønsker meg ikke bøker til jul. Foretrekker å låne framfor å eie. Unntaket kunne kanskje være den nye biografien om Astrid Lindgren

namnam sa...

Jeg pleier alltid å ta frem Tante Pose av Gabriel Scott i jula. Synes den er meget fornøyelig. Men den er jo fort unnagjort, så vi får se om dette endelig er jula hvor jeg skal få lest Brødrene Karamasov. Ellers håper jeg jo som alltid at jeg får bøker i julegave. I år har jeg blant annet ønsket meg selvbiografien til Stephen Fry og den nye biografien om Johnny Cash. Håper veldig på harde, firkanta pakker :)

Lovise sa...

Jeg kan anbefale "The Six Wives of Henry VI" av Alison Weir. Kjempeinteressant framstilling! Og så levende - hva de hadde på seg, hva var hoffsladderet, hva spiste de, og hva gikk for seg på "privaten"!

Ingerid sa...

Jeg har stilt hele dette spørsmålet litt i bero, og nå fikk jeg noen tips å ta frem i neste uke, etter siste innspurt før jul. Det er jo absolutt en mulighet å ta frem Knausgård, som mannen leste for lenge siden, vi får se. Men nå i advent leser jeg Dickens A Christmas Carol på T-banen. Den anbefales! Selv jeg, som ikke er helt storfan av Dickens, liker den veldig godt.

Julia sa...

Synes russerne og tyskere gjør seg generelt bra på denne tiden av året. Har igjen ønsket meg en nyoversettelse av Krig og Fred i bursdags-/julegave, og håper at jeg får den i år, og at jeg faktisk får lest litt i ferien. Er forøvrig helt enig med dere i at Austen hører julen til, og Northanger Abbey er morsom. Liker også den nyeste filmatiseringen, anbefales på det sterkeste! Hm, og så selger de så pene utgaver av Austens bøker her på bruket, farlige greier. Har uansett nok alternativ på lur hjemme (og nok pensum....eh.). Vi får se hva det blir til!

Frøken desiBel sa...

Jeg har begynt på Brobyggerne av Jan Guillou, og har de neste to i serien liggende på vent, og ønsker meg den siste til jul:) Som sivilingeniør og amatørmusiker er det fascinerende å få med seg litt fra begge verdener på begynnelsen av 1900-tallet.

Stine Arkeologine sa...

Jeg har begynt på Jane Austens "Emma" som er den eneste jeg ennå ikke har lest av henne, jeg har derfor spart på den og leser den saaakte for at den skal vare lenge. Den blir med hjem tIl jul! Ellers har jeg ønsket meg "Født feminist" av Marta Breen og den nye biografien om Tove Jansson i julegave (har bladd grundig i den siste og den ser veldig fin ut!) og håper at i alle fall en av dem ligger under treet. :-)

Bjorncarl sa...

Till er som ännu inte lärt känna den underbare Frank Bascombe, hjälten i Rickard Fords trilogi och nu även i hans novellsamling Let me be Frank with you : åh, ni har en upplevelse framför er

Populære innlegg